ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Ιούλη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΤΩ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παράνομη οικοδόμηση εν γνώσει του Κ. Λαλιώτη

Πόρισμα Επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ, γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και υπηρεσιακή ΕΔΕ συγκλίνουν στο συμπέρασμα, ότι έγιναν παρανομίες στην οριοθέτηση και πολεοδόμηση του οικισμού Κάτω Πολυδένδρι και του συνεκτικού τμήματος Πύργος, στα παράλια του Νομού Λάρισας

Παραμένουν κι αυξάνονται τα σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη,σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες για μη νομιμότητα της οριοθέτησης και πολεοδόμησης του οικισμού Κάτω Πολυδένδρι και του συνεκτικού τμήματος Πύργος, στα παράλια του Νομού Λάρισας. Οι καταγγελίες, που γίνονται συνεχώς και επί πολύ καιρό και δημοσιεύονται στον Τύπο, αναφέρουν ότι με ευθύνη, κυρίως της Πολεοδομίας Λάρισας και προς εξυπηρέτηση υπαλλήλων της υπηρεσίας και άλλων "ημετέρων", στήθηκε παράτυπα και παράνομα ένας "παραθεριστικός οικισμός" κοντά στη θάλασσα.

Το πόρισμα επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ

Οι καταγγελίες έφτασαν πολλές φορές στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος κάποτε εδέησε να συστήσει μια 4μελή επιτροπή του υπουργείου για να τις εξετάσει. Το πόρισμα της επιτροπής, που εκδόθηκε στις 30-4-97 ήταν καταπέλτης, αφού ανάμεσα στ' άλλα ανέφερε:

α) Η συγκεκριμένη πρόταση οριοθέτησης του οικισμού (...) δεν εξασφάλισε την προστασία της περιοχής προς την κατεύθυνση της παραλίας και προς τον αρχαιολογικό χώρο.

β) Το οδικό δίκτυο, η ρυμοτόμηση και η οικοδόμηση όλης της καταγγελλόμενης έκτασης, που συμπίπτει με το δημιουργηθέντα "παραθεριστικό οικισμό", έχει γίνει μη νόμιμα, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

γ) Για το λόγο ότι παραβιάστηκαν οι διατάξεις του άρθρου 20 του ΝΔ 17-7-1923, όλα τα προαναφερθέντα συμβόλαια φαίνεται να είναι άκυρα, τ' αναφερόμενα σ' αυτά οικόπεδα δεν έχουν δημιουργηθεί νόμιμα και οι εκδοθείσες άδειες είναι κι αυτές μη νόμιμες και ανακλητέες.

Και το πόρισμα της επιτροπής, ανάμεσα στ' άλλα, προτείνει:

α) Ακύρωση και επανακαθορισμό των ορίων του οικισμού.

β) Προσδιορισμό των αναγκών του οικισμού για κοινόχρηστους - κοινωφελείς χώρους.

γ) Πολεοδόμηση της υπόλοιπης περιοχής κατόπιν μελέτης Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και Σχεδίου Χωροταξικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), η οποία πρέπει, κυρίως, να προσδιορίσει τις περιοχές που χρήζουν προστασίας, τόσο λόγω του αρχαιολογικού χώρου, όσο και του δασώδους - δασικού χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής και της γειτνίασής της με το ενδιαφέρον, αξιόλογο τοπίο και τις ακτές.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, Μαριέττα Σκληράκη - Λιβέρη,με υπόμνημά της προς τον Κ. Λαλιώτη, στις 30-6-97, χαρακτήρισε το πόρισμα της επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ ανακριβές, κακόβουλο, εξωπραγματικό και δυσφημιστικό, ισχυρίστηκε πως το θέμα έχει πολιτικές διαστάσεις και κατήγγειλε τον Τύπο που το πρόβαλε. Ο υπουργός δε λαμβάνει μέτρα για την υλοποίηση των προτάσεων του πορίσματος.

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Στις 14-7-97 το ΚΚΕ καταθέτει Ερώτηση στη Βουλή,που αναφέρεται στο πόρισμα της επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ και ρωτάει τον Κ. Λαλιώτη, τι μέτρα και πότε θα πάρει για ν' αποκατασταθεί η νομιμότητα και να προστατευτεί η περιοχή Κάτω Πολυδένδρι - Πύργος. Στις 2-9-97 ο υπουργός απαντάει, στους ερωτώντες βουλευτές του ΚΚΕ, ότι το πόρισμα διαβιβάστηκε στον νομικό σύμβουλο του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να εκφράσει την άποψή του.

Επί των νομικών ερωτημάτων του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ προς τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου του, αποφάνθηκε - ίσως, λόγω, της σοβαρότητας του θέματος - το Γ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,στη συνεδρίασή του, στις 5-5-98. Η ομόφωνη γνωμοδότησή του (324/98) στηρίζει νομικά και, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει το πόρισμα της 4μελούς επιτροπής του ΠΕΧΩΔΕ.

Η ΕΔΕ

Στο μεταξύ, μετά από εντολή του ΥΠΕΧΩΔΕ, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Οικοδομικών και Κτιριακών Οικοδομικών Αδειών (ΔΟΚΟΑ) του υπουργείου, Τατιανή Μεταξά,διενεργεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) "προκειμένου να εξακριβωθούν και αποδοθούν οι τυχόν υπάρχουσες πειθαρχικές ευθύνες των υπαλλήλων της Πολεοδομίας Λάρισας". Στις προτάσεις του πορίσματος 322/3-4-98 της ΕΔΕ, ανάμεσα στ' άλλα, αναφέρεται:

- Να κληθούν σε απολογία η διευθύντρια κι άλλοι τέσσερις υπάλληλοι της Πολεοδομίας Λάρισας.

- Ν' ανακληθούν τρεις οικοδομικές άδειες και να διαταχθεί ΕΔΕ και για τις υπόλοιπες οικοδομικές άδειες που καταγγέλθηκαν ως παράνομες και περιλαμβάνονται στο πόρισμα της επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και για τις βεβαιώσεις αρτιότητας, για λόγους ίσης μεταχείρισης προς τους πολίτες και τους υπαλλήλους, αλλά και για πλήρη διασαφήνιση της ορθότητας των καταγγελλομένων.

- Να επιβληθεί αναστολή των οικοδομικών αδειών, μέχρι την οριστική απόφαση σχετικά με τα όρια των οικισμών Κάτω Πολυδένδρι - Πύργος.

Οπως έγινε με τις προτάσεις του πορίσματος της επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ, έτσι και οι προτάσεις του πορίσματος της ΕΔΕ δεν τέθηκαν σε εφαρμογή.

Εμπλοκή του νομάρχη

Κι ενώ το πόρισμα της ΕΔΕ σε βάρος υπαλλήλων της Πολεοδομίας Λάρισας προτείνει - εκτός των άλλων - ν' ανασταλούν οι οικοδομικές άδειες μέχρι την οριστική απόφαση για τα όρια των οικισμών, ο νομάρχης Λάρισας, Γ. Φλώρος,παρεμβαίνει και, με έγγραφό του προς τη Διεύθυνση της Πολεοδομίας, στις 25-5-98, ζητάει από τους υπαλλήλους να εκδίδουν οικοδομικές άδειες στην επίμαχη περιοχή και ν' απαιτούν από τους ενδιαφερομένους, ως πρόσθετο δικαιολογητικό, δήλωση του Ν. 1599/86, στην οποία θα δηλώνεται ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε αλλαγής του νυν ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, που πιθανόν επηρεάσει τη δόμηση στην περιοχή, ο λαμβάνων την άδεια δε θα εγείρει απαίτηση από την Υπηρεσία και το ελληνικό δημόσιο.

Προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή του αυτή, ο νομάρχης Λάρισας αναφέρει στο έγγραφο ότι "στο γραφείο μας δεχτήκαμε διαμαρτυρίες πολιτών ότι μετά τη λήξη ισχύος της απόφασης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, στην περιοχή εντός ορίων του οικισμού Πολυδενδρίου, συνεχίζετε να μη χορηγείτε οικοδομικές άδειες, με μόνη αιτιολογία το υπ' αριθμ. 529/98 έγγραφο της ΔΙΠΕΧΩ Θεσσαλίας προς ΥΠΕΧΩΔΕ". Και συνεχίζει, υπογραμμίζοντας ότι "επειδή η άρνησή σας αυτή δε στηρίζεται σε διάταξη νόμου, υποχρεούσθε να εφαρμόσετε τις ισχύουσες για την περιοχή διατάξεις".

Ας απαντήσει ο υπουργός

Μετά τα όσα προαναφέραμε και τα οποία στηρίζονται σε επίσημα έγγραφα, τίθεται το ερώτημα στον Κ. Λαλιώτη: Γιατί, ενώ υπάρχουν το πόρισμα της 4μελούς επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ, την οποία ο ίδιος συνέστησε, η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η ΕΔΕ της διευθύντριας της ΔΟΚΟΑ, που όλα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι έγιναν παρανομίες στην οριοθέτηση και οικοδόμηση του οικισμού Κάτω Πολυδένδρι και του συνεκτικού τμήματος Πύργος, ο υπουργός δεν παίρνει μέτρα για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία της περιοχής; Η στάση του υπουργού μάς δίνει το δικαίωμα να υποψιαζόμαστε ότι συγκαλύπτονται ευθύνες της Πολεοδομίας Λάρισας, πολιτικός προϊστάμενος της οποίας είναι ο κυβερνητικός νυν και υποψήφιος νομάρχης, Γ. Φλώρος. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και να λήξει, όσο το δυνατόν συντομότερα, αυτή η υπόθεση, αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες του και να προχωρήσει, με νόμιμες διαδικασίες, η πολεοδόμηση της περιοχής, διότι υπάρχουν άνθρωποι, που - έχοντας καταστεί "όμηροι" της κωλυσιεργίας, προκειμένου να συγκαλυφθούν ευθύνες, εκ μέρους του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ - δεν μπορούν να χτίσουν στην περιοχή και άλλοι που αγωνιούν και ταλαιπωρούνται χωρίς να φταίνε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ