ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σήμερα η γενική συνέλευση

Ταξική επιλογή σε βάρος του λαού οι ιδιωτικοποιήσεις, τονίζει το ΔΗΚΚΙ. Υπέρμαχος της εξαγοράς ο Ν. Γκαργκάνας

Για σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 3 δισ. ευρώ. Η υποκριτική κοκορομαχία ανάμεσα στην κυβέρνηση, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με την εμπλοκή και της ηγεσίας του Συνασπισμού, αποδείχνεται επικίνδυνη και για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία καλούνται να συμμετάσχουν στον τζόγο και στα επιχειρηματικά πλάνα της τράπεζας στην τουρκική αγορά. Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή χτεσινή εξαγορά άλλης τουρκικής τράπεζας (της «Deniz Bank») από τον γαλλοβελγικό τραπεζικό όμιλο «Dexia», διατύπωσε την άποψη πως η Εθνική αγοράζει ακριβά, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, η οποία κάνοντας την ίδια σύγκριση προσπάθησε να αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. Φανερό πως και οι δυο μάς «δουλεύουν ψιλό γαζί»...

Ο Ν. Γκαργκάνας

Υπέρμαχος της εξαγοράς της τουρκικής «Φινανσμπάνκ» από την Εθνική Τράπεζα, με κάποιες επιμέρους επιφυλάξεις, εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, μιλώντας για το θέμα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αιτιολογώντας την έγκριση που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας για την πραγματοποίηση της εξαγοράς, είπε ότι το τίμημα για την εξαγορά (5,5 δισ. δολάρια) κρίνεται από διάφορες μελέτες ως «εύλογο και δίκαιο». Ο Ν. Γκαργκάνας είπε ότι η «Φινανσμπάνκ» είναι μια καλή τράπεζα με άρτια οργανωτική δομή. Η Τράπεζα της Ελλάδας, είπε, έδωσε την έγκρισή της με τον όρο ότι η Εθνική θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά τρία δισ. ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι έγιναν «ασκήσεις προσομοίωσης» για περιπτώσεις κρίσης και προέκυψε ότι η Εθνική έχει την ικανότητα να αντεπεξέλθει στους κινδύνους χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση.

Η μόνη αποστροφή με αρνητική χροιά ήταν όταν ο Ν. Γκαργκάνας εκτίμησε ότι η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας «είναι μεγάλη για το μέγεθος της Εθνικής και μεταβάλλει το εταιρικό της προφίλ». Χαρακτήρισε παράλληλα την Τουρκία χώρα υψηλού κινδύνου, αλλά είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σταθεροποίηση της οικονομίας της.

Το ΔΗΚΚΙ

«Στην πραγματικότητα η ΕΤΕ αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού, αποτελεί μια εθνική επιχείρηση, την οποία διαχειρίζεται σήμερα προς όφελός του το οικονομικό κατεστημένο, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει το μοχλό μιας ανάπτυξης προς όφελος του λαού και του τόπου». Τα παραπάνω τονίζει με χτεσινή του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, στην οποία επίσης σημειώνεται: «Η υπόθεση της Εθνικής αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως η επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του οικονομικού κατεστημένου, δεν αποτελεί παρά μια ταξική επιλογή, με σκοπό την πρωτοφανή συσσώρευση υπερκερδών σε βάρος του λαού, αλλά και του μέλλοντος του τόπου».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΜΙΛΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Πιέζουν για ρύθμιση «εκκρεμοτήτων»

Εντείνει τις πιέσεις της η διοίκηση των, εξαιρετικά κερδοφόρων, Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) προς την κυβέρνηση για ρύθμιση «εκκρεμοτήτων» σε σχέση με τη δραστηριότητα του ομίλου στη ΔΕΠΑ και στην ηλεκτροπαραγωγή. Στη χτεσινή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ (δημόσιο - Λάτσης κλπ.) - από την οποία απουσίαζε για πρώτη φορά εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης - ο πρόεδρός τους Τ. Χριστοδούλου μίλησε για σημαντικά κεφάλαια που δεν αποδίδουν. Και εννοούσε το 35% των κεφαλαίων των ΕΛΠΕ που είναι τοποθετημένα στη ΔΕΠΑ, όπου η κυβέρνηση - όπως είπε ο Τ. Χριστοδούλου - θα πρέπει να αποσαφηνίσει την πολιτική της, αλλά και στην ηλεκτροπαραγωγή όπου η κερδοφορία δεν είναι αποδεκτή. Εκτός συνέλευσης αποσαφήνισε ότι ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστεί η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, όπως και οι νέες ιδιωτικές μονάδες για τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί. Πρακτικά αυτό σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική αποζημίωση για την παραγωγή της μονάδας των ΕΛΠΕ.

Η εισαγωγική παρατήρηση του προέδρου των ΕΛΠΕ, ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας δεν παραβρέθηκε στη ΓΣ επειδή έπρεπε να βρίσκεται στη Βουλή, που συνοδεύτηκε από την ελπίδα «να έρθει πριν το τέλος της συνεδρίασης και όχι αφού τελειώσει», προϊδέασε για ένα «ψυχρό κλίμα». Δεν προκύπτει ωστόσο ότι πρόκειται για ουσιαστικές διαφορές μεταξύ ομίλου και κυβέρνησης, αλλά περισσότερο για ζήτημα «ρυθμών» και προτεραιοτήτων. Ο Τ. Χριστοδούλου επισήμανε πάντως ότι έχει καθήκον απέναντι στους μετόχους να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εταιρίας, τα οποία «δε συμπίπτουν απαραίτητα με αυτά του δημοσίου». Τα ΕΛΠΕ αναμένουν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες που προκύπτουν - κατά τη γνώμη τους - από την παρότρυνση για την κατασκευή της μονάδας στη Θεσσαλονίκη. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ έκανε λόγο για «άριστη» σχέση και συνεργασία και με το υπουργείο Ανάπτυξης, κυρίως όμως σε ζητήματα... εξωτερικού.

Δυστοκία εκδηλώθηκε από την πλευρά κάποιων μετόχων για το ύψος του μερίσματος και την τιμή της μετοχής, καθώς ειδικά στους μικρομετόχους κυριαρχεί η άποψη ότι τα λεφτά τους έχουν «παρκάρει» στα ΕΛΠΕ, ενώ άλλοι θεωρούν ότι δεν υποστηρίζεται η μετοχή ή ακόμα και ότι παραμένει τεχνητά χαμηλή η τιμή της. Ανακοινώθηκε επίσης ότι καταλήχθηκε η σύμβαση εργασίας στο 4%. Η τοποθέτηση του σωματείου στη ΓΣ είχε λίγο απ' όλα: Ικανοποίηση για τη σύμβαση, έκφραση πικρίας επειδή δεν αποτολμήθηκαν κάποιες τομές, χαρακτηρισμό της «εργασιακής ειρήνης» ως «απαραίτητης προϋπόθεσης» για την ανάπτυξη της επιχείρησης!

ΔΕΠΑ ΑΕ
Αρχισαν τα κέρδη

Στην τροχιά της... ιδιωτικής οικονομίας μπήκε και η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ ΑΕ) η οποία ανακοίνωσε στη ΓΣ κέρδη προ φόρων σε επίπεδο ομίλου 28,17 εκατ. ευρώ από 1,64 εκατ. ευρώ το 2004. Μάλιστα, για πρώτη φορά θα αποδώσει και μέρισμα στους μετόχους της (65% ελληνικό δημόσιο, 35% ΕΛΠΕ) συνολικού ύψους 3,94 εκατ. ευρώ.

Η ΓΣ τοποθέτησε το διευθύνοντα σύμβουλο Α. Παπαγεωργίου και στη θέση του προέδρου της επιχείρησης, από την οποία παραιτήθηκε χτες ο Ρ. Μωυσής καθώς θα αναλάβει τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ενεργειακές «δουλιές με φούντες»

Ενεργειακά και βιομηχανικά θέματα συζητήθηκαν χτες στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα με τον πρωθυπουργό. Το επόμενο διάστημα αναμένονται έντονες διεθνείς διεργασίες στα ενεργειακά και η Ελλάδα σκοπεύει να επιβάλει την παρουσία της ως χώρα με σημαίνονται ρόλο σ' αυτές, συνεχίζοντας να αυτοπροβάλλεται ως «παράδεισος» για το μεγάλο κεφάλαιο. Στις 7 του Ιούνη εταιρίες από Ελλάδα, Ρωσία και Βουλγαρία θα συναντηθούν στη Μόσχα για τη συγκρότηση της διεθνούς εταιρίας που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Η συνάντηση έχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον όσον αφορά τη Βουλγαρία που πρόσφατα τάραξε το «τοπίο» με τη διάλυση του δικού της επιχειρηματικού σχήματος.

Τον Σεπτέμβρη έχει προγραμματιστεί η πραγματοποίηση Διάσκεψης στη Ρόδο, με τη συμμετοχή 35 χωρών, για την ευρωμεσογειακή αγορά. Το θέμα αυτό αποτελεί και το αντικείμενο της επίσκεψης του Δ. Σιούφα στη Φινλανδία την Παρασκευή. Επίσης, στις 7 και 8 του Ιούνη θα γίνει στο Λουξεμβούργο συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, ενώ θα υπάρξει συνάντησή τους και με τους ομολόγους τους της «Ενεργειακής Κοινότητας ΝΑ Ευρώπης». Σχετικό θα είναι και το φόρουμ των Αθηνών που θα γίνει προς το τέλος του Ιούνη στην Αθήνα.

Χτες, επίσης, μιλώντας σε ημερίδα για το φυσικό αέριο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου αποσαφήνισε ότι η είσοδος της ΔΕΠΑ στο χρηματιστήριο προγραμματίζεται για το 2007. Παράλληλα, η Ελλάδα εξετάζει - μετά την Αίγυπτο - τη δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου και από άλλες αραβικές χώρες, όπως το Κατάρ. Εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμανε σε ημερίδα για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων ότι προωθούνται μέτρα με βάση τη σχετική οδηγία της ΕΕ 2002/91.

ΟΤΕ
Πρώτα το «χαράτσι» και μετά οι μειώσεις

Μετά το «χαράτσι» 4,2% στο πάγιο μηνιαίο τέλος - αφορά όλους τους συνδρομητές και επιβλήθηκε στις αρχές Απρίλη - ο ΟΤΕ ανακοίνωσε μειώσεις για κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο προς κινητά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, από σήμερα οι κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο προς κινητά της «Cosmote» και της «Vodafon» θα κοστίζουν 0,183 ευρώ, από 0,21301 ευρώ. Η αντίστοιχη χρέωση για κλήσεις προς την «ΤΙΜ» είναι 0,189 ευρώ, από 0,2186 ευρώ και προς «Q - Telecom» 0,242 ευρώ, από 0,27252 ευρώ.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Ανακαλούνται 18.000 ΤΟΥΟΤΑ

Περισσότερα από 18.000 αυτοκίνητα μάρκας TOYOTA μοντέλου AVENSIS, COROLLA και PRIUS ανακαλούνται για έλεγχο στη σύσφιγξη του συνδέσμου ενδιάμεσου άξονα συστήματος διεύθυνσης. Πρόκειται συγκεκριμένα για:

  • 10.395 AVENSIS που κατασκευάστηκαν στην Αγγλία, παραγωγής Γενάρη 2003 μέχρι Δεκέμβρη 2005.
  • 7.686 COROLLA που κατασκευάστηκαν στην Ιαπωνία, παραγωγής Ιούλη 2001 μέχρι Μάρτη 2004.
  • 305 PRIUS που κατασκευάστηκαν στην Ιαπωνία, παραγωγής Ιούλη 2003 μέχρι Νοέμβρη 2005. Εξαιρούνται τα Corolla Verso και τα Avensis που χρησιμοποιούνται ως ταξί.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην TOYOTA ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ στο τηλέφωνο 210 2808000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ