ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας

το χρηματηστήριο έχει αρχίσει να νιώθει τις συνέπειες

Associated Press

το χρηματηστήριο έχει αρχίσει να νιώθει τις συνέπειες
Ηταν δύσκολο πραγματικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθούν μία παντελώς μοναχική πορεία. Αυτή του «οικονομικού θαύματος»... Ολα αυτά τα χρόνια να είναι «εγκλωβισμένες στη μοναξιά της υπερδύναμης». Τα θαύματα όμως κάποτε τελειώνουν...

Ετσι, ο 43ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, όποιος και αν είναι αυτός, θα παραλάβει «καμένη γη». Τρικυμιώδης προβλέπεται η οικονομία της Αμερικής και ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι είναι πιθανό να εισέλθει σε περίοδο ύφεσης ακόμη και από τον επόμενο χρόνο. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι εδώ και καιρό ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου και τελικά πραγματοποίησε την απειλή του και αύξησε τα επιτόκια για να μπορέσει, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, να γλιτώσει το καράβι της οικονομίας που οδηγούνταν κατευθείαν σε ύφαλο...

«Κοκκίνισαν» οι δείκτες

Μόλις πρόσφατα το υπουργείο Εμπορίου, δίνοντας τα στοιχεία για το τρίτο τέταρτο του τρέχοντος έτους, κατέδειξε ότι υπήρξε η πιο μικρή ανάπτυξη της οικονομίας, ρεκόρ της τελευταίας τετραετίας. Μόλις 2.4% για το διάστημα μεταξύ Ιούλη και Σεπτέμβρη. Παράλληλα, σημειώνει το υπουργείο Εμπορίου για το μήνα Οκτώβρη πως οι παραγγελίες σε καταναλωτικά είδη και διαρκή αγαθά μειώθηκαν στο 5,5%. Μία μείωση διπλάσια από την αναμενόμενη βάσει των προβλέψεων, που είχαν χαρακτηριστεί και δυσοίωνες.

Το υπουργείο Εμπορίου διευκρίνισε ότι η μείωση αντιστοιχεί σε 12,1 δισ. δολάρια και περιορίζει το σύνολο των παραγγελιών για τα διαρκή αγαθά σε 209 δισ. δολάρια τον Οκτώβρη, που αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνει το ρυθμό της, αντιδρώντας στη σειρά των αυξήσεων των επιτοκίων, στις οποίες προέβη η Φέντεραλ Ριζέρβ.

Η επιβράδυνση αυτή είχε βαριές επιπτώσεις στη Γουόλ Στριτ, στην οποία οι μετοχές έχασαν μέρος της αξίας τους, εξαιτίας του φόβου των επενδυτών ότι μια ασθενέστερη ανάπτυξη θα έχει επιπτώσεις στα επιχειρηματικά κέρδη.

Αναλόγου «θυελλώδους καιρού» και οι προβλέψεις των αναλυτών και των οικονομολόγων για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας στο τέλος του 2001. Οπως πολύ συγκεκριμένα διατυπώνει ο οικονομολόγος Ντέιβιντ Λέβι, του οικονομικού Κολεγίου της Τσαπάκουα, οι πιθανότητες ύφεσης για το 2001 κυμαίνονται στο 70%. «Δεν είναι όμορφη η εικόνα της οικονομίας μας, όταν μπουν πλάι πλάι όλα της τα προβλήματα», τονίζει ο Λέβι.

Την ίδια στιγμή μερίδα αναλυτών της ομοσπονδιακής οικονομίας συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι εξαιτίας της παρατεινόμενης αβεβαιότητας μετά τις 7 του Νοέμβρη, σε ό,τι αφορά στην ανάδειξη του νέου Προέδρου, στο οικονομικό οικοδόμημα εμφανίζονται όλο και νέα ρήγματα και στις ίδιες τις κυβερνητικές εκθέσεις γίνεται λόγος για εξασθένηση των βιομηχανικών παραγγελιών και του καταναλωτισμού των «νοικοκυριών».

Τα στοιχεία αυτά είχαν αρνητικό αντίκτυπο, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, στη Γουόλ Στριτ. Προς το παρόν εκτιμάται ότι ο βιομηχανικός δείκτης Ντάου Τζόουνς δείχνει να έχει «δυσπεψία», αλλά κρατά. Αντιθέτως επλήγη ιδιαιτέρως ο δείκτης Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περασμένο Μάρτη μέχρι σήμερα ο δείκτης αυτός έχει χάσει σχεδόν το μισό της αξίας του. Οι αναλυτές ανησυχούν τώρα ότι θα έρθουν και οι απώλειες στη Γουόλ Στριτ και θα έχουν ως συνέπεια να μειωθούν οι επενδύσεις και οι καταναλωτικές δαπάνες, δηλαδή ο κίνδυνος είναι να πληγούν οι δύο παράγοντες που έδωσαν τον τόνο στην έκρηξη της αμερικανικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Δύσκολοι καιροί για «πλανητάρχες»

Ο Μπρους Στάινμπεργκ της «Merrill Lynch», στη Νέα Υόρκη, δηλώνει ότι υπάρχει κίνδυνος ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας να πέσει κάτω από το 3%, οπότε θα έπρεπε να επέμβει η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα με την πολιτική των επιτοκίων για να στηρίξει την αγορά. Πάντως, πολλοί είναι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι ακόμη κι αν παρέμβει η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που απειλούν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες διασφάλισης ομαλής προσγείωσης για την αμερικανική οικονομία. Παράγοντες όπως η αύξηση του εταιρικού και προσωπικού χρέους στις ΗΠΑ, που θα απειλούσε το τραπεζικό σύστημα, αλλά και μία ξαφνική αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ασχέτως πάντως των εξωγενών ή ενδογενών παραγόντων, οι «δύσκολοι καιροί» που αναμένονται είχαν μάλλον προβλεφτεί. Περισσότερο από ένα χρόνο αναλυτές και οικονομολόγοι προέβλεπαν την «ελεύθερη πτώση» της αμερικανικής οικονομίας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που προσομοίαζαν τα «σημεία των καιρών» με αυτά που είχαν λάβει χώρα και κατά τη δεκαετία του '20 που οδήγησαν στο κραχ του 1929. Τότε ήταν οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες της εποχής, όπως οι μηχανές και οι σιδηρόδρομοι, που οδήγησαν χιλιάδες κόσμου στην αυτοκτονία και έθεσαν τα θεμέλια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Τώρα είναι η νέα τεχνολογία και το Ιντερνετ.

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, μιλώντας σε τραπεζίτες στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», παρότι μανιακός γνώστης και αναγνώστης της οικονομικής ιστορίας και παρά το γεγονός ότι συνεχώς προειδοποιούσε, εξακολουθεί να ελπίζει ότι η οικονομία των ΗΠΑ «είναι ακόμη υγιής, αλλά τρωτή». Την ίδια στιγμή θεωρεί την παρούσα δυστοκία των επενδυτών να «ρισκάρουν», κατά μία έννοια, μία συνέχιση της αποφυγής ανάληψης ρίσκου που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματιστηριακής κρίσης του 1997-'98.

Βέβαια, ο Γκρίνσπαν το μόνο που μπορεί να κάνει πια και είναι υποχρεωμένος εκ της θέσεώς του να κάνει, είναι να προσφέρει αφειδώς αισιόδοξες προβλέψεις. Διαφορετικά όμως βλέπει τα πράγματα η Goldman Sachs, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της Microsoft, για το οικονομικό έτος 2001, σε 1,88 δολάρια έναντι 1,91, αναφέροντας ως αιτία τη συρρικνούμενη λιανική ζήτηση στους προσωπικούς υπολογιστές. Τι σημαίνει μία ενδεχόμενη συρρίκνωση του «γίγαντα». Ακόμη περισσότερα κακά μαντάτα.


Κείμενα: Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προσπάθειες για νομιμοποίηση του «Εσελον»

Βήμα βήμα οι πολίτες των σύγχρονων κοινωνιών τείνουν να μετατραπούν μεθοδικά - από κρατικούς ή επιχειρηματικούς φορείς - σε κοινωνικο-πολιτικά πειραματόζωα υπό τη στενή παρακολούθηση του Μεγάλου Αδελφού. Υπερβολή; Σενάριο φαντασίας; Τίποτε απ' όλα αυτά... εάν κανείς θυμηθεί τη διαβόητη και - εδώ και μήνες επικυρωμένη και από το ελληνικό κοινοβούλιο - Συνθήκη Σένγκεν ή το γνωστό παρακυβερνητικό πρόγραμμα κατασκοπίας κάθε μορφής τηλεπικοινωνιών που προτάθηκε (επί κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Τσόρτσιλ, μεσούντος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου)και λανσαρίστηκε από τον αγγλο-αμερικανικό άξονα συνεργασίας των κρατικών υπηρεσιών «ασφαλείας».

Ομως, εάν μέχρι τώρα όλα αυτά λειτουργούσαν - καταστρατηγώντας εννοείται κάθε έννοια δικαίου ισχύοντος νομικού πλαισίου περί προστασίας ατομικών δικαιωμάτων, ιδιωτικής ζωής, ελευθεριών κλπ. - τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα όλα αυτά να εφαρμοστούν σύντομα και με το γράμμα του νόμου!

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «ΟΜΠΣΕΡΒΕΡ» (την περασμένη Κυριακή, 3 του Δεκέμβρη) ήταν άκρως αποκαλυπτικό! Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε τον περασμένο Αύγουστο ο υποδιευθυντής της βρετανικής Εθνικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας, Ρότζερ Γκάσπαρ, εκπροσωπώντας τις υπηρεσίες αντικατασκοπίας Μ15, Μ16 και GCHQ (Κυβερνητικά Στρατηγεία Επικοινωνιών), ζητείται από την κυβέρνηση Μπλερ (και δη μήνες πριν τις προγραμματισμένες για την ερχόμενη άνοιξη γενικές εκλογές!) να προχωρήσει στις «απαραίτητες» νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου μεταξύ άλλων:

- Να καταγραφούν και να διασταυρωθούν πάσης μορφής τηλεπικοινωνίες (επικοινωνίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικά μηνύματα, δικτυακοί κόμβοι, ηλεκτρονικές διευθύνσεις) που χρησιμοποιούν ΟΛΟΙ οι Βρετανοί πολίτες αλλά και όσοι αλλοδαποί ζουν και εργάζονται στη Γηραιά Αλβιόνα, με στόχο την αποτροπή σημερινών και μελλοντικών εγκληματικών ή τρομοκρατικών ενεργειών...

- Να δημιουργηθεί σε εκτενή τοποθεσία της Βρετανίας μία τεράστια κρατική τράπεζα «τηλεπικοινωνιακών δεδομένων», κατασκευαστικού κόστους άνω των τριών εκατομμυρίων στερλίνων και ετήσιου λειτουργικού κόστους άνω των εννιά εκατομμυρίων στερλίνων, ανάλογη με την κρατική τράπεζα βάσεων «DNA», που αφορά την καταγραφή της γενετικής ταυτότητας ατόμων που έχουν διαπράξει και κριθεί ένοχα εγκληματικών πράξεων.

- Να αποθηκευτούν στην προτεινόμενη κρατική τράπεζα πάσης φύσης «τηλεπικοινωνιακών δεδομένων» για μία περίοδο τουλάχιστον επτά χρόνων!

- Να συμφωνηθεί ένα σαφές νομικό πλαίσιο για την υλοποίηση των προτάσεων αυτών με τη μορφή του «κατ' επείγοντος», γιατί τα δεδομένα ατομικών επικοινωνιών «θα πρέπει να αποθηκεύονται για το συμφέρον της Δικαιοσύνης, της διατήρησης και προστασίας στοιχείων, αλλά και για να χρησιμοποιηθούν ως απόδειξη μελλοντικής ενοχής ή αθωότητας». Ακόμη και γιατί «θα βοηθήσουν στη διατήρηση της αποτελεσματικότητας της επιβολής του βρετανικού νόμου... για την προστασία της κοινωνίας»!

Ποιο νομίζετε πως ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών απέναντι σ' όλα αυτά; «Πρόκειται για ενδιαφέρουσες προτάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση εξετάζει με προσοχή»! Η υιοθέτηση της ουσίας των προτάσεων του Ρότζερ Γκάσπαρ από τη βρετανική κυβέρνηση δε θα μας εξέπληττε... καθώς ήδη η «αριστερή» κυβέρνηση του κυρίου Τόνι Μπλερ και οι περισσότεροι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να ενισχύσουν το ρεπερτόριο και τις εξουσίες της κρατικής ασφάλειας και της αστυνομίας. Αλλωστε, εδώ και μήνες εφαρμόζεται ο νόμος περί «Κανονισμών Ερευνητικών Εξουσιών», που επιτρέπει στις βρετανικές υπηρεσίες ασφάλειας και στην αστυνομία να συλλέγει «τηλεπικοινωνιακά δεδομένα υπόπτων», παρακολούθηση των κινήσεων που κάνουν στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ οι Βρετανοί πολίτες δίχως πρότερο εισαγγελικό ένταλμα, υποχρέωση των εταιριών που προσφέρουν υπηρεσίες ΙΝΤΕΡΝΕΤ να δίνουν στις κρατικές υπηρεσίες τα «κλειδιά» αποκωδικοποίησης κρυπτογραφημένων ηλεκτρονικών επιστολών που ανταλλάσσουν ιδιώτες, ακόμη και νομιμοποίηση του ακριβή εντοπισμού της θέσης του χρήστη κάθε κινητού τηλεφώνου....

Ομως, όλα αυτά δε θα πρέπει να προκαλούν έντονη ανησυχία μόνον στους Βρετανούς πολίτες! Σύμφωνα με την «ΟΜΠΣΕΡΒΕΡ», οι ανατριχιαστικές προτάσεις του υποδιευθυντή της «Εθνικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας» της Βρετανίας δεν αντανακλούν επί της ουσίας παρά το πνεύμα των συνομιλιών που πραγματοποίησαν τον Νοέμβρη του '98 στο Μπέρμπιχαμ και στο πλαίσιο της Διάσκεψης Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (πλουσιότερων χωρών της υφηλίου) αξιωματούχοι των υπηρεσιών αντικατασκοπίας και κρατικής ασφάλειας! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκεί οι επιτελάρχες των κρατικών υπηρεσιών συμφώνησαν να πιέσουν τις κυβερνήσεις να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους με ευρύτερο στόχο μία συντονισμένη νομιμοποίηση της παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών των πολιτών τους... Είπατε τίποτε;


Δεσ. ΟΡΦ.

Στον αστερισμό των χαμένων θέσεων

Ο νέος βολικός μύθος που εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη και λατρεύτηκε ως η σημερινή «απτή και καθημερινή θεότητα»: Η νέα οικονομία, που υποτάσσει την ανθρώπινη οντότητα στα «πρέπει» του παγκοσμιοποιημένου εκσυγχρονισμού και φυσικά στου σύγχρονου κομφορμισμού. Ενας μύθος στηριγμένος στο τρίπτυχο της «ανάπτυξης»: πρόοδος, τεχνολογία και επικοινωνία.

Λέξεις που από μόνες έχουν a priori θετική έννοια, αλλά εντασσόμενες υπό το πρίσμα του μύθου, επιδέχονται ερμηνεία επιλεκτική, αποσπασματική, δραματική και προσδιορισμένη στα πλαίσια της υπηρεσίας της νέας οικονομίας, αποκτώντας ισχύ νόμου, αλλά και απαγορεύοντας την αμφιβολία και την αμφισβήτηση ως αιρετική και φυσικά ουτοπική, μη εφαρμόσιμη, απλουστευτική και «εκτός εποχής». Την ίδια στιγμή μία συνιστώσα του μύθου που κάνει μέχρι στιγμής την οικουμένη να σωπαίνει αναμένοντας το μάννα εξ ουρανού είναι η τεχνηέντως διαδεδομένη ουτοπία της ισότητας - σε παγκόσμιο επίπεδο - της διαθεσιμότητας του χρήματος. Χωρίς να αναχαιτίζεται αυτή η «διαθεσιμότητα» ούτε από το χώρο ούτε από το χρόνο.

Η νέα τεχνολογία, η ευλυγισία της εργασίας και η κατάργηση των συνόρων υπηρετούν τη συνιστώσα. Οι Αμερικανοί εδώ και μία δεκαετία βρίσκονται στην παραζάλη του μύθου, ενός μύθου «φουτουριστικού».

Από τον υπηρέτη στο high tech

Κατ' αρχήν το «αμερικανικό οικονομικό θαύμα» στηρίχτηκε εν πολλοίς στην αυτοαπασχόληση και στους νέους επιχειρηματίες, που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας και τις δυνατότητες που παρέχονται από τον άπειρο κόσμο του διαδικτύου. Την ίδια στιγμή για να στηριχτεί η άποψη και να έχει απήχηση η έκκληση σε εκατομμύρια Αμερικανούς να αποχαιρετίσουν την εξαρτημένη σχέση εργασίας και να γίνουν οι ίδιοι αφεντικά, θα έπρεπε οι δείκτες της ανεργίας να μπορούν να το αποδεικνύουν. Το σύστημα στατιστικής μέτρησης που χρησιμοποιούνταν - έστω και μία ώρα εργασίας σε κατατάσσει στους απασχολούμενους! - βοηθούσε για να διαμορφωθεί η «αναγκαία ονειρική εικόνα».

Η ανεργία μετριέται μονίμως κάτω από το 5%. Μέχρι τώρα, καθώς αντί του αναμενόμενου «μπουμ» της αυτοαπασχόλησης, τα τελευταία χρόνια της ισχυρής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, η αυτοαπασχόληση μειώνεται τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστό του εργατικού δυναμικού. Από το 1994, ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων αμερικανών - εκτός του γεωργικού τομέα- μειώθηκε κατά 146.000, σε 12,9 εκατομμύρια συνολικά, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής για την Απασχόληση.

Το 1994, το 10,9% του ενεργού δυναμικού - πλην των απασχολουμένων στο γεωργικό τομέα - ήταν αυτοαπασχολούμενο. Το 1999 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 9,9%. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι όλη αυτή η «έξαψη» που περιβάλλει το Ιντερνετ και τη νέα οικονομία, έχει οδηγήσει σε μια υπερβολή για την ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να βγει μόνος του στην αγορά και να τοποθετήσει τη δική του επαγγελματική ταμπέλα.

Τα εκατομμύρια των Αμερικανών που βρήκαν μια θέση εργασίας κατά την τελευταία δεκαετία του οικονομικού μπουμ, σχεδόν στο σύνολό τους απασχολούνται στις υπάρχουσες επιχειρήσεις, λέει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κρουζ, Ρόμπερτ Φέρλι, ο οποίος έχει μελετήσει την ιστορία της αυτοαπασχόλησης. Και σε αντίθεση με την προηγούμενη τάση, οι περισσότεροι απ' αυτούς απασχολούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις. Για του λόγου το αληθές, οι επιχειρήσεις με περισσότερους των 1.000 εργαζομένων εμφανίζουν ταχύτερη ανάπτυξη από το 1994, ενώ το ποσοστό των ατόμων που απασχολούνται σε εταιρίες με λιγότερους των 25 εργαζόμενους, έχει μειωθεί στο 29% από το 30,1%. Με δυο λόγια, το να διατηρείς μια μικρή επιχείρηση ή να δουλεύεις ως ανεξάρτητος σύμβουλος γίνεται για πολλούς λόγους όλο και πιο δύσκολο.

Αξίζει να σημειωθεί η διαφοροποίηση που εμφανίζεται ανάλογα με την κοινωνική διαστρωμάτωση: Οι νεότεροι των 35 ετών, αυτοί που δε δουλεύουν σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και αυτοί που δεν έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο, είναι αυτοί που εγκαταλείπουν πρώτοι την αυτοαπασχόληση.

Τελευταία έξοδος: Ανεργία

Ομως τα κακά μαντάτα για τους εργαζόμενους, οποιουδήποτε «τύπου», στις Ηνωμένες Πολιτείες δε σταματούν εδώ αφού ναι μεν οι μεγάλες επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν στηριζόμενες στον κανόνα να παράγει κανείς περισσότερα με λιγότερο προσωπικό, τώρα που η ύφεση είναι προ των πυλών και τα κέρδη μειώνονται, αρχίζει η περικοπή των εξόδων. Από πού; Από εκεί που είναι δυνατόν. Η επένδυση στο άψυχο υλικό δεν μπορεί πια να «ρευστοποιηθεί», αλλά τα έξοδα για το έμψυχο υλικό μπορεί να μειωθούν δραστικά.

«Η επιβράδυνση κατέφθασε» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Κατασκευαστών Γιέρζι Γιαζινόφσκι. «Το ερώτημα είναι πόσο ανώμαλα θα προσγειωθεί», συμπληρώνει δυσοίωνα.

Πράγματι, πέρα από τους οικονομικούς δείκτες που έχουν «κατακοκκινίσει», μία ακόμη συνέπεια ολέθρια για τους απλούς Αμερικανούς πολίτες είναι η περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας. Κυρίως οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις «κραταιότατες» αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και τον τεχνολογικό τομέα είναι αυτοί που πρώτοι θα τρέξουν να πιάσουν σειρά στις ουρές των ταμείων ανεργίας.

Οι περικοπές των θέσεων εργασίας από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβρη ήταν κατά 43% αυξημένες σε σχέση με τον πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτος. Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 του Νοέμβρη, ο αριθμός των ανθρώπων που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας για πρώτη φορά αυξήθηκαν σε 358.000. Επίπεδο ρεκόρ για τα δύο τελευταία χρόνια. Εκτός αυτών και τη δεύτερη εβδομάδα του Νοέμβρη 339.000 νέες αιτήσεις είχαν υποβληθεί.

Μόνο για τον Οκτώβρη 43.799 θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις περικόπηκαν, κατά 92% περισσότερο από το αντίστοιχο νούμερο απολύσεων που σημειώθηκαν τον Οκτώβρη του 1999. Σύμφωνα με το γραφείο ευρέσεως εργασίας «Challenger, Gray & Christimas», για τους δέκα πρώτους μήνες του διανυόμενου έτους 436.095 θέσεις περικόπηκαν και υποστηρίζει ότι οι περισσότερες από αυτές χάθηκαν μονίμως. Απολύσεις και περικοπές που αφορούν τεράστιες πολυεθνικές όπως η αυτοκινητοβιομηχανία «DaimlerChrysler», η βιομηχανία τροφίμων «Kellog Cereal», η εταιρία παραγωγής ελαστικών «Bridgestone/Firestone», η Τράπεζα «Chase Manhattan» κλπ.

Και το ζήτημα είναι ότι μάλλον είναι ακόμη στην αρχή...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ