ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Εξαφανίζουν τους μικρούς και μεσαίους ψαράδες.

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Προσπάθεια κατάργησης της παράκτιας αλιείας και ενίσχυση των μεγάλων εταιριών και του κεφαλαίου, προωθεί το Ευρωκοινοβούλιο με την έκθεση που έφερε για συζήτηση χτες κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας στο Στρασβούργο. Η τροποποίηση των κανονισμών που καταργούν σε μεγαλύτερο βαθμό την παράκτια αλιεία, εκτιμάται ότι θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αλιείς.

Τις θέσεις του ΚΚΕ, εξέφρασε στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, επισημαίνοντας ότι:

«Δεν αποδεχόμαστε την πρόταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εκμετάλλευση των "αλιευτικών πόρων" στη Μεσόγειο θάλασσα γιατί είναι αντιεπιστημονική. Προσπαθεί να επιβάλει τη λήψη απαγορεύσεων της χρήσης αλιευτικών εργαλείων σε όλη τη Μεσόγειο και δε λαμβάνει μέτρα για την περιβαλλοντική ρύπανση που γίνεται από τη βιομηχανία και την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Ενώ είναι γνωστή η διαφορετική σύσταση και οι αλιευτικές δυνατότητες από περιοχή σε περιοχή της Μεσογείου, που οφείλεται στις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν μεταξύ τους και οδηγούν σε διαφορετικού βαθμού ευτροφισμό και κατά συνέπεια και μεγεθών αλιευμάτων. Οταν θα εφαρμοστούν οι παραπάνω γενικευμένες απαγορεύσεις για τα εργαλεία και τις περιοχές αλιείας, οι συνέπειες θα είναι τραγικές για συγκεκριμένες περιοχές που αποζούν από το αλιευτικό επάγγελμα. Κι αυτό επειδή, στο όνομα της προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων, η πρόταση μειώνει την αλιευτική ικανότητα, με συνέπεια την άμεση μείωση και εξαφάνιση του αλιευτικού εισοδήματος μικρών και μεσαίων ψαράδων και τελικά τη μαζική έξοδο των μικρομεσαίων ψαράδων από το επάγγελμα. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι η μαζική καταστροφή των αλιευτικών κοινοτήτων και η ερήμωση ολόκληρων γεωγραφικών περιοχών. Ενώ το αλιευτικό έλλειμμα που αναμένεται να δημιουργηθεί θα σπεύσει να το καλύψει η ιχθυοκαλλιέργεια, τα συμφέροντα της οποίας θα ενισχυθούν προς όφελος των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, θα δυναμώσει ο ρόλος του κεφαλαίου στην αλιεία και θα εξαφανιστούν οι μικρομεσαίοι ψαράδες. Θα ενισχυθεί η μονοπώληση της αλιείας και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των μικρομεσαίων ψαράδων, των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, με οδυνηρές συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα και γενικότερα για το περιβάλλον.

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι η πολιτική διαχείρισης των αλιευτικών δυνατοτήτων και η ανάπτυξη της αλιείας δε νοείται έξω από τα συμφέροντα των μικρομεσαίων ψαράδων. Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη της αλιείας πρέπει παράλληλα να σέβεται το θαλάσσιο οικοσύστημα, το περιβάλλον, τη δυνατότητα κάθε περιοχής, καθώς και ευρύτερα να υπηρετεί τις ανάγκες των μικρομεσαίων ψαράδων, μακριά και σε αντίθεση με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ολα αυτά πρέπει να είναι ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχέδιο με μοχλό τον παραγωγικό αλιευτικό συνεταιρισμό, που θα αξιοποιεί με τον παραγωγικότερο τρόπο τις επιμέρους αλιευτικές δυνατότητες. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια επιβάλλεται η λήψη των κατάλληλων τεχνικών μέτρων, τα οποία θα τεκμηριώνονται επιστημονικά και θα είναι αναγκαία για τη διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων, τη διασφάλιση των παραγωγικών δυνατοτήτων κάθε περιοχής και την προστασία των οικοσυστημάτων των θαλάσσιων περιοχών».

Να πάψει η πορεία εξόντωσης της τράτας

Επιστολή διαμαρτυρίας των τρατάρηδων της Λέσβου για τις διώξεις που υπόκειται το επάγγελμά τους

Την πολιτική εξόντωσης της βενζινότρατας, που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Ενωση και υιοθετείται από όλες τις μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις, καταγγέλλουν με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι τρατάρηδες της Λέσβου, ζητώντας να αρθούν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί στο επάγγελμά τους. Οπως τονίζεται συγκεκριμένα στην επιστολή, «από τη δεκαετία του '90 την πολιτική εξόντωσης της τράτας την έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και την έχει ενσωματώσει στους Κανονισμούς για τα τεχνικά μέτρα στη Μεσόγειο», με συνέπεια να είναι οι μόνοι ψαράδες που εξαιρούνται από τις επιδοτήσεις για αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό των σκαφών τους. Επίσης, τους επιβάλλονται μια σειρά από άλλες απαγορεύσεις αδειοδότησης στην αλιεία αρκετών αλιευτικών ειδών. Οι τρατάρηδες της Λέσβου ζητούν την άρση των περιορισμών του επαγγέλματός τους, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται στο εξής να δέχονται αδιαμαρτύρητα τις συντονισμένες προσπάθειες εξόντωσής τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα σε βάρος της τράτας εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική συρρίκνωσης της αλιείας από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβερνήσεων που εφαρμόζουν τη σημερινή αντιαλιευτική πολιτική. Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια η βενζινότρατα έχει βρεθεί στο στόχαστρο της ΕΕ, με πρόσχημα τα ...«οικολογικά» μέτρα που λαμβάνονται δήθεν για την προστασία των θαλασσών. Μέτρα τα οποία είναι τουλάχιστον υποκριτικά, αφού τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια να καταργηθούν πλήρως οι τράτες, με το αιτιολογικό της «καταστροφής» των βυθών, άλλα αλιευτικά σκάφη, τα οποία προκαλούν ανάλογες επιπτώσεις στο περιβάλλον, εντάσσονται συνεχώς σε διάφορα κοινοτικά προγράμματα επιδοτήσεων. Πρόθεση της ΕΕ αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων δεν είναι προφανώς η προστασία του περιβάλλοντος - άλλωστε έχουν αποδείξει το αντίθετο ουκ ολίγες φορές - αλλά το χτύπημα των μικρών αλιέων, οι οποίοι εξασφαλίζουν στις τοπικές αγορές φρέσκο και φτηνό ψάρι, στην προσπάθεια ανάπτυξης της επιχειρησιακής αλιείας.

ΣΤΑΜΝΕΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Μεγάλες καταστροφές από τη χαλαζόπτωση

Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε την περιοχή

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η πρόσφατη χαλαζόπτωση στις ελαιοκαλλιέργειες, στις Στάμνες Μεσολογγίου, με αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να «πάει στράφι» για τους αγρότες της περιοχής, αφού τα δέντρα που επλήγησαν από το χαλάζι, βρίσκονταν στην περίοδο ανθοφορίας τους, με αποτέλεσμα τουλάχιστον για φέτος να μην μπορούν να καρποφορήσουν. Τους αγρότες της περιοχής επισκέφτηκε κλιμάκιο της Αχτίδας Μεσολογγίου του ΚΚΕ, όπου και ενημερώθηκε από τους ίδιους τους παραγωγούς για το μέγεθος της καταστροφής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τονίστηκε η έλλειψη πραγματικής και πλήρους ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, αφού ο ΕΛΓΑ προτίθεται να δώσει πενταροδεκάρες που δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα σποράς για τους λίγους καλλιεργητές οπωροκηπευτικών της περιοχής που επίσης επλήγησαν από την κακοκαιρία, ενώ ο αντιαγροτικός του κανονισμός, δεν προβλέπει αποζημίωση για τους ελαιοκαλλιεργητές. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισήμανε στους πληγέντες παραγωγούς τις μεγάλες ευθύνες που έχουν γι' αυτήν την κατάσταση όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που ακολουθούν πιστά τους αντιαγροτικούς κανονισμούς της ΕΕ και κάλεσαν τους αγρότες της περιοχής να συστρατευτούν με το συνεπές αγροτικό κίνημα και να συγκρουστούν με την πολιτική που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα.

«Φρένο» στις μεσημεριανές αρδεύσεις

Τη διακοπή λειτουργίας των αρδευτικών συστημάτων από τις 27 του Ιούνη μέχρι και τις 5 Αυγούστου, μεταξύ 11 το πρωί και 3 μετά το μεσημέρι, ζητά η κυβέρνηση από τους αγρότες με κοινή εγκύκλιο των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μέτρο που προβάλλεται μαζί με άλλα επιμέρους, ώστε εάν συμβεί νέο «μπλακ άουτ» το καλοκαίρι η κυβέρνηση να μπορεί να ισχυριστεί ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την αποφυγή του. Στην εγκύκλιο γίνεται εκτεταμένη αναφορά στην οριακή κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και στο ότι το υπουργείου έχει λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα που μπορεί να ληφθούν»! Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας δε χάνει την ευκαιρία να αναφερθεί σε συνοδευτική δήλωσή του και στις «χρόνιες παθογένειες που χαρακτηρίζουν το σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας».

Το γεγονός όμως είναι ότι η πολιτική απαξίωσης της παραγωγικής δυνατότητας της ΔΕΗ ήταν και είναι το κύριο ζητούμενο, αποδεκτό και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, ώστε να εξασφαλιστεί χώρος για την είσοδο ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με εξαιρετικά προνομιακούς όρους στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς. Τελευταίος ισχυρισμός της κυβέρνησης ήταν ότι δεν υπάρχει χρόνος για την κατασκευή των απαραίτητων μονάδων και συμπληρωματικά ότι το κόστος είναι απαγορευτικό μόνο και μόνο για να καλυφθούν λίγες ώρες αιχμής το καλοκαίρι.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι παρά την υποχρέωση των αγροτών να μη χρησιμοποιούν τις ώρες αιχμής τα αρδευτικά συστήματα, η ΔΕΗ καταγράφει επιβάρυνση του συστήματος από τέτοια χρήση, κυρίως στη Θεσσαλία, κατά 700 MW. Η διαπίστωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη γενική εντύπωση των ίδιων των αγροτών που εμπειρικά κρίνουν ότι οι περισσότεροι αρδεύουν τη γη τους το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ