ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 3 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εμβάθυνση της συνεργασίας σε νέες τεχνολογίες και εξωτερική πολιτική

Στο Νέο Δελχί η Γερμανίδα καγκελάριος για τις διακυβερνητικές διαβουλεύσεις

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Ν. Μόντι στο Νέο Δελχί

Copyright 2019 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Ν. Μόντι στο Νέο Δελχί
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την Παρασκευή και το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, συνοδεία υπουργών και επιχειρηματιών, πραγματοποίησε την τέταρτη επίσκεψή της στην Ινδία ως καγκελάριος, για τις 5ες διακυβερνητικές διαβουλεύσεις Ινδίας - Γερμανίας. Με 1,3 δισ. πληθυσμό, η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και μια αναδυόμενη ιμπεριαλιστική δύναμη, με σημαντική οικονομική, τεχνολογική και στρατιωτική εξέλιξη, λειτουργώντας και ως «αντίβαρο» στην άνοδο της Κίνας. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει η καγκελαρία, η Ινδία είναι «κεντρικός παίκτης στην Ασία», υπέρμαχος «της ενίσχυσης της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες» και «ένας πολύ σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία».

Η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας στην ΕΕ και ο δεύτερός της παγκοσμίως στην Ερευνα. Οι γερμανικές εξαγωγές αφορούν κυρίως μηχανήματα, ηλεκτροτεχνολογία, προϊόντα μετάλλου, χημικά προϊόντα, αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων. Η Ινδία εξάγει κυρίως ιματισμό, δέρμα, ηλεκτροτεχνολογία, προϊόντα μετάλλου και τρόφιμα. Η ινδική κυβέρνηση προσδοκά από τις διαβουλεύσεις να αυξηθούν οι άμεσες επενδύσεις.

Στο μέλλον, Γερμανία και Ινδία «θέλουν να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά για τα θέματα του μέλλοντος - ψηφιοποίηση, προστασία του κλίματος και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», ανέφερε η Μέρκελ. Υπογράμμισε τις μεγάλες δυνατότητες της Ινδίας, «ιδίως στον τομέα της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης», και ταυτόχρονα ότι «οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο εντατικές».

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έκανε λόγο για μια ευρεία συνεργασία που έχει σημειώσει πρόοδο, ιδίως στην υψηλή τεχνολογία.

Στις ολοήμερες διαβουλεύσεις και συναντήσεις των δύο πλευρών, μεταξύ των οποίων και σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση της Μέρκελ με τον Μόντι, οι κυβερνήσεις ενέκριναν συνολικά 22 συμφωνίες.

Εκτός από τα οικονομικά και εμπορικά θέματα, την τεχνητή νοημοσύνη, την «πράσινη» κινητικότητα και την αμοιβαία «νόμιμη μετανάστευση» εργατικού δυναμικού, έμφαση δόθηκε στις φετινές διαβουλεύσεις και τη στενή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική. Στη συνάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας με τον Ινδό ομόλογό του, συζητήθηκαν ο ρόλος της Ινδίας στην περιοχή, η σχέση της με τους γείτονές της, Κίνα και Πακιστάν, καθώς και ο ρόλος της στη μελλοντική «σταθεροποίηση» του Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε δηλώσει ενόψει της επίσκεψης πως «η Γερμανία ανησυχεί για τις τεταμένες σχέσεις Πακιστάν και Ινδίας και για την κατάσταση στο Κασμίρ» και πως η γερμανική κυβέρνηση διεκδικεί «ρόλο» στην αποκλιμάκωση και στην ειρηνική επίλυση μέσω διπλωματικών οδών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προεκλογική εκστρατεία στο ρυθμό του Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με φόντο την εντεινόμενη ενδοαστική αντιπαράθεση σε σχέση με το Brexit, οι υποψήφιοι των αστικών κομμάτων ξεκίνησαν την Πέμπτη τις προεκλογικές εκστρατείες μετά την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 12 Δεκέμβρη.

Πρώτοι ξεκίνησαν τον χορό των προεκλογικών συγκεντρώσεων οι αντιπολιτευόμενοι σοσιαλδημοκράτες Εργατικοί (που μένουν πίσω από τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τουλάχιστον 8 ποσοστιαίες μονάδες σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις) με υποσχέσεις για εθνικοποίηση σιδηροδρόμων, αύξηση φορολογίας σε πλούσιους, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας και τις διαβεβαιώσεις του αρχηγού τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, πως εάν νικήσουν θα διαπραγματευτούν μία... νέα συμφωνία με την ΕΕ και θα διενεργήσουν δεύτερο δημοψήφισμα. Σε αυτό το δεύτερο δημοψήφισμα οι Εργατικοί λένε πως θα καλέσουν τους ψηφοφόρους αφενός να αποφανθούν επί της (τωρινής ή άλλης) συμφωνίας για το Brexit, αφετέρου να απαντήσουν εάν επιθυμούν την παραμονή ή την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, που είχε δηλώσει ότι θα προτιμούσε να βρεθεί νεκρός σε χαντάκι παρά να καθυστερήσει έστω και μία μέρα το Brexit, το οποίο υποτίθεται πως θα γινόταν στις 31 Οκτώβρη, επιχειρεί να πάρει με το μέρος του τους υποστηρικτές του Brexit, ακόμη και εάν προέρχονται από άλλες κομματικές «δεξαμενές».

Το μόνο βέβαιο είναι πως σε αυτές τις εκλογές το ζήτημα του Brexit θα θάψει την πραγματική εικόνα για τα λαϊκά στρώματα, αυτή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που όλα τα αστικά κόμματα υπηρετούν.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΑΛΓΕΡΙ.--

Πιστοί στο καθιερωμένο ραντεβού που δίνουν στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Αλγερίας, Αλγέρι, και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, ήταν και αυτήν την Παρασκευή πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που απαιτούν ουσιαστικές πολιτικές αλλαγές με στόχο τη βελτίωση της ζωής τους. Αυτήν τη φορά οι μαζικές διαδηλώσεις πήραν άλλη διάσταση καθώς συνέπεσαν με την 65η επέτειο έναρξης του αγώνα απελευθέρωσης από τον γαλλικό αποικιοκρατικό ζυγό.

Τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών επικεντρώθηκαν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην απαλλαγή του λαού από τη σκληρή στάση του στρατού και στη βαθιά εκμετάλλευση από την ντόπια πολιτική ελίτ και την πλουτοκρατία.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο τελικός αριθμός των 22 υποψηφίων που διεκδικούν στις 12 Δεκέμβρη τον προεδρικό θώκο της Αλγερίας. Για πρώτη φορά ανάμεσά τους δεν είναι κανένας εκπρόσωπος του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου, FLN, που πέτυχε, έπειτα από αιματηρούς αγώνες 8 ετών, την απελευθέρωση της χώρας από τους Γάλλους, το 1962. Επίσης, για πρώτη φορά ο στρατός απέφυγε να εκφράσει δημόσια την προτίμησή του για κάποιον από τους υποψηφίους.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί μετά από διαδοχικές αναβολές έπειτα από την παραίτηση του Προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα στις 2 Απρίλη. Προηγήθηκαν και τότε θυελλώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις που τον ανάγκασαν να παραιτηθεί καθώς παρέμενε στην εξουσία μολονότι είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό από το 2013...

ΙΡΑΚ
Πίστωση χρόνου για «νέα» κυβέρνηση ζητά ο Σάλιχ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με υποσχέσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη διεξαγωγή νέων εκλογών επιχειρεί ο Ιρακινός Πρόεδρος, Μπαρχάν Σάλιχ, να εκτονώσει τη λαϊκή οργή εκατομμυρίων πολιτών για την εκτεταμένη διαφθορά, την υψηλή ανεργία και την ανέχεια αλλά και τους εκατοντάδες νεκρούς διαδηλωτές από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας στις διαδηλώσεις του Οκτώβρη.

Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή δύσκολα θα καρποφορήσει καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο εκλογικός νόμος και η κυβέρνηση του νυν πρωθυπουργού, Αντιλ Αμπντούλ Μάχντι, αλλά η σκληρή πραγματικότητα για το λαό μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση που διαρκεί 16 χρόνια, την οποία στηρίζει και η ντόπια αστική τάξη. Οι πάνω από 260 νεκροί και οι πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας δεν μπορούν να ξεχαστούν με το στήσιμο νέων καλπών.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρόεδρος του Ιράκ υποστήριξε πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η διαδικασία θα χρειαστεί «βδομάδες ή και μερικούς μήνες». Πάντως, νέες μαζικές διαδηλώσεις έγιναν στους δρόμους της Βαγδάτης στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ και τη γέφυρα Σανάκ, που οδηγεί προς τη λεγόμενη «Πράσινη Ζώνη», όπου έχουν την έδρα τους πολλά υπουργεία και ξένες πρεσβείες, μεταξύ των οποίων και αυτή των ΗΠΑ.

ΡΩΣΙΑ
Σε εφαρμογή ο νόμος για «ρωσικό διαδίκτυο»

ΜΟΣΧΑ.--

Την Παρασκευή τέθηκε σε ισχύ στη Ρωσία ο νόμος για τη δημιουργία ενός ρωσικού διαδικτύου, ανοίγοντας το δρόμο για ένα εσωτερικό, ευκολότερα ελεγχόμενο «Intranet». Ο νόμος για ένα ξεχωριστό ρωσικό διαδίκτυο, κατά τα πρότυπα της Κίνας και άλλων κρατών, προβλέπει πως το κράτος αναλαμβάνει τον πλήρη τεχνικό έλεγχο του διαδικτύου, καθώς και εκτεταμένη διατήρηση δεδομένων (data), τα οποία αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα για τα καπιταλιστικά κράτη, τη βιομηχανική παραγωγή κ.λπ.

Η ρωσική κυβέρνηση δικαιολογεί το μέτρο λέγοντας πως η δική της υποδομή για ένα κυρίαρχο δίκτυο είναι απαραίτητη για την πρόληψη πιθανών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από το εξωτερικό. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το έχει χαρακτηρίσει «ζήτημα εθνικής ασφαλείας» και πως ανεξάρτητα από το τι κοστίζει, η Ρωσία θα πρέπει να έχει αυτόνομο ίντερνετ.

Επικριτές μιλούν για επικείμενη ψηφιακή απομόνωση της Ρωσίας και απόλυτο έλεγχο του κράτους, καθώς ήδη κάποιες ιστοσελίδες του διαδικτύου, που είναι ελεύθερα διαθέσιμες σε άλλες χώρες, παραμένουν μπλοκαρισμένες για Ρώσους χρήστες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε επισημάνει όταν εγκρίθηκε ο νόμος πως «κανείς (σ.σ. στην κυβέρνηση) δεν σκοπεύει να απομονώσει τη Ρωσία από τον Παγκόσμιο Ιστό. Αντίθετα, υπάρχει ο κίνδυνος η Δύση να αποσυνδέσει τη Ρωσία από το δίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χώρα χρειάζεται ανεξάρτητη ψηφιακή υποδομή».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Συνεχίζονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Λίγες μέρες μετά την παραίτηση του σουνίτη πρωθυπουργού του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, στις 26 Οκτώβρη, ο Πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν, προσπάθησε να κατευνάσει τα πλήθη των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που ξεσηκώθηκαν στις 17 Οκτώβρη με αφορμή την επιβολή φόρου στις τηλεπικοινωνίες και τα συσσωρευμένα οξυμένα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης. «Χρειάζεται κυβέρνηση που θα απαρτίζεται από άτομα με ικανότητες και όχι με κομματικές ταμπέλες», είπε χαρακτηριστικά και συνέστησε υπομονή υποστηρίζοντας ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για τη μετάβαση σε μία αστική δημοκρατική κυβέρνηση, η οποία δεν θα στηρίζεται πλέον στο δαιδαλώδες σύστημα εξουσίας. Σύστημα που θεσπίστηκε μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου ώστε να εξασφαλίσει την αναλογική εκπροσώπηση Χριστιανών και Μουσουλμάνων Σιιτών και Σουνιτών στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία.

Το διάγγελμα που απηύθυνε ο Αούν το βράδυ της Πέμπτης δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους χιλιάδες διαδηλωτές που ξαναβγήκαν στους δρόμους, ενώ από την κυβέρνηση επιχειρείται να παρουσιαστεί μια εικόνα «κανονικότητας» με το άνοιγμα μερικών κεντρικών δρόμων (με πρωτοβουλία του στρατού) και την επαναλειτουργία των τραπεζών από την 1η Νοέμβρη, οι οποίες είχαν κλείσει για πάνω από 10 μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ