ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Α ΟΜΙΛΟΣ

Βραζιλία6-3 6

Νορβηγία5-4 5

Μαρόκο5-5 4

Σκοτία2-6 1

ΕΓΙΝΑΝ: Βραζιλία - Σκοτία 2-1, Μαρόκο - Νορβηγία 2-2, Σκοτία - Νορβηγία 1-1, Βραζιλία - Μαρόκο 3-0, Βραζιλία - Νορβηγία 1-2, Σκοτία - Μαρόκο 0-3.

Β ΟΜΙΛΟΣ

Ιταλία7-3 7

Χιλή4-4 3

Αυστρία 3-4 2

Καμερούν 2-5 2

ΕΓΙΝΑΝ: Ιταλία - Χιλή 2-2, Καμερούν - Αυστρία 1-1, Χιλή - Αυστρία 1-1, Ιταλία - Καμερούν 3-0, Ιταλία - Αυστρία 2-1, Χιλή - Καμερούν 1-1.

Γ ΟΜΙΛΟΣ

Γαλλία9-1 9

Δανία 3-3 4

Ν. Αφρική 3-6 2

Σ. Αραβία 2-7 1

ΕΓΙΝΑΝ: Σ. Αραβία - Δανία 0-1, Γαλλία - Ν. Αφρική 3-0, Ν. Αφρική - Δανία 1-1, Γαλλία - Σ. Αραβία 4-0 Γαλλία - Δανία 2-1, Ν. Αφρική - Σ. Αραβία 2-2.

Δ ΟΜΙΛΟΣ

Νιγηρία 4-2 6

Παραγουάη 0-0 2

Ισπανία 2-3 1

Βουλγαρία 0-1 1

ΕΓΙΝΑΝ: Παραγουάη - Βουλγαρία 0-0, Ισπανία - Νιγηρία 2-3, Νιγηρία - Βουλγαρία 1-0, Ισπανία - Παραγουάη 0-0.

Δεν περιλαμβάνονται οι χτεσινοβραδινοί αγώνες Ισπανίας - Βουλγαρίας και Νιγηρίας - Παραγουάης.

Ε ΟΜΙΛΟΣ

Ολλανδία5-0 4

Μεξικό5-3 4

Βέλγιο2-2 2

Ν. Κορέα1-8 0

ΕΓΙΝΑΝ: Ν. Κορέα - Μεξικό 1-3, Ολλανδία - Βέλγιο 0-0, Βέλγιο - Μεξικό 2-2, Ολλανδία - Ν. Κορέα 5-0.

ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ: 25/6 Ολλανδία - Μεξικό και Βέλγιο - Ν. Κορέα.

ΣΤ ΟΜΙΛΟΣ

Γερμανία4-2 4

Γιουγκοσλαβία 3-2 4

Ιράν2-2 3

ΗΠΑ 1-4 0

ΕΓΙΝΑΝ: Γιουγκοσλαβία - Ιράν 1-0, Γερμανία - ΗΠΑ2-0, Γερμανία - Γιουγκοσλαβία 2-2, ΗΠΑ - Ιράν 1-2.

ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ: 25/6 Γερμανία - Ιράν και ΗΠΑ - Γιουγκοσλαβία.

Ζ ΟΜΙΛΟΣ

Ρουμανία3-1 6

Αγγλία3-2 3

Κολομβία1-1 3

Τυνησία 0-3 0

ΕΓΙΝΑΝ: Αγγλία - Τυνησία 2-0, Ρουμανία - Κολομβία 1-0, Κολομβία - Τυνησία 1-0, Ρουμανία - Αγγλία 2-1.

ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ: 26/6 Ρουμανία - Τυνησία και Κολομβία - Αγγλία.

Η ΟΜΙΛΟΣ

Αργεντινή 6-0 6

Κροατία 4-1 6

Ιαπωνία 0-2 0

Τζαμάικα1-8 0

ΕΓΙΝΑΝ: Αργεντινή - Ιαπωνία 1-0, Τζαμάικα - Κροατία 1-3, Ιαπωνία - Κροατία 0-1, Αργεντινή - Τζαμάικα 5-0.

ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ: 26/6 Αργεντινή - Κροατία και Ιαπωνία - Τζαμάικα.

Αναψαν φωτιές τα φαλτσοσφυρίγματα

Επιθέσεις κατά λευκών στο Καμερούν. Σε δυσχερή θέση η ΦΙΦΑ

Η λανθασμένη διαιτησία του Ούγγρου Λάζλο Βάγκνερ που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του Καμερούν από τη συνέχεια του Μουντιάλ, αποτέλεσε αφορμή για επεισόδια στην αφρικανική χώρα. Εκατοντάδες νεαροί μαύροι, οργισμένοι και αγανακτισμένοι, επιτέθηκαν σε κατοικίες λευκών στη Γιαουντέ, εκτοξεύοντας αντικείμενα εναντίον τους. Στη συνέχεια συνεπλάκησαν με αστυνομικούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη.

"Οι λευκοί δε μας θέλουν..." φώναζε το εξαγριωμένο πλήθος. "Πηγαίνετε στις πατρίδες σας. Είσαστε ρατσιστές", ήταν ένα άλλο σύνθημα που κυριάρχησε, ενώ στο στόχαστρό τους μπήκε και η ΦΙΦΑ. Οι αρχές χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσουν το αγανακτισμένο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από σούπερ μάρκετ, κατάμεστο από λευκούς, ενώ τρία άτομα, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος 12 μηνών, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Σε άλλα περιστατικά βίας, οργισμένοι οπαδοί κατέστρεψαν τους προβολείς ενός αυτοκινήτου που ανήκε σε λευκό κάτοικο της πρωτεύσας, ενώ άλλοι έσπασαν το παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου το οποίο οδηγούσαν δύο Κινέζοι.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι λευκοί αναγκάστηκαν να ζητήσουν την προστασία της αστυνομίας, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να αποδοκιμάσουν τους συμπατριώτες τους επειδή προφύλαξαν τους "ξένους".

O προπονητής της Εθνικής ομάδας του Καμερούν, Κλοντ Λε Ρουά, κατηγόρησε και χθες τον διαιτητή της συνάντησης, αναφέροντας: "Είμαι πολύ απογοητευμένος γιατί αποκλειστήκαμε από τη συνέχεια της διοργάνωσης λόγω των λανθασμένων σφυριγμάτων του διαιτητή. Δε θέλω να πω κάτι για τις αποβολές ή για το γκολ που μας ακυρώθηκε. Ελπίζω να είδε ο κ. Μπλάτερ το παιχνίδι. Οι παίκτες μου δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί αποκλείστηκαν και εγώ βέβαια δεν μπορώ να τους εξηγήσω".

Σφίγγα ο Μπλάτερ

Δυσμενή σχόλια και διαμαρτυρίες, σαφέστατα σε ηπιότερους τόνους, εκφράστηκαν σχεδόν απ' όλο τον κόσμο, τόσο για τον Ούγγρο, όσο και για τον Αμερικανό Εσφαντίαρ Μπαχαρμάστ στον αγώνα Βραζιλίας - Νορβηγίας. Οι ιθύνοντες φυσικά δεν μπορούσαν να μείνουν απαθείς. "Δε θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο αυτή τη στιγμή, καθώς θέλω να δω ξανά τα δύο αυτά παιχνίδια", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ, και αποκάλυψε πως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της επιτροπής για τη διαιτησία, Ντέιβιντ Γουίλ: "Θα συναντηθώ με τον κ. Γουίλ και θα συζητήσω μαζί του τις διαιτησίες των δύο αγώνων" συμπλήρωσε, χωρίς να θέλει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες πως πρόκειται να τιμωρηθούν οι συγκεκριμένοι διαιτητές.

Πάντως ο εκπρόσωπος της FIFA, Κέιθ Κούπερ, προσπαθώντας ν' αμβλύνει κάπως τις εντυπώσεις και εμμέσως απαντώντας σε συγκεκριμένες κατηγορίες, επέμενε ότι οι δύο διαιτητές δε γνώριζαν τι γινόταν την ίδια ώρα στα γήπεδα, όπου διεξάγονταν οι αγώνες του ίδιου ομίλου. "Οι αποφάσεις των διαιτητών ήταν καλόπιστες. Οι διαιτητές δεν είχαν καμία πληροφόρηση για τα παιχνίδια του ίδιου ομίλου" ανέφερε.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ 1 - 2
Επιμένουν για πέναλτι οι Νορβηγοί...

Το... δίκαιον της αδικίας διαμόρφωσε το τελικό Βραζιλία - Νορβηγία 1 - 2. Με... υπερατλαντικό δώρο οι Σκανδιναβοί κέρδισαν την παγκόσμια πρωταθλήτρια και εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση. Η αδικία διαπράχθηκε από τον Αμερικανό διαιτητή, Εσφαντιάρ Μπάχαρμαστ, που στο 89 μετέτρεψε κανονικό μαρκάρισμα του Ζούνιορ Μπαϊάνο στον Τόρε Αντρε Φλο, σε πέναλτι και ο Ρένκταλ δε στραβοκλότσησε την ευκαιρία.

Πάντως οι Νορβηγοί υποστηρίζουν ότι καλώς έπραξε ο διαιτητής. Ο "παθών", Τ. Α. Φλο, δήλωσε πως "δεν υπάρχει αμφιβολία για το πέναλτι, αφού ο αμυντικός με τράβηξε από τη φανέλα". Στο ίδιο μήκος κύματος ο προπονητής του, Εγκιλ Ολσεν, ανέφερε: "Μην αφήσετε την τηλεόραση να σας ξεγελά. Παρακολουθώντας το παιχνίδι χτες βράδυ, είδα στην αρχή της φάσης τον Μπαϊάνο να τραβά από τη φανέλα τον Φλο. Αμέσως σηκώθηκα και διαμαρτυρήθηκα για πέναλτι. Οταν είδαμε στην τηλεόραση την επανάληψη της φάσης, δε φάνηκε κάτι τέτοιο. Ο Μπαϊάνο είχε αφήσει τη φανέλα του Φλο, ο οποίος έπεσε στο έδαφος και γι' αυτό φάνηκε αυστηρό. Ομως ήταν σίγουρα πέναλτι. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι οι διαιτητές δε σφυρίζουν πάντα τέτοιες παραβάσεις".

Ομως το δίκαιο συνίσταται σε δύο παραμέτρους. Αφ' ενός οι "Βίκινγκς" έπαιρναν την πρόκριση μόνο με νίκη και όταν αντίπαλος είναι η Βραζιλία το άγχος μεγαλώνει. Παρ' όλα αυτά η απόδοσή τους ήταν πολύ καλή. Εξυπνο στήσιμο, σφιχτή άμυνα, συνεχές πρέσινγκ, δημιουργία ευκαιριών. Αφ' ετέρου το δύσκολο του πράγματος έγινε ακόμα δυσκολότερο στο 80 όταν με γκολ του Μπεμπέτο βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Είχαν όμως τα ψυχικά αποθέματα να παλέψουν και με ωραία κεφαλιά του Τ. Α. Φλο να ισοφαρίσουν (84). Ο διαιτητής "κιτρίνισε" τους Μίκλαντ και Λεόναρντσεν.

"Είναι απίστευτο. Δεν μπορώ να πιστέψω τι συνέβη", ήταν η πρώτη αντίδραση του Νορβηγού εκλέκτορα που πρόσθεσε: "Δεν είμαι μόνο πολύ χαρούμενος, αλλά και πολύ περήφανος. Ηταν εκπληκτικό αυτό που συνέβη απόψε. Ξεκινήσαμε πολύ χαλαρά όταν βρεθήκαμε πίσω στο σκορ, πήραμε το ρίσκο που χρειαζόταν και όλοι είδατε τι συνέβη". Από την άλλη πλευρά, ο Μάριο Ζάγκαλο είπε: "Ηταν μία ήττα που ήρθε στην καλύτερη στιγμή για μας. Αν είχαμε κερδίσει, θα είχαμε μείνει ήρεμοι. Τώρα καταλάβαμε ότι πρέπει να παίξουμε πολύ καλύτερα αν θέλουμε να φτάσουμε ψηλά. Πρέπει να μην χάνουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας σε καμία στιγμή του παιχνιδιού. Αντιμετωπίσαμε μία ομάδα με διπλή ζώνη άμυνας. Η διαιτησία δεν είναι πρόβλημα της Βραζιλίας αλλά της FIFA".

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ταφαρέλ, Καφού, Τζούνιο Μπαϊάνο, Ρομπέρτο Κάρλος, Κοντσάλβες, Ντούνγκα, Ντένιλσον, Λεονάρντο, Ριβάλντο, Ρονάλντο, Μπεμπέτο.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Γκρόντας, Μπεργκ, Εγκεν, Γιόνσεν, Μπιόρνεμπι, Χάβαρντ Φλο (68 Σόλσκιερ), Λεόναρντσεν, Ρένκταλ, Στραντ (46 Μίκλαντ), Ρίσετ (79 Γιοστέιν Φλο), Τόρε Αντρε Φλο.

ΣΚΟΤΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ 0-3
Οργή για την αδικία

Υπάρχει Αλλάχ; Αυτό μάλλον θ' αναρωτιούνται από χτες οι Μαροκινοί, αφού συνέτριψαν τη Σκοτία με 3-0, αλλά στην επόμενη φάση δεν πέρασαν. Το πέναλτι- ανακάλυψη του Αμερικανού διαιτητή στη συνάντηση Βραζιλίας - Νορβηγίας - μετέτρεψε το θρίαμβό τους σε θρήνο και στη συνέχεια σε οργή. Σχεδόν όλοι μιλούν, όχι άδικα, για "πόλεμο" εναντίον του ποδοσφαίρου της Αφρικής. "Το πέναλτι ήταν ανύπαρκτο και το μόνο που... χτύπησε ήταν το ποδόσφαιρο της Αφρικής", είπε ο μέσος του Μαρόκου, Ταχάρ Ελ Χαλεϊ. Ενώ ο προπονητής του, Ανρί Μισέλ, ανέφερε: "Ακουσα ότι στο ματς της Νορβηγίας ο διαιτητής έδωσε ένα... γενναιόδωρο πέναλτι".

Το ενσταντανέ που ακολούθησε το σφύριγμα της λήξης ήταν εκπληκτικό (για τους αδιάφορους). Μετά από έξοχη εμφάνιση και γκολ των Μπασίρ (22', 84'), Χαντά (47') οι Βορειοαφρικανοί πανηγυρίζουν. Οταν όμως το βλέμμα τους αντικρίζει στο φωτεινό πίνακα "Βραζιλία - Νορβηγία 1-2", η απογοήτευση, η οργή και η αίσθηση αδικίας εξωτερικεύεται ως λυγμός. Η αίσθηση πως κέρδισαν τις εντυπώσεις και το ανθρώπινο "ευχαριστώ" του Μισέλ, ελάχιστα μετριάζουν τα άσχημα συναισθήματα.

Στις δηλώσεις του ο Γάλλος εκλέκτορας του Μαρόκου ανέφερε: "Ηταν το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσα να φανταστώ. Είχαμε ένα καταπληκτικό παιχνίδι, φθάσαμε σε μια καταπληκτική νίκη και όμως δεν καταφέραμε να προκριθούμε. Είμαι πολύ στεναχωρημένος όχι τόσο για τον εαυτό μου, αλλά για τους παίκτες, που έκαναν μια τρομερή προσπάθεια και δεν ανταμείφθηκαν. Αξιζαν την πρόκριση, αλλά δεν μπόρεσαν να γευτούν τη χαρά της". Ο Σκοτσέζος συνάδελφός του, Γκρεγκ Μπράουν, φανερά απογοητευμένος αρκέστηκε να πει: "Δεν μπορέσαμε να δώσουμε τη χαρά στους οπαδούς μας".

Ο Αλί Μοχαμέντ Μπουισαϊμ, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απέβαλλε τον Μπάρλεϊ και "κιτρίνισε" τους Γκάλαχερ, Τσίπο.

ΜΑΡΟΚΟ: Μπενζεκρί, Σαμπέρ (72' Ροσί), Ναϊμπέτ, Αμζινέ (76' Αζουζί), Αμπραμί, Ελ Χαλεϊ, Χατζί, Τσίπο (88' Σελαμί), Τρικί, Μπασίρ, Χαντά.

ΣΚΟΤΙΑ: Λέιτον, Μπόιντ, Γουέιρ, Χέντρι, Ντέιλι, Μακ Ναμάρα (55' Μακ Κίνλεϊ), Μπάρλεϊ, Λαμπέρτ, Κόλινς, Γκάλαχερ, Ντιούρι (83' Μπουθ).

Και οι Νορβηγοί στους δρόμους!

Μέχρι και ο πρωθυπουργός, Σελ Μάγκνε Μπούντεβικ, βρέθηκε στους δρόμους του Οσλο, όπου έως τα ξημερώματα οι Νορβηγοί πανηγύριζαν τη νίκη - πρόκριση επί της Βραζιλίας. Τα μεθεόρτια ξεκίνησαν από την αίθουσα συναυλιών "Σπέκτρουμ", όπου περίπου 5.000 άτομα πλήρωσαν εισιτήριο 10.000 δραχμών, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα σε γιγαντιαία οθόνη 100 τετραγωνικών μέτρων, και συνεχίστηκαν στους κεντρικούς δρόμους της φωταγωγημένης πόλης, με πομπές αυτοκινήτων, εθνικιστικά συνθήματα και πυροτεχνήματα.

Η φιλοσοφία του Εγκιλ Ολσεν

Πάντως, ο 56χρονος προπονητής των Νορβηγών, Εγκιλ Ολσεν, που είναι

νιόπαντρος, αμφισβητείται έντονα για κάποιες από τις αντιλήψεις του. Είναι πτυχιούχος της αθλητικής ακαδημίας, έχει κάνει μια εργασία με θέμα "Το γκολ στο ποδόσφαιρο". Εκεί καταδικάζει αυτό που του άρεσε να κάνει ως ποδοσφαιριστής, τις ατομικές ενέργειες. "Αν μια ομάδα κρατάει την μπάλα πάνω από δέκα δευτερόλεπτα χωρίς να κάνει κάτι, καλύτερα να τη δίνει στον αντίπαλο. Είναι πιο δημιουργικό", επισημαίνει, ενώ στη στατιστική μελέτη του υπάρχει ανάλυση, σύμφωνα με την οποία, ποτέ ομάδα δεν πέτυχε γκολ με περισσότερες από πέντε πάσες.

Ζήλια των Σουηδών

Στον ακήρυκτο πόλεμο που έχει αρχίσει εδώ και λίγα χρόνια, μεταξύ των... αδελφών χωρών Σουηδίας και Νορβηγίας, προστίθενται τώρα και τ' αθλητικά κατορθώματα. "Δολοφόνους του ποδοσφαίρου" και "χειρότερη ομάδα του τουρνουά", αποκαλούσαν οι σουηδικές εφημερίδες το νορβηγικό συγκρότημα, μετά από τους δύο πρώτους αγώνες.

Οι Νορβηγοί, φυσικά, δεν είναι έξω από αυτό το παιχνίδι. "Πήγαν και Σουηδοί στο Παγκόσμιο, αλλά κάθονται στον πάγκο", γράφει αφίσα στο Οσλο, αναφερόμενη προφανώς στον προπονητή της εθνικής ομάδας της Δανίας, τον Σουηδό Μπο Γιόχανσον.

Οι Βραζιλιάνοι αδυνατούν να πιστέψουν ότι σε μια τόσο καθαρή φάση δόθη

Οι Βραζιλιάνοι αδυνατούν να πιστέψουν ότι ο Αμερικανός ρέφερι καταλόγισε σε βάρος τους πέναλτι...

Στη φυλακή οι Γερμανοί χούλιγκαν

Ο εισαγγελέας του Παρισιού απήγγειλε χτες κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας στους δύο Γερμανούς χούλιγκαν, που κρατούνται για την επίθεση και το σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού, κατά τη διάρκεια των θλιβερών επεισοδίων στο Λανς.

Πρόκειται για τον Μάρκο Βάρνεκε από το Ανόβερο και τον Καρλ Χάιντζ Ελσνερ από το Μπράουνσβάικ, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη φυλακή, όπου θα παραμείνουν προφυλακισμένοι μέχρι να γίνει η δίκη τους.

Οι δύο Γερμανοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες και κάθε ανάμειξη στα επεισόδια και στον τραυματισμό του Γάλλου αστυνομικού, αλλά, αν το δικαστήριο τους κρίνει ένοχους, αντιμετωπίζουν το κίνδυνο να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι το κλειδί στην υπόθεση ήταν ένας 17χρονος Γερμανός οπαδός, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης των χούλιγκαν στον άτυχο Ντανιέλ Νίβελ και έδωσε την περιγραφή τους στην Αστυνομία.

Ρόλιγκαν: Η απάντηση στους χούλιγκαν

Πίνουν άφθονη μπίρα... Είναι φανατικοί και ακολουθούν την Εθνική της χώρας τους παντού... Στις εξέδρες δε σταματούν να φωνάζουν ούτε λεπτό... Ολα αυτά όμως μέχρι εκεί. Δε δημιουργούν επεισόδια, αφού τις περισσότερες φορές, ακόμα και εάν προκληθούν, προσπαθούν να αποφύγουν να απαντήσουν...

Αλλωστε το δηλώνουν και μόνοι τους. "Δεν είμαστε χούλιγκαν, αλλά Ρόλιγκαν" και όπως θα καταλάβατε μιλάμε για τους οπαδούς της Εθνικής Δανίας που έχουν καταφέρει να κλέψουν την παράσταση στη Γαλλία για τον τρόπο που συμπεριφέρονται.

"Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να βρούμε κάπου να πιούμε κάποια μπίρα. Μετέπειτα πάμε στο παιχνίδι και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνομιλήσουμε με αντιπάλους οπαδούς ή να φωτογραφηθούμε με αυτούς", δήλωσε χαρακτηριστικά σε διεθνή πρακτορείο ειδήσεων ένας 26χρονος οπαδός της Δανίας.

Κάποιος άλλος μεγαλύτερος σε ηλικία προσπάθησε να εξηγήσει το γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. "Πάνω απ' όλα είμαστε άνθρωποι. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι πάντα, αφού η ομάδα μας μπορεί να χάσει και να στεναχωρηθούμε. Δεν είμαστε τρελοί όμως να αρχίσουμε να τα σπάμε ή μαλώνουμε με την αστυνομία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ