ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40

Πού 0-1, πού 6-2!

Οι ΗΠΑ και ο Μαρξ

«Ο πραγματικός ουμανισμός, η αληθινή αγάπη για τον άνθρωπο προϋποθέτουν το μίσος για τους εχθρούς της ανθρωπότητας». Αυτή ήταν η άποψη του Μαρξ. Ας πάμε τώρα στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ φτιάχνουν όπλα (και τα χρησιμοποιούν) για να σώσουν τον κόσμο από τους «κακούς». Δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων δολαρίων διατίθενται για την κατασκευή «έξυπνων βομβών». Και γιατί; Επειδή οι ΗΠΑ (κυβέρνηση, οικονομικοί κολοσσοί, στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα) αγαπούν τον άνθρωπο και θέλουν να προστατέψουν την ανθρωπότητα...

Αυτή η «αγάπη προς τον άνθρωπο» αποτυπώνεται περίτρανα στο ίδιο το εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου οι τελευταίες έρευνες μιλούν:

α) για 45 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες που διαβιούν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας,

β) για πάνω από 100.000 ανθρώπους που περιφέρονται άστεγοι, ζουν κάτω από τις γέφυρες και αναζητούν κατάλυμα σε χαρτόκουτα (Χρ. Κάτσικας, «Νέα», 22/8/2002),

γ) για περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους που το σύστημα της ιδιωτικής εκπαίδευσης τους έχει καταστήσει αναλφάβητους,

δ) για πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους που το ιδιωτικοποιημένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τους απαγορεύει την πρόσβαση σε ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα,

ε) για τη «φιλοξενία» του μισού (!) σχεδόν μαύρου πληθυσμού της χώρας τουλάχιστον από μια φορά στις αμερικανικές φυλακές.

Υπάρχει άραγε ακόμη κάποιος που να αμφιβάλει για την «αγάπη» των ΗΠΑ προς τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του;..


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Στις 20 του Σεπτέμβρη του 1971, πέθαινε ο Γ. Σεφέρης. Στη σημερινή επέτειο του θανάτου του, οι «Ευαγγελάτοι» πολύ θα ήθελαν να αναφερθούν, αλλά δεν τους περισσεύει χρόνος...

Οι ένορκοι στο εδώλιο

Η απογοήτευση των ντόπιων σταυροφόρων για την ...απελευθέρωση του κόσμου από τη μάστιγα της τρομοκρατίας (απογοήτευση γιατί τη ...γλίτωσε ένας «κακός»), θα ξεπεραστεί γρήγορα. Ισως, μάλιστα, να έχουν ξεχάσει κιόλας την προχτεσινή απόφαση του Δικαστηρίου, με την οποία αθωώθηκε ο Αβραάμ Λεσπέρογλου. Στο μέλλον που έχουν σχεδιάσει, δεν πρόκειται να επαναληφθεί τέτοιο ...λάθος.

***

Η προχτεσινή δίκη ήταν η τελευταία που έγινε ενώπιον Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, καθώς αντίστοιχες υποθέσεις πλέον, σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, θα δικάζονται χωρίς την παρουσία ενόρκων, από Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων. Ο «τρομονόμος» και οι θεωρητικοί του - ένας σωρός από δημοσιογράφους, δημοσιολόγους, πολιτικούς, αφελείς και καιροσκόπους - φρόντισαν να υπονομεύσουν το δικαίωμα της κοινωνίας να έχει λόγο, να τοποθετείται, να εκφράζει τη διάθεση και τη γνώμη της περί Δικαίου, όπως συνέβαινε με τη συμμετοχή των ενόρκων στα δικαστήρια.

***

Ο «τρομονόμος» και οι προπαγανδιστές του θέλουν την κοινωνία στο περιθώριο. Απλό παρατηρητή των τηλεοπτικών διαξιφισμών των «ειδικών», άβουλο θεατή των αποφάσεων των κατασταλτικών μηχανισμών μέσα στα δικαστήρια. Το μοντέλο δοκιμάζεται, ήδη, στην Εσπερία... Ετσι, δεδομένου ότι 30 χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις στη Βρετανία παραγράφηκαν, πέρσι, επειδή τα φερόμενα ως θύματα και οι μάρτυρες κατηγορίας δεν κατάφεραν να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο για την καταδίκη των φερομένων ως ενόχων, οι «κεντροαριστεροί» του Μπλερ (όπως γράφει ο «Ιντιπέντεντ») σκέφτηκαν ότι οι αθώοι πρέπει να μειωθούν ...δραστικά! Πώς; Μα, με την κατάργηση των ενόρκων, όχι μόνο σε δίκες που αφορούν στην τρομοκρατία, αλλά και στα ποινικά και αστικά δικαστήρια!

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η «αντιτρομοκρατία» δεν αφορά μόνον στους τρομοκράτες. Ο κύριος στόχος της είναι η ίδια η κοινωνία. Η τελευταία έχει μόνον ένα «δικαίωμα»: Να παρακολουθεί, από τις τηλεοπτικές κλειδαρότρυπες, τη ...σταυροφορία.


Παράπλευρος... «ανθρωπισμός»

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας ακόμα «ειρηνευτικής» αποστολής στο Ιράκ και επειδή ξαναρχίζει η συζήτηση περί «ανθρωπισμού» των βομβαρδιστών, ας θυμίσουμε μια ιστορία:

Η Κάθριν Μπόλκοβατς διατέλεσε επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στο Σεράγεβο. Εκανε όμως ένα «λάθος». Αποκάλυψε ότι οι άντρες της «ειρηνευτικής» δύναμης που έχει «καταλάβει» τη Βοσνία, επιδίδονταν σε εμπόριο λευκής σαρκός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε, οι «ειρηνευτές» λειτουργούσαν ως κοινοί προαγωγοί 14χρονων κοριτσιών.

«Οσα κορίτσια αρνούνταν» να τεθούν στη δούλεψη των «ειρηνευτών», τα «κλείδωναν σε δωμάτια και τα άφηναν χωρίς φαγητό για πολλές μέρες. Αν συνέχιζαν να αρνούνται, τα έδεναν και τα βίαζαν οι ιδιοκτήτες των μπαρ και οι συνεργάτες τους», σημείωναν οι «Τάιμς», στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Οι «συνεργάτες» - όπως αποκάλυψε η Μπόλκοβατς - ήταν οι «ειρηνευτές»...

Το «λάθος» να ξεσκεπάσει το εμπόριο λευκής σάρκας από τους «ανθρωπιστές», η Μπόλκοβατς το πλήρωσε με την απόλυση από τη δουλιά της, την αμερικανική εταιρία «Dyn Corp». Φυσικά αποπέμφθηκε και από τη διεθνή δύναμη του ΟΗΕ. Ωστόσο επέμεινε. Προσέφυγε στα δικαστήρια. Το δικαστήριο τη δικαίωσε. Δικαίωσε, ταυτόχρονα, και την καταγγελία της: Η μαζική εκπόρνευση των κοριτσιών άρχισε το 1992. Ταυτόχρονα με την εισβολή των «ειρηνευτών» στη Βοσνία.

Η ιστορία είναι χρήσιμη, διότι, πέραν του γεγονότος ότι αρχίζει - όπως είπαμε - η νέα «ειρηνευτική»... καταιγίδα στο Ιράκ, τυγχάνει ο κ. Μίλερ να έχει διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στη Βοσνία κατά την περίοδο που η μαζικής «ειρηνευτική» εκπόρνευση βρισκόταν σε εξέλιξη. (Παρεμπιπτόντως: η σύζυγός του μας έδινε μαθήματα πρόσφατα γύρω από την αντιμετώπιση του φαινομένου της κακοποίησης γυναικών)...

1519 Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος σαλπάρει από τη Σεβίλλη της Ισπανίας με πέντε πλοία, προκειμένου να κάνει το γύρο του κόσμου. Μόνο ένα από τα πλοία ολοκλήρωσε το ταξίδι. Ο Μαγγελάνος σκοτώθηκε σε μια μάχη με τους ιθαγενείς στις Φιλιππίνες.

1965 Η Βουλή των αντιπροσώπων στις ΗΠΑ εγκρίνει τη «χρήση βίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κομμουνιστικού κινδύνου».

1984 Νέα τραγωδία στη Βηρυτό, όταν παγιδευμένο φορτηγό εκρήγνυται μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 50 να τραυματιστούν. Τραυματίας είναι και ο Αμερικανός πρέσβης Ρέτζιναλντ Μπαρτόλομιου. Δυο μέρες αργότερα, η κατοικία του πρέσβη βομβαρδίζεται επί τέσσερις ώρες, ενώ ο αμερικανικός στόλος πλέει προς τη λιβανική πρωτεύουσα.

1992 Το 49% των Γάλλων ψηφίζει «όχι» στο δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ