ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 5 Φλεβάρη 2023
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Εντείνονται οι πιέσεις για «εξομάλυνση» με τους όρους ΗΠΑ - ΕΕ

Από την πρόσφατη επίσκεψη της αντιπροσωπείας ΗΠΑ - ΕΕ στο Βελιγράδι

Copyright 2023 The Associated

Από την πρόσφατη επίσκεψη της αντιπροσωπείας ΗΠΑ - ΕΕ στο Βελιγράδι
Κλιμακώνονται οι ευρωατλαντικές πιέσεις στο Βελιγράδι για να προχωρήσει η «εξομάλυνση» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου με τους όρους της Δύσης, καθώς φουντώνει η κόντρα με τη Ρωσία για την επιρροή στα Βαλκάνια.

Την Πέμπτη ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση στο κοινοβούλιο, ενδεικτική για τις ενδοαστικές αντιθέσεις στη χώρα, επανέλαβε ότι κατά την τελευταία επίσκεψη αντιπροσωπείας ΕΕ - ΗΠΑ στο Βελιγράδι τονίστηκε ξεκάθαρα πως αν απορριφθεί το λεγόμενο γαλλογερμανικό σχέδιο «θα διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, θα σταματήσουν οι επενδύσεις, θα αποσυρθούν αυτές που έχουν γίνει και θα ληφθούν πολιτικά μέτρα για την απομόνωση της Σερβίας».

Απαντώντας μάλιστα σε κατηγορίες ότι «ξεπούλησε το Κόσοβο», ο Βούτσιτς συνέδεσε άμεσα τη στάση της κυβέρνησής του, και τη θέση ότι το ευρωατλαντικό σχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγματεύσεις, με τις εξελίξεις στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε σύγκρουση, σε μια δίνη πολέμου, δεν μπορούμε - λες και είμαστε παιδιά - να μείνουμε ουδέτεροι, να κρυφτούμε κάτω από μια πέτρα, γιατί δεν θα μας αφήσουν να το κάνουμε αυτό».

Μια μέρα πριν, ο Βούτσιτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος τον ευχαρίστησε «για την εποικοδομητική του δέσμευση σχετικά με την πρόταση της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο», ενώ ανέφερε ότι συμφώνησε μαζί του πως «η περιφερειακή σταθερότητα είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας».

Τη βδομάδα που πέρασε, εξάλλου, ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ιβιτσα Ντάσιτς βρέθηκε στις ΗΠΑ για τριήμερες επαφές, για τις οποίες η πληροφόρηση ερχόταν με το σταγονόμετρο...

Στο επίκεντρο των παζαριών βρίσκεται μεταξύ άλλων η δημιουργία της «Ενωσης Σερβικών Δήμων και Κοινοτήτων» στο βόρειο Κόσοβο, την οποία η Πρίστινα αρνείται επίμονα. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζ. Χοβενιέρ, έσπευσε να εγγυηθεί ότι η Ενωση αυτή δεν θα έχει εκτελεστικές εξουσίες και δεν θα λειτουργεί όπως η «Σερβική Δημοκρατία» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, για πρώτη φορά από το 2005 όλα τα μέλη του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης πραγματοποίησαν επίσκεψη στις ΗΠΑ. Το τριμελές προεδρείο αναδείχθηκε μετά τις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την επίσκεψη «ευκαιρία να αξιοποιηθεί η ορμή της νέας κυβέρνησης (σ.σ. της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης) να αντιμετωπίσει (...) τους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες», ενώ έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη αφοσίωση που δείχνουν οι ΗΠΑ στην κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα και στον πολυεθνικό χαρακτήρα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπως και στη μελλοντική της ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς». Ενθάρρυνε δε το προεδρείο «να βρει συγκεκριμένες λύσεις με ρεαλισμό» και επανέλαβε ότι «είναι κρίσιμη η ενότητα στη διεθνή κοινότητα ως προς τη στήριξη της Ουκρανίας».

Στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών ξεχώρισαν, τέλος, και τα εγκαίνια της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει Σερβία - Βουλγαρία και όταν ολοκληρωθεί θα έχει χωρητικότητα έως 1,8 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, επιτρέποντας και την αντίστροφη ροή. Ο εν λόγω αγωγός θα επιτρέπει και τη μεταφορά μη ρωσικού αερίου. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι το Βελιγράδι ήδη διαπραγματεύεται με το Αζερμπαϊτζάν την προμήθεια φυσικού αερίου από εκεί, ο δε Βούλγαρος ομόλογός του, Ρ. Ράντεφ, μίλησε για «έργο στρατηγικής σημασίας», που «προσφέρει νέες ευκαιρίες για την περιοχή, μέσω της πραγματικής διαφοροποίησης των πηγών και του ασφαλούς εφοδιασμού».

ΗΠΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματική κινητικότητα στο φόντο της στυγνής κατοχής

Η παραπέρα προώθηση σχεδιασμών των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με τη συμβολή του Ισραήλ, βρέθηκε στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν στην περιοχή, αρχές της βδομάδας.

Οι δε προτροπές που επανέλαβε ο Μπλίνκεν περί «αποκλιμάκωσης της έντασης» μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων ήχησαν ακόμα πιο προκλητικές, με φόντο την καθημερινή κλιμάκωση των βάρβαρων κατοχικών πρακτικών του ισραηλινού κράτους, με συνεχείς επιδρομές, συλλήψεις και δολοφονίες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αποκλεισμούς πόλεων κ.λπ.

Ο Μπλίνκεν συζήτησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου για μια σειρά θεμάτων: Για την ενίσχυση των «συμφωνιών του Αβραάμ» (πρόκειται για συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και ισλαμικές χώρες), την κόντρα και τα παζάρια με το Ιράν, τη μεγαλύτερη στήριξη του Κιέβου από το Ισραήλ, τις στρατιωτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας «Juniper Oak 2023» μεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ, οι οποίες λανσάρονται από το Πεντάγωνο ως «πρότυπο εναλλακτικής στρατιωτικής στρατηγικής» για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε ξένες χώρες, κ.λπ.

Ο Νετανιάχου, αν και στα λόγια διαβεβαίωσε τον Μπλίνκεν - όπως είχε κάνει και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, τον οποίο συνάντησε την Πέμπτη στο Παρίσι - ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στην ντε γιούρε προσάρτηση της Δυτικής Οχθης, σε δηλώσεις του δεν έκρυψε τις προθέσεις του για διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης. Δήλωσε πρόθυμος να δώσει «όλες τις εξουσίες που χρειάζονται για να κυβερνηθούν» τα παλαιστινιακά εδάφη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να έχει την επικυρίαρχη ευθύνη ασφαλείας».

Μετά τις συναντήσεις με τον Μπλίνκεν και τον Μακρόν, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι μελετά το ενδεχόμενο αποστολής «στρατιωτικής βοήθειας» στο Κίεβο, δηλώνοντας παράλληλα έτοιμος να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, εφόσον συμφωνήσουν οι ΗΠΑ.

Να σημειωθεί δε ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν επιτάχυνε τις διαδικασίες για τις «συμφωνίες του Αβραάμ», όπως έδειξαν τα εγκαίνια της πρεσβείας του Τσαντ στο Τελ Αβίβ στις 2 Φλεβάρη και η επίσκεψη που πραγματοποίησε την ίδια μέρα στο Σουδάν ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ελι Κοέν, όπου συνάντησε τον Σουδανό «πρόεδρο» - στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπαρχάν. Οι δύο αξιωματούχοι εξέτασαν κείμενο συμφωνίας που θα υπογράψουν εντός του 2023 (μετά την «πολιτική μετάβαση»), ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία που ξεκίνησαν το 2020, για πλήρη εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς στη Ραμάλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αρκέστηκε να εκφράσει υποκριτικά «λύπη» για τους «αθώους Παλαιστίνιους» που σκοτώνονται από τις κατοχικές δυνάμεις. Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα ξανανοίξουν το προξενείο τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και ότι θα χρηματοδοτήσουν με 50 εκατ. δολάρια την οργάνωση του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Δεν απέκλεισε δε την αναβίωση της («νεκρής» εδώ και 9 χρόνια) ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης, αναθέτοντας σε ομάδα Αμερικανών διπλωματών να το επιχειρήσουν.

  • Την Παρασκευή Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 26χρονο Παλαιστίνιο στη Ναμπλούς, επειδή δεν υπάκουσε σε εντολή να σηκώσει τα χέρια ψηλά...
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Αναβολή της επίσκεψης Μπλίνκεν, με φόντο κατηγορίες για κατασκοπεία

Στην αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Κίνα προχώρησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, με φόντο τις ανακοινώσεις που έκανε την Πέμπτη το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι παρακολουθεί «κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο» που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το εν λόγω «μπαλόνι» είναι επιστημονικό αερόπλοιο, με αποκλειστικά μετεωρολογική χρήση, και διαβεβαίωσε ότι εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ κατά λάθος, επειδή παρασύρθηκε από ισχυρούς ανέμους.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επανήλθε την ίδια μέρα, επιμένοντας ότι πρόκειται για «κατασκοπευτικό αερόστατο», με δυνατότητα τηλεχειρισμού. Ανέφερε επίσης ότι επιλέχθηκε να μην καταρριφθεί, για να μην πέσουν τα συντρίμμια σε κατοικημένες περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ