ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Ομαλοποίηση» οικονομικών σχέσεων με σφραγίδα ΗΠΑ

Υπέγραψαν συμφωνία στον Λευκό Οίκο, ενώ η Σερβία μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας στον Λευκό Οίκο
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας στον Λευκό Οίκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συμφωνία «ομαλοποίησης» των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου υπέγραψαν το απόγευμα της Παρασκευής οι ηγέτες των δύο πλευρών, μετά από διαπραγμάτευση στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου Τραμπ στα Δυτικά Βαλκάνια και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, παρόντος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι η Σερβία μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Επίσης επιβεβαιώθηκε πως το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίζει το Ισραήλ και δρομολογεί σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

Νωρίτερα, πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ ανέφεραν πως αρχικά Αμερικανοί αξιωματούχοι επιχείρησαν να περάσουν «διά της πλαγίας» όρο που προέβλεπε την αμοιβαία αναγνώριση των δύο πλευρών, αλλά αφαιρέθηκε λόγω αντιδράσεων.

Ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας, Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, φέρεται πως αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι ο προωθούμενος όρος συνιστά σαφή παραβίαση του σερβικού Συντάγματος, που αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας, όπως κάνει άλλωστε και η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ψηφίστηκε μετά το τέλος της ΝΑΤΟικής επίθεσης, τον Ιούνη του 1999).

Πληροφορίες αλβανόφωνων ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο επικεφαλής της κοσοβάρικης πλευράς, πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Χότι, φάνηκε ικανοποιημένος από την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Σύνοδος με την ΕΕ

Δείγμα των ανταγωνισμών που οξύνονται στα Δυτικά Βαλκάνια είναι και η κούρσα στην οποία επιδίδονται ΗΠΑ και ΕΕ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις συνομιλίες Σερβίας - Κοσόβου, τις οποίες παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον και η Ρωσία.

Τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη έχει προγραμματιστεί συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς και τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Α. Χότι, με στόχο τη διαπραγμάτευση πολιτικής συμφωνίας «ομαλοποίησης» των διμερών σχέσεων, ώστε να εξασφαλίσουν μεσοπρόθεσμα το διαβατήριο ένταξης στην ΕΕ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Κινητικότητα των Αμερικανών στον απόηχο της συμφωνίας Ισραήλ - ΗΑΕ

Νέα ώθηση στο αντιλαϊκό παζάρι σε βάρος των Παλαιστινίων και όχι μόνο δίνουν οι διεργασίες με στόχο την (υπό αμερικανική «πρωτοβουλία») εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, μετά και από την ανακοίνωση Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και Ισραήλ (13 Αυγούστου) για ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την εύλογη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής που μίλησε για «πισώπλατη μαχαιριά» αλλά και του Ιράν που χαρακτήρισε το γεγονός «προδοσία» σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού...

Η απόφαση ΗΑΕ και Ισραήλ, σε πρώτη φάση, οδήγησε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στην «ιστορική» πρώτη απευθείας πτήση από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο του Αμπου Ντάμπι, όπου επέβαιναν μεταξύ άλλων ο σύμβουλος στον Λευκό Οίκο Τζάρεντ Κούσνερ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν.

Φθάνοντας στο Αμπου Ντάμπι, ανέδειξαν την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να επιταχύνουν τα γεωπολιτικά τους σχέδια για τη Μέση Ανατολή αλλά και μία νέα κούρσα εξοπλισμών - μποναμά για μονοπώλια της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας, με πρώτο άμεσο στόχο την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς, «F-35», στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παράλληλα, κατά τη διήμερη επίσκεψη των Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων ανακοινώθηκε πρόοδος στη συμφωνία για τις αεροπορικές συγκοινωνίες ΗΑΕ - Ισραήλ, αλλά αποσιωπήθηκε περαιτέρω πρόοδος γύρω από μία διμερή ειρηνευτική συμφωνία. Το βέβαιο είναι πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι άσκησαν έντονες πιέσεις ώστε να πετύχουν την υπογραφή μίας τέτοιας συμφωνίας στον Λευκό Οίκο εντός του μηνός ή τον Οκτώβρη.

Πάντως, οι επαφές Κούσνερ σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ δεν απέφεραν άμεσα καρπούς. Και οι δύο χώρες τού γνωστοποίησαν πως δεν προτίθενται άμεσα να προχωρήσουν σε ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ. Πρόσθεσαν πως εξακολουθούν να πιστεύουν στη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών, με ανεξάρτητη, βιώσιμη Παλαιστίνη, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Η Σαουδική Αραβία, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι στο εξής θα επιτρέπει στο Ισραήλ την ελεύθερη διέλευση αεροπλάνων στον εναέριο χώρο της.

Προς το τέλος της βδομάδας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιδίωξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι. Ο τελευταίος του είπε πως η συμφωνία ΗΑΕ - Ισραήλ «είναι ένα βήμα που φέρνει ειρήνη», εκφράζοντας σε κάθε περίπτωση την αντίθεσή του σε «μονομερείς λύσεις». Προειδοποίησε επίσης πως «μονομερείς αποφάσεις» μπορεί να υπονομεύσουν τις ελπίδες για ειρήνη, ζητώντας επανάληψη των συνομιλιών Ισραηλινών - Παλαιστινίων. Ο Νετανιάχου από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για την προώθηση «σταθερότητας ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Μακρόν στη Βαγδάτη

Το ίδιο διάστημα, έκανε την εμφάνισή του στο Ιράκ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Ολοκληρώνοντας διήμερη επίσκεψη στον Λίβανο, προώθησε μεσοβδόμαδα τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων Ενέργειας στη Βαγδάτη πραγματοποιώντας διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Συναντώντας τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Μουστάφα αλ Καντχίμι, που ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη άνοιξη, αναφέρθηκε στο «μελλοντικό σχέδιο» για την παραγωγή Ενέργειας στο Ιράκ από πυρηνικούς σταθμούς, μολονότι η χώρα έχει άφθονα πετρελαϊκά κοιτάσματα. Ισχυρίστηκε ότι οι πυρηνικοί σταθμοί (που μπορεί να αναλάβουν... γαλλικές εταιρείες) είναι λύση σε «προβλήματα δεκαετιών ανεπαρκούς ηλεκτροδότησης».

Το γαλλικό ενδιαφέρον για την ανέγερση πυρηνικών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ εκδηλώνεται λίγους μήνες μετά τη λειτουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού «Μπαρακάτ» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκδηλώνεται επίσης περίπου 40 χρόνια μετά την καταστροφή του ιρακινού πυρηνικού αντιδραστήρα Οσιράκ (που είχε αναλάβει γαλλική εταιρεία) νοτίως της Βαγδάτης από ισραηλινή πυραυλική επίθεση (το 1981).

Ο Μακρόν δεν παρέλειψε, τέλος, να συναντήσει και τον Πρόεδρο του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Ν. Μπαρζανί, δεδομένου ότι δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 2012 η γαλλική εταιρεία Ενέργειας «Total».


Δ. ΟΡΦ.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Φωτιά σε δεξαμενόπλοιο με αγνοούμενο και τραυματίες

Φωτιά στο δεξαμενόπλοιο «New Diamond», που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, συνεχιζόταν να μαίνεται την Παρασκευή, 38 χιλιόμετρα από την παραλιακή πόλη Θιρουκοβίλ της Σρι Λάνκα, στον Ινδικό Ωκεανό. Από τα 23 μέλη του πληρώματος αγνοούνταν ένας Φιλιππινέζος, για τον οποίο υπήρχαν φόβοι ότι έχει χάσει τη ζωή του. Οι άλλοι διασώθηκαν, ενώ μεταξύ τους φερόταν να περιλαμβάνονται και 5 Ελληνες. Η πυρκαγιά ξέσπασε την Πέμπτη στο μηχανοστάσιο, μετά από έκρηξη σε λέβητα και επεκτάθηκε μέχρι τη γέφυρα του πλοίου, το οποίο είχε ναυλώσει η εταιρεία «Indian Oil Corp» (IOC). Είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Μίνα αλ Αχμάντι του Κουβέιτ φορτωμένο κουβεϊτιανό αργό και κατευθυνόταν στο λιμάνι Παραντίπ της Ινδίας, όπου η IOC διαθέτει διυλιστήριο. Μετά την απομάκρυνση του πληρώματος ξεκίνησε η ρυμούλκησή του μακριά από τις ακτές, ενώ ακόμα η πυρκαγιά δεν είχε επεκταθεί στο φορτίο.

ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ
Σημάδια ζωής (;) στα ερείπια μετά από ένα μήνα

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ο εντοπισμός ασθενών σφυγμών, το απόγευμα της Πέμπτης, στα ερείπια κτιρίων συνοικίας της Βηρυτού που καταστράφηκε από την ισχυρότατη έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι, δημιούργησε ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντα. Οι εντατικές προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, όμως, δεν είχαν φέρει αποτέλεσμα, τουλάχιστον έως το απόγευμα της Παρασκευής. Νωρίτερα, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε πως εντόπισε περίπου 3,4 τόνους νιτρικού αμμωνίου έξω από την 9η πύλη του λιμανιού της πρωτεύουσας. Πρόκειται για το ίδιο εύφλεκτο υλικό που είχε πυροδοτήσει, κατά τα φαινόμενα, την τρομερή έκρηξη της 4ης Αυγούστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ