ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 2004
Σελ. /28
Για την «ενότητα της αριστεράς»

Γρηγοριάδης Κώστας

Με σαφήνεια και καθαρότητα απαντά η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, με τις πρώτες βασικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, στη συνεχιζόμενη φιλολογία, περί «ενότητας της αριστεράς». Σημειώνει συγκεκριμένα: «Η πρόταση για την "ενότητα της αριστεράς" από τη στιγμή που δεν αμφισβητεί τις στρατηγικές επιλογές του συστήματος, οι οποίες αφορούν στα άμεσα και καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και την προοπτική, από τη στιγμή που δεν έρχεται σε αντίθεση με τα βάθρα και την κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλαδή τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να προσφέρει στην αποτελεσματική αντίσταση, στη χειραφέτηση από το δικομματισμό. Καλλιεργεί αυταπάτες και τελικά οδηγεί στην ενσωμάτωση».

Ας σταματήσει, λοιπόν, η ηγεσία του ΣΥΝ τις υποκριτικές επικλήσεις. Η κοινωνική και πολιτική αριστερά - τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας - ποτέ δεν «προσαρμόστηκε» και δεν υποτάχθηκε στα όποια πλαίσια του συστήματος. Ο ρόλος και οι φιλοδοξίες της δε στρουγκιάστηκαν ποτέ στον εξωραϊσμό και την όποια, τέτοια ή άλλη, διαχείριση της κοινωνικής καταπίεσης και αδικίας. Κι όσες φορές το έκανε, το πλήρωσε ακριβά, έως και χάνοντας την αριστερή της ταυτότητα και αναφορές. Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα. Από πολύ παλιά - π.χ. πώς ξεκίνησαν και πού κατέληξαν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Δυτικής Ευρώπης - μέχρι τα πλέον πρόσφατα, με τις «αριστερές» κυβερνήσεις στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Στο πλευρό της ΝΔ

Σε όλη την προεκλογική περίοδο ο Γ. Παπανδρέου δεν είπε ουσιαστικά τίποτε για το Κυπριακό. Κι ας ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο ίδιος, ως υπουργός Εξωτερικών, που χειρίστηκαν το ζήτημα και φέρνουν σοβαρότατες έως και εγκληματικές ευθύνες, για τα έντονα αδιέξοδα που στέκουν σήμερα μπροστά στον κυπριακό λαό και φέρουν την ονομασία «σχέδιο Ανάν». Κι ας αποτέλεσε το ζήτημα αυτό, την τυπική αιτία, για την κατά λίγες μέρες - επίσπευση των βουλευτικών εκλογών.

Στην προχτεσινή δήλωσή του, όμως, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, το Κυπριακό κατέχει την πρώτη θέση. Και όχι μόνον. Ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να κάνει απόλυτα καθαρό, πως το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον, θα συνεχίσει στην ίδια πορεία και θα στηρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ στην επιβολή της αμερικανόπνευστης «λύσης Ανάν».

Προφανώς, τόσο οι σχετικές δεσμεύσεις, όσο και η κρισιμότητα των εξελίξεων, σχετικά με το Κυπριακό, δεν επιτρέπουν την παραμικρή.... αντιπολιτευτική πολυτέλεια.

Εγινε παράδοση...

Παράδοση πάει να γίνει το «μαύρισμα» των εκάστοτε υπουργών Γεωργίας στις εκλογές. Να θυμηθούμε ότι στο παρελθόν από το κοινοβούλιο «εκδιώχτηκαν» με τη λαϊκή ψήφο, πολλοί υπουργοί - όπως οι Γ. Ποττάκης, Γ. Μωραΐτης και Στ. Τζουμάκας του ΠΑΣΟΚ και ο Σ. Χατζηγάκης της ΝΔ - κι ακόμα περισσότεροι υφυπουργοί.

Σε τούτες τις εκλογές «εκδιώχτηκε κακήν - κακώς» ο Γ. Δρυς, ο οποίος έχασε την έδρα του στην Κέρκυρα. Κι ας μην ισχυριστεί ο αποτυχών ότι «έπεσε θύμα του γυναικείου κάλλους», καθώς στη θέση του εκλέχτηκε η Αντζελα Γκερέκου. Η αλήθεια είναι ότι και ο Γ. Δρυς, όπως όλοι, σχεδόν οι προκάτοχοί του στο υπουργείο Γεωργίας πέφτει «θύμα» της «αποκοτιάς» του να «τα βάλει» με την αγροτιά. Κι αυτό θα έπρεπε να το είχε σκεφτεί όταν ευχαρίστως αναλάμβανε τη διαχείριση της αντιαγροτικής πολιτικής, δείχνοντας, μάλιστα, «υπερβάλλοντα ζήλο» στις συγκρούσεις του με τους αγρότες.

Ανάλογη εκλογική τιμωρία φαίνεται να υπέστη και ο Φ. Χατζημιχάλης - ένας εκ των δύο υφυπουργών Γεωργίας - ο οποίος μόλις και μετά βίας κατέλαβε την τρίτη και τελευταία εκλόγιμη θέση στη Λάρισα. Ομως, δεν έχει εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή, αφού αυτή εξαρτάται από την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να είναι βουλευτής Λάρισας ή Θεσσαλονίκης...

Οι αξιώσεις της πλουτοκρατίας

Οι θέσεις και οι αξιώσεις του τραπεζικού κεφαλαίου και των μεγαλοεπιχειρηματιών σκιαγραφήθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από τον διοικητή της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλο. Λέγοντας ότι τα «δυο κόμματα συμφωνούν σε πολλούς τομείς» προδιέγραψε, από τότε, το συναινετικό κλίμα που απαιτεί η πλουτοκρατία, προκειμένου να περάσουν ευκολότερα τα σχεδιαζόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Και δεν είπε μόνον αυτά. Βρήκε την ευκαιρία να ανοίξει μέτωπο σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αξιώνοντας να «λύσουμε το ασφαλιστικό κάποια στιγμή, να καταστήσουμε την αγορά εργασίας περισσότερο ευέλικτη, να κάνουμε τολμηρά βήματα στις ιδιωτικοποιήσεις». Απαίτησε, επίσης, τη «μείωση του φορολογικού βάρους, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τον εμπλουτισμό των υποδομών, τη μείωση της γραφειοκρατίας», δηλαδή τη θεσμοθέτηση γκάμας μέτρων και ρυθμίσεων που αποσκοπούν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Η ηγεσία της ΝΔ, όπως και της λεγόμενης «δημοκρατικής παράταξης» έχουν ήδη δεσμευτεί στις παραπάνω κατευθύνσεις. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι ΕΒΕ, τα λαϊκά στρώματα της χώρας πρέπει να αντιτάξουν τα δικά τους όπλα, τη συσπείρωσή τους, την ενίσχυση του αγωνιστικού τους προσανατολισμού, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.


Το στίγμα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχουμε από χτες και οι αναλυτές ...ψάχνουν το στίγμα της. Για να μην κουράζονται, τους πληροφορούμε ότι οι πολιτικές της επιλογές θα είναι ...κλασικά συντηρητικές και θα βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση, με όσα έχουμε γνωρίσει και μέχρι σήμερα.

Καλύτερα, να ασχοληθούν με το νέο κυβερνητικό στιλ, το οποίο - πρέπει να ομολογήσουμε - παρουσιάζει μια ...αξιοσημείωτη ποικιλία!

Μιλάμε για μια κυβέρνηση, που ξεκινά από το «ευρω-κυριλέ» προφίλ των Μολυβιάτη - Βαληνάκη - Γιαννάκου, περνά από το κλασικό «δεξιό» των Βουλγαράκη - Παυλόπουλου - Σιούφα και καταλήγει στο ...«λαϊκοδεξιό» των Παναγιωτόπουλου - Γιακουμάτου.

Ξεχωρίζει, βεβαίως, και η «ολυμπιακή» τριάδα των Καραμανλή - Σουφλιά - Αβραμόπουλου, που μάλλον έχει πιο βραχυπρόθεσμο έργο, μια και στη ΝΔ δηλώνουν, ήδη, αγχωμένοι για το θέμα των Αγώνων.

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, στο μεταξύ, ορκίζονται πως δε θα αναλωθούν στην εσωστρέφεια, προκειμένου να εξηγήσουν τη βαριά ήττα, αλλά ...ποιος τους πιστεύει! Ακόμα κι αν προσπεράσουμε τα πρωτοσέλιδα των «πρασινόφρονων» εφημερίδων, περί του πόσο κακός ήταν ο Σημίτης, είναι και αντικειμενικό το πρόβλημα.

Πώς να το κάνουμε, μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να «διαρρέει» ότι δεν πρόλαβε να τα αλλάξει όλα, όμως και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι «καθεστηκυίες δυνάμεις» δε φαίνονται διατεθειμένες να καθίσουν να τους ...αλλάξουν τα φώτα.

Και μπορεί η πλευρά των «γιωργακικών» να έχει να λέει για το ένα εκατομμύριο ψήφους που πήρε ο αρχηγός, όμως και οι 5 ποσοστιαίες μονάδες της ήττας έχουν κι αυτές το βάρος τους και μετράνε στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Φυσικά, το μόνο που δεν απασχολεί τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι το πώς θα αντιπολιτευτεί τις κεντρικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας. Αλλωστε, θα είναι σαν να μάχεται τον προηγούμενο εαυτό της...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Αριστείδης ... και ο Π. Φασούλας

Τον Αριστείδη, τον αλαφρόμυαλο, τον μνημόνευε συχνά-πυκνά ο πατέρας μου. Είχε εκστομίσει εκείνα τ' αλλόκοτα λόγια, που εξαγρίωσαν κάποιους σαν τ' άκουσαν: «Να δω τη μάνα μου χήρα και ας μείνω χωρίς πατέρα», είχε πει χασκογελώντας ο Αριστείδης.

Και οι άλλοι τον αποπήραν: «Τι 'ναι αυτά που λες». «Δεν ντρέπεσαι». «Ου να χαθείς αχαΐρευτε».

Μόνο ο μπαρμπα-Γιάννης τον ρώτησε σοβαρά: «Γιατί τα λες αυτά Αριστείδη;».

Και εξίσου σοβαρά του απάντησε και ο Αριστείδης: «Γιατί η μάνα μου δεν εκτιμά το γέρο τώρα που ζει. Την αξία του θα την καταλάβει όταν της λείψει».

Τον θυμήθηκα και γω τον Αριστείδη χτες που άκουγα τον Παναγιώτη Φασούλα να διαμαρτύρεται στα κανάλια γιατί μάλλον χάνει τη βουλευτική έδρα παρότι πήρε κοντά στις 28.000 ψήφους και δεν εκλέγεται βουλευτής στην Α΄ Πειραιώς. Και αυτό γιατί ο εκλογικός νόμος με την περίφημη εξομάλυνση παίρνει την έδρα απ' το ΠΑΣΟΚ και τη στέλνει στην Αιτωλοακαρνανία και από κει πήρε την έδρα του ΚΚΕ και την έφερε στον Α΄ Πειραιά.

Ο Π. Φασούλας είπε ότι είναι άδικο από τη σκοπιά της ιδέας της «συμμετοχής του λαού» και δήλωσε ότι θα καταφύγει στα δικαστήρια ενάντια στον εκλογικό νόμο!

Τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, διατηρούσε ως κόρη οφθαλμού τον άδικο νόμο της ΝΔ - που το ΠΑΣΟΚ είχε καταψηφίσει ως αντιπολίτευση - και με τον οποίο τα δυο πρώτα κόμματα κατάκλεβαν τα υπόλοιπα κόμματα και οι εκλεγέντες βουλευτές τους καμάρωναν σαν γύφτικα σκεπάρνια για το ...σταυρό του λαού! Αν ίσχυε το σύστημα της απλής αναλογικής τότε με βάση τα ποσοστά των εκλογών της 7.3.2004 η δύναμη των κομμάτων θα έπρεπε να είναι - περίπου- η εξής: ΝΔ 136 έδρες (έναντι 165), ΠΑΣΟΚ 122 (έναντι 117), ΚΚΕ 18 (έναντι 12), ΣΥΝ 10 (έναντι 6), ΛΑΟΣ 6 (έναντι 0), ΔΗΚΚΙ 5 (έναντι 0), ενώ τρεις ακόμα έδρες θα τις έπαιρναν άλλοι μικρότεροι σχηματισμοί.

Και ο νέος νόμος που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ - και καταψήφισε η ΝΔ - είναι το ίδιο καλπονοθευτικός για τη λαϊκή ψήφο. Και όταν το ΚΚΕ μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είχε φέρει πρόταση νόμου, οι διάφοροι κύριοι - τύπου Φασούλα - του ΠΑΣΟΚ περί άλλα τύρβαζαν στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Βλέπετε, οι ...βολευτές της καλπονοθείας δεν εξεγείρονται κατά του άδικου εκλογικού νόμου, αλλά γιατί δε λειτούργησε στα μέτρα τους!!!

Ενίοτε όμως συμβαίνουν και αυτά...


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ