ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

Πολλοί υψηλόβαθμοι διπλωμάτες των ΗΠΑ στοιχηματίζουν, ήδη από τώρα, ότι οΡίτσαρντ Χόλμπρουκ,ο οποίος αποσύρθηκε από τη θέση που κατείχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον περασμένο Φλεβάρη, είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη θέση του Ουόρεν Κρίστοφερ,αν οι Δημοκρατικοί κρατηθούν στο Λευκό Οίκο το Νοέμβρη.

Αν και ο 70χρονος Κρίστοφερ δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδιά του ούτε στους στενότερους συνεργάτες του, πηγές λένε ότι δε βρίσκεται σε θέση να επιτύχει τον κυριότερο στόχο του, την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης Συρίας - Ισραήλ. Ο ίδιος, γράφει το περιοδικό "US News & World Report", αυτοσαρκάζεται συχνά τελευταία, λέγοντας ότι δε θυμάται καν ποιες αποστολές τού ανατίθενται, πόσο μάλλον τα επιχειρήματα για τις δεκάδες υποθέσεις, τις οποίες διαπραγματεύεται. Ο Κρίστοφερ είναι κουρασμένος και το μέλλον του αμφισβητείται.

Οι ίδιες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον λένε ότι ο Χόλμπρουκ, "αρχιτέκτονας" των συμφωνιών για τη Βοσνία, έγινε προσπάθεια από πολιτικούς κύκλους να "κρατηθεί" εντός πολιτικής σκηνής. Επιπλέον, η κυβέρνηση Κλίντον ζήτησε πολλές φορές τη "γνώμη" του για τις κινήσεις του μετά την αποχώρησή του, όσον αφορά το Βοσνιακό. Αλλά, ενώ πολλοί προεξοφλούν ότι όλες αυτές οι ενδείξεις σημαίνουν "προτίμηση" του ίδιου του Μπιλ Κλίντον στο πρόσωπό του, υπάρχουν και άλλοι σοβαροί υποψήφιοι.

Μεταξύ αυτών, ο άλλοτε δημοσιογράφος του "Time" και νυν βοηθός υπουργός Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ,η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ,και ο πρώην γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ.Ο κυριότερος αντίπαλος του Χόλμπρουκ είναι ο Τάλμποτ, επί μακρόν προσωπικός φίλος του Κλίντον και "αποφασισμένος" να καταλάβει την καρέκλα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας...

Μπ. Γ.

Αθλα, αθλητές, έπαθλα

"Και τι κάνετε στην Ολυμπία; Δε λιώνετε από τη ζέστη; Δε στριμώχνεστε μέσα στο πλήθος; Δε συναντάτε μύριες δυσκολίες, αν θελήσετε να πλυθείτε; Δε γίνεστε μούσκεμα άμα βρέξει; Δεν υποφέρετε από το θόρυβο, τις φωνές και τις άλλες ταλαιπωρίες; Μα, μου φαίνεται ότι όλα αυτά τα υποφέρετε και τα ανέχεστε, γιατί αξίζουν τον κόπο όσα πρόκειται να δείτε". Ο στωικός φιλόσοφος του 1ου - 2ου αι. μ. Χ. Επίκτητος, απευθυνόμενος στους ακροατές του, δίνει μια ανάγλυφη περιγραφή της κατάστασης που επικρατούσε στην Ολυμπία την περίοδο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων (κατά την πρώτη πανσέληνο μετά το θερινό ηλιοστάσιο, κάθε τέσσερα χρόνια). Σε κάθε Ολυμπιάδα συνέρεαν περίπου 40.000 - 50.000 άνθρωποι, μαζί με τα εκατοντάδες ζώα μεταφοράς, αλλά και με τα χιλιάδες ζώα για τις θυσίες. Η ζέστη και οι μύγες ήταν μεγάλο πρόβλημα για τους συγκεντρωμένους. Ο Κικέρων αναφέρει, ότι υπήρχαν πυγμάχοι, που, ενώ ήταν πολύ ανθεκτικοί στις γροθιές των αντιπάλων τους, δεν μπορούσαν να αντέξουν καθόλου τη ζέστη της Ολυμπίας. Οσο για τις μύγες; Οι Ηλείοι θυσίαζαν στο Δία Απόμυιο, μιμούμενοι τον Ηρακλή που πρώτος θυσίασε σ' αυτόν διώχνοντας τις μύγες "πέρα από τον Αλφειό"!

Τα παραπάνω καθώς και άλλα πολλά, που αφορούν στη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας, αλλά και γενικότερα στον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα, τα πληροφορούμαστε στο ενδιαφέρον βιβλίο "Αθλα, Αθλητές και Επαθλα" του επίκουρου καθηγητή της Κλασικής Αρχαιολογίας Πάνου Βαλαβάνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ερευνητές". Ενα βιβλίο, γραμμένο από έναν πανεπιστημιακό ερευνητή ειδικευμένο σε θέματα του αθλητισμού στην Αρχαία Ελλάδα, που απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου, αλλά και σε ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

Οι αναγνώστες μπορούν να πληροφορηθούν για την ιστορία και την τοπογραφία των μεγάλων πανελληνίων ιερών και των αγώνων που φιλοξενούσαν, για την προετοιμασία και οργάνωση των αγώνων, την ιερή εκεχειρία, τους αθλητές και την προέλευσή τους, τη διαδικασία βράβευσης με τα ηθικά και υλικά βραβεία, για το συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα όλων των ημερών της γιορτής, για το τι ήταν το κάθε αγώνισμα, για τις επιδόσεις των αθλητών κ. ά.

Ρ. Σ.

Και πάλι για "αγορές του αιώνα"

Ευκαιρία βρήκε η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, με αφορμή το κλίμα που δημιουργήθηκε από τη "διαρροή" της έκθεσης του τουρκικού στρατού για το Αιγαίο, να "υπενθυμίσει" την ανάγκη για την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, για το οποίο θα πληρώσουμε 3 τρισ. δρχ. την επόμενη πενταετία.

Πρώτος και καλύτερος ο υπουργός Αμυνας, Γερ. Αρσένης, ο οποίος δήλωσε ότι "η καλύτερη απάντηση είναι ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις που θα λειτουργήσουν ως αποτρεπτική δύναμη".

Παράλληλα, το υπό την προεδρία του Συμβούλιο Αμυνας έσπευσε να προσδιορίσει συγκεκριμένα το είδος των οπλικών συστημάτων που θα αγοραστούν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση επιμένει στην αγορά οπλικών συστημάτων τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας και ο βασικός στόχος τους είναι η ικανοποίηση των επιθετικών σχεδίων του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, τι χρειάζονται για την άμυνα της χώρας μας τα 2 - 3 "ιπτάμενα ραντάρ", τα 60 καινούργια "F-16", οι πύραυλοι "Πάτριοτ", τα αεροσκάφη ανεφοδιασμού, οι φρεγάτες κ.ο.κ.;

Προφανώς, όμως, τα οπλικά αυτά συστήματα είναι χρήσιμα στο νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, όπως και στον υπο - ρόλο που επιφυλάσσεται για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον οποίο, η "συμμαχία" θα επεμβαίνει σε όποιο μέρος της Γης εκτιμά ότι διακυβεύονται τα ζωτικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Αρχίζουν τα "εγκαίνια"

Μεγάλη φιέστα ετοιμάζουν οι κυβερνώντες στις 6 του Σεπτέμβρη, οπότε θα γίνουν τα εγκαίνια του αεροδρομίου των Σπάτων, γνωστό και ως το "μεγαλύτερο φαγοπότι του αιώνα". Στα εγκαίνια, τα οποία βέβαια δε γίνονται για πρώτη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρίσκεται ο πρωθυπουργός και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ θα κληθεί και ο Γερμανός Καγκελάριος, Χ. Κόλ, προφανώς για να προσφέρει την υποστήριξή του στο "φίλο του γερμανικού λαού", όπως έχει αποκαλέσει η γερμανική κυβέρνηση τον Κ. Σημίτη.

Και αμέσως μετά, έπεται η φιέστα της Διεθνούς Εκθεσης της Θεσσαλονίκης. Ποιος είπε ότι πάμε για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβρη;

Συμβολισμοί

Εκείνη η προχθεσινή φωτογραφία, που δημοσιεύτηκε σε αρκετές εφημερίδες και έδειχνε το θερμό ασπασμό του υπουργού Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλου, με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλο, υπό τη σκέπη της "Αυριανής", που ήταν κορνιζαρισμένη στο γραφείο του πρώτου, άξιζε πραγματικά χίλιες λέξεις.

Κανένας άλλος συμβολισμός δε θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα τον πολιτικό εναγκαλισμό εκσυγχρονιστών - λαϊκιστών, υπό τις ευλογίες του Κουρή.

Πολύ περισσότερο, όταν είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Εργασίας παράγει μπόλικο έργο και προφανώς φιλεργατικό, αλλά το καταστρέφει η υπόλοιπη κυβέρνηση...

Παλιό το παιγνίδι

Εισηγήσεις, λέει, συνεχίζει να δέχεται ο πρωθυπουργός με θέμα "να γίνουν ή όχι πρόωρες εκλογές". Και εν πάση περιπτώσει, καλά κάνει ο άνθρωπος, που μαζεύει εισηγήσεις από τα κυβερνητικά στελέχη. Και εκείνοι καλά κάνουν και του τις στέλνουν, αφού εκείνος τους τις ζητάει.

Ομως, όλοι οι παραπάνω, καλά θα κάνουν να σκεφτούν και λίγο, ότι το θέμα των εκλογών δεν είναι προσωπική τους υπόθεση, ώστε να το έχουν μετατρέψει σε σίριαλ εκλογολογίας. Και κυρίως, ο πρωθυπουργός, καλά θα κάνει την επόμενη φορά που θα δηλώσει οπαδός των "καθαρών λόγων", να θυμάται ότι (και) το κρυφτούλι με τις εκλογές είναι τόσο παλιό, όσο και ο αναχρονισμός των ψεύτικων λόγων περί "καθαρότητας".

Δύσκολο καλοκαίρι για τον Μέιτζορ

Κι άλλες "λειτουργίες", πέρα απ' αυτές που ήδη ξέρουμε, φαίνεται πως έχει η περιβόητη λογική των ιδιωτικοποιήσεων, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις- σοσιαλδημοκρατικές και συντηρητικές - των χωρών της Ευρώπης. Αυτό τουλάχιστον φανερώνει το παράδειγμα της συντηρητικής βρετανικής κυβέρνησης, η οποία προκειμένου να εκβιάσει τους απεργούς εργαζόμενους των κρατικών ταχυδρομείων, ήρε προσωρινά και για ένα μήνα το μονοπώλιο διακίνησης γραμμάτων, που έχουν τα τελευταία και απειλεί επίσης, ότι η άρση αυτή θα επεκταθεί για ένα ακόμη τρίμηνο, μέχρι και ότι θα παραδώσει τον τομέα στην "ιδιωτική πρωτοβουλία".

Οι εργαζόμενοι, όμως, των ταχυδρομείων, συνεχίζουν μέσα στο κατακαλόκαιρο, με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις τους, όπως άλλωστε και αυτοί των σιδηροδρόμων και του υπόγειου μετρό του Λονδίνου, διαμαρτυρόμενοι για τις άσχημες συνθήκες δουλιάς και τις χαμηλές αμοιβές τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοιας έκτασης κινητοποιήσεις, με τη μορφή μάλιστα των επαναλαμβανόμενων σε τακτά χρονικά διαστήματα 24ωρων απεργιών, έχουν να γίνουν στη Μ. Βρετανία από δεκαετίας περίπου. Δύσκολο καλοκαίρι για την κυβέρνηση Μέιτζορ...

Επικίνδυνα αδιέξοδα

Δε λέμε, η μελέτη και η στοιχειοθετημένη αντίκρουση των όποιων επιχειρημάτων της προκλητικής έκθεσης του Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, για τα νησιά του Αιγαίου, είναι και αυτή απαραίτητη. Αλλά δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα. Το σημειώνουμε, όχι μόνο γιατί ξέρουμε ότι κοπιάζουν αρκετά στο υπουργείο Εξωτερικών, για να συντάξουν τη σχετική απάντηση, αλλά κυρίως, γιατί ξέρουμε ότι δε σκέφτονται οτιδήποτε άλλο.

Μα στ' αλήθεια πιστεύουν, ότι παρουσιάζοντας τα όποια - όσο ολοκληρωμένα και αν είναι - στοιχεία, για την ελληνικότητα των νησιών, στους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους "φίλους" μας, αυτοί θα ανακρούσουν πρύμνα και θα υποχρεώσουν τους σοβινιστές της Αγκυρας ν' αλλάξουν ρότα; Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τόσο μεγάλες και εξωφρενικές αυταπάτες δεν έχουν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι. Τότε, τι άλλο, εκτός της στοιχειοθετημένης απάντησης, θα κάνουν; Δε βλέπουν το αδιέξοδο της πολιτικής τους;

Αδιέξοδο, που αρχίζει, πλέον, να γίνεται επικίνδυνο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο προχθεσινό της φύλο η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ": "Σε περίπτωση, που συνεχιστεί ως έχει η ελληνική πολιτική, οι περιπτώσεις κρίσεων και συγκρούσεων θα αποτελέσουν φυσικό αποτέλεσμα".

Και βέβαια, η "Σαμπάχ" εννοεί την ανένδοτη και σκληρή υποτίθεται στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Η ουσία, όμως, δεν αλλάζει. Τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής έχουν αρχίσει να παίρνουν επικίνδυνο χαρακτήρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ