ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΦΥΓΕ» Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ
Δεν το χωράει ο νους...

Eurokinissi

Δεν πιστέψαμε στα κακά μαντάτα της Τετάρτης. Ολοι μας, στην εφημερίδα, θέλαμε να 'ναι τα πάντα διαφορετικά. Και σε μια επόμενη συνέλευσή μας, να τον ακούμε να προσφωνεί «τις μάζες» με τον γνωστό στόμφο, που μόνο εκείνος ήξερε να κάνει.

Λένε, πως ο λόγος είναι φτωχός, στο ξόδι ενός αγαπητού προσώπου. Ναι, και γίνεται πολύ φτωχότερος, απόλυτα ταπεινός, όταν μέλλει ν' αναφερθείς σε κάποιον που κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αφθονία των υπερθετικών επιθέτων που σφράγισαν ολόκληρη την πορεία του.

Ο Θανάσης Παπαρήγας, ο Θανάσης μας, δεν ήταν όποιος - όποιος. Ηταν πάντα ένας από εμάς και ταυτόχρονα διαφορετικός από όλους. Ηταν κάθε στιγμή στην ίδια γραμμή με τους άλλους, αλλά πάντα ξεχωριστός και παρασάγγες πιο μπροστά. Ηταν «ψυχούλα» για οτιδήποτε μικρό και καθημερινό, αλλά και «φευγάτος» στη μαγεία της γνώσης και της ευρυμάθειάς του. Ηταν ο Θανάσης ο Παπαρήγας. Ο ανιδιοτελής αγωνιστής, ο ταλαντούχος της γνώσης, ο σε όλους «αγαπητός σύντροφος».

Ο Θανάσης Παπαρήγας του «Ρ», ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις συντρόφων με τέτοια διανοητική εμβέλεια. Βαθύς γνώστης του Μαρξισμού - Λενινισμού, που όσο λίγοι τον αξιοποιούσε σαν εργαλείο στην καθημερινή μελέτη και ανάλυση. Απόλυτα αφοσιωμένος στην υπόθεση της εργατικής τάξης και της πάλης για τον κομμουνισμό, ήταν ένας διανοούμενος και αταλάντευτος μαχητής για την αλλαγή της κοινωνίας. Ο τεράστιος πλούτος των γνώσεων, η συνεχής μελέτη και αναζήτηση τον είχε καταστήσει ως έναν από τους λίγους γνώστες και μελετητές της ιστορικής πορείας των λαών.

«

Η κομματικότητα, ο χαρακτήρας, οι γνώσεις, η εργατικότητα, οι ολόπλευρες γενικά ικανότητες του σ. Θανάση Παπαρήγα -παρατηρούσε το 1986 η εισήγηση του Γραφείου της ΚΟΒ στη συνέλευση για την απονομή κομματικής ταυτότητας- αποτελούν ένα κεφάλαιο και το Κόμμα μας. Και πρέπει όλοι μας και ο ίδιος προσωπικά να δούμε πώς θα το αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και αποτελεσματικότερα».

Το γνωρίζουν οι πάντες. Υπήρξε από τους πλέον παραγωγικούς συντάκτες του «Ρ». Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 και μέχρι τώρα, αποτελούσε τη «λύση», για κάθε «περίεργο», κάθε «σκαμπρόζικο», κάθε εξεζητημένο ιδεολογικοπολιτικό, θεωρητικό, ιστορικό ή και πολιτικό θέμα, που για τους υπόλοιπους είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας και αποτελούσε ρίσκο. Με μια βαλίτσα, που πάντα ήταν έτοιμη και με ένα διαβατήριο που συχνά προκαλούσε φόβο και τρόμο μην το χάσει ή το ξεχάσει σε κάποιο γκισέ, επισκέφτηκε δεκάδες χώρες και γνώρισε δεκάδες λαούς και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ακαταμάχητο εργαλείο και όπλο του οι πολύπλευρες ιστορικές και σύγχρονες πολιτικοκοινωνικές γνώσεις του και οι πολλές -πάρα πολλές- γλώσσες τις οποίες γνώριζε και άλλες τόσες, στις οποίες μπορούσε να συνεννοηθεί.

Ενας σύντροφος που ποτέ δεν ήταν της τυπικότητας και του «δήθεν», δεν έμπαινε σε καλούπια. Σαν γνήσιος στοχαστής και μελετητής τους ιστορικού υλισμού και της θεωρίας μας, του ταίριαζε καλύτερα να ασχολείται με τον πλούτο της γνώσης και τις δημιουργικές αναζητήσεις του, παρά να «ξοδεύεται» στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Τα γραφτά του στο «Ρ», σπάνια ήταν κατά παραγγελία. Και πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, αφού συνήθως επρόκειτο για κείμενα - θέματα μοναδικά, που μόνο εκείνος μπορούσε να χειριστεί και να παρουσιάσει. Τα «κατά παραγγελία» κείμενα δεν του άρεσαν. Ηταν, όμως, από τους πλέον συνεπείς στις υποχρεώσεις που αναλάμβανε -ή του ανατίθονταν- συντάκτης της εφημερίδας. Ενας ακούραστος εργάτης στην καθημερινή έκδοση του «Ρ».

Αυτός ο σύντροφος, με την πολυσχιδή προσωπικότητα και τις αστείρευτες δυνατότητες, απογειωνόταν και γινόταν διαλεχτός και ανυπέρβλητος, επειδή κάθε στιγμή ήταν και ίδιος με τον κάθε συνομιλητή του. Με τον καθένα που τύχαινε να συνεργαστεί ή να συναναστραφεί. Με τρόπο μοναδικό και ζηλευτό, αυτός που είχε εμπεδωμένη και θεμελιωμένη μέσα από τη μελέτη του άποψη, κατάφερνε να είναι καλός ακροατής και πάντα έτοιμος να εξηγήσει, να ερμηνεύσει, να διδάξει. Να γίνει ο σύγχρονος και αποτελεσματικός προπαγανδιστής της κομμουνιστικής άποψης και των θέσεων του ΚΚΕ. Και ο ίδιος για τον εαυτό του κρατούσε πάντα τη σεμνότητα και τον αυτοσαρκασμό. Και παρά το γεγονός ότι η περιφρόνησή του για κάθε εφήμερο, ήταν πάντα προκλητικά έκδηλη, εκείνος -κάνοντας την αυτοκριτική του- έλεγε ότι «έχω την τάση να ζω για το σήμερα».

Ο Θανάσης, όμως γνώριζε και βίωνε όσο λίγοι, ότι ο δρόμος των κομμουνιστών είναι μακρύς και δύσκολος. «Μπροστά μας», τόνιζε από το βήμα του 13ου Συνεδρίου του Κόμματος τον Φλεβάρη του 1991, «βρίσκονται πραγματικά μεγάλοι συγκλονισμοί. Συγκεκριμένα, οι σφαδασμοί του "καπιταλισμού που σαπίζει, του καπιταλισμού που πεθαίνει". Σφαδασμοί που θα δημιουργήσουν φοβερούς κινδύνους, που θα θέσουν σε σοβαρή -και, ίσως μοιραία- δοκιμασία, τις αυταπάτες που ρίζωσαν βαθιά στα μεσαία στρώματα και στα στρώματα των ευνοημένων ή και ξεκάθαρα εξαγορασμένων εργατών κατά τη διάρκεια της τεχνητά παρατεταμένης υψηλής συγκυρίας του παρακμασμένου καπιταλισμού. Αυταπάτες που διαδόθηκαν πλατιά και ίσως μοιραία και στις κομμουνιστικές γραμμές. Μόνο που, τώρα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους συγκλονισμούς αυτούς κάτω από συνθήκες πολύ πιο δυσμενείς, που δε θα αλλάξει καμιά περίτεχνη έκφραση».

Την ίδια στιγμή βέβαια, διαδήλωνε με τον επίσης μοναδικό του τρόπο και την κομμουνιστική αισιοδοξία που πρέπει πάντα να συνοδεύει τη σκέψη -και κύρια τη δράση- του κομμουνιστή. Ετσι, στο 13ο επίσης Συνέδριο, μετά την αναφορά του στη λενινιστική άποψη για τον «καπιταλισμό που σαπίζει», συμπλήρωσε:

«Ξέρω, ξέρω, σύντροφοι. Πολλοί ίσως γελάσουν ακούγοντας μια τέτοια έκφραση μέσα στη σημερινή συγκυρία. Τους προειδοποιώ όμως: Αν, κατά κανόνα, ισχύει η αρχή "γελά πιο καλά όποιος γελάει τελευταίος", στην περίπτωση αυτή ισχύει το ότι "τελευταίος και γοερότερα θα κλάψει αυτός που, σήμερα, γελάει πρώτος»...

Τυχεροί όσοι κατάφεραν στη ζωή τους να γνωρίσουν έναν άνθρωπο σαν τον Θανάση. Συνάμα άτυχοι και πιο φτωχοί, γιατί η προσωπικότητά του θα λειτουργεί πάντα σαν μέτρο σύγκρισης, που θα 'ναι πάντα δύσκολο να καλυφθεί. Δε χωνεύεται εύκολα. Δεν το χωράει ο νους. Ο Θανάσης Παπαρήγας, ο Θανάσης όλων μας, «έφυγε». Κι αυτή τη φορά το ταξίδι του, λένε, θα είναι χωρίς επιστροφή. Τι κι αν έτσι δείχνουν τα πράγματα. Οσοι γνώρισαν τον Θανάση θα ξέρουμε πως θα συνεχίσει να είναι μαζί μας. Δίπλα μας. Κοντά μας. Γιατί, το κενό χωρίς αυτόν θα είναι αξεπέραστο.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Ενα ρεπορτάζ που δεν πρόλαβε να δώσει

Η συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας στην Αγκυρα

Η συγκέντρωση στην Αγκυρα. Κάπου εκεί, ανάμεσα στις κόκκινες σημαίες, κι ο Θανάσης Παπαρήγας στην τελευταία του αποστολή για το «Ριζοσπάστη»

ΚΚ Τουρκίας

Η συγκέντρωση στην Αγκυρα. Κάπου εκεί, ανάμεσα στις κόκκινες σημαίες, κι ο Θανάσης Παπαρήγας στην τελευταία του αποστολή για το «Ριζοσπάστη»
Εμελλε να 'ναι η τελευταία του αποστολή από το «Ριζοσπάστη». Ποιος να το 'ξερε. Κι όμως την περασμένη Τετάρτη ήταν ενθουσιασμένος. Δεν ήταν μικρό πράγμα. Το ΚΚ Τουρκίας έκανε προεκλογική συγκέντρωση στην Αγκυρα. Το Κόμμα της εργατικής τάξης της Τουρκίας δίνει μια μεγάλη πολιτική μάχη, κι αυτός βρίσκεται εκεί. Η αποστολή και το καθήκον. Μα και το διεθνιστικό χρέος, πίστη ακλόνητη για τον ίδιο, παρμένη από το Κόμμα του, το Κόμμα μας, για το εργατικό κίνημα, δεμένο με το πολύπλευρο ενδιαφέρον του, έκανε κάθε αποστολή του, αναζήτηση για την προοπτική του εργατικού κινήματος. Δεν ήταν η πρώτη φορά...

Οπως πάντα, περιμέναμε με ζωηρό ενδιαφέρον τη δική του ανάλυση. Και πάντα ήταν πέρα και πάνω από την τυπική δουλιά του καλού δημοσιογράφου. Οχι μόνο ως προς το βασικό, αυτό που είχε καθήκον να δώσει στην εφημερίδα. Το πολιτικό γεγονός, η επίδρασή του στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις περνούσαν μέσα από το «διορατικό μάτι» του Θανάση Παπαρήγα, έτσι όπως κανείς δεν μπορούσε να δώσει. Γιατί ο Θανάσης δεν ενδιαφερόταν μόνο γι' αυτό που πήγαινε να καταγράψει για να μείνει στην ιστορία. Αυτό έπρεπε να 'ναι δεμένο με τη ζωή των απλών ανθρώπων του μόχθου. Και αυτή τη ζωή την παρατηρούσε πάντα, σε όποια δημοσιογραφική αποστολή κι αν πήγαινε. Γι' αυτό και το ρεπορτάζ του ήταν αλλιώτικο, μα πάντα το πιο πλήρες. Ετσι που είναι μέσα του η πολιτική ιστορία, η κοινωνιολογία, η εθνολογία, μαζί με την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της στιγμής, όλα ιδωμένα από τη σκοπιά τού «τι μέλλει γενέσθαι» για το λαό και το κίνημα της χώρας όπου βρισκόταν σε αποστολή.

Την Τετάρτη το πρωί ήταν ενθουσιασμένος, όταν μας περιέγραφε το ρεπορτάζ που θα μας έδινε από τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας. Και τις φωτογραφίες. Αυτές που τράβηξε ο ίδιος. Αυτό το ρεπορτάζ δεν πρόλαβε να το δώσει. Ούτε τις φωτογραφίες... Φρόντισαν όμως οι σύντροφοι από το ΚΚ Τουρκίας και μας έστειλαν το κείμενο που ακολουθεί.

Ξεχωριστό πολιτικό χρώμα

Η περασμένη Κυριακή, 6η Οκτώβρη, στην Αγκυρα ήταν μια μέρα με ξεχωριστό πολιτικό «χρώμα» για την Τουρκία. Οπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές της 3ης Νοέμβρη, το ΚΚ Τουρκίας διοργάνωσε τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωσή του στην τουρκική πρωτεύουσα, που αποτέλεσε την κορύφωση της εκστρατείας του - πρόκειται, εξάλλου, για την ιστορική πρώτη συμμετοχή του σε διαδικασία εκλογών στη σύγχρονη τουρκική πολιτική ιστορία, για πρώτη φορά στη δική του 82χρονη ιστορία. Συμμετείχαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα, χιλιάδες λαού. Ωστόσο η εκδήλωση, όπως τονίζει το κόμμα, δεν είχε το χαρακτήρα των υπολοίπων προεκλογικών συγκεντρώσεων, αυτό δηλαδή της φιέστας. «Το κόμμα είναι πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα, κι αυτή η συγκέντρωση ήταν πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες», γράφει στην ανακοίνωσή του το ΚΚ Τουρκίας.

Ο Σουλεϊμάν Μπάμπα, οργανωτικός Γραμματέας του ΚΚ Τουρκίας, ήταν ο πρώτος ομιλητής στη συγκέντρωση, κι επέλεξε να σταθεί στον ανοιχτό ταξικό πόλεμο ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους: Η κρίση, τόνισε, ωφελεί τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, και πρόσθεσε πως το ΚΚ Τουρκίας είναι το κόμμα των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των διανοουμένων και των φοιτητών και στοχεύει στην αποδρομή του παράλογου συστήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

«Υπάρχουν κατ' ουσία δύο κόμματα»

Ο Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, Πρόεδρος του ΚΚ Τουρκίας, στη δική του ομιλία μίλησε για «το βασικό ερώτημα που εγείρεται σε αυτές τις εκλογές: πόσα κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές;», για να συνεχίσει: «Τα κόμματα είναι δύο. Από τη μια όσα υποστηρίζουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και από την άλλη το κόμμα που λέει ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα τερματιστούν τη μέρα που θα υπάρξει σοσιαλιστική Τουρκία... στη μια μεριά υπάρχουν τα κόμματα που σχεδιάζουν το πώς θα πληρώσουν τα χρέη της χώρας στο ΔΝΤ και στην άλλη πλευρά το κόμμα που λέει ότι θα υπάρξει μόνο μία συνάντηση με το ΔΝΤ - για να ακυρωθούν τα χρέη».

Ο Γκιουλέρ πρόσθεσε: «το κατεστημένο προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση στο λαό διοργανώνοντας μια εκλογική διαδικασία με 23 κόμματα, αλλά τα κόμματα στην πραγματικότητα είναι δύο». Είναι μια μάχη, κατέληξε, «ανάμεσα σε δύο κόμματα, ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη, ανάμεσα στη φτώχεια και την ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή, για μια υπερχρεωμένη Τουρκία ή για μια σοσιαλιστική Τουρκία».

Ο Κεμάλ Οκουγιάν, Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Τουρκίας, στη δική του ομιλία στάθηκε στο χαρακτήρα του κόμματος ως «κόμματος της πρωτοπορίας, που θα οδηγήσει το λαό στην πορεία για την επανάσταση». Ο Οκουγιάν έθεσε το ερώτημα αν πρέπει να αλλάξει η σημερινή κατάσταση στην Τουρκία, και η απάντηση ήταν πως είναι απόλυτη ανάγκη. Ακόμη και τα κόμματα της αστικής τάξης, είπε, «διαμαρτύρονται για τη φύση του συστήματος». Αλλά πώς να αλλάξει η κατάσταση; διερωτήθηκε ο Οκουγιάν. Κι η απάντησή του ήταν η προφανής: το σύστημα, είπε, μπορεί να αλλάξει με μια επανάσταση και η εναλλακτική λύση σ' αυτό είναι ο σοσιαλισμός. «Ο τουρκικός και ο κουρδικός λαός μπορούν μαζί να πετύχουν». Το ΚΚ Τουρκίας, κατέληξε, θα συνεχίσει τον αγώνα του με ακόμη εντονότερο ρυθμό μετά τις εκλογές της 3ης Νοέμβρη.

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι απάντησαν με σύνθημα «το κεφάλαιο έχει την τυραννία του, αλλά ο λαός έχει το ΚΚ Τουρκίας»!

Η συγγραφική πλευρά του Θανάση Παπαρήγα

«Μια μέρα ένας συγγραφέας δεν είχε τι να κάνει και σκότωσε ένα γλάρο». Κάπως έτσι ξεκινά ο Τσέχοφ στον «Γλάρο», στο αριστούργημά του. Αυτή η φράση έρχεται και επανέρχεται συνεχώς στο νου μου από την περασμένη Τετάρτη, όταν συγκλονισμένη έμαθα ότι... ένα τυχαίο αυτοκίνητο δεν είχε τι να κάνει και σκότωσε ένα μεγάλο μυαλό: το μυαλό του δικού μας αριστουργήματος, του δικού μας «Γλάρου»: του ανεπανάληπτου Θανάση Παπαρήγα.

Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό που θα ασχοληθεί και θα προσπαθήσει να φωτίσει την πολύπλευρη προσωπικότητα του μοναδικού Θανάση Παπαρήγα.

Ο Θανάσης Παπαρήγας δεν ήταν ένας άνθρωπος, ήταν πολλοί εκλεκτοί ταλαντούχοι άνθρωποι συγκεντρωμένοι μέσα σε ένα σώμα, σε μια καρδιά. Σε ένα μυαλό. Γι' αυτό, δεν ήταν μόνον ένας εξαιρετικός δημοσιογράφος, δεν ήταν μόνον ένας τρυφερός συνάδελφος, δεν ήταν μόνον ότι γνώριζε πολλές - τόσες πολλές που ούτε τον ακριβή αριθμό δεν κατόρθωσα να μάθω - ξένες γλώσσες, δεν είχε κάνει μόνον άπειρες μεταφράσεις σοβαρών ιστορικών βιβλίων, δεν ήταν μόνον στη συντακτική επιτροπή της ομάδας δοκιμίου της Ιστορίας του ΚΚΕ (μάλιστα έγραψε ένα μεγάλο κείμενο στο δεύτερο τόμο που θα κυκλοφορήσει σύντομα).

Δεν ήταν μόνον ένας εξαιρετικός ερασιτέχνης φωτογράφος, δεν ήταν μόνον ένας επαρκής κριτικός κινηματογράφου, δεν ήταν μόνον ένας αξιοθαύμαστος ιστορικός αναλυτής. Ο Θανάσης Παπαρήγας δεν είχε μόνον θεωρήσει τις μεταφράσεις των έργων του Ενγκελς, «Πόλεμος των χωρικών στη Γερμανία» και «Αντι-Ντίρινγκ» που εξέδωσε η «Σύγχρονη Εποχή», δεν ήταν μόνον συγγραφέας δυο εξαιρετικών βιβλίων «Το Μεξικό» και ο «Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος», βιβλία που εάν δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα στο ευρύτερο κοινό οφείλεται στο χαμηλό προφίλ του και στην ασύλληπτη σεμνότητά του.

Ο Θανάσης Παπαρήγας ήταν όλα αυτά τα «μόνον» και άλλα τόσα «μόνον», που δυο χέρια και ένα μυαλό όπως της γράφουσας δεν είναι ικανά να τα περιγράψουν. Είναι άραγε δυνατό να περιγράψεις το απερίγραπτο και το ασύλληπτο, ακόμα κι αν είναι τόσο κοντά σου;.. Οχι δεν είναι.

Εάν ο Θανάσης Παπαρήγας είχε συναίσθηση της μεγαλοσύνης του, τη στιγμή της μοιραίας πτώσης του, θα επαναλάμβανε ίσως τα λόγια του ποιητή Αντρέ Σενιέ την ώρα του αποκεφαλισμού του: «Αυτό το κεφάλι άξιζε καλύτερη τύχη»

Και επειδή είμαστε απολύτως σίγουροι, πώς κάτι τέτοιο δε θα του πέρασε από το νου, το λέμε εμείς για εκείνον «Ναι, αυτό το κεφάλι άξιζε πολύ καλύτερη τύχη».


Τ.Δ.

Ενας άξιος μελετητής της ιστορίας

Ο σύντροφος Θανάσης Παπαρήγας μας άφησε πρόωρα, άδικα και απρόοπτα, την Παρασκευή το πρωί. Η παρουσία του, εδώ, στον 8ο όροφο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου βρίσκεται και το Τμήμα του οποίου πολύτιμο μέλος ήταν τα τελευταία χρόνια, γεμίζει ακόμα το χώρο. Είναι νωρίς ακόμα και είναι πολύ έντονη η πικρία για τον άδικο χαμό του, ώστε να μπορέσουμε να τον αποχαιρετίσουμε όπως του πρέπει, σαν κομμουνιστή, επιστήμονα, αγωνιστή. Ομως, παρ' όλα αυτά, θα θέλαμε να γράψουμε δυο πρώτα λόγια για το σύντροφο, το φίλο, το συνεργάτη.

Ο Θανάσης Παπαρήγας ήταν ένας πληθωρικός άνθρωπος και ένας άξιος μελετητής της ιστορίας. Ο προφορικός του λόγος, χυμώδης και χειμαρρώδης, κάποτε θεατρικός, με υποδόριο χιούμορ που ξέσπαγε σε κορυφώσεις σαρκασμού (και αυτοσαρκασμού, πολλές φορές, δείγμα άσφαλτο υψηλής αίσθησης του χιούμορ) σε παρέσυρε στις διανοητικές του περιπέτειες: πάντα ριψοκίνδυνες, απρόοπτες, αλλά όχι χωρίς τεκμηρίωση και ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο.

Τα ίδια πνευματικά ρίσκα, έπαιρνε και στα γραπτά του. Πολυγραφότατος, πολυμαθέστατος και πολύγλωσσος, υπήρξε προθυμότατος συνεργάτης για το Τμήμα: ευτυχώς, γιατί έτσι άφησε πίσω του πολλά δικά του κείμενα, άρθρα, βιβλία, μελέτες. Ως ιστορικός, ξεχώριζε για τη βαθύτατη γνώση της πολιτικής ιστορίας της χώρας μας - πολλές φορές μάλιστα, στον προφορικό του λόγο, συσσώρευε τέτοιο πλούτο πληροφοριών που διαμόρφωνε κι ένα δεύτερο, ανεκδοτολογικό επίπεδο στην αφήγησή του. Ασχολούνταν επίσης με την ίδια επάρκεια με την πολιτική ιστορία άλλων χωρών, για πολλές από τις οποίες δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, την οποία μελετούσε μέσα από ποικίλο υλικό, χρησιμοποιώντας όχι μόνο βιβλιογραφία, αλλά και κινηματογραφικές ταινίες, κόμικς, λογοτεχνικά βιβλία - με ιδιαίτερη έμφαση στην επιστημονική φαντασία! (προσωπική του αγάπη, μέχρι εμμονής, όπως καλά γνώριζαν οι συνεργάτες του).

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του Θανάση Παπαρήγα για το ζήτημα των πολλαπλών παρεμβάσεων τού «ξένου παράγοντα» στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας. Ορμώμενος από αυτή την προσωπική ευαισθησία, μελετούσε με επιμονή τις δομές και τη φύση του ιμπεριαλισμού, καθώς και τις επιπτώσεις του στη ζωή και στις τύχες των λαών του κόσμου. Ηταν αυτό το κομμάτι της μαρξιστικής - λενινιστικής διδασκαλίας που περισσότερο τον ενέπνεε και πάνω στο οποίο στήριζε τις περισσότερες από τις αναλύσεις του.

Μπορούσε να διαφωνεί κανείς με τον Θανάση - ακόμα και έντονα πολλές φορές. Εκείνο όμως που δεν μπορούσε να κάνει, ήταν να αρνηθεί την πρωτοτυπία και τη φρεσκάδα της σκέψης του, το απροσδόκητο, αλλά όχι ατεκμηρίωτο των αναλύσεών του.

Και την ανθρώπινή του παρουσία: αυτή που θα μας πονάει με την ακύρωση της, αφού, χωρίς να το διαλέξει, έφυγε τόσο νωρίς για το «ταξίδι στ' αστέρια», για να δανειστούμε τον τίτλο μιας αγαπημένης του, παλιάς σειράς επιστημονικής φαντασίας. Για το «ταξίδι στ' αστέρια», μιας υγιούς παιδικότητας, που ο Θανάσης δεν άφησε ποτέ πραγματικά πίσω του. Και για το «ταξίδι στ' αστέρια» του ευτυχισμένου μέλλοντος της ανθρωπότητας που ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν και που κι εμείς διανύουμε συνειδητά, επώδυνα αλλά με απόλυτη επιλογή και πίστη ένα κομμάτι του.


Το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Προσφορές στη μνήμη του
  • Στη μνήμη του Θανάση Παπαρήγα η σύντροφός του στη ζωή και τους αγώνες Αλέκα και η κόρη του Βασιλεία προσφέρουν 200 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».
  • Επίσης, 100 ευρώ προσφέρει η Ελένη Γεωργαντά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ