ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
Σελ. /40
Αμείλικτα ερωτήματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα πελώρια ερωτήματα, που έτσι και αλλιώς υπάρχουν γύρω από την επιχείρηση τρομοκρατία, ενισχύονται πολύ περισσότερο μετά και τη χτεσινή δήλωση του Χρ. Μαρκογιαννάκη ότι όλοι αυτοί που συνελήφθησαν ήταν χρεωμένοι και παρακολουθούνταν από την Αντιτρομοκρατική. «Συγκεκριμένοι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής τους είχαν χρεωθεί και τους παρακολουθούσαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, απαντώντας στην εύλογη απορία - ερώτηση δημοσιογράφου (στην ΕΡΑ) ότι « όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν σεσημασμένοι του αντιεξουσιαστικού χώρου». Το ίδιο περίπου είπε (στον «Ρίαλ») και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και νυν βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Ι. Κοραντής, παραδεχόμενος ότι ο φερόμενος ως «ιθύνων νους» Ν. Μαζιώτης «είχε περάσει από το 2007 στην αρμοδιότητα της Αντιτρομοκρατικής». Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αμείλικτο: Πώς γίνεται ο «Επαναστατικός Αγώνας» και οι άλλες τρομοκρατικές «παραφυάδες» να χτυπούν, όταν βρίσκονται υπό τη συνεχή και άγρυπνη παρακολούθηση των κρατικών μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής; Το σίγουρο είναι πως χάρη στη δράση της «τρομοκρατίας» ενισχύουν και θωρακίζουν διαρκώς τους μηχανισμούς καταστολής και καταργούν στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες. Τους βολεύει γιατί χτυπούν τους λαϊκούς αγώνες, αλλά και γιατί στήνουν επιχειρήσεις αποπροσανατολισμού όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, όπως τώρα.

Η απάντηση στο ΔΝΤ

«Γιατί δεν είναι αριστερή η πολιτική πρόταση του ΔΝΤ για μείωση μισθών αλλά και τιμών;», αναρωτήθηκε, δήθεν αφελώς, γνωστός παρουσιαστής ειδήσεων χτες το πρωί στον «Αθήνα 9,84». Προσποιείται προφανώς το λαλίστατο «παπαγαλάκι» πως δε γνωρίζει ότι το βάρος στη δήλωση του Στρος Καν για «το φάρμακο του αποπληθωρισμού» πέφτει στη δραστική μείωση των μισθών και όχι βέβαια στη μείωση των τιμών των προϊόντων. Οι πάντες γνωρίζουν ότι οι τιμές των εμπορευμάτων δεν πέφτουν αντίστοιχα ή ανάλογα με τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, ακριβώς γιατί «ενσωματώνουν» το κέρδος του καπιταλιστή, το οποίο είναι «ανελαστικό». Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά από την ίδια τους την πείρα. Ολα τα προηγούμενα χρόνια το λεγόμενο εργατικό κόστος έπεφτε διαρκώς, αλλά οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών ανέβαιναν, ακριβώς γιατί ανέβηκε σε πρωτοφανή επίπεδα η κερδοφορία των μονοπωλίων. Αυτή είναι και η βασική αιτία που οδήγησε στη σημερινή κρίση του καπιταλισμού, που είναι πρώτα και κύρια κρίση υπερπαραγωγής προϊόντων και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Δεν μπορούν λοιπόν να μας παρουσιάσουν τα διάφορα καθεστωτικά παπαγαλάκια ως διέξοδο από την κρίση του καπιταλισμού τον ενισχυμένο καπιταλισμό... Η ειρωνεία είναι ότι κανένα παπαγαλάκι δε διανοήθηκε ποτέ να αγγίξει τα ιερά κέρδη των μονοπωλίων. Ο λαός λοιπόν μόνο δεινά μπορεί να περιμένει από τέτοιες «αριστερές» προτάσεις του ΔΝΤ. Πραγματική πρόταση σύμφωνη με τα συμφέροντά του είναι μόνο η πρόταση των κομμουνιστών ότι μπορεί και πρέπει να ζήσει χωρίς τους καπιταλιστές και τα υπερκέρδη τους.

Επιλογή ιμπεριαλιστή...

Αφού ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είδε κι απόειδε στο Eυρωκοινοβούλιο ρωτώντας και ξαναρωτώντας για την ανάμειξη του ΔΝΤ στο μηχανισμό «στήριξης» της Ελλάδας, καταγγέλλοντας ότι αυτό αντίκειται στις ευρωενωσιακές συνθήκες, τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, και κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό με θέμα: «Ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον μηχανισμό δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας και οι συνέπειες ανάμειξής του». Σ' αυτήν καταγγέλλει ότι η απόφαση δίνει στο ΔΝΤ «ρυθμιστικό ρόλο και αρμοδιότητες» και ότι «έτσι ο μηχανισμός εισάγει τη λογική και τις πρακτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην καρδιά της Ευρώπης». Και ρωτά τον πρωθυπουργό «ποιες εκτιμά ότι θα είναι οι συνέπειες των μέτρων και της ανάμειξης του ΔΝΤ στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας;», αν «δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι δε θα λάβει πρόσθετα επώδυνα μέτρα», αν «σχεδιάζει πρόγραμμα επίσπευσης ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας» και «πώς νομιμοποιείται η κυβέρνηση να υπαγάγει τη χώρα στο ΔΝΤ, χωρίς συζήτηση στη Βουλή, και χωρίς να έχει τέτοια εντολή από το εκλογικό σώμα;».

Η ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία, όμως, καμία ανάγκη δεν έχει να εισαγάγει τη λογική και την πρακτική του ΔΝΤ. Για τον απλό λόγο ότι έχει από συστάσεώς της ακριβώς την ίδια λογική και πρακτική. Βέβαια, δουλειά των οπορτουνιστών είναι να εξωραΐζουν το ρόλο και τη φύση της, όμως η προσπάθεια δαιμονοποίησης του ΔΝΤ και αγιοποίησης της ΕΕ βγάζει μάτι και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα.

... και ανησυχία για την καπιταλιστική ανάπτυξη

Οπως μάτι βγάζει και η έγνοια τους για την πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι ανησυχίες τους βεβαίως είναι αβάσιμες, μηχανισμοί όπως το ΔΝΤ δεν την επιβουλεύονται, κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Το ίδιο δηλαδή που κάνει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της. Και δε χρειάζεται να περιμένουμε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Τσίπρα για να μάθουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση. Και νέα μέτρα θα πάρει και «χαρακίρι» θα έκανε αν αυτό πρόσταζαν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Σε ό,τι τώρα αφορά στη «νομιμοποίησή της», δεν ξέρουμε αν μια συζήτηση στη Βουλή θα ικανοποιούσε τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα δεν είναι αν νομιμοποιείται να πάει στο ΔΝΤ. Το ζήτημα είναι να άρει ο λαός την εμπιστοσύνη του, να διορθώσει τώρα την ψήφο του, να μη νομιμοποιήσει στη συνείδησή του την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική και να παλέψει για την ανατροπή της.


Ληστεύουν το λαό...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΣΤΕ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΗΚΕ ο Θ. Πάγκαλος, όταν άκουσε ότι η κυβέρνηση νομιμοποιεί «μαύρο» ή «βρώμικο» χρήμα με τις ρυθμίσεις της για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων του εξωτερικού!

Η αλήθεια είναι πως όταν η ΝΔ έφερε παρόμοια ρύθμιση το 2004 - και καταγγέλθηκε ως ξέπλυμα από το ΠΑΣΟΚ - προέβλεπε φορολογία 3% για τα κεφάλαια αυτά.

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει 5%, εκτός αν αγοραστούν ομόλογα του Δημοσίου, οπότε ζητάει 2,5% για την ίδια «εξυπηρέτηση».

Με δεδομένο ότι τα ομόλογα Δημοσίου γενικώς ...συμφέρουν (όταν είσαι επενδυτής από το εξωτερικό), η κυβέρνηση μάλλον μπορεί να κατηγορηθεί ακόμη και για ...φθηνότερο ξέπλυμα χρήματος.

Βέβαια, και το τι σημαίνει «βρώμικο» χρήμα είναι κι αυτό σχετικό. Ανάλογα από ποια σκοπιά το αντιμετωπίζει ο καθένας.

Γιατί ένας νομότυπος επιχειρηματίας, που τα χρήματά του πάνε κι έρχονται στο εξωτερικό, ή μένουν στο εσωτερικό, από την εκμετάλλευση εργαζομένων τα έχει βγάλει. Και από επιδοτήσεις που χρηματοδοτούν οι φόροι του λαού.

Κι αυτό λέγεται, επίσης, και «βρωμιά» και ληστεία. Γιατί δεν είναι, βλέπετε, όλοι οι κλέφτες παράνομοι. Για την ακρίβεια, οι νόμιμοι είναι χειρότεροι από όλους.

Απλά, δεν είναι γνωστοί με ονόματα του είδους «Μπάμπης ο Σουγιάς»... Τους αποκαλούμε «Επενδυτές», «Αναπτυξιακούς παράγοντες», «Πιστωτικά ιδρύματα» και άλλα πολλά.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ, να αποκαλούν «δίχτυ ασφαλείας» τις πρόσφατες αποφάσεις της Κομισιόν οι «σχοινοβάτες» - κυβερνώντες.

Επειδή, όμως, τα ποσά δανεισμού που εγκρίθηκαν είναι απόλυτα συνδεδεμένα με το πρόγραμμα σταθερότητας μάλλον για άλλου τύπου «δίχτυ» μιλάμε.

Με αυτό, απλούστατα, προσπαθούν να «ψαρέψουν» ό,τι εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα έχει απομείνει στους εργαζόμενους. Και θα κριθούν για το αν είχαν «καλή ψαριά».

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε αντιμονοπωλιακή ρότα

Οσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και το σάπιο σύστημα που την κυοφορεί ξεγυμνώνεται κι αποκαλύπτονται τα αδιέξοδά του, τόσο «λυσσάνε» οι απολογητές και υπερασπιστές του. Κι ενώ «ο βασιλιάς είναι γυμνός» όχι μόνο παριστάνουν πως δε βλέπουν τη γύμνια του, αλλά προσποιούνται τους έκθαμβους απ' την ανύπαρκτη λαμπρή φορεσιά του, παροτρύνοντας το λαό να υποκλιθεί. Οι χειροκροτητές του καπιταλισμού δεν μπορούν, βέβαια, να μην παραδεχτούν την κρίση, το κάνουν όμως για να υπερασπιστούν το σύστημά τους καλύτερα. Να το αθωώσουν και να το θωρακίσουν απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή με το να «φορτώνουν» την κρίση στη διαχείριση που «επιλέχτηκε», αιτούμενοι μια «άλλη» διαχείριση. Κατά κύριο λόγο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα κόμματα που πολιτικά εκπροσωπούν την άρχουσα τάξη και οι εφεδρείες τους, διακηρύσσουν πως είναι εφικτή, πως αποτελεί τον εναλλακτικό δρόμο που αν ακολουθηθεί οδηγεί στη «Γη της Επαγγελίας». Λένε συνειδητά ψέματα. Δεν προκάλεσε την κρίση η λανθασμένη διαχείριση ή οι ανίκανοι διαχειριστές. Η κρίση είναι σύμφυτη του συστήματος, θα το συνοδεύει όσο υπάρχει. Είναι κρίση υπερπαραγωγής εμπορευμάτων και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Η εκδήλωσή της ταυτόχρονα σε πολλά καπιταλιστικά κράτη κονιορτοποιεί τα «επιχειρήματα» περί λανθασμένης διαχείρισης ή ανίκανων διαχειριστών. Αυτή η διαχείριση ήταν η μόνη που ανταποκρινόταν στις ανάγκες του συστήματος και ασκήθηκε από καθόλα ικανούς πολιτικούς εκπροσώπους του.

Συσκοτίζοντας οι απολογητές και θιασώτες του καπιταλισμού τα αίτια της κρίσης, συσκοτίζουν ταυτόχρονα και οτιδήποτε σχετικό με τα παρελκόμενα π.χ. ελλείμματα, χρέη, πώς και γιατί, από ποιους και για ποιους δημιουργήθηκαν, συσκοτίζουν τον ανταγωνισμό μέσα στις τάξεις του κεφαλαίου που σε περίοδο κρίσης οξύνεται. Συσκοτίζουν όμως πάνω απ' όλα τη διέξοδο. Ρητορεύοντας για μια - ανύπαρκτη στην πραγματικότητα - «άλλη διαχείριση», τη στιγμή που το κεφάλαιο τσακίζει δικαιώματα, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας στη «μετά» κρίση περίοδο, δεν κάνουν τίποτα άλλο απ' το να διευκολύνουν την επίθεσή του. Προβάλλοντας σαν πανάκεια προτάσεις όπως «συμμαχία του Νότου» ή για δανεισμό από τη Ρωσία και την Κίνα ή την παύση πληρωμών και την επαναδιαπραγμάτευση των δανείων, ρυθμίσεις και επιβολή κανόνων στις «αγορές» κ.ά., επιχειρούν να αποσπάσουν την προσοχή του λαού απ' το ουσιώδες: Στον καπιταλισμό καμία διαχείριση, καμία ρύθμιση, κανένας ελιγμός δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκός.

Ο καπιταλισμός είναι το πρόβλημα, η ανατροπή του είναι η λύση για το λαό. Η διέξοδος για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκεται στην ταξική πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του, για να γίνουν τα μέσα παραγωγής ιδιοκτησία τους και να τα κινούν προς όφελος των αναγκών τους, στο πλαίσιο μιας λαϊκής εξουσίας. Αν αυτή η διέξοδος δεν είναι τώρα ορατή απ' το λαό, οι υπερασπιστές του συστήματος κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους για να την «θάψουν» όσο βαθύτερα γίνεται. Γιατί καταλαβαίνουν ότι η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειες που βιώνουν οι άνθρωποι του μόχθου ευνοούν τη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων, ενισχύουν την αναζήτηση της πραγματικής διεξόδου. Ο,τι κι αν κάνουν, όμως, είναι ζήτημα χρόνου να τη δει ο λαός, να την υιοθετήσει ως προοπτική και να παλέψει γι' αυτή.


Βασω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ