ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Συντονισμός δράσης για τα κοινά συμφέροντα των αστικών τάξεων

Motion Team

Στον απόηχο της τέταρτης Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στην Τεργέστη της Ιταλίας, με βασικό στόχο την ένταξή τους στις ευρωατλαντικές δομές (κάποιες χώρες είναι στο ΝΑΤΟ, όπως Αλβανία και Μαυροβούνιο, αλλά καμία στην ΕΕ) και εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων στα Βαλκάνια, πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη η Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας.

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας, Αλ. Τσίπρας και Μπ. Μπορίσοφ, εξέφρασαν την αμέριστη στήριξή τους στην προοπτική ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, ενώ μαζί και με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, δεν έκρυψαν την πρόθεσή τους να επιδιώξουν εμβάθυνση της συνεργασίας και του συντονισμού δράσης τους ώστε να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη για λογαριασμό των αστικών τους τάξεων απ' την προσοχή που η ΕΕ στρέφει στην περιοχή, που μεταφράζεται μεταξύ άλλων και σε πακτωλό χρημάτων για έργα υποδομής και επιχειρηματικά πρότζεκτ.

Θυμίζουμε ότι μπροστά στη Σύνοδο της Τεργέστης είχε ανακοινωθεί, στο πλαίσιο της δημιουργίας της «Κοινής Αγοράς» ή του γερμανικής έμπνευσης «Σχεδίου Μάρσαλ για τα Δυτικά Βαλκάνια», ότι η Κομισιόν αναμενόταν να προχωρήσει σε «νέα χρηματοδότηση για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή».

Ο Αλ. Τσίπρας, στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά το πέρας της τριμερούς, μίλησε για αξιοποίηση των δυνατοτήτων που διανοίγονται και έσπευσε να διαμηνύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των τριών κρατών σε ό,τι αφορά την εμπέδωση της σταθερότητας στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο που «αυξάνονται οι ανησυχίες» και ο «κίνδυνος αποσταθεροποίησης» σε χώρες όπως η ΠΓΔΜ.

Αλλωστε, επέκρινε την «αυξανόμενη επιρροή τρίτων χωρών» δείχνοντας προς τη Ρωσία, πράγμα που λίγο μετά έκανε και ο ομόλογός του της Βουλγαρίας, λέγοντας ότι «μπορούν να μας αγαπούν αλλά όχι να έχουν άμεση επιρροή στα πολιτικά συστήματα» των κρατών της περιοχής.

«Σε αυτήν την περίοδο χρειάζονται συνέργειες, διάλογος, συνεργασία, προσπάθεια να εκκινούμε από κοινή αφετηρία και βάση όσοι μπορούμε και θέλουμε να εργαστούμε για ανάπτυξη, σταθερότητα, προοπτική στην περιοχή» πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι θα επιδιωχτεί η αναζωογόνηση της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και στη βάση της εκτίμησης ότι «η ασφάλεια της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια».

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι συμφώνησαν για την «ανάγκη ομαλοποίησης των πολιτικών εξελίξεων» και στην έναρξη ενός διαλόγου για «μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, πράγμα που αποτελεί και προϋπόθεση για την ολόπλευρη στήριξή μας στην ενταξιακή προοπτική σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Ειδικότερα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου εκτίμησε ότι υπάρχουν επενδυτικές «ευκαιρίες», υποδεικνύοντας ξανά την Ενέργεια και τη διασυνδεσιμότητα, ενώ, όπως είπε, συμφωνήθηκε να προχωρήσει ο διασυνδετήριος άξονας φυσικού αερίου IGB και να εξεταστεί η επέκτασή του προς τη Σερβία. Σε ό,τι αφορά στις υποδομές, αναφέρθηκε στο «φιλόδοξο» σχέδιο σύνδεσης του Δούναβη με το Αιγαίο, στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι και στη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας.

Ο Αλ. Βούτσιτς, αφού ευχαρίστησε για τη στήριξη στην ενταξιακή προοπτική της χώρας του στην ΕΕ, δήλωσε έτοιμος για συμμετοχή «σε διάφορα πρότζεκτ που έχουν οικονομικό και πολιτικό ενδιαφέρον», επισημαίνοντας πως μαζί οι τρεις χώρες μπορούν να έχουν πολύ σημαντικότερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά προφανώς στην προώθηση των όποιων κοινών στόχων των αστικών τάξεων των τριών χωρών, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ως παράδειγμα τέτοιας συνεργασίας έφερε τις χώρες του «Βίσεγκραντ».

Ο Μπ. Μπορίσοφ επέκρινε την καθυστέρηση στην ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, την οποία εξωράισε πλήρως, παρουσιάζοντας μια ιδανική εικόνα των κρατών - μελών της. Δήλωσε αισιόδοξος μετά τη Σύνοδο της Τεργέστης, λόγω της δέσμευσης που, όπως είπε, ανέλαβαν τα ισχυρά κράτη της ΕΕ να στηρίξουν με χρήμα σημαντικά έργα υποδομής στην περιοχή. «Οι τρεις λαοί μαζί είμαστε δέκα φορές πιο δυνατοί, δημιουργούμε οικονομικές προοπτικές ώστε και οι άλλοι στα Δυτικά Βαλκάνια να έχουν ενδιαφέρον να αναπτυχθούν», κατέληξε.

ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «SEA BREEZE 2017»
Με αναβαθμισμένη ελληνική συμμετοχή στα σύνορα με Ρωσία

Με αναβαθμισμένη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιείται άλλη μια ΝΑΤΟική άσκηση στα σύνορα με τη Ρωσία, σε έμπρακτη απόδειξη της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, υπηρετώντας το στόχο γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης.

Πρόκειται για τη φετινή εκδοχή της πολυεθνικής ναυτικής άσκησης «Sea Breeze», που διεξάγεται στο διάστημα 10 - 22/7 στη Μαύρη Θάλασσα, έχοντας για βάσεις εκκίνησης λιμάνια και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές της Ουκρανίας. Να σημειωθεί πως η άσκηση γίνεται στον απόηχο επισκέψεων, τις προηγούμενες μέρες, στο Κίεβο, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, και του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ, για επαφές με την ουκρανική κυβέρνηση, παρακολουθείται δε στενά από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

«Φιλοξενώντα έθνη» της άσκησης προβάλλουν οι ΗΠΑ και Ουκρανία. Μετέχουν εναέριες, χερσαίες, ναυτικές και αμφίβιες Δυνάμεις, από 16 κράτη, συγκεκριμένα από Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδά, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Υπολογίζεται ότι η συνολική δύναμη σε προσωπικό φτάνει τις 3.000 στελέχη, με τους 800 να είναι ναύτες, στρατιώτες και πεζοναύτες των ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά τα μέσα μετέχουν πλοία από ΗΠΑ, Γεωργία, Ρουμανία, Τουρκία και Ουκρανία, ένα υποβρύχιο από την Τουρκία, και χερσαίες και ειδικές δυνάμεις από διάφορες χώρες, όπως η Γεωργία, η Ρουμανία και η Ουκρανία.

Οπως λέγεται από τα κεντρικά του 6ου Αμερικάνικου Στόλου, που επιτηρεί Ευρώπη και Αφρική, η «Sea Breeze 2017», αποτελεί «τη μεγαλύτερη και πιο σύνθετη εκδοχή μέχρι στιγμής της άσκησης», που γίνεται κάθε χρόνο ως «ετήσια επαναλαμβανόμενη πολυεθνική άσκηση που επικεντρώνεται σε ποικίλα πεδία πολέμου που περιλαμβάνουν ναυτικές επιχειρήσεις αποτροπής, αντιαεροπορική άμυνα, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, τακτικές ελέγχου βλαβών, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και αμφίβιες επιχειρήσεις».

Χαρακτηριστικά δε των στοχεύσεων είναι και τα όσα λέγονται για το ότι η άσκηση «έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ευελιξία και τη διαλειτουργικότητα, να ενισχύσει τις ικανότητες συνδυασμένης απόκρισης και να επιδείξει αποφασιστικότητα μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και των δυνάμεων των εταίρων να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου», δίνοντας το περίβλημα συμμετοχής χωρών στον άμεσο περίγυρο της Ρωσίας, στις οποίες επιθυμεί να διεισδύσει βαθύτερα το ΝΑΤΟ στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Εκπαιδευτές από το ΚΕΝΑΠ

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η ελληνική συμμετοχή συνίσταται σε παρουσία ενός στελέχους στο κεντρικό επιτελείο της άσκησης και, το σημαντικότερο, με αποστολή στην Ουκρανία ομάδας εκπαιδευτών από το περιλάλητο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, το κέντρο του ΝΑΤΟ στη Σούδα που εκπαιδεύει στελέχη της λυκοσυμμαχίας και «εταίρων» χωρών σε ζητήματα «θαλάσσιας ασφάλειας».

Η αποστολή τους στην Ουκρανία να παράσχουν τέτοιες υπηρεσίες εκπαίδευσης και εκτός συνόρων αναδεικνύει περίτρανα την πρεμούρα των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ να διεκδικήσουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο στις κλιμακούμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις όπως εκδηλώνονται σε όλο το τόξο από τη Βαλτική και την Κριμαία, μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Οι ΚΟΒ ΕΒΕ και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κατερίνης θα πραγματοποιήσουν περιοδεία σε σούπερ μάρκετ, μικρομάγαζα και άλλα εμπορικά καταστήματα της πόλης.

-- Στις 8.30 μ.μ., στην Κέρκυρα, στο άλσος Γαρίτσας (Πράσινος Μύλος), θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

-- Στις 8 μ.μ., στην Καλαμάτα, στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας», προβάλλεται η ταινία «Παιδαγωγικό Ποίημα».

-- Στις 8 μ.μ., στο Μάνεσι Πελοποννήσου, στο προαύλιο του τοπικού καταστήματος, η ΚΟΒ Μιδέας παρουσιάζει το λεύκωμα της ΕΠ Πελοποννήσου για τον ΔΣΕ, με τίτλο «Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές». Θα μιλήσει ο Τάσος Αντωνίου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 9 μ.μ., στην Καλλιθέα, οι τοπικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στην πλατεία Δαβάκη.

-- Στις 8 μ.μ, στη Γλυφάδα, στην πλατεία του Αγίου Τρύφωνα, οι ΚΟ Γλυφάδας, Βούλας και Ελληνικού καλούν σε γλέντι με ζωντανή λαϊκο-ρεμπέτικη μουσική.

-- Στις 9 μ.μ., στην Κοζάνη, η ΤΕ Κοζάνης καλεί σε λαϊκό γλέντι στην πλατεία Αλώνια.

Αύριο, Σάββατο:

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΤΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση για τον ΔΣΕ στην πλατεία του Βερτίσκου, με ομιλητή τον Ηλία Γκουτζηγιάννη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κ. Μακεδονίας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα και απονομή αναμνηστικών σε μαχητές και απογόνους μαχητών του ΔΣΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στη Λευκάδα, η ΤΕ Λευκάδας διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον Τάσο Μανωλίτση, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στο σπίτι του στη Νικιάνα Λευκάδας. Θα μιλήσει η Φωτεινή Τσώλου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση αρχειακού υλικού, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Ηράκλειο, στην πλατεία της Αγ. Βαρβάρας (Καμίνια), με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση των έκτακτων στρατοδικείων στο Ηράκλειο, η ΤΕ Ηρακλείου πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Η αλύγιστη στάση στα στρατοδικεία και τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Τα έκτακτα στρατοδικεία στο Ηράκλειο 1947-'49». Θα μιλήσει ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ., στην Κέρκυρα, η ΚΟΒ Μέσης διοργανώνει στο πολιτιστικό κέντρο Γιαννάδων εκδήλωση για τον ΔΣΕ με προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Την Κυριακή 16 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στη Θήβα, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό θα παρουσιαστεί η έκδοση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ «Δικτατορία 1967 - 1974. Κείμενα και Ντοκουμέντα». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει σύντομη ξενάγηση στις παρακείμενες αποθήκες όπου κρατήθηκαν οι συλληφθέντες της περιοχής από τη χούντα τον Απρίλη του 1967 μέχρι να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Το Σάββατο 22 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στο Ηράκλειο, στην πλατεία της Εμπάρου, η ΤΕ Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση για τα 70 χρόνια από τη μάχη του ΔΣΕ στην Εμπαρο. Θα μιλήσει ο Πάνος Καραγιώργος, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ