ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΝΙΚΟΣ Ο ΟΛΙ ΡΕΝ
Υπερασπίστηκε ένα προς ένα τα μέτρα που γονάτισαν το λαό

Τη στρατηγική της ΕΕ και μία προς μία τις επιλογές για διαχείριση της κρίσης και έξοδο απ' αυτήν προς όφελος των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, υπερασπίστηκε ο επίτροπος Ο. Ρεν, αρμόδιος για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, κατά την ακρόασή του απ' την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που υποτίθεται ότι ελέγχει τα πεπραγμένα της τρόικα στις χώρες με μνημόνια. Απ' τη σκοπιά του κεφαλαίου δήλωσε πως «δεν υπήρχε επιλογή, διότι η εναλλακτική θα ήταν μια ελεύθερη πτώση και άτακτη χρεοκοπία» και πως «ενώ σίγουρα η δουλειά μας εντός της τρόικας και ως ΕΕ δεν υπήρξε πάντα τέλεια και ιδανική, αυτή η στρατηγική παρόλα αυτά παράγει τώρα μια οικονομική ανάκαμψη και οι χώρες ολοκληρώνουν με επιτυχία τα προγράμματά τους».

Ξεκαθάρισε ακόμα πως τα Μνημόνια προέκυψαν κατόπιν συνομιλιών μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και κυβερνήσεων. Επανέλαβε πολλές φορές ότι οι κυβερνήσεις των κρατών σε πρόγραμμα «διάσωσης» ήταν που είχαν την «τελική ευθύνη» για τα μέτρα λιτότητας που συνόδευσαν τη «βοήθεια» και πως όπου οι κυβερνήσεις ανέλαβαν την ευθύνη των μέτρων, όπως στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία, τα «προγράμματα διάσωσης λειτούργησαν».

Υπεραμύνθηκε του ρόλου της τρόικα, υποστηρίζοντας πως τα προγράμματα «διάσωσης», την υλοποίηση των οποίων αυτή επιβλέπει, απέτρεψαν μια γενικευμένη οικονομική καταστροφή στην ΕΕ. Εντούτοις, δήλωσε, πως η τρόικα δημιουργήθηκε κάτω από «ακραία πολιτική πίεση και πίεση χρόνου» και ότι έγιναν συμβιβασμοί «στο ξέσπασμα της κρίσης» αλλά ότι έκτοτε «λειτουργεί αρκετά καλά». Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, στις αντιθέσεις μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ παραδέχτηκε πως δε συμφωνούν πάντα, ωστόσο συντάχτηκε με δηλώσεις που έκανε στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Β. Στάινμαγιερ, ότι «οι σωστοί θεσμοί αντιπροσωπεύονται στην τρόικα και ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία παντού για αυτό, είμαι της άποψης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην τρόικα δεν είναι μία απόφαση που σηκώνει κριτικής». Πάνω σ' αυτό ο Ο. Ρεν συμπλήρωσε «σεβάστηκα ό,τι είπε ο Φρανκ Στάινμαγιερ, υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, και με άλλα λόγια, η νέα μεγάλη συμμαχία της Γερμανίας είναι, χωρίς αμφιβολία, υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας ανάμεσα στους τρεις θεσμούς. Επιπλέον, δεν είναι μυστικό ότι το Γιούρογκρουπ και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συμμερίζονται αυτήν την άποψη, που φυσικά δημιουργεί ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Φταίνε οι κυβερνήσεις

Ο Ο. Ρεν υπερασπίστηκε τη λιτότητα και τα «επώδυνα» μεταρρυθμιστικά μέτρα ως συστατικό στοιχείο των προγραμμάτων αυτών. Απέκρουσε την κατηγορία περί «σφαλμάτων» στην πρόγνωση από πλευράς και της Κομισιόν και σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα δήλωσε πως το πρόγραμμα πήγε χειρότερα απ' ό,τι αναμενόταν λόγω της «πολιτικής αναταραχής». «Η ευθύνη πρέπει αρχικά να αναληφθεί από εκείνους που άφησαν να συσσωρευτούν οι οικονομικές ανισορροπίες. Τα προγράμματα διάσωσης δε σηματοδότησαν την αρχή της κρίσης αλλά μια αρχή της επίλυσής τους», υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά στο «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας ο Ο. Ρεν δήλωσε πως η επιλογή αυτή δεν προκρίθηκε κατευθείαν για να μη γίνει διασπορά της ζημιάς σε άλλα κράτη-μέλη και στις τράπεζές τους. Σχετικά με τους μισθούς ανέφερε ότι «σε μία κατάσταση ισχυρής συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της συνεχιζόμενης ψηλής ανεργίας οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα πρέπει να προσαρμόζονται πιο άμεσα, ώστε να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητα, να προωθήσουν την παραγωγικότητα...». Μάλιστα, ενοχοποίησε τους μισθούς για την ανεργία ισχυριζόμενος πως «όσο ισχυρότερος είναι ο βαθμός ακαμψίας των μισθών τόσο μεγαλύτερος ο αρνητικός αντίκτυπος στην ανεργία. Και οι μισθοί του δημόσιου τομέα έπρεπε να μειωθούν».

«Είναι επίσης γεγονός , είπε, ότι χώρες με μεγάλη εξωτερική ανισορροπία πριν την κρίση, έπρεπε να αλλάξουν το μοντέλο ανάπτυξής τους, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, και να ανακατανείμουν τις θέσεις εργασίας ώστε να δημιουργηθούν επενδύσεις σε πιο παραγωγικούς τομείς. Και αυτό διευκολύνεται, μεταξύ άλλων, από πιο ανταγωνιστικές συνθήκες εργασίας και μία διαδικασία άμεσης κινητικότητας», κατέληξε ομολογώντας ότι δεν πρόκειται για νέες θέσεις εργασίας, παρά μόνο ελάχιστες, κακοπληρωμένες και δίχως δικαιώματα.

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Κινητικότητα σε όλο το φάσμα των δυνάμεων της διαχείρισης

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας για τη συγκρότηση τρίτου, «εναλλακτικού», πόλου αστικής διαχείρισης ανάμεσα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση των «58» ότι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές και την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ότι «χαιρετίζει», ουσιαστικά στηρίζει και συμμετέχει σε μια τέτοια κίνηση, χτες, ο γραμματέας της ΚΠΕ του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», έκανε ανοίγματα και προς τη ΔΗΜΑΡ:

«Τώρα πρέπει να φτιάξουμε έναν τρίτο προοδευτικό πόλο (...) η προσπάθεια που γίνεται για μια ευρύτερη δημοκρατική συμπαράταξη και το κάλεσμα που έγινε σε όλους αυτούς τους χώρους της ΔΗΜΑΡ, των Κινήσεων, του ΠΑΣΟΚ, έχει αυτή ακριβώς την έννοια. Αν θεωρεί η ΔΗΜΑΡ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι στον τρίτο πόλο, επειδή έμεινε στην κυβέρνηση για να μην πάει η χώρα τρίτη φορά σε εκλογές μέσα σε ένα χρόνο λόγω των λαθών που έκανε ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ, να θυμίσω ότι πριν κάποιους μήνες ότι και αυτός και η ΔΗΜΑΡ ήταν στην κυβέρνηση».

Στην όλη υπόθεση παρενέβη η λεγόμενη «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Γ. Παναγιωτακόπουλου που αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ τον Ιούλη του 2013, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων στην κίνηση των 58, που βαφτίζεται "Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη" (;), υπήρξαν υπονομευτές, συκοφάντες και πολέμιοι και του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ (...) Η προειλημμένη απόφασή τους - ήδη με δηλώσεις Μπίστη από τον Οκτώβρη του 2013 - για συμμετοχή στις ευρωεκλογές, καταδεικνύει ότι το ζητούμενο για τους νέους και παλιούς "σωτήρες" της χώρας, δεν είναι άλλο από την πολιτική επιβίωση και την αναζήτηση νέων ρόλων στο πολιτικό σκηνικό της κρίσης. Αλλωστε, αποτελούν γνήσια τέκνα της συμβιβασμένης και ηττημένης σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, που σε τίποτα δε διαφοροποιείται από το νεοφιλελευθερισμό».

Απ' την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, προσεκτικά μεν σαφέστατα δε ο νέος γραμματέας της ΚΠΕ Θ. Θεοχαρόπουλος επιχείρησε ένα άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», σε ερώτηση για την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, απάντησε: «Θεωρούμε ότι και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις, δηλαδή το σοσιαλιστικό κόμμα -όπου στην ομάδα των σοσιαλιστών θα ενταχθεί και η Δημοκρατική Αριστερά-, οι Πράσινοι, η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα πρέπει να συνεννοηθούμε, ώστε να υπάρχει αλλαγή πολιτικών στην Ευρώπη σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Συνεπώς, με βάση αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι η υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα θα πρέπει να αναδείξει στην Ευρώπη την αναγκαιότητα στροφής σε προοδευτικές πολιτικές, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης και βέβαια, την αναγκαιότητα ενοποίησης των πολιτικών και των τομέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στο μεταξύ, λίγο μετά την ανεξαρτητοποίηση του Π. Τατσόπουλου, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης κάθε άλλο παρά απέκλεισε την επανένταξη του βουλευτή ή μια μελλοντική συνεργασία μαζί του. Σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Βήμα» δήλωσε: «Οτιδήποτε έχει να κάνει με τις σχέσεις των βουλευτών, είναι επώδυνο και ήταν στοιχείο της μεταβατικής περιόδου που περνάμε. Θέλω, όμως, να είμαι απολύτως ειλικρινής και επειδή είναι δημοκρατικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος είναι ιδιόρρυθμος και ταυτόχρονα άνθρωπος που μπορεί να έχει κανείς ένα πεδίο συνεννόησης... δεν είναι ένα μόνιμο διαζύγιο».

ΑΝΕΛ
Κατηγορίες και υπονοούμενα μετά τη διαγραφή

Μια μέρα μετά τη διαγραφή του βουλευτή Αχαΐας των ΑΝΕΛ Γιώργου Νταβρή από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος (επειδή δεν προσήλθε σε συνεδρίαση της ΚΟ), χτες η επιτροπή δεοντολογίας των ΑΝΕΛ τον διέγραψε και από μέλος του κόμματος.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real», εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου: «Νομίζω ότι πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Καμμένο γιατί με διέγραψε. Δεν ήμουν αδικαιολογήτως απών από τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ήμουν δικαιολογημένος γιατί (...) ήμουν σε επίσημη αποστολή της Βουλής στον Οργανισμό Ημερήσιων Εκδρομών Πατρών και αύριο θα καταθέσω τα παραστατικά».

«Επί της ουσίας», συνέχισε «θα δείτε το βίντεο που έχει να κάνει με τα υποβρύχια, γιατί ο κύριος πρόεδρος (σ.σ. ο Καμμένος) μίλησε για διαπλεκόμενα. Εγώ το βράδυ που μιλάγαμε για τα υποβρύχια στη Βουλή ζήτησα από τον κ. Αβραμόπουλο (σ.σ: ο νυν υπουργός Αμυνας) να φέρει το θέμα στην αρμόδια επιτροπή. Εκείνο το βράδυ αναφέρθηκα στον φίλο του κ. Καμμένου, τον κ. Μεϊμαράκη (πρ. υπουργός Αμυνας), είναι προφανές, θα το δείτε και στο βίντεο ότι ο κ. Καμμένος ούτε με χειροκρότησε».

Σε άλλες δηλώσεις του, στο «Mega», ο Νταβρής είπε: «Είχα πιστέψει σε ένα δημοκρατικό κι όχι σε ένα νεοαρχηγικό κόμμα». Ταυτόχρονα, κατέφυγε σε χαρακτηρισμούς για τον επίσης βουλευτή Αχαΐας Νίκο Νικολόπουλο, κάνοντας λόγο για «τραβεστί αντιμνημονιακό που εισέβαλε με την άδεια του Πάνου Καμμένου στο σπίτι των ΑΝΕΛ».

Ο Νικολόπουλος, πρώην στέλεχος της ΝΔ, διατελέσας υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, διεγράφη από τον Αντ. Σαμαρά, ίδρυσε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος του οποίου είναι Γενικός Γραμματέας, ενώ το τελευταίο διάστημα λέγεται ότι έχει «κλειδώσει» η εκλογική συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ