ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φιλοδοξίες» βαθύτερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ, «συμπόρευση» επεμβάσεων με τη Γαλλία

Σε εντατικές συνεννοήσεις με τις ΗΠΑ βρίσκεται η κυβέρνηση, στον απόηχο του ναυαγίου του πολυδιαφημισμένου αγωγού «East Med» και ενώ αναμένονται εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, στο φόντο εντεινόμενων ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως Ρωσία και Κίνα.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε χτες για πολλοστή φορά συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ.

Από το υπουργείο Εξωτερικών έγινε κατόπιν γνωστό ότι «είχαν εκτενή συνομιλία για τη στρατηγική συνεργασία» των δύο χωρών, «καθώς και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή». Συμφώνησαν μάλιστα να συνεχίσουν τη συζήτησή τους σήμερα, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, σε άλλη μια ένδειξη ότι η ατζέντα είναι γεμάτη.

Ο ίδιος ο υπουργός Ν. Δένδιας γνωστοποίησε ότι συζήτησαν «θέματα που άπτονται της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας», αλλά και τις «πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

Ο δε Πάιατ έκανε λόγο για την «εκκίνηση μιας φιλόδοξης χρονιάς εταιρικής σχέσης», «υπογραμμίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης και σταθερότητας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για την κυριαρχία της Ουκρανίας». Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης την «επιτάχυνση των κοινών στόχων για ειρήνη και ευημερία, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο», όπου τα σχέδια συνεκμετάλλευσης υπό την «ομπρέλα» των ΗΠΑ βάζουν στο τραπέζι τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» ανάμεσα στις αστικές τάξεις, όπως δρομολογούνται άλλωστε μέσα και από τις αναμενόμενες νέες διερευνητικές επαφές και τα ΜΟΕ που συζητούνται σε στρατιωτικό επίπεδο.

Εξάλλου, καθώς η πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσα από την εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια φτάνει έως τον Ινδο-Ειρηνικο, ο Ν. Δένδιας είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ινδό ομόλογό του, σε συνέχεια της συνάντησής τους στην Αθήνα τον Ιούνη. Ελαβε πρόσκληση να επισκεφτεί την Ινδία, ενώ ταυτόχρονα εξέτασαν «το ραγδαία αναπτυσσόμενο φάσμα των σχέσεων» των δύο χωρών.

Σήμερα, στο μεταξύ, και καθώς εξελίξεις αναμένονται και στο Κυπριακό, Ν. Δένδιας και Κυρ. Μητσοτάκης υποδέχονται στην Αθήνα τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Κασουλίδη για κατ' ιδίαν συνάντηση και γεύμα εργασίας.

Σήμερα παραδίδονται τα πρώτα «Rafale»

Τέλος, σήμερα η κυβέρνηση ετοιμάζει φιέστα στην αεροπορική βάση της Τανάγρας για την υποδοχή των πρώτων 6 από τα συνολικά 24 «Rafale» που παρήγγειλε από τη Γαλλία (με συνολικό κόστος άνω των 3 δισ. ευρώ για αεροσκάφη, όπλα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά), ενισχύοντας το οπλοστάσιο της ντόπιας αστικής τάξης ώστε να παίξει «στα γεμάτα» στους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου στην Ανατ. Μεσόγειο για τα μερίδια της καπιταλιστικής «λείας», σε στενή διασύνδεση και με τον γαλλικό και ευρύτερα ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό.

Διόλου τυχαία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, αρθρογραφώντας στα «Νέα» για τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σημειώνει ότι δεν θα είναι «άλλη μία διαχειριστική Ευρωπαϊκή Προεδρία» αλλά ότι «έχει στόχο να ... γίνει μια Προεδρία μεγάλων τομών».

Υπογράμμισε άλλωστε ότι «στην κορυφή των γαλλικών προτεραιοτήτων βρίσκεται - ορθά - η πρωτοβουλία του Προέδρου Macron για τη Στρατηγική Αυτονομία της Ενωσης. Πράγματι, η Ευρώπη πρέπει να είναι κυρίαρχη, αποφασιστική, με αυτοπεποίθηση και φωνή διεθνώς σεβαστή. Με αφετηρία τη "Στρατηγική Πυξίδα", να αποκτήσει ολοκληρωμένες πολιτικές άμυνας και ασφάλειας και να εξοπλιστεί με τα δικά της μέσα για την εφαρμογή τους. Να γίνει, τελικά, υπολογίσιμη δύναμη διεθνώς», προετοιμάζοντας για νέους εξοπλισμούς και επεμβάσεις όπως π.χ. στο Σαχέλ της Αφρικής, όπου έχει εκφράσει διάθεση να συμβάλει με μέσα και προσωπικό και η ελληνική κυβέρνηση, με βάση και την πρόσφατη επιθετική Συμφωνία με τη Γαλλία.

Διαβεβαιώνει επίσης το Παρίσι ότι «η Ελλάδα θα βρεθεί στο πλευρό της Γαλλικής Προεδρίας, όχι μόνο γιατί οι προτεραιότητές της συμπορεύονται με τις γεωπολιτικές μας επιδιώξεις, αλλά και γιατί απηχούν και το δικό μας όραμα για το ευρωπαϊκό μας σπίτι»...

«Παρεξηγήθηκε» ο ΣΥΡΙΖΑ για τα εύσημα της εμπλοκής

Στο μεταξύ η ΝΔ δημιούργησε ένα προπαγανδιστικό βίντεο ενόψει της έλευσης των «Rafale», προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ψηφίσει τη συμφωνία μαζί με την κυβέρνηση και έσπευσε να διαμαρτυρηθεί λίγο-πολύ για τα σχετικά «εύσημα». «Με χρήματα της Νέας Δημοκρατίας αγοράστηκαν, κ. Μητσοτάκη;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος σε ανάρτηση του.

Ρ. Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Πήρε την πάσα από τις ΗΠΑ επαναφέροντας τις «πολύ γνωστές» διεκδικήσεις της Τουρκίας

Προανήγγειλε επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν την υποστήριξή τους από το έργο του αγωγού Ελλάδας - Ισραήλ επειδή συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο», δήλωσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έσπευσε να αξιοποιήσει την κίνηση των ΗΠΑ για να επισημάνει ότι για το αέριο από το Ισραήλ και όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο «η δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Γιατί αν μεταφερθεί στην Ευρώπη από την περιοχή, αυτό θα συμβεί μόνο μέσω Τουρκίας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις επιστρέφοντας από την Αλβανία - μία ακόμη επίσκεψη ενδεικτική της διείσδυσης που επιχειρεί το τουρκικό κεφάλαιο στα Βαλκάνια - και σημείωσε ότι η Τουρκία ανυπομονεί για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που είχαν ξεκινήσει με το Ισραήλ για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη με διμερή τους συνεργασία.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένες συζητήσεις που στο παρελθόν έχουν κάνει οι δύο χώρες, επιμένοντας ότι «τώρα μπορούν να συζητηθούν οι όροι (σ.σ. μιας τέτοιας συνεργασίας). Γιατί η ανάλυση για το ενδιαφέρον αυτής της δουλειάς είναι πολύ σημαντική», επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόοδος και σε σχετικές επαφές με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση και αναφέροντας μάλιστα ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του, Ισαάκ Χέρτσογκ, ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία. Κατέληξε δε ότι «οι πολιτικοί υπάρχουμε για να διατηρούμε την ειρήνη, όχι τον πόλεμο», αλλά και ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ενέργεια ως «εργαλείο για την ειρήνη», μνημονεύοντας σε αυτό το πλαίσιο και το τουρκολιβυκό σύμφωνο, που - όπως τόνισε - έκανε «πολύ γνωστή» την προσέγγιση της Αγκυρας για την περιοχή.

Και «μηχανισμός διαχείρισης προβλημάτων» με τις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή ο στενός σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας στο περιοδικό «Kriter» επιβεβαίωσε ότι η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ κλιμακώνεται σχεδιασμένα. Οπως είπε, η χώρα του αυτήν την περίοδο επεξεργάζεται έναν «νέο μηχανισμό» για τη διαμόρφωση κοινής και θετικής ατζέντας με την Ουάσιγκτον. Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν «σοβαρά προβλήματα στην αντίληψη των ΗΠΑ με την Τουρκία», σημείωσε ότι ο μηχανισμός αυτός θα καταστήσει «πιο διαχειρίσιμες» τις διμερείς διαφωνίες και συνέχισε: «Για όλους αυτούς τους λόγους, πιο ριζοσπαστικά βήματα χρειάζεται να ληφθούν ώστε οι στρατηγικές μας οπτικές να συναντηθούν».

Κάλεσε δε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να υιοθετήσει μια πιο «λογική και αμερόληπτη στάση» στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, επαναλαμβάνοντας κι αυτός ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί πολιτική που δεν θα λαμβάνει υπόψη τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας στην ασφάλεια». Ανήγγειλε τέλος νέες «περιφερειακές προσπάθειες» της Αγκυρας για εξομάλυνση των σχέσεών της με διάφορες δυνάμεις στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του εστίασε κι αυτός στο αέριο της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι ο φυσικός πλούτος της περιοχής «είναι καλύτερα να μεταφερθεί απευθείας από την Κύπρο στην Τουρκία, που είναι μόνο 40 μίλια μακριά, και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τους υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου της Τουρκίας. Είναι η πιο πρακτική και εφικτή λύση. Ετσι θα γίνει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτή η πραγματικότητα έχει εμφανιστεί». Μιλώντας για το Κυπριακό, ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποφεύγει τον διάλογο και είναι πάντοτε έτοιμη να προσέλθει σε άτυπες συνομιλίες για να συζητήσουν και θέματα που αφορούν την Ενέργεια, αλλά «δεν μπορούμε να ξαναρχίσουμε επίσημες συνομιλίες πριν γίνει πρώτα αποδεκτή η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο καθεστώς εκπροσώπησης μας».

Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε, μιλώντας αυτήν τη φορά στην «Καθημερινή», ότι αν ο «East Med» δεν είναι «σχέδιο εφικτό, τότε είμαστε έτοιμοι με τους συνεργάτες μας να εξετάσουμε άλλες υπαλλακτικές επιλογές».

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Κόντρες και παζάρια για τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις

«

Υπάρχει διαφορετική θέση ανάμεσα στις χώρες», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, δίνοντας το στίγμα της προχτεσινής συζήτησης στο Γιούρογκρουπ γύρω από το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2023.

Ουσιαστικά πρόκειται για τα αντιλαϊκά παζάρια αναφορικά με τους ρυθμούς επανόδου στα πρωτογενή πλεονάσματα από τον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, τα οποία βέβαια ειδικά για κράτη με υπέρογκο κρατικό χρέος (όπως στην ελληνική οικονομία) θα συνδυαστούν με κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Η σχετική συζήτηση συνεχίστηκε χτες και στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ), μετά τη λήξη της οποίας ο Χρ. Σταϊκούρας επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει όπως φαίνεται υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση».

Να σημειωθεί ότι η «εκδοτική στρατηγική», στην οποία εστιάζει μεταξύ άλλων το υπουργείο Οικονομικών, αφορά τα βήματα εξόδου για την άντληση νέων κρατικών δανείων από τις χρηματαγορές, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, στο α' τετράμηνο του 2022 θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για το 2023, με βάση τις οποίες οι κυβερνήσεις της ΕΕ μέχρι τέλη Ιούνη θα υποβάλουν τα εθνικά Προγράμματα Σταθερότητας και τα αναθεωρημένα Μεσοπρόθεσμα Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Πάνω από 5 δισ. οι νέοι ληξιπρόθεσμοι φόροι

Στα 5,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης του 2021 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή αναστολές πληρωμών και ρυθμίσεις «διευκόλυνσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι σχετικές λίστες περιλαμβάνουν περίπου 4,1 εκατομμύρια οφειλέτες, κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους φόρους και στα άλλα χαράτσια, ενώ στο τέλος Νοέμβρη οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» ανήλθαν σε 1,3 εκατ.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε νέα έξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές, με δημοπρασία κρατικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας, για την κάλυψη μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε χτες ότι η έκδοση θα γίνει στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, ενώ η σχετική εντολή ανάθεσης δόθηκε στους τραπεζικούς ομίλους «Barclays», «Commerzbank», «Eurobank», «Morgan Stanley», «Nomura» και «Societe Generale». Σύμφωνα με πληροφορίες η δημοπρασία θα διενεργηθεί σήμερα Τετάρτη.

Το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να προεξοφλήσει αργότερα φέτος το υπόλοιπο των δανείων του ΔΝΤ, καθώς και σημαντικό τμήμα από τα διμερή δάνεια που χορηγήθηκαν το 2010 από τα κράτη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Ουσιαστικά πρόκειται για νέα μέτρα διαχείρισης του υπερσυσσωρευμένου κρατικού χρέους, που βέβαια φορτώνεται στις πλάτες του λαού, ενώ οι όποιες ελαφρύνσεις προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό - για τα ακριβά δάνεια του 1ου μνημονίου - σηματοδοτούν τη δυνατότητα και νέων παρεμβάσεων στήριξης σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ