ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Διεργασίες ενόψει παζαρέματος στις ΗΠΑ

Eurokinissi

Εντείνονται οι διεργασίες σε Αθήνα και Λευκωσία έναντι των επόμενων γύρων στο παζάρι με την Αγκυρα για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτικά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδης, ήταν χτες κεντρικός ομιλητής στην Αθήνα σε εκδήλωση με θέμα «Γιάννος Κρανιδιώτης: 25 χρόνια μετά, το όραμα παραμένει ζωντανό», τονίζοντας μεταξύ άλλων - ενόψει της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη βδομάδα για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και μιας ενδεχόμενης συνάντησης για το Κυπριακό - ότι η Λευκωσία θα προσέλθει «με την προσδοκία για εντατικοποίηση των προσπαθειών για το επόμενο βήμα και επανέναρξη στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Σήμερα, ο Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ετοιμάζει επίσης βαλίτσες για τις ΗΠΑ, όπου στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Ερντογάν. Συνάντηση η οποία, κατά την κυβέρνηση, έχει στόχο να θέσει τον νέο «οδικό χάρτη του ελληνοτουρκικού διαλόγου», μπροστά στη σύγκληση, στο τέλος του έτους, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Τουρκία.

Σημειωτέον, στην ίδια εκδήλωση χτες μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, εστιάζοντας στον «πατριωτικό ρεαλισμό», λέγοντας με νόημα ότι ο Κρανιδιώτης (έχοντας θητεύσει υφυπουργός και μετά αναπλ. υπουργός Εξωτερικών) «πολλές φορές χαρακτηρίστηκε υποχωρητικός, διαλλακτικός», γιατί «κανείς ίσως, δεν μπορούσε την εποχή εκείνη να αντιληφθεί ποιο ήταν το πραγματικό του όραμα. Το όραμα να είναι η Ελλάδα στο επίκεντρο, στον πυρήνα της ΕΕ και η Κύπρος να είναι ένα πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», της ίδιας αυτής ΕΕ με τις «στρατηγικές σχέσεις» με την κατοχική Τουρκία.

Την ώρα εξάλλου που η Τουρκία, δίχως πρακτικά καμία επίπτωση (πέρα από ένα χαρτομάνι ανακοινώσεων), αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατ. Μεσόγειο, ο Γεραπετρίτης μίλησε για «σχέση ασφάλειας» που τάχα «παρέχει η ΕΕ» στη Λευκωσία και μία «σχέση αλληλεγγύης», η οποία δήθεν αναπτύσσεται.

Εσπευσε εξάλλου να διαβεβαιώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως πρώτο στόχο της εθνικής εξωτερικής πολιτικής να επανέλθει το Κυπριακό στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής και, ιδίως, στο προσκήνιο των προτεραιοτήτων που έθεσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών», μια πρεμούρα που συνδυάζεται με τον «διάλογο» στα Ελληνοτουρκικά, δείχνοντας προς μια «λύση - πακέτο» για την Ανατολική Μεσόγειο, πάνω στα γνωστά ευρωατλαντικής κοπής διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό. Διόλου τυχαία, ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι «οι συνθήκες έχουν ένα στοιχείο ευνοϊκό», βάζοντας ως παράγοντα σε αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, τη «βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», ώστε «να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε τη συζήτηση».

Από κοντά και ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, που με μήνυμα που απέστειλε στην εκδήλωση είπε ότι ο Κρανιδιώτης ήταν «πολέμιος των φοβικών συνδρόμων, της κουλτούρας της περιχαράκωσης, της στασιμότητας». «Αναμφισβήτητα», πρόσθεσε, «υπήρξε ο αρχιτέκτονας της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Υπήρξε ένας βασικός ανιχνευτής στην πορεία αναπροσανατολισμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ολοκληρώθηκε με τη Συμφωνία του Ελσίνκι». Θυμίζουμε ότι η συμφωνία αυτή, που στήθηκε σε πλαίσιο ΕΕ, έκανε λόγο για «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και συναφή ζητήματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως επίσης και για χωρίς συνυποσχετικό δυνατότητα της Τουρκίας για υπαγωγή οποιασδήποτε - κατά την κρίση της - «διαφοράς» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στο μεταξύ, με τα σχέδια για μεγαλύτερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια ανά χείρας, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, βρίσκεται σήμερα στη Γαλλία για την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας FDI HN «ΝΕΑΡΧΟΣ» (θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της NAVAL στη Lorient), ενώ αργότερα θα επιθεωρήσει και τις εργασίες στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ».

Στο ίδιο κλίμα, 12 με 20/10 θα γίνει η ελληνο-αιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα '24», με τη συμμετοχή και δυνάμεων από Γαλλία, Κύπρο, Σαουδική Αραβία. Θα διεξαχθεί στην περιοχή πέριξ της Κρήτης φθάνοντας μέχρι την Κάσο και την Κάρπαθο, ζώνη όπου έσπευσαν πρόσφατα οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις για να υπερασπιστούν συμφέροντα που προβάλλει εκεί η τουρκική αστική τάξη, με βάση και το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, επιχειρώντας να βάλουν εμπόδια στις έρευνες ιταλικού ερευνητικού πλοίου για την πόντιση καλωδίου στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Παζάρι για τον «ασφαλή εφοδιασμό» της περιοχής

Σε επενδυτικό συνέδριο στο Τέξας ο Μπαϊρακτάρ, ενώ «έπεσαν» και οι υπογραφές με τη γαλλική «TotalEnergies»

Τον ρόλο που η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί στους νέους ενεργειακούς διαδρόμους μεταξύ Ανατολής - Δύσης, με φόντο την κλιμάκωση των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, επιβεβαιώνει και η συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σε επενδυτικό Φόρουμ στο Τέξας των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος σε διάφορες ενεργειακές συνεργασίες από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ευρώπη και τον «σημαντικό ρόλο» που η χώρα του - όπως τόνισε - μπορεί να διαδραματίσει στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, ο Μπαϊρακτάρ υπογράμμισε ότι «επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στην υποδομή φυσικού αερίου, στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αεριοποίησης» και ότι «έχουμε σχεδόν πενταπλασιάσει την ικανότητα αεριοποίησης». Πρόσθεσε δε ότι «ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό μας προμηθειών μετατοπίζεται από τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις φυσικού αερίου μέσω αγωγών σε πιο ευέλικτα μακροπρόθεσμα ενεργειακά συμβόλαια. Ετσι, κάνουμε μια μεγάλη διαφορά σε αυτήν την αγορά και φέρνουμε πιο ανταγωνιστικές λύσεις στην αγορά με αυτήν την επένδυση υποδομής».

Ανακοίνωσε ότι στόχος είναι μέχρι το 2035 να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ στα 100 γιγαβάτ, τονίζοντας ότι ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην πυρηνική ενέργεια (με επενδύσεις βέβαια και από μεγάλους ρωσικούς ομίλους) και επισήμανε: «Αναπτύσσουμε πολιτικές για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης, τη μείωση της εξάρτησης και την αντιμετώπιση της ενεργειακής μετάβασης (...) Ξεκινήσαμε να παράγουμε το δικό μας φυσικό αέριο, αλλά έχουμε επίσης επενδύσει πολλά σε διεθνή έργα με αγωγούς και στην αύξηση της ικανότητας επαναεριοποίησης (...) Τώρα μπορούμε να φέρουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε».

Ο Τούρκος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Τουρκία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη (με ετήσιες αγορές που φτάνουν τα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) και διαθέτει υποδομές, γειτονικές χώρες και αξιόπιστους προμηθευτές που μπορούν να ανεβάσουν στα 75 δισεκατομμύρια τα κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εισάγονται, με τα 25 από αυτά να μπορούν να εξάγονται - όπως εκτιμά η Αγκυρα τουλάχιστον - στις ευρωπαϊκές αγορές. Μίλησε, τέλος, για μια «μακροπρόθεσμη και πετυχημένη συνεργασία» που μπορεί να διασφαλιστεί αν επιτευχθεί η «σωστή ισορροπία μεταξύ των χωρών παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης»...

Ο Μπαϊρακτάρ μίλησε στο ενεργειακό φόρουμ Gastech 2024, στο Χιούστον του Τέξας. Η επίσκεψή του στις ΗΠΑ έχει ανακοινωθεί ότι θα περιλαμβάνει και την υπογραφή νέων διμερών ενεργειακών συνεργασιών.

Προτεραιότητα η «διαφοροποίηση των πηγών»

Ολα αυτά ενώ χτες ανακοινώθηκε ότι έπεσαν και επίσημα οι υπογραφές για τη συνεργασία της Τουρκίας με τον γαλλικό όμιλο «TotalEnergies». Σύμφωνα με ανάρτηση του Μπαϊρακτάρ, «υπογράψαμε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία LNG ανάμεσα στην εθνική εταιρεία μας, την "Botas", και την "TotalEnergies"» που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2027 και για 10 χρόνια θα συνεπάγεται ότι «δεκαέξι φορτία LNG περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων θα παραδίδονται κάθε χρονιά».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες μας για LNG είναι μεγάλης σημασίας για να υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας των ενεργειακών προμηθειών της χώρας μας και της περιφέρειάς μας, για να αυξηθεί η διαφοροποίηση των πηγών μας και για να διασφαλισθεί η ευελιξία του εφοδιασμού μας σε Ενέργεια».

Σήμερα η Τουρκία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία, καθώς και από το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν.

«Ανησυχίες» για την «περιφερειακή σταθερότητα»

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο των παζαριών ΗΠΑ - Τουρκίας παραμένουν οι διαφωνίες τους για την αντιμετώπιση του «κουρδικού παράγοντα» στη Μέση Ανατολή. Στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Τζον Μπας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νουχ Γιλμάζ, μετέφερε ξανά τις διαφωνίες της χώρας του στη στήριξη των ΗΠΑ σε κουρδικές οργανώσεις όπως οι YPG, μιλώντας για «μελλοντικούς κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, κατά την επίσκεψη Μπας, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις μεταξύ άλλων για την «τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας» στην περιοχή και συζήτησαν την «αρνητική αντανάκλαση της αυξανόμενης περιφερειακής έντασης λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ - Χαμάς». Οπως μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», «οι δύο πλευρές προσπάθησαν να βρουν μια κοινή κατανόηση για το πώς να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές ανησυχίες», συμφωνώντας ότι δεν θα επιτρέψουν την αναβίωση του «Ισλαμικού Κράτους».

ΑΣΚΗΣΗ «ΕΥΝΟΜΙΑ 2024»
Προβολή ΝΑΤΟικής «σταθερότητας» στην Ανατ. Μεσόγειο

Νέα άσκηση στο πλαίσιο της «Τετραμερούς Πρωτοβουλίας» Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, την ώρα που οι ανταγωνισμοί «βάζουν φωτιά» στην περιοχή

Τη σημασία που έχει η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου για την υλοποίηση διαφόρων σχεδιασμών επιβεβαιώνει και η νέα στρατιωτική άσκηση που έγινε στα ανοιχτά της νήσου, με τον κωδικό «Ευνομία 5-2024» και τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας.

Η αεροναυτική άσκηση ξεκίνησε στις 12 Σεπτέμβρη και ολοκληρώθηκε χτες, 18 Σεπτέμβρη, στον θαλάσσιο χώρο δυτικά και νότια της Κύπρου.

Ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Αμυνας σημειώνει ότι στο πλαίσιο της άσκησης «εξετάσθηκαν αντικείμενα θαλάσσιας απαγόρευσης, αντιαεροπορικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου, επιχειρήσεων ενάντια σε ασύμμετρες απειλές, επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, καθώς επίσης το τακτικό σκέλος επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων και άσκηση κυβερνοπολέμου».

Η «Ευνομία» διεξήχθη για 5η συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο της «Τετραμερούς Πρωτοβουλίας Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας» («Quadripartite Initiative»), η οποία, υπενθυμίζει η Λευκωσία, «έχει ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας».

Τονίζει δε πως σκοπό των δραστηριοτήτων της «Τετραμερούς Πρωτοβουλίας» αποτελούν «μεταξύ άλλων η διατήρηση και βελτίωση της διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τεσσάρων χωρών και η ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», όπως εννοούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια που «βάζουν φωτιά» σε όλη την περιοχή.

Οπως έχει ανακοινώσει το κυπριακό υπουργείο Αμυνας, την «Ευνομία» επρόκειτο να συντονίσει η Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ