ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε ό,τι έχει επιτευχθεί»

Διαβεβαιώνει ότι τα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια θα δίνονται με το σταγονόμετρο

«Για μας, το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό. Η πρόταση να το επεκτείνουμε για έξι μήνες είναι παράδοξη. Οποιος έχει τέτοιες ιδέες, χάνει τον καιρό του», αυτά δήλωνε ο Αλ. Τσίπρας προ ολίγων ημερών, παραχωρώντας συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Stern» η οποία δημοσιεύτηκε χτες, μέρα κατά την οποία η κυβέρνηση ζήτησε την παράταση του προγράμματος.

Πέρα απ' τις ...σατανικές συμπτώσεις και η υπόλοιπη συνέντευξη του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την προσήλωση της κυβέρνησης σε μια γνώριμη στο λαό διαχείριση. «Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε ό,τι έχει επιτευχθεί» δηλώνει, παρουσιάζοντας σαν επίτευγμα τη δημοσιονομική προσαρμογή που συντελέστηκε στη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, για την οποία «μάτωσε» ο λαός.

«Θέλουμε χρόνο ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας», διαβεβαιώνει, παραπέμποντας στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. «Θα βάλω ένα στοίχημα μαζί σας. Αν πάρουμε έξι μήνες, η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα», δεσμεύεται ο Αλ. Τσίπρας. Στο πλαίσιο αναζήτησης συνδρομής στο ...μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, διευκρινίζει «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον συμπατριώτη σας, τον Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος ηγείτο της Task Force. Οποιος μας συμβουλεύει είναι ευπρόσδεκτος». Κι ακόμα σχολιάζει για την προσφορά 500 εφοριακών απ' τη γερμανική κυβέρνηση, «θα έπρεπε να στείλει 5.000 αν μπορούν να μας βοηθήσουν να πολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή».

Με την Μέρκελ για την προώθηση του ευρωπαϊκού σκοπού

Με θετικά λόγια εκφράζεται για την Α. Μέρκελ χαρακτηρίζοντάς την «ευγενική και όχι τόσο αυστηρή», προσθέτοντας: «Την θεωρώ μια πραγματίστρια, αφοσιωμένη στην προώθηση του ευρωπαϊκού σκοπού. Και ως εκ τούτου, στην εξεύρεση μιας λύσης με την Ελλάδα». Επαναλαμβάνει, μάλιστα, αυταπάτες για λύση «win win» που «θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών».

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, στο ερώτημα αν διαλύεται το ΤΑΙΠΕΔ απαντά «θα δούμε».

Να «κουμπώσουν» με τα παραπάνω έρχονται οι διαβεβαιώσεις του ότι δεν πρόκειται να αποκατασταθούν οι απώλειες του λαού και πως οι ...παροχές ισοδυναμούν με ψίχουλα μόνο για την ακραία φτώχεια. Μάλιστα, η δήλωσή του «θέλουμε χρήματα από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ανθρωπιστικά προβλήματα», εναποθέτει την απόδοση κι αυτών των ελάχιστων στη διακριτική ευχέρεια της ΕΕ να τα χρηματοδοτήσει. Επιμένει, εξηγώντας τις κυβερνητικές προθέσεις, ότι «πρέπει να θεραπεύσουμε τις πληγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει να επαναλάβουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος, ξοδεύοντας χρήματα που δεν έχουμε» και «κανένας Ελληνας δεν περιμένει να έχω το μαγικό ραβδί και να γυρίσω τη χώρα μας πίσω στο 2009, οι άνθρωποι θέλουν μια νέα αίσθηση ελπίδας».

Κλείνει, τέλος, το μάτι σε Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ λέγοντας: «Ο πρέσβης της Ρωσίας ήταν ο πρώτος διπλωμάτης που με συνεχάρη. Πριν από αυτό ωστόσο δέχθηκα το τηλεφώνημα του Προέδρου Ομπάμα. Και αργότερα του Προέδρου Πούτιν και του Κινέζου πρωθυπουργού. Απλώς αποδεικνύεται πόσο μεγάλο παγκόσμιο ενδιαφέρον υπάρχει για τη συνέχιση του δρόμου της Ελλάδας προς τη σταθερότητα και την επιστροφή της στην ανάπτυξη». Στο ερώτημα αν αναζητά δανεικά στις χώρες αυτές, απαντά «για την ώρα έχουμε στο νου μας μόνο μια ευρωπαϊκή λύση. Ως χώρα ανήκουμε στην Ευρωζώνη. Θα ήταν λάθος να θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την πολιτική ενότητα. Εχουμε πλήρη επίγνωση του γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στον κόσμο και θα συνεχίσουμε να αποτελούμε σταθερή άγκυρα σε μια εύθραυστη περιοχή μεταξύ τριών περιοχών».

Υποδοχή του κινεζικού στόλου με δεσμεύσεις για περισσότερες «μπίζνες»

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους Ελλάδας και Κίνας ότι θα διευρυνθούν τα πεδία κερδοφορίας τους, με τις πλάτες του κράτους που θα ενισχύσει τα σχέδιά τους, παρείχε ο Αλ. Τσίπρας υποδεχόμενος χτες στο λιμάνι του Πειραιά τον 18ο στόλο της Κίνας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και για τις λαμπρές προοπτικές που διανοίγονται για μπίζνες σε μια σειρά από τομείς. Υπέδειξε τη ναυτιλιακή συνεργασία, επικροτώντας μάλιστα το γεγονός ότι εκατοντάδες πλοία Ελλήνων εφοπλιστών ναυπηγούνται στα ναυπηγεία της Κίνας. Αλλωστε, οι εφοπλιστές εφόσον συνάπτουν συμφωνίες μεταφοράς κινεζικών εμπορευμάτων, ναυπηγούν πλοία στην Κίνα. Βεβαίως, τα ελληνικά ναυπηγεία δεν έχουν δουλειές.

Με αφορμή την επίσκεψη του στόλου και την κοινή ναυτική άσκηση με το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως σηματοδοτείται μια νέα περίοδος στις ναυτικές αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών που θα εμπλουτιστούν με τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις για την τρέχουσα χρονιά.

Πρόσθεσε πως η σημαντική συνεργασία στη θάλασσα αποτελεί τη βάση για ενισχυμένη οικονομική συνεργασία σε πολλά επίπεδα και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία στις υφιστάμενες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και στη σημαντική δραστηριοποίηση της ΚΟΣΚΟ στο λιμάνι του Πειραιά, στις κινεζικές επενδύσεις που θέλουμε να υποστηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε προς το κοινό συμφέρον, το κοινό όφελος των λαών μας», όπως είπε, παρουσιάζοντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων σαν συμφέροντα και των λαών.

Συμβολή στη διασύνδεση Ασίας - Ευρώπης για μεγέθυνση του εμπορίου

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιθυμία να αναδειχτεί το λιμάνι του Πειραιά σε κορυφαίο κόμβο σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι για το οποίο θα αναζητηθούν νέοι τρόποι συνεργασίας ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και σε κινεζικούς οικονομικούς φορείς.

Διαβεβαίωσε την Κίνα ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει την κινεζική πρωτοβουλία διασύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη μέσω του χερσαίου και του θαλάσσιου «δρόμου του μεταξιού», με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο της κύριας πύλης εισόδου στην Ευρώπη των εμπορευμάτων της Κίνας.

Εκτίμησε ακόμα ότι υπάρχουν περιθώρια για «μπίζνες» στους τομείς των μεταφορών, των συγκοινωνιών, των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων και φυσικά στον τομέα του Τουρισμού.

Απ' την πλευρά του, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα αναφέρθηκε στους Ελληνες εφοπλιστές που αποτελούν, όπως είπε, τους μεγαλύτερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων, ενώ μεταφέρουν με τα πλοία τους τα μισά εισαγόμενα πετρέλαια. Χαρακτήρισε καλούς εταίρους για την ανάπτυξη τις δύο χώρες, ενώ εξήρε το γεγονός ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις υλοποίησαν, μέσω του Πειραιά, το όνειρό τους για επενδύσεις στο εξωτερικό.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Προβληματισμοί για τις συνθήκες ρευστότητας

Η διασφάλιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, στο φόντο των προχτεσινών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα.

Στις δηλώσεις του, ο Γ. Δραγασάκης τόνισε πως «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει αύριο μία αμοιβαία επωφελής και λειτουργική μεταβατική συμφωνία και πιστεύω ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα του αυριανού (σημερινού) Γιούρογκρουπ». «Δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο να μας φοβίζει», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα μας». Από την πλευρά του, ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «η ΕΚΤ συναρτά εν πολλοίς τη θέση της από το τι θα γίνει στο Γιούρογκρουπ». Ο ίδιος, σχετικά με τις συνθήκες ρευστότητας, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», «σκοπός τόσο της ΕΚΤ όσο και της ΤτΕ είναι να διασφαλιστεί η ρευστότητα και η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γ. Βάιντεμαν, σε χτεσινές δηλώσεις του, τόνισε ότι το ζήτημα των κεφαλαιακών περιορισμών στις ελληνικές τράπεζες βρισκόταν εκτός ατζέντας από τη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Λόγος γίνεται για την επιβολή πλαφόν στα ημερήσια όρια ανάληψης από τραπεζικούς λογαριασμούς και για περιορισμό των κινήσεων σε μεγάλες δοσοληψίες επιχειρήσεων. Μάλιστα, τα σενάρια αυτά διακινήθηκαν μέσω δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας «FAZ», τα οποία στη συνέχεια διαψεύστηκαν και από την ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το φαινόμενο της μαζικής απόσυρσης καταθέσεων προσλαμβάνει εντατικότερους ρυθμούς, ενώ σύμφωνα με διακινούμενα σενάρια, έχει ξεκινήσει η εισαγωγή χαρτονομισμάτων από άλλα κράτη της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο επίσης διαψεύδεται από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Κατά 3,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών (στα 68,5 δισ. ευρώ από 65 δισ.) μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» ρευστότητας (ELA). Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του ορίου δεν καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες χρηματοδότησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα που μετέφερε ο Γ. Στουρνάρας στην ΕΚΤ ήταν για αύξηση του ορίου κατά 10 δισ. ευρώ.

ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Υποχώρηση 1,4% στο 12μηνο

Ρυθμό υποχώρησης 1,4% εμφανίζει στο 12μηνο του 2014 ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (τζίρος), σε μια εξέλιξη που ενσωματώνει και τις γενικότερες συνθήκες του αποπληθωρισμού. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για το μήνα Δεκέμβρη του 2014, η υποχώρηση επιταχύνθηκε με ρυθμό 8,9%. Σε 12μηνη περίοδο, η υποχώρηση του τζίρου στην Ενέργεια διαμορφώθηκες σε 1,2%, στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά 14,1% και στα κεφαλαιουχικά αγαθά 6,9%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ