ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάζει ταφόπλακα στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, μοιράζει «κόλλυβα» για παρηγοριά

Eurokinissi

«Κόκκινο» χτύπησε χτες η κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με όλο το κυβερνητικό επιτελείο και πρωτεργάτη τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με αφορμή το νομοσχέδιο, που φέρει τον παραπλανητικό τίτλο «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις», να επιχειρούν να πείσουν ότι «έρχεται η νέα εποχή», όπου τάχα «οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο».

Ολα αυτά μάλιστα για ένα νομοσχέδιο που τροποποιεί ορισμένα άρθρα του νόμου 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου), του νόμου - λαιμητόμου για την Κοινωνική Ασφάλιση, τον οποίο τόσο ο Αλ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του όσο και η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, παρουσίασαν χτες ως «φιλεργατικό» και «μεγάλη κατάκτηση»!

Στην ψηφοφορία που έγινε αργά χτες το βράδυ, υπέρ, επί της αρχής, ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισε παρών.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με τους βουλευτές του να αναδεικνύουν τις πραγματικές επιδιώξεις της και την κοροϊδία που επιχειρεί σε βάρος των εργαζομένων.

«Καφές της παρηγοριάς» μετά το θάψιμο της Κοινωνικής Ασφάλισης

«Αυτά που λέει ο πρωθυπουργός περί "μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ με το λαό", είναι μνημόσυνο του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Είναι ταφόπλακα κυριολεκτικά, που τη βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα μοιράζει κόλλυβα και καφέ για παρηγοριά», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης δίνοντας την απάντηση στα όσα είχε πει προηγουμένως ο Αλ. Τσίπρας.

«Για ποια μεταμνημονιακή εποχή μιλάτε; Μας δουλεύετε ψιλό γαζί. Μεταμνημονιακή εποχή σημαίνει καταργώ τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Επαναφέρω τις συντάξεις, σταδιακά έστω, στο επίπεδο που ήταν πριν. Επαναφέρω τον βασικό μισθό στα 751 ευρώ», σημείωσε, ενώ συνεχίζοντας να δείχνει τι σημαίνει για την εργατική τάξη «μεταμνημονιακή και νέα εποχή» αναφέρθηκε στο χτεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» που δημοσιεύει τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για τη θυσία των εργατών στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, χωρίς βέβαια μέχρι τώρα να έχει ληφθεί κανένα μέτρο.

Για το νομοσχέδιο ανέφερε ότι το ΚΚΕ «θα ψήφιζε έστω και αυτά τα ψιλά», αλλά η κυβέρνηση «χώνει παντού την ανταποδοτικότητα. Σου μειώνω 33%, αλλά θα πάρεις σύνταξη άγνωστο πότε. Σύνταξη που θα υπολογίζεται στο 40% των εισφορών. Δηλαδή, πληρώνει 100, για παράδειγμα, ο εργαζόμενος σε όλη του τη ζωή και θα του δώσετε σύνταξη με βάση το 40%. Τα υπόλοιπα 60% πού πήγαν;».

Ομως, και τα όποια «ψίχουλα μοιράζει - σημείωσε - πάλι από τους εργαζόμενους τα παίρνει. Πόσα πήρατε από τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές; Τι κάνατε τόσα χρόνια, που θέλετε να πείτε ότι είστε και αριστερό κόμμα και υποστηρίζετε τον αδύναμο, για να καταργήσετε σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές; Ούτε ένα μέτρο δεν υπάρχει που να χτυπάει τη μεγαλοεργοδοσία και τα μονοπώλια. Δείξτε το, να το έχετε σαν φύλλο συκής, τέλος πάντων. Ούτε ένα! Στο ακέραιο, στη γραμμή ΕΕ, μονοπωλίων, κεφαλαίου, τσάκισμα των εργαζομένων».

«Επομένως, μιλάμε για σκληρή ταξική πολιτική. Αυτά που δεν μπορούσαν και δεν πρόλαβαν να κάνουν οι υπόλοιποι, τα ολοκληρώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», ανέφερε, καταλήγοντας πως «εάν νομίζετε ότι προσωρινά θα ξεγελάσετε τον κόσμο μοιράζοντας καθρεφτάκια, γιατί ο κόσμος έχει φτάσει σε αδιέξοδο και όντως υπολογίζει το εικοσάρικο και το δεκάρικο, κάνετε μεγάλο λάθος. Τα αξίζει όλα και πρέπει να τα πάρει. Και θα τα πάρει ανατρέποντας και εσάς και το σύστημα αυτό».

Ενα ακόμα προπαγανδιστικό τρικ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε για το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αφορά 250.000 ασφαλισμένους και συγκεκριμένα ελεύθερους επαγγελματίες (αγρότες, επιστήμονες, γιατρούς κ.λπ.) ότι οι όποιες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στην πράξη είναι προπαγανδιστικές εξαγγελίες.

Φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, που δείχνουν ότι στην ουσία πρόκειται για προπαγανδιστικό τρικ, ανέφερε: «Οι μισθωτοί επιστήμονες τους οποίους αφορούν τα άρθρα του νομοσχεδίου, όχι μόνο δε θα δουν γενναίες μειώσεις, όπως ακούνε, αλλά με το νομοσχέδιο καταργείτε τις εκπτώσεις που προβλέπονταν έως το 2021 και στις αυξήσεις των εισφορών που θα ισχύσουν το 2019. Το 2019 η βάση υπολογισμού των εισφορών της νέας χρονιάς αυξάνεται από 85% στο 100%, δηλαδή, αύξηση κατά 15%, οδηγώντας σε αύξηση των εισφορών που υπερβαίνει το 15%. Αυτή η αύξηση αφορά το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων και των μισθωτών με δελτίο παροχής υπηρεσιών». Ετσι, «η όποια μείωση του συντελεστή εισφορών από το 20% στο 13,3% αναιρείται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση κατά 15%, λόγω αυτής της αναπροσαρμογής».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ενδεικτικά για έναν αυτοαπασχολούμενο μηχανικό με εισόδημα 14.000 ευρώ το χρόνο από 2.950 ευρώ το 2017, το 2018 θα πληρώσει εισφορές 3.015 και το 2019 με την κατάργηση των εκπτώσεων θα είναι πάνω από 4.400 ευρώ», ενώ «με εισόδημα 7.000 ευρώ θα πληρώνουν 2.800 το χρόνο».

Παράλληλα, ο Χρ. Κατσώτης υπογράμμισε πως «η όποια μείωση των εισφορών είναι προπομπός των μεγάλων μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών που επίμονα απαιτούν ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ» και αυτό διότι «δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για το ποιος θα πληρώσει το κόστος» των μειώσεων των εισφορών που αναφέρονται.

«Τα φορτώνετε σε όλους, εκτός των επιχειρηματικών ομίλων που τους χαϊδεύετε. Το ΚΚΕ έχει θέσει κατ' επανάληψη το ζήτημα της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου με 45%. Ομως, εσείς είστε ήδη μπροστά στην παραπέρα μείωση της φορολόγησής τους», ενώ «για την πλειοψηφία του λαού επιβάλλετε μισθούς και συντάξεις πείνας, δυσβάσταχτους φόρους, χαράτσια, ΕΝΦΙΑ, ματωμένα πλεονάσματα», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών δεν θα δει καμιά ελάφρυνση

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, κάνοντας ειδική αναφορά στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί «να χρυσώσει το χάπι του ξεκληρίσματός τους».

Οπως τόνισε, η όποια ελάχιστη ελάφρυνση αφήνει έξω τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών αφού αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα ως αντρόγυνο 10.000 ευρώ και με ένα ανήλικο μέλος 15.000 ευρώ. Ομως, όπως σημείωσε, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της σημερινής, που εφαρμόζουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που θέλει να συγκεντρώσει την αγροτική παραγωγή στις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχει μικρότερο εισόδημα από αυτό που απαιτείται.

«Εμείς - ανέφερε - δεν είμαστε αδιάφοροι, έστω και με αυτά τα ψίχουλα που μπορεί να δώσουν μια ανάσα. Δεν πρόκειται όμως να σιγοντάρουμε στην κατεύθυνση του αποπροσανατολισμού» όταν «σήμερα με τον νόμο Κατρούγκαλου όσοι βγήκαν στη σύνταξη τον περασμένο χρόνο παίρνουν εθνική σύνταξη 23 ευρώ και όσοι θα βγουν φέτος θα πάρουν 46 ευρώ», ενώ το ψίχουλο της μεσοσταθμικής σύνταξης (εθνική και ανταποδοτική) που είναι στα 320 ευρώ «θα το πάρουν μετά από 15 χρόνια, το 2032». Ο Ν. Μωραΐτης κατέθεσε ακόμη στα πρακτικά τις προτάσεις του ΚΚΕ για μείωση των εισφορών στους αγρότες, αύξηση της κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ, σύνταξη στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες.


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Υπεράσπιση του «νόμου - λαιμητόμου» με καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών

«Μνημόνιο με το λαό», που δήθεν αφορά τις ανάγκες του, χαρακτήρισε προκλητικά ο Αλ. Τσίπρας το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο που υλοποιεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τη σαφή του στόχευση να παραμένουν καθηλωμένες στον πάτο οι απαιτήσεις του λαού και ξεκόβοντας για μια ακόμα φορά κάθε συζήτηση για αποκατάσταση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης. Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο - κοροϊδία για τη «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», που στην ουσία αποτελεί χτύπημα στην πλάτη των εργαζομένων για να καταπιούν πιο εύκολα τον «νόμο - λαιμητόμο» του Γ. Κατρούγκαλου, επιχείρησε ξανά να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα, ότι δήθεν «αποκαθίστανται αδικίες».

Ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε να υπερασπιστεί από τη μία τον νόμο Κατρούγκαλου, που διαλύει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχε απομείνει στην Ασφάλιση, αλλά και την ενεργοποίηση του νόμου Βρούτση για τον κατώτατο μισθό, που βάζει τέλος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτά παρουσίασε ως «τέλος των μνημονίων», αποκαλύπτοντας τελικά πόσο κάλπικη είναι η προπαγάνδα της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας για τον νόμο Κατρούγκαλου, που χαρακτηρίστηκε από το εργατικό κίνημα «ψαλιδοχέρης», για το τσεκούρι που επιφέρει στις συντάξεις, τόνισε ότι χάρη στον νόμο αυτό (δηλαδή χάρη στο ψαλίδι) «βρισκόμαστε σε μια πορεία ανάκαμψης της οικονομίας». Πρόσθεσε επίσης ότι με τον νόμο αυτό κατάφεραν να επιλύσουν έναν «γόρδιο δεσμό» που δεν είχαν καταφέρει να επιλύσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ομολογώντας ουσιαστικά ότι συνέχισαν τη βρωμοδουλειά από εκεί που σταμάτησαν οι προκάτοχοί τους.

Εμπαίζοντας τους συνταξιούχους που έχουν υποστεί απανωτές μειώσεις εδώ και μια δεκαετία, με τις συντάξεις τους πλέον να είναι φιλοδώρημα, επικαλέστηκε το ότι 500.000 συνταξιούχοι θα πάρουν μια αύξηση 20 ευρώ, την ίδια στιγμή που ακόμα κι αυτή η «αύξηση» θα εξανεμιστεί με τη μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση του ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ.

Αξιώνοντας λίγο πολύ από τους συνταξιούχους να πουν και ευχαριστώ από πάνω για το φιλοδώρημα - το οποίο άλλωστε θα λάβουν ελάχιστοι - ο πρωθυπουργός είπε πως αυτό αποτελεί «απόδειξη» για το ότι η κυβέρνηση «έχει έγνοια τον αδύναμο»... Λίγο αργότερα, βέβαια, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση προχωρά με βάση το «δημοσιονομικό πλαίσιο όπου βρίσκεται η ελληνική οικονομία», δείχνοντας ότι μοναδική «έγνοια» της είναι η προσήλωση στην πολιτική που στραγγίζει το λαϊκό εισόδημα και ότι αυτό που προέχει είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου.

Πλειοδότησαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Πάντως, όσο και αν προσπάθησε ο πρωθυπουργός να αναδείξει τις ...χαοτικές διαφορές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα δύο αυτά κόμματα υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, προτρέποντας μάλιστα την κυβέρνηση για ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι «διακηρυγμένη θέση της ΝΔ». Οπως εξήγησε, «ουσιαστικά σηματοδοτεί την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ», αφού δεν αναφέρει πώς θα καλυφθεί η όποια μείωση των εισφορών, ενώ «ανοίγει ο δρόμος για τα επαγγελματικά ταμεία». «Καλωσορίσατε κι ας αργήσατε», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει και όταν η κυβέρνηση ενεργοποιούσε τον δικό του νόμο για τον κατώτατο μισθό, που αποτελεί κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ένα πρώτο θετικό βήμα», συμπληρώνοντας ότι «το μη μισθολογικό κόστος, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, είναι υψηλό και αντικίνητρο για προσλήψεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ