ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
Σελ. /32
Η πλημμύρα των πληροφοριών...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν έφθανε η πλημμύρα των πληροφοριών και στοιχείων, των αναλύσεων και σεναρίων (με εισαγωγικά ή χωρίς) κλπ., κλπ., που διοχετεύουν, μέρες τώρα, οι αστυνομικές αρχές και διάφορα άλλα κέντρα στα ΜΜΕ, προχτές, διοχέτευσαν και ολόκληρες απολογίες - ομολογίες κατηγορουμένων - μελών της «17 Ν», που έγιναν στη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας και θεωρούνται απόρρητα στοιχεία της.

Δε γνωρίζουμε, βέβαια, τους στόχους αυτής της τακτικής των συστηματικών διοχετεύσεων και «διαρροών», που έχουν πάρει διαστάσεις χειραγώγησης των ΜΜΕ. Διαβάζουμε, όμως, τα σχετικά στοιχεία - και εν προκειμένω τις απολογίες των μελών του εγκληματικού μηχανισμού - και μας γεννιούνται ή επανέρχονται κρίσιμα και σοβαρά ερωτήματα, σχετικά με τη «17 Ν» και τη δράση της.

... και τα αναπάντητα ερωτήματα

Ερώτημα πρώτον: Πώς εξασφάλιζε η «17 Ν» τη γνώση κρίσιμων πληροφοριών και στοιχείων, σχετικά με ορισμένους στόχους της; Πολύ περισσότερο, όταν ορισμένες τουλάχιστον από τις πληροφορίες αυτές ήταν άγνωστες και απόρρητες στους κοινούς πολίτες, ενώ άλλες τις γνώριζαν μόνο στελέχη ξένων μυστικών υπηρεσιών;

Ερώτημα δεύτερον: Ποιοι και πώς εξασφάλιζαν στα μέλη της «17 Ν» την απαραίτητη εκπαίδευση στη χρήση όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών, την κλοπή αυτοκινήτων, τις ληστείες, κλπ., κλπ., όπως και τη μεταμόρφωση «παπαδοπαίδων» σε στυγνούς και ψυχρούς εγκληματίες;

Ερώτημα τρίτον: Τι έχει γίνει το τεράστιο ποσό των χρημάτων, που αποκόμισε ο μηχανισμός από τις δεκάδες ληστείες που διέπραξε;

Ερώτημα τέταρτον: Οι ομολογίες φανερώνουν τον κρίσιμο ρόλο που έπαιζε ο Λουκάς - ψευδώνυμο του καταζητούμενου επισήμως Δ. Κουφοντίνα - αφού αυτός «μετέφερε» συνήθως τις εντολές ή «πρότεινε» τους στόχους. Γεγονός το οποίο εύλογα συνδυάζεται με όσα έχουν ακουστεί για το άτομο αυτό, περί ανάμειξής του με μυστικές υπηρεσίες κλπ. Θα βρεθεί ποτέ, άραγε, ο Δ. Κουφοντίνας κι αν ναι, ζωντανός ή νεκρός;

Ερώτημα πέμπτον: Με τον Κουφοντίνα έχει σχέση και το ερώτημα αυτό, αφού είναι το μοναδικό μέλος της «17 Ν», που συνεχίζει τη δράση του, παρότι γνωρίζει πως έχει μπει στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ποιος ή ποιοι του εξασφάλιζαν τις απαραίτητες «πλάτες»;

Υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα. Και κάτι μας λέει ότι ακόμη περισσότερα θα γεννιούνται καθώς θα γίνονται γνωστές κι άλλες πλευρές της όλης υπόθεσης.

Γιατί δεν τον καταργούν;

Η λεγόμενη τρομοκρατία αποτελεί σήμερα το υπ' αριθμόν ένα «όπλο» του διεθνούς ιμπεριαλισμού, γράφαμε προχθές, σημειώνοντας όλα όσα γίνονται και τα πολύ περισσότερα, που απεργάζονται οι κυρίαρχες δυνάμεις, σε βάρος των λαών, πάντα στο όνομα της καταπολέμησής της. Σημειώναμε ακόμη, ότι αυτός και μόνον ο παράγοντας είναι αρκετός, για να «προφητέψει» κανείς, πως δεν τελειώσαμε με τη λεγόμενη εγχώρια τρομοκρατία, παρά τα όσα γίνονται και λέγονται σχετικά με τη «17Ν».

Μια, όμως και τόσο οι κυβερνώντες, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΝ, δε φείδονται τις μέρες αυτές επιθέτων και μεγαλόστομων εκτιμήσεων, για τη μεγάλη επιτυχία, την εξάρθρωση της «17Ν» κλπ., κλπ., γιατί δεν προχωρούν στην κατάργηση του «τρομονόμου»; Αφού, η τρομοκρατία δέχτηκε συντριπτικό χτύπημα, τι χρειάζεται πλέον το θεσμοθετημένο αυτό έκτρωμα;

Οι κυβερνώντες, πάντως, όχι μόνο δε σκέφτονται καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά προετοιμάζουν πυρετωδώς την αναβάθμιση και την επέκταση του «τρομονόμου», σύμφωνα με τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτό και μόνο φανερώνει πολλά, σχετικά και με την ύπαρξη και δράση των μελλοντικών, απαραίτητων προσχημάτων.

Ας διαλέξει...

«Και η Αριστερά πρέπει να γίνει σαφής και κατηγορηματική στο θέμα της τρομοκρατίας», δήλωσε για πολλοστή φορά, προχτές, στο ραδιόφωνο της «ΝΕΤ», η Μ. Δαμανάκη και συμπλήρωσε: «Η Αριστερά πρέπει να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις της με την τρομοκρατία ριζικά και οριστικά. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία».

Βέβαια, η Μ. Δαμανάκη γνωρίζει πολύ καλά τις αγεφύρωτες διαφορές, που χώριζαν πάντα και συνεχίζουν να χωρίζουν την Αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα, με οποιαδήποτε λογική και ενέργεια τρομοκρατικού χαρακτήρα. Γιατί τότε επιμένει σε τέτοιες τοποθετήσεις; Οσο και να σκεφτήκαμε το εύλογο αυτό ερώτημα, δυο απαντήσεις μπορέσαμε να βρούμε: Είτε παίρνει συνειδητά μέρος και δίνει τη συμβολή της στη γενικότερη επιχείρηση συκοφάντησης και σπίλωσης της Αριστεράς, που ξεδιπλώνεται τον καιρό αυτό, είτε ζητά από την Αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα να εγκαταλείψουν την οποιαδήποτε ιδέα αμφισβήτησης και αλλαγής του συστήματος, έχοντας προσχωρήσει στην ανάλογη αντίληψη περί «τρομοκρατίας», είτε και τα δυο μαζί. Ας διαλέξει όποια απάντηση της ταιριάζει περισσότερο. Ετσι κι αλλιώς, η ίδια έχει ξεκαθαρίσει από καιρό τις σχέσεις της με την Αριστερά.

Τα... μυθιστορηματικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ αυτή η υπόθεση της «εξάρθρωσης» της «17 Νοέμβρη» θα κάνει κι ένα... καλό: Οδηγεί και πάλι τον κόσμο στην ανάγνωση! Γιατί βέβαια το προανακριτικό υλικό που δημοσιεύεται στον χθεσινό Τύπο φτάνει και περισσεύει για να διαβάζει κανείς ένα μήνα και βλέπουμε.

Τέρμα στα μυθιστορήματα, πλέον, στην ακροθαλασσιά. Αλλάζουν τα σλόγκαν του καλοκαιριού: «Με τις απολογίες στις παραλίες», «Πλάι στο κύμα, με τον Κουφοντίνα».

Αλλωστε, για την τακτική της ελληνικής αστυνομίας, τι άλλο να πούμε πια. Εχουμε φτάσει στο σημείο να παραδίδονται οι ύποπτοι μόνοι τους. Αυτοματοποιήθηκε και με το παραπάνω το όλο σύστημα.

Πάντως επί της ευκαιρίας, ρίξτε και μια ματιά στη σχετική βιβλιογραφία όπου μας παραπέμπουν τα δημοσιεύματα, όπως το «εγχειρίδιο του αντάρτη πόλεων». Εκεί αναφέρεται ότι βασικές αρχές είναι οι εξής: «Συλλογή πληροφοριών. Παρατήρηση. Εξερεύνηση του τόπου δράσης. Σπουδή και χρονομέτρηση των διαδρομών. Χαρτογράφηση.»!

Μπορεί τα παραπάνω να μη σας χρειαστούν για την τέλεση τρομοκρατικών ενεργειών. Πλην όμως την ίδια μεθοδολογία πρέπει να ακολουθήσει κανείς αν θέλει να βρει θέση «πάρκινγκ» στο Παγκράτι ή στην Κυψέλη.

ΠΑΝΤΩΣ ΠΑΡΑ το κατακαλόκαιρο και τον τρομολαγνικό χαμό, μας προέκυψε ξανά ένας Λαλιώτης με τη γνωστή ιστορία περί «Μάγιο Ινβέστμεντ Κορπορέισον». Φαίνεται, πως ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θεωρεί κατάλληλη την περίοδο για συναυλίες «σκληρού ροκ».

Μόνο που είναι κάπως υποκριτικό να μας ταλαιπωρεί με την υπόθεση τέτοιων παράκτιων εταιριών - όπως λέγονται - όταν η κυβέρνησή του συνεχίζει να ανέχεται την ύπαρξή τους και να τη χρησιμοποιεί μάλιστα και ως άλλοθι πολλές φορές προκειμένου να διατηρηθεί η «κάλυψη» των κάθε λογής «διαπλεκόμενων». Οπότε ας μην κουράζεται περισσότερο.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η «ισχυρή δημοκρατία» τους

Η χρονική σύμπτωση της επιχείρησης εξάρθρωσης της «17 Ν» με τη σημερινή 28η επέτειο από την κατάρρευση της χούντας έχει πυροδοτήσει μια έντονη φιλολογία περί του «τέλους της μεταπολίτευσης» και της «ισχυρής δημοκρατίας». Πρώτος ο Κ. Σημίτης αποφάνθηκε ότι «η τρομοκρατία ήταν ένα στίγμα για τη μεταπολίτευση. Ηταν μια βαριά σκιά πάνω στην καλύτερη δημοκρατία που γνώρισε ο τόπος(!)... Σήμερα η δημοκρατία μας, πιο ισχυρή από ποτέ, απαντά σε αυτή τη βίαιη πρόκληση, χωρίς να καταφεύγει στη βία και την καταστολή».

Τη σκυτάλη πήρε χτες ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης: «Σήμερα είναι η στιγμή που κλείνει ένας ακόμη κύκλος της μεταπολίτευσης. Η επόμενη φάση θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών». Η συσχέτιση της εξάρθρωσης της «17 Ν» με το «τέλος της μεταπολίτευσης» φαίνεται παράδοξη από πρώτη ματιά. Πολύ περισσότερο, που δεν ήταν η δράση της «17 Ν» αυτή που κυριάρχησε και έβαλε τη σφραγίδα της στις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αντίθετα - και αυτό αποτελεί μεγάλη ειρωνεία - η αποτρόπαια δράση των δολοφόνων της «17 Ν» μάλλον συνέβαλε στην αυταρχική θωράκιση της σημερινής «ισχυρής δημοκρατίας».

Τι σηματοδοτεί, λοιπόν, το «τέλος της μεταπολίτευσης» και πώς οραματίζονται την «ισχυρή δημοκρατία» οι θιασώτες της; Αν και δε διατυπώνεται (σκόπιμα) ευθέως, ωστόσο το περίγραμμά τους προβάλλει με σαφήνεια μέσα από τα λεγόμενά τους.

Είναι σαφές ότι το τέλος της μεταπολίτευσης (θέλουν να) σηματοδοτεί το τέλος της αμφισβήτησης του συστήματος, των μεγάλων κοινωνικών αγώνων, που βάζουν στο στόχαστρο την αλλαγή των κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών και την ανατροπή του καπιταλισμού. Στο ίδιο πλαίσιο, οι αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες και η αντίσταση στα εγκλήματα και την τρομοκρατία της «νέας τάξης» είναι όχι μόνον «περιττά», αλλά και επικίνδυνα «κατάλοιπα του παρελθόντος». Η σημερινή κοινοβουλευτική, τυπική, δημοκρατία αναγορεύεται περίπου ως το «τέλος της δημοκρατίας» («καλύτερη δημοκρατία» την αποκάλεσε ο Κ. Σημίτης...). Δεν υπάρχει, δηλαδή, τίποτα καλύτερο από το σημερινό καθεστώς της πλουτοκρατίας και γι' αυτό οι πάντες και τα πάντα πρέπει να υποταχθούν στην παραπέρα εδραίωση και ισχυροποίησή του. Η «αντιτρομοκρατική συναίνεση», σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι το όχημα για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι. Μέσω αυτής της «συναίνεσης», αποκηρύσσεται η βία (ενάντια στο σύστημα και καθαγιάζεται η βία του συστήματος ενάντια στους λαϊκούς αγώνες), ενώ αναγορεύεται ως ιδανικό σύστημα η «κοινωνία των πολιτών». Πρόκειται, βέβαια, για την κοινωνία των αστών πολιτών, δηλαδή την κοινωνία όπου ουσιαστικά δικαιώματα απολαμβάνουν «οι έχοντες και κατέχοντες».

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζουν την αστική κοινωνία ως το «τέλος της ιστορίας» και έχουν διακηρύξει το τέλος της «πάλης των τάξεων». Αλλη μια φορά θα σπάσουν τα μούτρα τους στην «ξεροκέφαλη» ιστορία, που έχει τους δικούς της νόμους εξέλιξης και δεν μπορεί, βέβαια, να σταματήσει στο σημερινό εφιάλτη...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ