ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ζητούν επίσπευση της διαδικασίας αποχώρησης...

Ο Κάμερον προσερχόμενος στη Σύνοδο της ΕΕ
Ο Κάμερον προσερχόμενος στη Σύνοδο της ΕΕ
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Το σχετικά βαρύ κλίμα που δημιουργεί στην ΕΕ το βρετανικό δημοψήφισμα, σε συνδυασμό με την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης και των μονοπωλίων, μεταφέρθηκε χτες και στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που σε ψήφισμά του ζήτησε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές, από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σεβαστεί την επιθυμία των Βρετανών πολιτών μέσω της «ταχείας και συνεπούς εφαρμογής» της διαδικασίας αποχώρησης, με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση το «συντομότερο δυνατό». (Το ΚΚΕ καταψήφισε το εν λόγω ψήφισμα, που προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική της συμμαχίας του κεφαλαίου).

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι «πρέπει να συμμετέχουν πλήρως» σε όλα τα στάδια των διαφόρων διαδικασιών για τη συμφωνία αποχώρησης και για οποιαδήποτε μελλοντική σχέση. Κάλεσαν το Συμβούλιο της ΕΕ να αλλάξει τη σειρά των προεδριών του, έτσι ώστε η διαδικασία αποχώρησης να μην υπονομεύσει την τρέχουσα διαχείριση των υποθέσεων της Ενωσης, αφού η Βρετανία είχε προγραμματιστεί να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2017...

Ανακοινώθηκε πως θα δρομολογηθούν «αλλαγές» και στην εσωτερική οργάνωση του Ευρωκοινοβουλίου λόγω Brexit, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές σε μελλοντικές μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί τάχα η λυκοσυμμαχία της ΕΕ «καλύτερη και πιο δημοκρατική».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις κεντρικών ομιλητών.

Ανοίγοντας την έκτακτη σύνοδο, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε «γεγονός πρωτοφανές» την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν την κατάσταση και να μην παραταθεί άλλο η αβεβαιότητα. Πρόσθεσε ότι δεν θα γίνουν μυστικές διαπραγματεύσεις και ότι η ΕΕ θα γίνει «πιο κοινωνική», φέροντας σαν επιχείρημα την «ελαστικοποίηση» του συμφώνου σταθερότητας και την προσπάθεια για ενεργειακή ένωση...

Η εμφάνιση του Βρετανού ευρωβουλευτή και αρχηγού του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, προκάλεσε «θόρυβο». Ζήτησε από την ΕΕ «να δώσει στη Βρετανία μία καλή εμπορική συμφωνία κατά τη διαδικασία αποχώρησης», προειδοποιώντας, σε αντίθετη περίπτωση, με τις πιθανές θέσεις εργασίας που μπορεί να χαθούν για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Προειδοποίησε ότι η Βρετανία δεν θα είναι η μόνη χώρα που θα αποχωρήσει από την ΕΕ, προκαλώντας τις επευφημίες της αρχηγού του γαλλικού ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, η οποία χαρακτήρισε το βρετανικό δημοψήφισμα «υπέροχη νίκη για τη δημοκρατία και χαστούκι σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα που βασίζεται ολοένα και περισσότερο στο φόβο, στους εκβιασμούς και τα ψέματα».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, (Γερμανία) συμπλήρωσε ότι η «Ευρώπη χρειάζεται αλλαγές» και ότι «θέλουμε να βελτιώσουμε και όχι να καταστρέψουμε την Ευρώπη».

«Η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει όμηρος της εσωτερικής κομματικής πολιτικής των Συντηρητικών» δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα (Ιταλία).

Ο Βρετανός συντηρητικός ευρωβουλευτής, Σιγέντ Καμάλ, πρόεδρος των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Ρεφορμιστών», (ECR) σημείωσε ότι οι διαπραγματευτές απ' όλες τις πλευρές «πρέπει να προσφέρουν βεβαιότητα» και οι διαπραγματεύσεις «να είναι επωφελείς».

Ο Γκι Βέρχοφσταντ από τη «Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη» (ALDE) κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Brexit για ψέματα και ναζιστική προπαγάνδα.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Γκαμπριέλ Τσίμερ, (Γερμανία) δήλωσε ότι η πολιτική της ομάδα δεν συμφωνεί με το ψήφισμα που κατατέθηκε από κοινού από τέσσερις πολιτικές ομάδες του ΕΚ, διότι δεν κάνει καμία αυτοκριτική.

«Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί ένα καινούριο σχέδιο, αλλά μην εκπλαγείτε εάν στη Δανία, την Ιρλανδία και ακόμη και έως την Ελλάδα υπάρξει μεγάλη καχυποψία» υπογράμμισε ο συνεπικεφαλής των Πρασίνων, Φιλίπ Λαμπέρ (Βέλγιο).

Μιλώντας εκ μέρους των μη εγγεγραμμένων, η Νταϊάν Ντοντς (Ηνωμένο Βασίλειο) είπε ότι η απόφαση των Βρετανών «δεν μπορεί να ξαναγραφτεί». Κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν άκουγαν τις ανησυχίες που εξέφραζαν εδώ και χρόνια οι Βρετανοί πολίτες και ότι η Βρετανία «δεν γύρισε πλάτη στην Ευρώπη».


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εντονες πολιτικές και οικονομικές διεργασίες εν μέσω πιέσεων για «γρήγορο» Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Χρόνο για την έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με στόχο την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ζήτησε και χτες ο Βρετανός απερχόμενος πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ζήτησε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον με τις άλλες χώρες της ΕΕ «μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση σε όρους εμπορίου και συνεργασίας για την ασφάλεια, διότι αυτό είναι καλό γι' αυτές και καλό για μας», τονίζοντας: «Ακόμη και εάν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την ΕΕ δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη (...) Οι άλλες 27 χώρες παραμένουν γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι».

Ωστόσο, από τις Βρυξέλλες ...εξαπολύθηκαν τα «συγχρονισμένα πυρά συμμάχων», που εκφράζουν βεβαίως ανταγωνιστικά συμφέροντα. Οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στην επίσπευση των διαδικασιών για ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και στο να μην ξεκινήσει καμία διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ και τη Βρετανία πριν ενεργοποιηθεί επισήμως η διαδικασία.

Βεβαίως, είναι φανερό ότι τα παζάρια δεν θα σταματήσουν και επόμενος σταθμός είναι η νέα άτυπη σύνοδος της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτέμβρη στην Μπρατισλάβα από την Σλοβακική Προεδρία εν απουσία της Βρετανίας.

Η Σκοτία επιμένει σε παραμονή

Από την άλλη, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, εκφράζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής της ΕΕ για να συζητήσει τρόπους ώστε η Σκοτία να παραμείνει στην Ενωση. Η Στάρτζεον δήλωσε πως το διάστημα των τριών μηνών που μεσολαβεί μέχρι να οριστεί ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, θα ζημιωθεί περαιτέρω η βρετανική οικονομία.

Στο μεταξύ, το πολιτικό σκηνικό στη Γηραιά Αλβιώνα περιπλέκεται ιδιαίτερα όσον αφορά στις διεργασίες που έχουν ξεκινήσει τόσο στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα όσο και στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς.

Ξεκινούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία των Συντηρητικών

Οι Συντηρητικοί καταθέτουν σήμερα και αύριο Πέμπτη τις υποψηφιότητες για την αρχηγία του κόμματος, η διαδικασία της ανάδειξης της οποίας, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, θα έχει ολοκληρωθεί στις 9 Σεπτέμβρη και όχι στις 2/9, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Στις 9 Σεπτέμβρη θα γνωρίζουμε κατά πάσα πιθανότητα τον νέο αρχηγό των Συντηρητικών και τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Προς το παρόν οι υποψήφιοι είναι ο Μπόρις Τζόνσον (πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και από τους επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit), η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, και ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Στίβεν Κραμπ.

Δεν παραιτείται ο Κόρμπιν

Το περασμένο 24ωρο, πάντως, η προσπάθεια εσωκομματικών αντιπάλων του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να τον εκτοπίσουν από την ηγεσία του κόμματος συνεχίστηκε. Σε μυστική ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, μόλις 40 έδωσαν ψήφο «εμπιστοσύνης» στον Κόρμπιν και άλλοι 172 στράφηκαν εναντίον του απαιτώντας την παραίτησή του. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πάντως, απέρριψε τις προσπάθειές τους λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί επ' ουδενί, θυμίζοντας ότι εκλέχθηκε με δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες από το 60% των μελών του κόμματος.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην ΕΕ συγκεντρώθηκαν χτες βράδυ στην πλατεία Τραφάλγκαρ, ζητώντας να μην εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, ανακοίνωσε χτες πως έχει θέσει σε εφαρμογή «εκτενή» σχέδια για τη σταθεροποίηση των χρηματαγορών και της βρετανικής οικονομίας. Επανέφερε δε στο προσκήνιο τα σχέδια για την επιβολή νέων (δυσβάσταχτων για τα φτωχά, λαϊκά νοικοκυριά) φόρων και μείωση των κρατικών δαπανών.

Ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων, Σατζίντ Τζάβιντ, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των μεγάλων εταιρειών και ομίλων ότι η κορυφαία προτεραιότητά του στις διαπραγματεύσεις που αναμένει να γίνουν με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι η διατήρηση της πρόσβασής τους στην ενιαία αγορά.

Αυξάνονται οι ξενοφοβικές επιθέσεις

Αυξάνονται επίσης οι ξενοφοβικές επιθέσεις στη Βρετανία, δείγμα της χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων από επιδιώξεις τμημάτων του κεφαλαίου. Χτες, μία ομάδα νεαρών λευκών Βρετανών, φορώντας μπλουζάκια με σύνθημα «επαναπατρισμός των μεταναστών», πλησίασε μία οικογένεια Τούρκων λίγα μέτρα από το Μπιγκ Μπεν ζητώντας τους «να γυρίσετε, γρήγορα, στη χώρα σας». Στο Μάντσεστερ σε ένα τραμ τρεις λευκοί έφηβοι άρχισαν να βρίζουν, δίχως αφορμή, έναν άνδρα πακιστανικής καταγωγής. Εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας ανακοίνωσε αύξηση των κρουσμάτων επιθέσεων μίσους κατά 57% από την περασμένη Παρασκευή.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ζεΐντ Ράαντ αλ Χουσεΐν, κάλεσε τις βρετανικές αρχές να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν τις ξενοφοβικές επιθέσεις εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ