ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το μαύρο άσπρο και κάλπικες προσδοκίες με τη «σέσουλα»

Το «ξέφωτο» του κεφαλαίου «στην οικονομία, στην κοινωνία αλλά και στα μεγάλα εθνικά μας θέματα» είδε ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, βαφτίζοντάς το ξέφωτο για το λαό και παραθέτοντας τα όσα «κατάφερε» η κυβέρνησή του τον προηγούμενο χρόνο για τον «ρεαλιστικό», όπως είπε, στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Στο ίδιο πνεύμα, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των νέων μέτρων και της ομολογημένης πλέον επέκτασης του «δημοσιονομικού κόφτη», ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με ένα σερί συνεντεύξεών του (ΣΚΑΪ, «Κόκκινο», «Αγορά»).

«Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και σε αυτό δεν χωρά καμία απολύτως αμφισβήτηση», υποστήριξε ο Δ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας πως ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο «δημοσιονομικό μονοπάτι το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος (...) Ακόμη η συζήτηση είναι ανοιχτή. Η συζήτηση συνεχίζεται, έτσι ώστε να δούμε αφενός ποια θα είναι τα μεσοπρόσθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και στη συνέχεια, στη βάση αυτών των μεσοπρόθεσμων μέτρων, να συμφωνήσουμε και για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή, για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Κι ενώ επί της ουσίας αυτή του η δήλωση ισοδυναμεί με παραδοχή μονιμοποίησης της αντιλαϊκής επίθεσης, έσπευσε να την εξωραΐσει με τις γνωστές αυταπάτες ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος περικοπής συντάξεων», ότι η επέκταση του «κόφτη» δεν είναι επέκταση του μνημονίου και ότι η κυβέρνηση συνεχίζει «τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία, με κοινωνική προστασία και με μία προσπάθεια να αναδιανείμουμε, να ανακατανείμουμε τα βάρη»!

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη «αξιολόγηση», ο Δ. Τζανακόπουλος επανάλαβε το - με νέο πλέον χρονοδιάγραμμα - «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης, για λογαριασμό του κεφαλαίου, λέγοντας ότι στόχος είναι «να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, να μπορέσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και από εκεί και πέρα να αρχίσει να προετοιμάζεται για δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές, οι οποίες θα γίνουν μέχρι τον Αύγουστο του 2018, όπου θα πρέπει με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, έτσι ώστε να μπορεί να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς να χρειάζεται δάνεια από τον επίσημο τομέα».

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο μηχανισμών εγγυήσεων, δίχως προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων, κάτι που, όπως παραδέχτηκε, συμβαίνει ούτως ή άλλως στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών κανόνων. «Να αφήσουμε έξω την Ελλάδα και να πούμε: "Οποιαδήποτε χώρα δεν πιάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, πρέπει να πάρει μέτρα για να τους πιάσει". Αυτό δεν ισχύει μόνο για μας, ισχύει για τους πάντες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συντηρώντας, τέλος, την αντιπαράθεση με τη ΝΔ, στο βολικό πεδίο των «εθνικών στόχων» του κεφαλαίου, χαρακτήρισε «έκθετο» τον Κυρ. Μητσοτάκη γιατί, όπως είπε, «με τη στάση της προσπάθησε να κάνει κακό στη διαπραγμάτευση και στη χώρα, αλλά ευτυχώς για άλλη μια φορά απέτυχε (...) Αντί να υπερασπιστεί την πρωτοβουλία στο εξωτερικό, επέλεξε να παίξει τον ρόλο της εμπροσθοφυλακής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών».

  • Στο μεταξύ, ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα τροφοδότησε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ότι η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, ήταν μέτοχος σε εταιρεία που είχε συναλλαγές με το Δημόσιο, τρία χρόνια αφ' ότου εξελέγη βουλευτής το 2012 κι ενώ το Σύνταγμα προβλέπει το «ασυμβίβαστο» ανάμεσα στις δύο αυτές ιδιότητες.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιμένει στο δικό της «σχέδιο» καπιταλιστικής ανάκαμψης

Το μείγμα του για ταχύτερη διεύρυνση των κερδών του κεφαλαίου επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, αρθρογραφώντας στον «Ελεύθερο Τύπο».

Χαρακτηρίζοντας ως «καταλύτη», «για να πάρουν μπρος η χώρα και η οικονομία», «μια μεγάλη πολιτική αλλαγή και μια νέα κυβέρνηση με σχέδιο που θα ξεκολλήσει τη χώρα», επέμεινε ότι αυτό το σχέδιο το έχει το κόμμα του και θα στηριχθεί σε «4 βασικούς πυλώνες»:

«1) Στη δραστική μείωση των φόρων (...)που θα αναζωογονήσει την οικονομία». «2) Στην επιτάχυνση των αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος. Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων (...) Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Στη δημόσια διοίκηση, που πρέπει να αξιολογείται. Στην Παιδεία, που χρειάζεται περισσότερη ελευθερία σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα». «3) Στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου και τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων πολιτών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος κρατάει την οικονομία καθηλωμένη». «4) Στην επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη», ως μέτρο διαχείρισης της ακραίας φτώχειας από πλευράς ΝΔ, δίπλα στα προηγούμενα μέτρα που απαντούν σε ζητούμενα επιχειρηματικών ομίλων για αποκατάσταση της ρευστότητάς τους και εμπέδωση ακόμα πιο «φιλοεπενδυτικού» περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, ακριβώς για να στοιχίσει ευρύτερα στρώματα στην τέτοια πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, απεύθυνε «πρόσκληση» σε «όλους τους Ελληνες. Απ' όπου και αν προέρχονται, ό,τι και αν ψήφιζαν στο παρελθόν (...) να ενώσουμε δυνάμεις σε μια εθνική προσπάθεια», όπου το συμφέρον του κεφαλαίου ντύνεται «εθνικό μανδύα» για να υπηρετηθεί αγόγγυστα από τον εκμεταλλευόμενο λαό.

Νέος διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ...

...ενώ η ΔΕΗ ετοιμάζεται για «άνοιγμα» σε αγορές του εξωτερικού και παράλληλα εντείνει τις προσπάθειες είσπραξης των ανεξόφλητων οφειλών

Την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι η τελική μορφή του διαγωνισμού αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων και με τους «θεσμούς». Ο υπουργός είπε ότι ο νέος διαγωνισμός θα έχει αλλαγές τέτοιες, ώστε να «τον προσαρμόζουν στη σημερινή πραγματικότητα και να αξιοποιούν τις μεγάλες προοπτικές του συγκεκριμένου κλάδου», εννοώντας την ανάπτυξη μεγεθών που καταγράφει η εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, αλλά και τις αυξημένες προοπτικές κερδοφορίας της επιχείρησης. Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη συμφωνία πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζερική «Socar» κατέρρευσε μετά από σχεδόν τριετή αναμονή και διαπραγματεύσεις κι αφού αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου έχουν εκφράσει επίσημα και ανεπίσημα το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας.

Επέκταση στο εξωτερικό μελετά η ΔΕΗ

Την ίδια στιγμή, σε ανάλογη συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης απέκλεισε τον κίνδυνο «κατάρρευσης» της Επιχείρησης παρά τις αυξημένες οφειλές και το νέο καθεστώς «απελευθέρωσης» της αγοράς. Αντίθετα, επισήμανε πως εάν η επιχείρηση λειτουργήσει «πραγματικά ως εταιρεία», ακόμη και με μικρότερο μερίδιο στην εσωτερική αγορά, «μπορεί να είναι ισχυρότερη και μεγαλύτερη από τη σημερινή, καθώς θα αναπτύσσει πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα στο εσωτερικό και θα έχει ισχυρή παρουσία στις ξένες αγορές». Υπενθυμίζουμε ότι ήδη η ΔΕΗ έχει κάνει τα πρώτα βήματα εξόδου στη γειτονική Αλβανία, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα σχέδια για επέκτασή της στις αγορές των γειτονικών βαλκανικών χωρών.

Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στις εισπράξεις της ΔΕΗ από τους τρέχοντες λογαριασμούς, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση έχει ήδη σχέδιο «βελτίωσης της εισπραξιμότητας» μέσω συνεργασίας με «εξειδικευμένους οίκους». Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με αυτό, ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό, η διοίκηση της Επιχείρησης έχει καταφύγει σε εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν την απαιτούμενη... τεχνογνωσία είσπραξης οφειλών.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία των οφειλών, ο Μ. Παναγιωτάκης είπε ότι στα προγράμματα ρύθμισης οφειλών έχουν ενταχθεί 600.000 πελάτες και έχουν διακανονίσει οφειλές της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ. Εκτός από αυτές, υπάρχουν επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ πελατών που έχουν φύγει από τη ΔΕΗ είτε γιατί έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους ή διέκοψαν την ηλεκτροδότηση των σπιτιών τους, στις οποίες περιλαμβάνονται 360 εκατ. μεγάλων βιομηχανικών πελατών και 320 εκατ. ευρώ από φορείς του Δημοσίου.

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

«Ποδαρικό» στο Αιγαίο έκανε για το νέο χρόνο η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, με νέες προκλήσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 2 αεροσκάφη - και τα 2 οπλισμένα - προχώρησαν σε 3 παραβιάσεις στο Κεντρικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση. Επιπλέον, αργότερα το απόγευμα, τουρκικό αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας μπήκε για ένα λεπτό στο FIR Αθηνών και πραγματοποίησε υπέρπτηση άνω της νησίδας Παναγιά Οινουσσών στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χίου, από τις συχνές υπερπτήσεις που γίνονται τελευταία πάνω από την εν λόγω νησίδα.

Διεργασίες και στα ακροδεξιά

Στο πλαίσιο αναζήτησης «εναλλακτικών» για τη σταθερή προώθηση της πολιτικής του κεφαλαίου και μελλοντικών κυβερνητικών σχημάτων που θα υπηρετούν τους στόχους αυτούς, διεργασίες παρατηρούνται (και) στα ακροδεξιά του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Κατά πληροφορίες, ο αδελφός του Ν. Μιχαλολιάκου, Τ. Μιχαλόλιας, εντείνει συναντήσεις με στρατιωτικούς, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες ακόμα και πρ. βουλευτές της ΝΔ, στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας «πιο σοβαρής» Χρυσής Αυγής, ξεπλυμένης τάχα από το παρελθόν της, με μια «πιο σοβαρή» κοινοβουλευτική ομάδα, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κυβερνητική τσόντα.

Ταυτόχρονα, κυκλοφορούν σενάρια για συνεργασία Μιχαλολιάκου με τον Γ. Καρατζαφέρη του ΛΑ.Ο.Σ., τα οποία, ωστόσο, απορρίπτουν στη ΧΑ. Θυμίζουμε ότι ο κυβερνητικός συνεταίρος των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ΛΑ.Ο.Σ., στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 διατυμπάνιζε ότι είχε συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του 4 πρωτοπαλίκαρα της ΧΑ, ένας από αυτούς ο Ηλ. Παναγιώταρος.

Ο δε Τ. Μπαλτάκος, διατελέσας γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά και συνομιλητής τότε στελεχών της ΧΑ, αφού κατόπιν έσπευσε να στήσει με τον Καρατζαφέρη ένα νέο σχήμα, την «Εθνική Ενότητα», φέρεται να εμφανίστηκε πρόσφατα στην πρώτη ομιλία του Φ. Κρανιδιώτη, διαγραμμένου από τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, ιδρυτή και προέδρου πλέον του κόμματος «Νέα Δεξιά».

Να καταγραφεί, τέλος, ότι σε έντυπα αυτού του φυράματος γράφονται διάφορα, τελευταία, περί της «πολυδιάσπασής» του, ότι έτσι παρατηρείται «σπατάλη» δυνάμεων και ότι παραμερίζοντας «επουσιώδεις διαφορές» και «προσωπικές φιλοδοξίες» ο «εθνικιστικός χώρος θα μπορούσε να εκφραστεί ενιαία διεκδικώντας υψηλότερα ποσοστά απ' ό,τι τώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ