ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ - Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Συστάσεις για προσήλωση στη στρατηγική επιλογή του ευρωμονόδρομου...

...και για διαχωρισμό της «μεταναστευτικής πολιτικής» από την πορεία των παζαριών με τους δανειστές

Από τις κοινές δηλώσεις των Αλ. Τσίπρα - Δ. Αβραμόπουλου

Eurokinissi

Από τις κοινές δηλώσεις των Αλ. Τσίπρα - Δ. Αβραμόπουλου
Σαφή μηνύματα κόμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλος, στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους χτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Δ. Αβραμόπουλος συνέδεσε την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας με τη συμμετοχή στη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων και την Ευρωζώνη, δηλώνοντας με νόημα: «Δεν διανοούμαι ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα διακυβεύσει για τις επόμενες γενιές την ιστορική κατάκτηση της Ελλάδας να βρίσκεται στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης».

Επιπλέον, συνέστησε εμμέσως πλην σαφώς στην κυβέρνηση «να μην συγχέεται το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ούτε να γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, γιατί με αυτό τον τρόπο στέλνουμε λάθος μηνύματα στην Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ «είναι αποφασισμένη να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στις χώρες που βρίσκονται στην περιφέρειά της και αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση από τα μεταναστευτικά ρεύματα (...) Γι' αυτό η Ελλάδα πρέπει από την πλευρά της να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στα αναγκαία βήματα και προσαρμογές».

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Προσβλέπουμε και εύχομαι να βρεθεί λύση, το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να επανέλθει η χώρα μας σε σταθερή πορεία και ήρεμα νερά και να ολοκληρώσει η κυβέρνηση και την κοινωνική και ανθρωπιστική πολιτική της».

«Αναμφίβολα η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής συνιστά προτεραιότητα για την Ευρώπη, όπως και μέσω του αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ δημιουργούνται όροι ανάπτυξης για την Ευρώπη και φυσικά για την Ελλάδα», πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας την εισροή «ζεστού» χρήματος για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ο δε Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και ωριμάζουν - είχε την ευκαιρία ο κ. επίτροπος να μου μεταφέρει μήνυμα φιλίας, από την πλευρά του φίλου της Ελλάδας Ζακ - Κλοντ Γιούνκερ. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε και σκέψεις προκειμένου αυτή η εξελισσόμενη διαδικασία της διαπραγμάτευσης να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

«Εθνική στρατηγική» μέσα στο αντιμεταναστευτικό «ευρωπαϊκό πλαίσιο»

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, επιχείρησαν και οι δυο τους να αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχει η ίδια η ΕΕ για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, μέσω της συμμετοχής των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά και μέσω της εκμετάλλευσης που υφίστανται στις χώρες τους και από τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

«Οπως είναι γνωστό, η μετανάστευση και η ασφάλεια των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Είναι για την Ελλάδα ζητήματα που αγγίζουν τη γεωπολιτική και στρατηγική της θέση, όπως επίσης και άλλων χωρών στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος. Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ προβληματίζεται ως προς την ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης του Δουβλίνου, καθώς και ότι η Ελλάδα πρέπει «να αποκτήσει μία εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση, που θα ανταποκρίνεται στα κεκτημένα, αλλά και στους κανονισμούς της Ευρώπης».

Ο Αλ. Τσίπρας αρκέστηκε σε περιγραφές του προβλήματος και κατηγόρησε προηγούμενες πολιτικές επιλογές, «που δεν είχαν ως στόχο να διαμοιράσουν την ευθύνη». Προέτρεψε σε διαχείριση της μετανάστευσης από την ΕΕ στη βάση της έκφρασης αλληλεγγύης «προς τους ανθρώπους αυτούς που η πείνα και οι πόλεμοι τους διώχνουν από τα σπίτια τους και τους φέρνουν στις χώρες μας, όσο και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση προς τις συνοριακές χώρες της».

«Αυτή η διπλή αλληλεγγύη είναι σήμερα ζητούμενο και για την Ελλάδα και για την Ενωση. Και για να γίνει πράξη θα πρέπει, ως ένα σημαντικό βήμα, να δούμε την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ (...) Συμφωνήσαμε με τον επίτροπο ότι η Ελλάδα χρειάζεται εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση μακράς πνοής, μακριά από μυωπικούς μικροπολιτικούς σχεδιασμούς - στρατηγική ενταγμένη στην ευρωπαϊκή στρατηγική και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας, ευλογώντας το πλαίσιο εντός του οποίου αναπαράγονται οι αιτίες που εξωθούν στη μετανάστευση εκατομμύρια ανθρώπους.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ»
Πραγματικός στόχος η απόκρυψη της αιτίας που έφερε τα μνημόνια

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης εγκρίθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα της Τρίτης από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής (156 ψήφοι υπέρ, 72 κατά, 22 «παρών») και με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των Μνημονίων». Τη σχετική πρόταση είχαν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την καταψήφισαν, ενώ το Ποτάμι ψήφισε «παρών». Συνολικότερα, όλη η συζήτηση στην Ολομέλεια χαρακτηρίστηκε από το κλίμα πόλωσης και κοκορομαχίας μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, με κύριο στόχο να σκιαστούν οι πραγματικές αιτίες που έφεραν τα μνημόνια.

Βγάζουν «λάδι» την πολιτική της ΕΕ και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, Θανάση Παφίλη, καταθέτοντας τη θέση του ΚΚΕ, να επισημαίνει: «Εμείς θα συμμετέχουμε στην Επιτροπή, όπως συμμετείχαμε σε όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές. Θα κάνουμε προσπάθεια με τις δυνάμεις που έχουμε, με τα στοιχεία που μπορούμε να έχουμε, να αποκαλύψουμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τα μνημόνια. Ομως, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε. Θα ψηφίσουμε "παρών", γιατί διαφωνούμε ριζικά με το πολιτικό σκεπτικό που έχει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση που κρύβει τις πραγματικές αιτίες (...)

Τι κάνει, λοιπόν, η κυβέρνηση; Πρώτον, επιχειρεί να αποσιωπήσει το βασικό γεγονός - που είναι και γενικότερο πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα - ότι το μνημόνιο δεν ήταν η αιτία. Η κρίση στην Ελλάδα δεν ήρθε από το μνημόνιο. Ούτε στις άλλες καπιταλιστικές χώρες η κρίση ήρθε από τα μνημόνια. Ομως, συνολικά ο καπιταλιστικός κόσμος μαστιζόταν και μαστίζεται από μία κρίση η οποία είναι κρίση του ίδιου του καπιταλισμού. Αυτό το κρύβει και θεωρεί ότι το μνημόνιο έφερε το αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος.

Δεύτερον, βγάζει λάδι την πολιτική της ΕΕ. Βγάζει λάδι ότι τα μέτρα του μνημονίου ήταν απαιτήσεις του κεφαλαίου - και του ελληνικού και του ευρωπαϊκού - όχι τώρα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια. Απλώς, αυτά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν σε μία πορεία χρόνων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες, ήρθαν μετά την κρίση στην Ελλάδα μαζεμένα, με βίαιο, βάρβαρο τρόπο. Η βάση των μέτρων του μνημονίου ήταν απαιτήσεις του κεφαλαίου - και του ευρωπαϊκού - για να μπορέσει γενικότερα να ξεπεράσει την κρίση φορτώνοντάς την στους εργαζόμενους (...)

Λέτε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό "ό,τι και να κάνεις δεν μπορεί να γίνει τίποτα, παρά μόνο μέσα στην ΕΕ και στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης". Τι άλλο πρέπει να δει ο ελληνικός λαός και οι λαοί της Ευρώπης από αυτό που λέγεται "Ευρωπαϊκή Ενωση" και "καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης"; Πού αλλού να πάει; Στα τάρταρα; Εχουν φτάσει στα σκουπίδια με ληγμένα.

Εδώ λοιπόν έρχεται η πρόταση του ΚΚΕ και λέει έξω από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, μονομερής διαγραφή του χρέους, ο λαός στην πραγματική εξουσία. Αυτή είναι η θέση μας συνολικά. Και εσείς σήμερα αυτό προσπαθείτε να αποφύγετε. Αλλά θα έρθει αργά ή γρήγορα».

Συνέχεια στον αποπροσανατολισμό και με την «Επιτροπή Αλήθειας»...

Εξάλλου χτες, με συνέντευξη Τύπου της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, ολοκληρώθηκε η 4ήμερη διαδικασία για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής Επιτροπής με τον περιβόητο τίτλο «Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους». Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει τη διαδικασία αυτή, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τη χαρακτήρισε «κακόγουστη φάρσα» που στοχεύει να συγκαλυφτούν οι πραγματικές αιτίες δημιουργίας του χρέους και ταυτόχρονα να νομιμοποιήσει στις λαϊκές συνειδήσεις το διαχωρισμό του σε «καλό» και σε «κακό».

Στη διάρκεια της συνέντευξης, η πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η προσπάθεια συγκρότησης της επιτροπής συγκεντρώνει «τα πυρά και τις επιθέσεις εκείνων που αισθάνονται ότι αν κάποιος σηκώσει το καπάκι, αν κάποιος ξεσκεπάσει την αλήθεια τότε θα αναδειχθούν και οι ευθύνες ορισμένων που θέλουν να μετακυλήσουν στις πλάτες πολλών ένα ασήκωτο βάρος», αποκρύβοντας έτσι ότι η αιτία του χρέους είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλίων, ενώ πρόσθεσε ότι «με την αποκάλυψη της αλήθειας για το χρέος έχουμε να λυτρωθούμε ως ευρωπαϊκές κοινωνίες»! Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Σακοράφα και ο «ειδικός επιστήμονας» για τα δημόσια χρέη Ερ. Τουσέν.

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
«Βλακώδεις» οι εκτιμήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Με τη φράση «βρίσκω ότι είναι βλακώδεις» απάντησε χτες ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Προχτές, στη διάρκεια της συζήτησης για τη συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους («Επιτροπή Αλήθειας»), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, ανέφερε πως, σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς, το χρέος της Γερμανίας, το οποίο συνδέεται με τις κατοχικές αποζημιώσεις, ανέρχεται στα 278,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,3 δισ. είναι το λεγόμενο «αναγκαστικό δάνειο» και όλα τα υπόλοιπα ποσά έχουν σχέση με αποζημιώσεις που αφορούν ιδιώτες ή υποδομές.

Απαντώντας ο Ζ. Γκάμπριελ είπε πως «η Ελλάδα επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, ώστε η Αθήνα να ξεπεράσει την κρίση κρατικού χρέους που αντιμετωπίζει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ