ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Αυγούστου 1997
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις εργαζομένων

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν την περασμένη Παρασκευή στους δρόμους τριών μεγάλων ρουμανικών πόλεων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο σε τρία διυλιστήρια και 14 κρατικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία 30.000 ανέργων.

Τουλάχιστον 5.000 Ρουμάνοι μαζεύτηκαν το πρωί στο κέντρο της πόλης Πλιέστι (50 χλμ βόρεια του Βουκουρεστίου) και διαμαρτυρήθηκαν για το κλείσιμο των διυλιστηρίων "Πετροτέλ" και "Βέγκα". Αλλοι 5.000 εργαζόμενοι της εταιρίας ΠΡΟΜΕΞ μπλόκαραν την κυκλοφορία στο κέντρο της ανατολικής πόλης Μπράιλα με βαριά μηχανήματα. Τέλος, στην πόλη Βάλια Καλουγκαρέασκα (70 χλμ βορειοανατολικά της ρουμανικής πρωτεύουσας) εργάτες που απασχολούνται μέχρι σήμερα στο εργοστάσιο χημικών "Ρομφοσφότσιμ" μπλόκαραν τις ράγες του σιδηροδρομικού δικτύου της πόλης.

Πριν λίγες μέρες, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Βίκτορ Τσιόρμπεα αποφάσισε το κλείσιμο τριών διυλιστηρίων και 14 κρατικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής που υπακούει στους άγριους νόμους της λεγόμενης "ελεύθερης αγοράς". Ωστόσο, αυτού του είδους οι αποφάσεις εντείνουν την ήδη τεταμένη κοινωνική ένταση, καθώς ο στρατός των ανέργων ολοένα και διογκώνεται, ενώ από την άλλη πλευρά όσοι "τυχεροί" διατηρούν ακόμη τις θέσεις εργασίας τους αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με ένα μισθό που κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά τις 24.000 δρχ (!) και με τις τιμές των βασικών προϊόντων να έχουν διπλασιαστεί μέσα στους τελευταίους μήνες.

Οσο, για τους περίπου 30.000 εργαζόμενους που θα χάσουν τις δουλιές τους, αυτοί, όπως και χιλιάδες άλλοι θυσιάζονται στο βωμό των προσπαθειών της κυβέρνησης Τσιόρμπεα για τον περιορισμό των κρατικών χρεών που φτάνουν συνολικά τα 268 εκατομμύρια δολάρια...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Τ. Μπλέρ δικαιώνει τη Θάτσερ και στη πράξη

Με διθυράμβους και τυμπανοκρουσίες "γιόρτασε" την Παρασκευή ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τις πρώτες του 100 μέρες στην εξουσία.

Προς τέρψη των δυνάμεων που τον στήριξαν κατά την προεκλογική περίοδο, ο Μπλερ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι προώθησε άμεσα όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και εξαγγελίες. Δεσμεύσεις όπως η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας, όρος αναγκαίος και απαραίτητος για την πλήρη ένταξη της Βρετανίας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, που ήρθε κιόλας από την πρώτη βδομάδα της ανάληψης της εξουσίας από το "Νέο Εργατικό Κόμμα", η συνεργασία με το κόμμα των Φιλελεύθερων - Δημοκρατών σε μείζονα ζητήματα της βρετανικής κοινωνικής πολιτικής, η προώθηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ώστε να σπάσει τον απομονωτισμό που της είχε "επιβάλει" η ευρωσκεπτικιστική πλειοψηφία των Τόρις και να διαδραματίσει ένα ηγετικό ρόλο στην ΕΕ. Ακόμα και τα εσωτερικά ζητήματα τα έθεσε σε τροχιά "επίλυσης", όπως η αυτονομία για τη Σκοτία και την Ουαλία και το Βορειοϊρλανδικό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φρόντισε να ικανοποιήσει πλήρως τις προσδοκίες των χρηματοοικονομικών κύκλων του Σίτι του Λονδίνου, που υπαγορεύουν στην ουσία την κυβερνητική του πολιτική. Ο ίδιος ο Μπλερ, που έχει κατηγορηθεί από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του για δεξιά πολιτική και αλαζονεία, έμπλεος υπερηφανείας δηλώνει ότι σκοπεύει να δίνει τακτικά στη δημοσιότητα ένα είδος "ετήσιας έκθεσης", όπου θα παρουσιάζει στους "μετόχους της εταιρίας "Μεγάλη Βρετανία"" (!), όλες τις κυβερνητικές δραστηριότητες. Ο "Εκόνομιστ", σε σχετικό του άρθρο, αναφέρει τη συρροή μελών του επιχειρηματικού κόσμου που συμμετέχουν στις κυβερνητικές αποφάσεις, κάτι που εξασφαλίζει σχετικά την καλή οικονομική πορεία της "εταιρίας Μεγάλη Βρετανία", σπεύδοντας όμως να προειδοποιήσει ότι παρατηρείται μία επικίνδυνη ευφορία και αύξηση της κατανάλωσης, η οποία μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στην αύξηση του πληθωρισμού και να κλονίσει την "υγιέστατη οικονομία" που βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη - σύμφωνα με τους αναλυτές - και στην καλύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Η μεγαλύτερή του όμως "επιτυχία" μέχρι στιγμής θεωρείται, από πολλούς πολιτικούς αναλυτές, η απόφαση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ) να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να ενεργοποιήσει έτσι ξανά τις συνομιλίες με συμμετοχή του Σιν Φέιν, κάτι που μπορεί και να προωθήσει το Βορειοϊρλανδικό. Είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο ότι οι προθέσεις του Μπλερ, που είχαν διαφανεί πεντακάθαρα και στην προεκλογική περίοδο, δεν είναι άλλες από την "επίλυση" του προβλήματος, που δημιουργεί πονοκέφαλο στη βρετανική κυβέρνηση από τη δεκαετία του '60. Δεδομένο επίσης είναι και το εκδηλωμένο ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών να υπάρξει σύντομα κάποια λύση στο θέμα, μια και η Βόρεια Ιρλανδία "έχει πολύ καλές επενδυτικές προοπτικές".

Στις 15 Σεπτέμβρη, οπότε ξεκινούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις όλων των εμπλεκομένων μερών, είναι στραμμένη τώρα η προσοχή του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς η εξέλιξη και η πρόοδός τους σημαίνει πολλά για την κυβέρνησή του. Η διατήρηση του στάτους κβο του Ολστερ στοιχίζει ετησίως περίπου 3 δισ. στερλίνες (1,15 τρισ. δρχ.) - σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το "Safeworld" -, ένα εκατομμύριο στερλίνες περισσότερο από την οικονομική βοήθεια που δέχεται η Βρετανία από την ΕΕ...

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέος φόρος αίματος

ΛΑΧΩΡΗ .-

Οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους και δέκα τουλάχιστον τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους στην αγορά της πόλης Γουαρμπατάν, της επαρχίας Παντζάμπ.

Οπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες ήταν οπλισμένοι με αυτόματα "Καλάσνικοφ" και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον του πλήθους - στην πλειονότητά τους σιίτες μουσουλμάνοι - που εκείνη τη στιγμή έκαναν ανύποπτοι τα ψώνια τους στην αγορά, λίγες μόλις ώρες μετά τη δολοφονία άλλων έξι σιιτών μουσουλμάνων στο χωριό Μόντκα.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα κίνητρα και των δύο επιθέσεων είναι θρησκευτικά, αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στην επαρχία Παντζάμπ, που από την αρχή του χρόνου έχει στοιχίσει τη ζωή σε 144 ανθρώπους.

ΛΔ Κορέας

Ο σοσιαλισμός πάντα παρόν και ισχυρός

Περιοδεία στο σοσιαλιστικό "κομμάτι" της κορεατικής χερσονήσου, όπου καταγράφεται με απόλυτη καθαρότητα και σαφήνεια ότι, παρά τον οικονομικό αποκλεισμό, τις θεομηνίες και την παγκόσμια αντίδραση, ο σοσιαλισμός αντέχει και ενισχύει τις θέσεις του

Σελίδες 38 - 39

Ινδία

Μισός αιώνας χωρίς την αγγλική κυριαρχία

Πενήντα χρόνια μετά την αποτίναξη της αγγλικής αποικιοκρατίας και η Ινδική Χερσόνησος παρουσιάζει μία εικόνα ακόμα πιο πολύπλοκη και περιπετειώδη απ' ό,τι τη χρονιά της ανεξαρτησίας της, το 1947

Σελίδα 37

Ρωσικός στρατός

Αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες

Μία προσεκτική ματιά για το τι πραγματικά συμβαίνει στο ρωσικό στρατό, τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν και τι δείχνουν οι προσπάθειες ανασυγκρότησής του

Σελίδες 36 - 37

Επεισοδιακές μαζικές διαδηλώσεις με ένα νεκρό έγιναν την Παρασκευή στο Ναϊρόμπι, ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις και μαγαζιά έκλεισαν σε άλλα αστικά κέντρα της Κένυας στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που πραγματοποίησαν οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ζητώντας από τον Πρόεδρο Ντανιέλ αραπ - Μόι να προχωρήσει σε διάλογο, ώστε να προβεί σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τους όρους δικαιότερους στη διεξαγωγή των γενικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του χρόνου.

Ο ντυμένος με πολιτικά αστυνομικός, Γκίλμπερ Σιμούγου, έχασε τη ζωή του μετά τον ξυλοδαρμό του από πλήθος διαδηλωτών, που έκαναν συγκέντρωση στο κεντρικό πάρκο ΟΥΧΟΥΡΟΥ του Ναϊρόμπι. Οι διαδηλωτές τού επιτέθηκαν καθώς ορισμένοι αναγνώρισαν τον αστυνομικό από προηγούμενες κινητοποιήσεις στο Ναϊρόμπι. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε άλλα δύο άτομα, τα οποία όμως κατάφεραν να διαφύγουν.

ΟΗΕ
Τα "εργαλεία" της βίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τα συνηθέστερα "εργαλεία της βίας" που χρησιμοποιούνται στις ένοπλες εσωτερικές συρράξεις, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται και έχουν ως θύματα κυρίως παιδιά και γυναίκες, αλλά και σε κοινά ποινικά εγκλήματα, σε όλο τον πλανήτη, είναι τα μικρά και ελαφρά όπλα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που συντάχθηκε μετά από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, για να μελετήσει τις ένοπλες συγκρούσεις και να συντάξει τις προτάσεις της για τον προτεινόμενο τρόπο αφοπλισμού όλων των ομάδων που συγκρούονται. Οι εμφύλιες διαμάχες ή οι εκτεταμένες συρράξεις των τελευταίων χρόνων δημιούργησαν την ανάγκη για την επέμβαση ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ αλλά και άλλων οργανισμών, προκειμένου να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε άμαχους.

Το πόρισμα της επιτροπής του ΟΗΕ καταλήγει στο ότι τα πρώτα όπλα στην προτίμηση αυτών που πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν ή ήδη τα χρησιμοποιούν, είναι τα "Καλάσνικοφ" (γνωστά και από την αλβανική κρίση) και τα αμερικανικά Μ-16, η απόκτηση των οποίων γίνεται συνεχώς ευκολότερη σε μεγάλο αριθμό χωρών μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Συγκεκριμένα, 7 εκατομμύρια Μ-16 κατασκευάστηκαν σε 18 χώρες και χρησιμοποιήθηκαν σε 64, ενώ η παγκόσμια παραγωγή των "Καλάσνικοφ" υπολογίζεται σε 35 με 40 εκατομμύρια κομμάτια. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιτροπής, 8.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε μήνα σε όλο τον κόσμο από μικρά και ελαφρά όπλα, ενώ υπολογίστηκε ότι κατά τη διάρκεια του 1996, 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε 23 χώρες αντιμετώπισαν τις ζοφερές συνέπειες τοπικών συγκρούσεων όπου χρησιμοποιήθηκαν κυρίως τα προαναφερθέντα είδη όπλων.

Καταστροφικές πλημμύρες

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τουλάχιστον εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ αρκετές δεκάδες τραυματίστηκαν εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που πλήττουν την Ανατολική Τουρκία.

Οι τελευταίες αυτές πλημμύρες που σαρώνουν την επαρχία Αγκρί, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, είναι οι χειρότερες που έχουν πλήξει την περιοχή εδώ και δεκαετίες, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Οι πλημμύρες, που σάρωσαν στο πέρασμά τους τρία ολόκληρα χωριά και τουλάχιστον 100 σπίτια, αναμένεται ότι θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες υλικές ζημιές, αφού ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί από την περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ