ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2023 - Κυριακή 12 Μάρτη 2023
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας και πολύχρονο πόλεμο προβλέπουν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ

Νέο μισθοφορικό στρατό φέρεται να συστήνει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom»

Τις «εκτιμήσεις» τους ότι «υπάρχει πιθανότητα» η Ρωσία να συνεχίσει για χρόνια τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως επίσης και η ιμπεριαλιστική σύγκρουση να εξελιχθεί σε μια «άμεση στρατιωτική σύγκρουση» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας, επισήμαναν την περασμένη βδομάδα οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας στην ετήσια δημόσια ακρόαση για την «αξιολόγηση των παγκόσμιων απειλών».

Για μια τέτοια μακρόχρονη και γενικευμένη σύγκρουση συνολικότερα στην Ανατολική Ευρώπη προετοιμάζεται και το ευρωατλαντικό μπλοκ, ενισχύοντας συνεχώς την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και «απογειώνοντας» παράλληλα τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς.

Καθόλου τυχαία, οι ίδιες οι «προειδοποιήσεις» για την εξέλιξη της σύγκρουσης με τη Ρωσία έρχονται σε μια φάση που στο δυτικό στρατόπεδο φουντώνει η συζήτηση για μετατροπή της Ουκρανίας σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος μετά τον πόλεμο, αλλά και η αντίστοιχη για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία - τόσο σοβιετικού τύπου, όσο και σύγχρονων ΝΑΤΟικών προδιαγραφών - με εκπαίδευση πιλότων σε F-16 και άλλα δυτικά μαχητικά.

«Υπάρχει πιθανότητα» για άμεση σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ - CIA, FBI, Υπηρεσία Πληροφοριών Αμυνας, Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας κ.ά. - πιστεύουν ότι η Ρωσία «πιθανώς δεν επιθυμεί μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχει πιθανότητα να συμβεί αυτό».

«Η ρωσική ηγεσία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να προβεί σε ενέργειες που θα διεύρυναν τη σύγκρουση στην Ουκρανία πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά ο κίνδυνος για κλιμάκωση παραμένει σημαντικός», ανέφερε η έκθεση.

Η Αβρίλ Χέινς, διευθύντρια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (κυβερνητική θέση στις ΗΠΑ, υπουργικού επιπέδου), είπε στο Κογκρέσο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε «έναν τρομερό πόλεμο φθοράς, στον οποίο καμία πλευρά δεν έχει οριστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα», αλλά «ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είναι πιθανό να συνεχίσει, ενδεχομένως για χρόνια».

«Δεν προβλέπουμε ότι ο ρωσικός στρατός θα ανακάμψει αρκετά φέτος για να κάνει μεγάλα εδαφικά κέρδη, αλλά ο Πούτιν πιθανότατα υπολογίζει ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του και ότι η παράταση του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής παύσης των μαχών, μπορεί να είναι η καλύτερη εναπομείνασα πορεία του για να εξασφαλίσει τελικά τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακόμα κι αν χρειαστούν χρόνια», εκτίμησε.

Η Χέινς πρόσθεσε ότι η Ρωσία πιθανότατα «δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει ακόμη και το μέτριο επί του παρόντος επίπεδο επιθετικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία» χωρίς πρόσθετη υποχρεωτική επιστράτευση και προμήθεια πυρομαχικών από άλλα κράτη.

«Ενδεχομένως να στραφούν πλήρως στον έλεγχο και την υπεράσπιση των εδαφών που τώρα κατέχουν», είπε.

Ταυτόχρονα, η Χέινς προειδοποίησε ότι η εαρινή επίθεση που σχεδιάζει η Ουκρανία ενδέχεται να είναι περιορισμένη «στον βαθμό που οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να αποσύρουν τις εφεδρείες και τον εξοπλισμό τους, καθώς και στον βαθμό που θα υποστούν περαιτέρω απώλειες», αποκρούοντας τις τρέχουσες ρωσικές επιχειρήσεις.

Αλλά και ο αρχηγός της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών της Λιθουανίας δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρκετούς πόρους σήμερα - στρατηγικό απόθεμα, πυρομαχικά, εξοπλισμούς - «για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την παρούσα ένταση για δύο χρόνια».

Η «Gazprom» φέρεται να στρατολογεί μισθοφόρους

Για τη συνέχιση του πολέμου, και ενώ μαίνονται οι ιδιαίτερα πολύνεκρες μάχες στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα εκτός από την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων στην οποία έχει προχωρήσει, υπολογίζει σε μισθοφορικές εταιρείες.

Σε αυτό το πλαίσιο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει παίξει μέχρι στιγμής η ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner», ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου ισχυρίζεται ότι και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» χρηματοδοτεί τη στρατολόγηση μισθοφόρων για τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε έκθεσή του, το αμερικανικό «think tank», επικαλούμενο ρωσικές πηγές, γράφει ότι η θυγατρική της «Gazprom», «Gazprom Neft», είναι υπεύθυνη για τη συγκρότηση του μισθοφορικού ένοπλου σχηματισμού που θα υπάγεται στο Κρεμλίνο και θα πολεμήσει στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εταιρεία προσπαθεί να προσελκύσει νεοσύλλεκτους με μηνιαίο μισθό 400.000 ρούβλια (περίπου 5.000 ευρώ), που μαζί με τα «μπόνους απόδοσης» μπορεί να φτάνει έως και 600.000 ρούβλια (7.500 ευρώ).

Ο μισθός αυτός είναι διπλάσιος από αυτά που προσφέρει η «Wagner», ο επικεφαλής της οποίας, Γ. Πριγκόζιν, το τελευταίο διάστημα έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία.

Ρώσοι μπλόγκερς ανέφεραν ότι η «Gazprom Neft» συγκροτεί μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία (PMC) και αναπτύσσει μισθοφόρους στην περιφέρεια του Ντονέτσκ: «Η "Gazprom Neft" επιχειρεί να ανταγωνιστεί την ομάδα "Wagner" για προσλήψεις από την περιφέρεια Ντονέτσκ, δεδομένου ότι η "Wagner" διεξάγει επίσης τη δική της εκστρατεία στρατολόγησης στην περιοχή», αναφέρουν.

Η ρωσική κυβέρνηση φέρεται να εξουσιοδότησε στις 6 Φλεβάρη την «Gazprom Neft» να δημιουργήσει έναν ιδιωτικό οργανισμό ασφάλειας για την προστασία της ρωσικής ενεργειακής υποδομής.

Η Ουκρανική Υπηρεσία Πληροφοριών σημείωσε προηγουμένως ότι η δημιουργία της νέας μονάδας μισθοφόρων από την «Gazprom Neft» ευθυγραμμίζεται με την προσπάθεια του Κρεμλίνου να παραγκωνίσει τον επικεφαλής της «Wagner» και να περιορίσει την εξάρτηση από τις δυνάμεις του.

Η Πολωνία μεγαλώνει το «πάτημά» της στη δυτική Ουκρανία

Σε μια ακόμη κίνηση που μεγαλώνει το «πάτημά» της στη δυτική Ουκρανία και «κοιτάζει μακριά», μετά τον όποιο «τερματισμό» ή «πάγωμα» της σύγκρουσης, φέρεται να προχωρά η Πολωνία, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η Πολωνία επιδιώκει μεγάλα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη από τον πόλεμο στην Ουκρανία και προωθεί σχέδια καπιταλιστικής «ολοκλήρωσης» με το Κίεβο - με έμφαση στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας - με κοινές περιπολίες στα σύνορα, κοινές στρατιωτικές εκπαιδεύσεις κ.ά.

Η Μόσχα καταγγέλλει ανοιχτά τη Βαρσοβία ότι θέλει να προσαρτήσει το ουκρανικό τμήμα όπου βρίσκεται η Λβιβ, ωστόσο το βέβαιο είναι πως προσπαθεί να θέσει υπό την επιρροή της τη δυτική Ουκρανία, σε ανταγωνισμό μάλιστα με τη Γερμανία.

Το ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσει τους επόμενους μήνες τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα πρότυπά του για «το μέλλον».

Σε αυτό το πλαίσιο, ΜΜΕ ανέφεραν ότι η πολωνική εταιρεία «Lubawa SA» σχεδιάζει να συστήσει ένα κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης για 600 Ουκρανούς στρατιώτες στην περιοχή Volyn της δυτικής Ουκρανίας.

Αυτό «θα φέρει τη Βαρσοβία στη σύγκρουση» με τη Ρωσία και θα σημάνει την «άμεση εμπλοκή της Πολωνίας στην ουκρανική σύγκρουση», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, επισημαίνοντας ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία αποτελούν νόμιμο στόχο για τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Με αυτόν τον τρόπο, η Πολωνία συνεχίζει την «υφέρπουσα επέκτασή» της σε ουκρανικό έδαφος, πρόσθεσε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι αυτά τα σχέδια στοχεύουν στην αύξηση των μελών της Πολωνικής Λεγεώνας Εθελοντών, «η οποία θα αναπτυχθεί με βάση το προαναφερθέν κέντρο».

«Στην πραγματικότητα, αυτή η λεγεώνα δημιουργείται για να σχηματίσει εποπτικές μονάδες για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των κυβερνητικών αρχών και των αρχών επιβολής του νόμου στα εδάφη της δυτικής Ουκρανίας», ανέφερε.

Νέες «συζητήσεις» για μαχητικά αεροσκάφη από το ΝΑΤΟ

Η συζήτηση για τα μαχητικά αεροσκάφη που ζητά το Κίεβο βρίσκεται σταθερά στο «τραπέζι» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε άλλη μια εξέλιξη που δείχνει τη συνεχή πορεία κλιμάκωσης της σύγκρουσης και επιβεβαιώνει ότι αυτή έχει «βάθος χρόνου» και εγκυμονεί κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.

Η Πολωνία δήλωσε έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο τα σοβιετικού σχεδιασμού μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που διαθέτει, στο πλαίσιο «διεθνούς συμμαχίας», όπως είπε ο Πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Η σεναριολογία για τα πολωνικά MiG-29 άρχισε λίγο μετά τη ρωσική εισβολή πέρυσι, ωστόσο τότε είχε κριθεί επικίνδυνη η μεταφορά τους σε ουκρανικό έδαφος, καθώς τυχόν ρωσικό χτύπημα σε κάποιο ΝΑΤΟικό κράτος θα σήμαινε επέκταση του πολέμου.

Επίσης και η Σλοβακία έχει δηλώσει διατεθειμένη να παραδώσει στην Ουκρανία τα μαχητικά MiG-29 που διαθέτει, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους «εταίρους». Ωστόσο παραμένει το ζήτημα πώς θα αναπληρωθούν τα μαχητικά αυτά και αν θα επιλεγεί η λεγόμενη «κυκλική ανταλλαγή» οπλικών συστημάτων, που εφαρμόζει η Γερμανία.

Παράλληλα, ο Πολωνός Πρόεδρος επισήμανε ότι «για το μέλλον» η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα αμερικανικά μαχητικά F-16 είναι «απαραίτητη», καθώς οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα θέλουν να είναι «στα ΝΑΤΟικά πρότυπα».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο CNN απηύθυνε έκκληση στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, να αρχίσουν οι ΗΠΑ να εκπαιδεύουν Ουκρανούς πιλότους. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μού είπε ότι θα εργαστεί πάνω σε αυτό. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα μας δώσουν την ευκαιρία να υπερασπιστούμε τους ουρανούς μας».

Οι ΗΠΑ ήδη συνεργάζονται με Ουκρανούς πιλότους για να καθορίσουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να τους εκπαιδεύσουν σε F-16, είπαν στο CNN τρεις πηγές. Δύο Ουκρανοί πιλότοι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε στρατιωτική βάση στις ΗΠΑ και δοκιμάζουν τις δεξιότητές τους σε προσομοιωτές πτήσης, για να δουν πόσο χρόνο θα χρειαστούν προκειμένου να μάθουν να πετούν διάφορα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, όπως F-16.


Ε.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ