ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Παιχνίδια σκοπιμότητας

Η ελληνική αποστολή της Παραολυμπιάδας στην Ατλάντα, το 1996

Sportidea

Η ελληνική αποστολή της Παραολυμπιάδας στην Ατλάντα, το 1996
Σε «απειλές» για τη μη ανάθεση στη χώρα μας των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 προχώρησε η Διεθνής Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων, ο πρόεδρος της οποίας δήλωσε πως δεν μπορεί να παραδώσει τη σημαία των αγώνων στην Αθήνα, όταν ολοκληρωθούν οι Αγώνες στο Σίδνεϊ - αρχίζουν στις 18 και τελειώνουν στις 29 του μηνός - χωρίς να έχει υπογραφεί το συμβόλαιο με την ελληνική πλευρά.

Σχολιάζοντας το γεγονός ο Μάριος Καμακάρης, μέλος της Γραμματείας της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑμΕΑ επισήμανε ότι τα προβλήματα είναι αναμενόμενα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η χώρα μας στο ζήτημα του μαζικού αθλητισμού για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).

«Ως ΕΣΚ -ΑμΕΑ θεωρούμε υποκρισία τα όσα γίνονται σχετικά με την υπογραφή ή μη της σύμβασης για την Παραολυμπιάδα», υπογράμμισε. «Το μόνο που νοιάζει όλους αυτούς τους κυρίους, συνέχισε, είναι η προβολή τους και η πολιτική εκμετάλλευση του γεγονότος, ο καθένας για τη δική του σκοπιμότητα. Σε μια εποχή όπου τα πάντα είναι εμπόρευμα, όπου ο αθλητισμός λειτουργεί με χορηγούς και σπόνσορες, όπου στα Ειδικά σχολεία δεν υπάρχουν ούτε καν χώροι άθλησης για χιλιάδες παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, το ότι σε επίπεδο γειτονιάς, πόλης, χωριού οι υποδομές είναι ανύπαρκτες, επιβεβαιώνει το μέγεθος της υποκρισίας».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής, Ρόμπερτ Στίντγουορντ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως αν δεν έχει λυθεί το ζήτημα στις επόμενες εφτά μέρες «θα πρέπει να κοιτάξουμε εναλλακτικές λύσεις». Από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής αρχηγός της ελληνικής αποστολής για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, Παναγιώτης Παπακωνσταντόπουλος, δήλωσε, πως σε κάθε συμφωνία υπάρχουν δύο μέρη και υποστήριξε πως η υπογραφή των συμβολαίων καθυστέρησε και από το γεγονός ότι η Διεθνής Επιτροπή άλλαξε κάποιες λεπτομέρειες του συμβολαίου, που επρόκειτο να υπογραφεί.

Με αφορμή το γεγονός αυτό η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) έστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην οποία του ζητεί να παρέμβει προσωπικά στο ζήτημα της ανάθεσης στη χώρα μας των Παραολυμπιακών Αγώνων, αλλά και γενικότερα, στο να υπάρχει η διάσταση της αναπηρίας σε όλες τις σχετικές με την Ολυμπιάδα εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Βεβαίως, το γεγονός δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», όπως θέλει να το παρουσιάζει η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ. Ο μαζικός αθλητισμός για τα ΑμΕΑ στη χώρα μας είναι υποβαθμισμένος έως ανύπαρκτος, με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και της ηγεσίας της ΕΣΑΕΑ η οποία ουδέποτε διεκδίκησε τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στον τομέα αυτό.

Το πολυδιαφημιζόμενο ενδιαφέρον της κυβέρνησης εξαντλείται στις φιέστες και στη χορήγηση κάποιων πριμ και επιχορηγήσεων σε ένα μέρος παραγόντων και αθλητών. Λείπουν οι υποδομές και τα μέτρα για μαζικό αθλητισμό, που είναι αναγκαία τόσο για τη χειραφέτηση όσο και για θεραπευτικούς λόγους σε αυτή την κατηγορία του πληθυσμού, ενώ παράγοντες που πρωτοστατούν στη νόθευση και στη χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΑμΕΑ, κρατούν τα ηνία και στον ειδικό αθλητισμό.


Ηταν αναμενόμενα

Στην τεράστια ψυχική αλλά και σωματική σημασία του αθλητισμού για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), αλλά και στην παντελή έλλειψη υποδομών στη χώρα μας στον τομέα αυτό, ως αποτέλεσμα της γενικότερης ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης σε σχέση με τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής των ΑμΕΑ, έχουν αναφερθεί σε παρεμβάσεις τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ομως, οι απαντήσεις που πήραν ήταν πλήρεις ευαίσθητων λόγων για τα ειδικά προγράμματα αλλά στην πράξη αποδείχτηκαν κενό γράμμα.

Η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» (ΕΣΚ ΑμΕΑ), με ανακοίνωσή της στις 21.7.2000, χαρακτήριζε «σκανδαλώδη τον τρόπο διοργάνωσης των Πανελλήνιων Αγώνων ΑμΕΑ και των διαδικασιών πρόκρισης στην Παραολυμπιάδα του Σίδνεϊ», τονίζοντας: «Ο ειδικός αθλητισμός, αντί να αποτελεί στοιχείο ζωής όλων των αναπήρων, είναι υπόθεση πολύ λίγων και κυρίως μιας ομάδας που κάνουν πρωταθλητισμό και διαθέτουν οι ίδιοι τα μέσα (οικονομικά κ.ά.) για την προπόνησή τους».

Αναμενόμενα λοιπόν τα παρατράγουδα...


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Μνήμη Τσε Γκεβάρα

«Κάθε μέρα και σε θεωρούμε υπουργό,/

κάθε μέρα φαντάρο, κάθε ημέρα/

ένα απλό και δύσκολο παλικάρι/.

Μάγουλο μ' ανάρια γενειάδα/». (Νίκολας Γκιγιέν)

Εφτά Οκτώβρη 1967. Ο κορυφαίος των επαναστατών, ο Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα, αφήνει την τελευταία του πνοή. Δολοφονημένος απ' τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Βολιβία και τη CIA, το άστρο της επανάστασης δεν έσβησε. Για τη μεγάλη του προσφορά να ανάψει τη φλόγα της επανάστασης στην απρόσιτη ζούγκλα, δικαίως τιμήθηκε απ' όλους τους λαούς, ως ο κορυφαίος θρύλος του αιώνα. Εξακολουθεί να γεμίζει με θάρρος και ενθουσιασμό και να φλογίζει τους επαναστάτες όπου Γης. Η θυελλώδης ζωή του ξεπέρασε το χρόνο και τον τόπο και τη γεωγραφία.

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα που βρέθηκε στη δίνη της Επανάστασης της δεκαετίας του '60 και έλαβε μέρος στην Κουβανική Επανάσταση και στα πρώτα βήματά της, αναλαμβάνει κρατικά αξιώματα και τα εγκαταλείπει για να δώσει τον αγώνα ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό στη Λατινική Αμερική και όχι μόνο. Και έπεσε όρθιος με το όπλο στο χέρι, αντιμετωπίζοντας με επαναστατικό θάρρος τους δημίους του.

Ο Τσε ήταν ένας απ' τους λίγους που γνώριζε το μαρξισμό, όταν κίνησαν με το πλοίο «Γκράνμα» για να αποβιβαστούν στην Κούβα. Το τρίπτυχο της Κουβανέζικης Επανάστασης που ήταν η εργασία, η μελέτη, το τουφέκι, είχαν μεγάλη απήχηση για τον ίδιο.

Τα χρόνια του '62,'65, ασχολείται συστηματικά με τα νεανικά φιλοσοφικά χειρόγραφα του Μαρξ, που αναφέρονταν στο ζήτημα της αλλοτρίωσης της εργασίας. Ο Τσε δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της συνείδησης και των διαδικασιών συγκρότησής της. Μέσα απ' τον άνθρωπο. Γι' αυτό υπήρξε ρομαντικός. Γι' αυτό ανέβηκε στο υψόμετρο της Ιστορίας. Εθελοντής στην εργασία, όπως και όλο το προσωπικό του υπουργείου Βιομηχανίας, και εθελοντής στρατιώτης μέχρι να λάμψει το αστέρι της επανάστασης: «Εως ότου με την ανάπτυξη της συνείδησης, ο κόσμος θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι αυτό που πρέπει να κάνει είναι να παίρνει μέρος, δεν υπάρχει άλλος δρόμος», είναι τα λόγια του.

Αγαπήθηκε απ' τους απλούς ανθρώπους και τον μίσησαν οι μισθοφόροι της CIA και της Αμερικής. Ξόδεψαν δολάρια για να τον εξαφανίσουν: «Συνταράζεται στην κλίνη των δολαρίων της». Αλλά, αυτός συνεχίζει. Βρίσκεται στον Ινδιάνο, στον εργάτη του χαλκού, στον πετρελαιοεργάτη, στον ανθρακωρύχο, στο δουλευτή του νίτρου, στη ζάχαρη, στ' αλάτι, στις φυτείες του καφέ, όπου υπάρχει ανθρωποθάλασσα. Τον φωνάζουν «σταυραδελφό» οι καταπιεσμένοι.

Απ' την Κούβα, στη Σιέρα, στη Βολιβία, φτάνει όπως ο Μπολιβάρ καβαλώντας το Σαϊτάρι, ζωντανεύοντας την ουτοπία και γκρεμίζοντας τα σύνορα. Εγινε η φωνή του Ζαπάτα, θρύλος και παιδί των λουλουδιών, του Μάη και των γαρίφαλων.

«Τ' όνειρο πάει με τον καπνό στον ουρανό/

έσμιξε πια με το καράβι του σύννεφου/

το φως γεννιέται από παντού μα

είναι αχαμνό/ και το σκοτάδι το ξεγνέθουν και σου γνέφουν». (Ν. Καββαδίας).

Ο Πάτσο, Ντάριο και Εουστάκιο, ο Τσαπάκο, ο Ουμπάνο, ο Αντόνιο Ντο Μίνγκες (Λεόν) ο Κάμπα, οι γκεριλιέρος, οι σύντροφοι, κυκλωμένοι από παντού. Μέχρι το θάνατο και το φωτοστέφανο αγκαλιάζουν την Ιστορία. Ο Ερνέστο Τσε υπάρχει. Είναι σύμβολο. Αγωνιστής στην πράξη, αρνήθηκε αξιώματα και την εύκολη ζωή. Ο Τσε είναι ο μεγάλος νικητής. Το παράδειγμά του αποτελεί μεγάλη υποθήκη για τους αγώνες της εργατικής τάξης:«Αξίζει περισσότερο ένα παράδειγμα από έναν άνθρωπο», «θα γίνουμε ελεύθεροι ή θα γίνουμε μάρτυρες» ήταν τα λόγια του Φιντέλ και του Γκεβάρα, όταν βάδιζαν μαζί για την Κουβανέζικη Επανάσταση το 1956. Οι συζητήσεις του Τσε στο υπουργείο Βιομηχανίας είναι πάντα ιστορικές. Στην πρωτοπορία. Η ζωή, η δράση και το έργο του, ο θάνατός του άφησαν ίχνη στέρεα. Τα οράματά του οράματα έγιναν των καταπιεσμένων. Δείγμα ολοκληρωτικό για τους επαναστάτες:

«Ανθρωποι απλοί μεροκαματιάρηδες/ συνωστίζονται μέσα στο στήθος σου/ τα ποτάμια, τα δέντρα κι εσύ/ Αγκιτάτορα Τσε δεν πέθανες/ κατακόρυφος ο ήλιος σε φωτίζει/»

(Θάνος Ασίκης)

Υπάρχεις. Τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην έξοδο. Στα δάκρυα. Μέχρι το δάκρυ του κόσμου να γίνει μαργαριτάρι.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ