ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Αντίθετο στον αποχαρακτηρισμό και το Τμήμα Δασολογίας

Την αντίθεσή του στο άρθρο 24, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, εκφράζει το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κατ' εξοχήν αρμόδιος επιστημονικός φορέας. Η αντίθεση διατυπώθηκε στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος.

«Η αλλαγή χρήσης των δασών και των δασικών εκτάσεων είναι ανεπίτρεπτη και καταστροφική για τα ήδη υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας», τονίζεται στην απόφαση.

Ταυτόχρονα επισημαίνεται, ότι «η αύξηση του πληθυσμού, η βιομηχανική ανάπτυξη, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου και η μείωση των δασικών εκτάσεων, συντέλεσαν στην αύξηση του κοινωνικού τους ρόλου».

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, το Τμήμα Δασολογίας, προτείνει μια σειρά τροποποιήσεων στο υπό αναθεώρηση άρθρο 24 του Συντάγματος με σκοπό να εξασφαλιστεί η οικολογική ισορροπία των χερσαίων οικοσυστημάτων, η κοινωνική τους αποστολή, η προστασία και η βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Συγκεκριμένα, προτείνει:

«1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Για τη διαφύλαξή του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία και την ανάπτυξη των δασών και γενικά των δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τις αρχές της επιστήμης της δασολογίας. Το κράτος υποχρεούται να προβεί στη σύνταξη δασολογίου. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός εάν προέχει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, η αγροτική εκμετάλλευση.

2. Απαγορεύονται οι επεμβάσεις στα δάση και στις δασικές εκτάσεις ή σε τμήματα αυτών (μεταβολή προορισμού και διάθεση αυτών για άλλη χρήση, εκτέλεση εντός αυτών έργων ή εγκατάσταση διαφόρων δραστηριοτήτων ή παροχή εξυπηρετήσεων). Κατ' εξαίρεση επεμβάσεις επιτρέπονται αποκλειστικά για τη θεραπεία του δημοσίου συμφέροντος και μόνον όταν αποδεδειγμένα δεν υπάρχουν άλλες εκτάσεις μη δασικές, δημόσιες ή ιδιωτικές και ρυθμίζονται με νόμο ψηφιζόμενο με αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής (2/3).

3. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις γενικά ανήκουν στο κράτος εκτός εκείνων που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ιδιώτες, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

4. Σε κάθε αμφισβήτηση ή διένεξη ή δίκη μεταξύ του δημοσίου (ανεξάρτητα εάν είναι ενάγων ή εναγόμενο) και οιουδήποτε προσώπου, φυσικού ή νομικού, το οποίο επικαλείται ή αξιώνει οποιοδήποτε δικαίωμα εμπράγματο ή μη στις εν γένει δασικές εκτάσεις, το παραπάνω πρόσωπο οφείλει να αποδείξει την ύπαρξη του δικαιώματος».

Σημειώνεται ότι γύρω από το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, έχει δημιουργηθεί ήδη ένα πλατύ κίνημα διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα. Μετέχουν σ' αυτό όχι μόνο οικολογικές οργανώσεις αλλά και ένα πλήθος παραγόντων της δημόσιας ζωής καθώς η διατύπωση που προωθεί η κυβέρνηση (επί της ουσίας να αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός πότε μία περιοχή είναι δάσος και πότε όχι) είναι τόσο εξόφθαλμα αντιδασική που δύσκολα βρίσκονται υπερασπιστές της, εκτός βέβαια από την ομάδα οικονομικών συμφερόντων, που υπό το πρόσχημα της «διαχείρισης των δασικών συστημάτων», θέλει να μετατρέψει και τα δάση σε χώρους κερδοσκοπίας.


Associated Press

Για ένα κομμάτι ψωμί...

Μπορεί να πέρασαν κάμποσες δεκαετίες από τότε που ο ποιητής μετέτρεψε σε στίχους τις εικόνες αδικίας των ταξιδιών του. Ο Γουίλι ήταν τότε θερμαστής, ο γιος του σήμερα φορτώνει ξεφορτώνει. Στο ποίημα τότε ταίριαζε το αύριο με το Αντεν, τι ειρωνεία κι ο γιος του σήμερα από το Αντεν καθορίζεται.

Αλλά ο «μαύρος θερμαστής από το Τσιμπουτί» συνεχίζει ακόμα ξυπόλυτος να προχωρά στο Γολγοθά του. Πάνω σ' αυτά τα υποσιτισμένα κορμιά, στα ατροφικά πόδια και τ' αδύναμα χέρια στηρίζεται «η εξέλιξη και η ευημερία». Ενα κομμάτι ψωμί, που δεν μπορεί να θρέψει όνειρα κι ελπίδες, που δεν μπορεί καν να χορτάσει ανύπαρκτα στομάχια, γίνεται η «παγίδα» και ταυτόχρονα ο «σπόρος». Παγίδα για τους αδύναμους του κόσμου αυτού και σπόρος για τους ισχυρούς που ξανά και ξανά θα θησαυρίζουν σε βάρος τους. Οι τραγικές ειρωνείες πολλές. Η μεγαλύτερη; Πρόσφατα γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας.


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Βεσπασιανοί και Καππαδόκες

Τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση κατά την κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού που είναι για πρώτη φορά - όπως διατείνεται - πλεονασματικός, κατά διακόσια δισ. περίπου. Ομως και εάν έτσι έχουν τα πράγματα και δεν πρόκειται για κάποια λογιστική αλχημεία του Γιάννου και των επιτελών του, προς τι οι χαρές και τα πανηγύρια; Χαίρεται και υπερηφανεύεται κάποιος, όταν έχει πετύχει έναν άθλο και όχι όταν έχει διαπράξει μια αθλιότητα. Και στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε σαφώς με μια μέγιστη αθλιότητα, αν αναλογιστούμε ότι αυτό το «πλεόνασμα» οφείλεται σε μία άκρως αντιλαϊκή πολιτική ετών, που έχει εξοντώσει τις χαμηλόμισθες τάξεις και σε ένα γενικό ξεπούλημα δημοσίων οργανισμών και άλλων κρατικών επιχειρήσεων, που στήθηκαν και αναπτύχθηκαν με τον ιδρώτα των εργαζομένων και το χειρότερο: το προσδοκώμενο περίσσευμα των διακοσίων δισ. προοιωνίζεται νέα βάρη για τους εργαζόμενους και μεγαλύτερη φτώχεια γι' αυτούς. Θα έχουμε, δηλαδή, πλεόνασμα σε χρήμα και μέγιστο έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής προστασίας. Και αυτό θεωρείται «άθλος» από την κυβέρνηση των φοροεισπρακτόρων και των ξεθεμελιωτών του τόπου!

Ηνέα λεηλασία των ισχνών εισοδημάτων θα γίνει, όπως ασφαλώς καταλαβαίνετε, στα πλαίσια της νέας κομπίνας που εφευρέθηκε, της «διατηρησιμότητας», δηλαδή, της ΟΝΕ. Αφού, με άλλα λόγια, οι κυβερνώντες έγδαραν το λαό για να πετύχουν την ένταξή μας στη νομισματική ένωση, τώρα αρχίζουν νέο κύκλο αφαιμάξεων για να διατηρήσουμε το... ύψιστο αγαθό που εξασφαλίσαμε. Και φυσικά αυτός ο κύκλος θα είναι πάλι πολυετής και σκληρότερος του προηγούμενου, είτε συνεχίσει να κυβερνά το ΠΑΣΟΚ είτε ανέλθουν στην εξουσία άλλοι ομογάλακτοί τους. Δυστυχώς για το λαό, έχει μπλέξει με τέτοιους φορομπήχτες που ουδόλως θα εκπλαγούμε αν τους δούμε να μιμούνται κάποια στιγμή στη «φαντασία» και τον κυνισμό τον περιβόητο Βεσπασιανό. Τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, δηλαδή, που έφτασε στο σημείο να επιβάλει φόρο και στις δημόσιες τουαλέτες και να απαντήσει στους διαφωνούντες συμβούλους του: «Λεφτά να μαζέψουμε, αγαπητοί μου, και ας είναι και από τα αποχωρητήρια. Το χρήμα, απ' όπου κι αν προέρχεται, δεν έχει οσμή»!

Υπό αυτά τα δεδομένα είναι βέβαιο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία νέα λαίλαπα από τράκες, περικοπές, αρπαχτές και ξεπουλήματα, χάριν της «διατηρησιμότητας» της ΟΝΕ ή δεν ξέρω τι άλλο θα σκαρφιστούν οι γδάρτες μας για να αποκρύψουν την αλήθεια που είναι μία και μόνη: Οτι, δηλαδή, ξεζουμίζουν εμάς τους εργάτες, τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους συνταξιούχους για να «ταΐζουν» τους ολίγους προύχοντες του τόπου και να «μπουκώνουν» με μισθούς εκατομμυρίων κάποιους «ημέτερους». Αυτού του είδους οι φάμπρικες, άλλωστε, έχουν εφαρμοστεί από όλους τους μεγάλους φορομπήχτες της Ιστορίας. Ετσι, πρόχειρα, θυμάμαι ότι ένα παρόμοιο κόλπο εφάρμοσε και ο υπουργός του Ιουστινιανού Ιωάννης Καππαδόκης. Με το πρόσχημα ότι έπρεπε να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας, άρχισε να χαρατσώνει άγρια τους φτωχούς και τους έφερε σε τέτοια κατάσταση απελπισίας, ώστε «μια εχθρική εισβολή να φαίνεται σε αυτούς λιγότερο φοβερή από την άφιξη στον τόπο τους των εισπρακτόρων του δημοσίου»! Και φυσικά μη νομίσει κανείς ότι με αυτό το ξεζούμισμα του λαού οργανώθηκε και ενισχύθηκε η άμυνα του βυζαντινού κράτους. Οχι, δα! Γιατί, όπως γράφει ο ιστορικός εκείνης της εποχής Αγαθίας, «τα χρήματα που συγκέντρωναν οι εισπράκτορες δήθεν για το Στρατό, κατασπαταλούνταν, τελικά, για τα συμπόσια της αυτοκρατορικής αυλής, για την κατασκευή άχρηστων έργων και τη δωροδοκία διαφόρων ατόμων». Ο,τι, δηλαδή, γίνεται και σήμερα από τους σύγχρονους Καππαδόκες, που μας κυβερνούν και μας αφαιμάζουν ασύστολα επί σειρά ετών, με το πρόσχημα της «σύγκλισης», της ΟΝΕ κλπ. Ντροπή τους και ας ανοίξει τα μάτια επιτέλους ο κόσμος που υποφέρει από αυτήν την αισχρή πολιτική.


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ