ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Αγώνες και πολιτικοί ελιγμοί

ΙΟΥΝΗΣ

10-11/6 Η έδρα της καγκελαρίας της Γερμανίας, η Βόννη, συγκλονίζεται από τις μαζικές διαμαρτυρίες που οργάνωσαν οι δικαστικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και ο δημόσιος τομέας διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της λιτότητας και την ολοένα αυξανόμενη ανεργία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των "15" στο Αμστερνταμ.

13/6 Η Ιταλία συγκλονίζεται από τη δράση των Ιταλών στρατιωτών που συμμετείχαν στην ειρηνευτική αποστολή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Σομαλία, που αποκαλύπτει το περιοδικό "Πανόραμα". Διατάσσεται η σύσταση Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης από δικαστικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους. Την επομένη παραιτούνται οι δύο στρατηγοί που ήταν επικεφαλής της ιταλικής αποστολής.

19/6 Ο 36χρονος Ουίλιαμ Χέιγκ, εκλέγεται στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας.

20-22/6 Στην Ισπανία διεξάγεται το συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου προς έκπληξη όλων ο Φελίπε Γκονζάλεθ αποσύρεται από την ηγεσία του κόμματος και στη θέση του εκλέγεται ο Χοακίν Αλμούνια.

26/6 Ο Μπερτ Αχερν, αρχηγός του "Φάινα Φέιλ", λαμβάνει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και εκλέγεται νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

ΙΟΥΛΗΣ

11/7 Η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ απαγάγει το δημοτικό σύμβουλο του κυβερνώντος "Λαϊκού Κόμματος" στην πόλη Ερμούα, Ανχελ Μπλάνκο Γκαρίδο.

14/7 Η Ισπανία συγκλονίζεται από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της βίας, εκατομμύρια Ισπανοί παρακινημένοι και από την κυβέρνηση ξεσπούν στους δρόμους... Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ανακοινώνει επιπρόσθετα σκληρότερα μέτρα στον αντιτρομοκρατικό νόμο.

19/7 Στη Βόρεια Ιρλανδία ο ΙΡΑ ανακοινώνει μέσω της κρατικής τηλεόρασης (!) την κήρυξη της μονομερούς εκεχειρίας, την οποία χαιρέτισαν οι Μπλερ και Κλίντον και φυσικά ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς. Αυτό κάνει το Σιν Φέιν "νόμιμο" να συμμετάσχει στις πολυμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες όμως καταρρέουν, καθώς οι προτεστάντες δεν "πείθονται" και ζητούν την παράδοση των όπλων από τον ΙΡΑ, που φυσικά δε γίνεται αποδεκτό.

27/7 Η Κεντρική Ευρώπη "βυθίζεται" για τρεις περίπου εβδομάδες κάτω από το νερό, εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που προκάλεσαν την υπερχείλιση των ποταμών και τις χειρότερες πλημμύρες τα τελευταία 200 χρόνια. Αποτέλεσμα, 100 νεκροί και ανυπολόγιστες ζημιές.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

24/8 Η Σουηδία στο παγκόσμιο... μικροσκόπιο, καθώς δημοσίευση έρευνας σε εφημερίδα φέρνει στο φως μία "ναζιστικού τύπου φρικαλεότητα" που συντελούνταν από το 1935 έως και το 1976. Περισσότερες από 60 χιλιάδες γυναίκες υποβλήθηκαν σε υποχρεωτική στείρωση, επειδή οι αρχές έκριναν ότι το είδος τους δεν ήταν αρκετά ικανοποιητικό να αναπαραχθεί μια και ανήκαν σε κατώτερες φυλές, όπως πολύ χαμηλά εισοδήματα, διαφορετικές φυλές ή είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και σχετική διανοητική καθυστέρηση! Ο "σκανδιναβικός σοσιαλισμός" και ο "εναλλακτικός παράδεισος" γυμνός...

Το σκάνδαλο προκαλεί την αποκάλυψη πολλών ανάλογων "αριανών νομοθεσιών" στη Δανία, τη Φιλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Αυστρία και ο κατάλογος είναι ακόμα ανοιχτός...

29/8 Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, καλεί επισήμως το Σιν Φέιν να συμμετάσχει επί ίσοις όροις στις πολυμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες, που θα αρχίσουν το Σεπτέμβρη.

31/8 Η πριγκίπισσα Νταϊάνα χάνει τη ζωή της σε δυστύχημα στο Παρίσι μαζί με το συνοδό της Ντόντι Αλ Φαγιέντ.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

8/9 Ο Μπετίνο Κράξι, επί χρόνια πρωθυπουργός της Ιταλίας παραπέμπεται από την Εισαγγελία του Μιλάνου για φορολογική απάτη, αλλά διαφεύγει.

9/9 Νέο ρεκόρ ανεργίας στη Γερμανία, καθώς το ποσοστό φτάνει στο 12,4%.

11/9 Οι Σκότοι ψηφοφόροι τάχθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της περιορισμένης αυτονομίας από τη Βρετανία και την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου Κοινοβουλίου, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη.

15/9 Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία κυοφορούσαν διάφορες εκπλήξεις, καθώς προκλήθηκε μια σχετική αλλαγή του πολιτικού χάρτη της χώρας με τη δυναμική είσοδο του ακροδεξιού κόμματος της "Προόδου" που απέσπασε το 15,3% των ψήφων και αναδείχτηκε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κυβερνών "Εργατικό Κόμμα" έρχεται μεν πρώτο με 35,1% αλλά ο πρωθυπουργός Γιάγκλαντ και η κυβέρνησή του παραιτούνται εξαιτίας της προεκλογικής δέσμευσης του Γιάγκλαντ ότι θα παραιτηθεί αν δεν καταφέρει το κόμμα του να συγκεντρώσει το ποσοστό των εκλογών του 1993.

18/9 Στη Βρετανία, ανάλογο δημοψήφισμα με της Σκοτίας και εξίσου θετικό αποτέλεσμα διεξάγεται και στην Ουαλία, που παίρνει το δρόμο της αυτονομίας.

21/9 Εκλογές και στην Πολωνία, όπου νικητής αναδείχνεται ο δεξιός συνασπισμός "Δράση για Αλληλεγγύη" με 33,8% και 201 έδρες έναντι της "Συμμαχίας της Δημοκρατικής Αριστεράς" που απέσπασε ποσοστό 27,1% και 164 έδρες. Ο πρόεδρος Κβανιέφσκι σπεύδει να καθησυχάσει τους πάντες ότι θα συνεργαστεί με τους νικητές ασχέτως κόμματος, μια και η πορεία για το ΝΑΤΟ και τη Δύση επείγει!

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

1/10 Η Ιταλία σε κυβερνητική κρίση, καθώς ο ηγέτης της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" ανακοινώνει ότι προτίθεται να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό λιτότητας που ετοιμάζεται να καταθέσει ο κυβερνητικός συνασπισμός Πρόντι. Στις 7 του μήνα, ο Πρόντι σε ομιλία του στη Βουλή προτείνει δέσμη μέτρων (35ωρο), αλλά εμμένει στις προβλεπόμενες περικοπές από τα εισοδήματα των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων. Ο Μπερτινότι απορρίπτει τη δέσμη μέτρων. Πολλοί μιλούν για πρόωρες εκλογές, ανάμεσά τους και ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα, ηγέτης της "Ελιάς", του κυριότερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού. Τελικά στις 14/10 η κρίση αποσοβήθηκε μια και επήλθε συμφωνία μεταξύ της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" και της κυβέρνησης Πρόντι, για το 35ωρο, τις συντάξεις των βιομηχανικών εργατών και τη μείωση στις περικοπές κατά 500 δισ. λιρέτες.

7/10 Αρχισαν τελικά οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ οκτώ προτεσταντικών και καθολικών κομμάτων για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας. Στις 13/10 ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ συναντάται με τον ηγέτη του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, μια συνάντηση που χαρακτηρίζεται ιστορική, αφού είναι η πρώτη ανάλογη συνάντηση ηγετών από τη δεκαετία του '20.

- Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοινώνει ότι στις 28/5/98 θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την έγκριση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

16/11 Το δημοψήφισμα για την ένταξη της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ έχει "ευτυχή" κατάληξη για την κυβέρνηση, αφού οι Ούγγροι ψηφοφόροι αποφασίζουν - οριακά μεν - να εγκρίνουν την ένταξη.

27/11 Αγγλοι φοιτητές πραγματοποιούν μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο του Λονδίνου κατά των προτεινόμενων κυβερνητικών μέτρων για την επιβολή διδάκτρων και την περικοπή των φοιτητικών επιδομάτων, ζητώντας "Δωρεάν παιδεία για όλους".

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

Στην Ισπανία,νέο κύμα βίας γνωρίζει η χώρα των Βάσκων, αλλά και η υπόλοιπη Ισπανία από τη δράση της ΕΤΑ. Παρά την κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας από την οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, η βία είναι η πραγμάτωση του χρονικού προαναγγελθούσης βίας που όλοι είχαν προϊδεάσει ότι θα συμβεί μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για τα 23 ηγετικά στελέχη του πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ, του "Ερι Μπατασούνα", από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, την 1η Δεκέμβρη. Οι Βάσκοι καταδικάστηκαν σε 7ετή κάθειρξη με την κατηγορία διάδοσης προπαγάνδας της ΕΤΑ, επειδή κατά την προεκλογική περίοδο - το πρώτο τρίμηνο του 1996 - χρησιμοποίησαν τον τηλεοπτικό τους χρόνο για να δείξουν βίντεο στο οποίο εμφανίζονταν τρεις μασκοφόροι μαχητές της ΕΤΑ που πρόβαλαν τις απόψεις και διεκδικήσεις τους. Αυθημερόν της σύλληψης και του εγκλεισμού των ηγετικών στελεχών μια σειρά επιθέσεων από την ΕΤΑ άρχισαν να εκδηλώνονταν. Κατ' αρχάς με την τοποθέτηση και πυροδότηση βόμβας έξω από τράπεζα στην πόλη Σαν Σεμπαστιάν, που τραυμάτισε ελαφρά έναν αστυνομικό. Τρεις μέρες αργότερα επίθεση από οπλοφόρους που οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι είναι μέλη της ΕΤΑ, πυροβολούν και τραυματίζουν θανάσιμα έναν άλλο αστυνομικό. Ενώ στις 11 Δεκέμβρη άγνωστοι οπλοφόροι δολοφονούν τον 64χρονο Χοσέ Λουίς Κάσο,δημοτικό σύμβουλο και τοπικό ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος "Λαϊκού Κόμματος",κάνοντάς τον το 13ο θύμα της ΕΤΑ μέσα στο 1997.

Η Ιταλία σείεται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και από τις απεργιακές κινητοποιήσεις άλλων εργασιακών κλάδων. Κατ' αρχάς των γαλακτοπαραγωγών οι οποίοι επανέρχονται (19 Νοέμβρη) από τον προηγούμενο Γενάρη, ζητώντας από την κυβέρνηση την επιστροφή του συνόλου των προστίμων, αφού η Επιτροπή που ερευνούσε το ζήτημα αποφάνθηκε το καλοκαίρι ότι η εμφανιζόμενη ως υπερπαραγωγή και διάθεση γάλατος ήταν πλασματική, άρα δεν υφίσταται παράβαση των ποσοστώσεων που επιβάλλει η ΕΕ. Οι γαλακτοπαραγωγοί θα συνεχίσουν όλο το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη με κύριο αίτημα την ολική επιστροφή των προστίμων, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης να επιστρέψει το 80%, ενώ μαζί τους θα συντονιστούν κατά καιρούς οι ελαιοπαραγωγοί και αγρότες της υπαίθρου αποκλείοντας σταδιακά πολλές οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες, ακόμα και την ίδια την πρωτεύουσα Ρώμη. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και οι οδηγοί των φορτηγών πραγματοποιούν 24ωρες απεργίες, στάσεις εργασίας και αποκλεισμό των οδών.

Στη Γερμανία,η ανεργία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, ενώ ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας φέρει τον αριθμό των ανέργων κοντά στα πέντε εκατομμύρια με δυσοίωνες προβλέψεις να αυξηθεί και άλλο. Ταυτόχρονα, οι συνεχείς αποκαλύψεις για τη δράση των ναζιστικών κυκλωμάτων στο στράτευμα (Μπούντενσβερ) προκαλούν μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμό στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και τριβές μεταξύ των κομμάτων.

Ομως οι κινητοποιήσεις των φοιτητών είναι το γεγονός του μήνα, αφού όταν πρωτοξεκίνησαν στις 22 του Νοέμβρη κανείς δεν πίστευε ότι θα πάρουν τέτοιες διαστάσεις. Το συνεχώς διογκούμενο κίνημα των φοιτητών έχει σαν αιχμή του δόρατος το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για την αλλαγή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε ένα αμερικανικού τύπου πανεπιστήμιο, καθώς και την περικοπή των φοιτητικών επιδομάτων, των υποτροφιών και τη συνολική αναδιάρθρωση της δομής του ακαδημαϊκού προγράμματος και του χρόνου σπουδών. Επίσης, αντιτίθενται στην παρακμιακή και χαοτική κατάσταση των πανεπιστημίων εξαιτίας των ετήσιων περικοπών των κονδυλίων τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Στη Βρετανία και στην πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνινγκ Στριτ, πραγματοποιείται άλλη μια συνάντηση που χαρακτηρίζεται ιστορική, αυτής του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ με τον Τζέρι Ανταμς. Το Βορειοϊρλανδικό προσλαμβάνει νέες διαστάσεις, αφού με δυσκολία κρύβονται πια οι προθέσεις του Μπλερ να κλείσει το ζήτημα πάση θυσία...

Αλλαγές στις ηγεσίες - διατήρηση της πολιτικής

ΓΕΝΑΡΗΣ

18/1 Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Φραντς Βρανίτσκι, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, υποβάλλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο Κλέστιλ, η οποία και έγινε αποδεκτή. Διάδοχός του, ο έως τότε υπουργός Οικονομικών Βίκτορ Κλίμα.

21/1 Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Τσεχίας υπογράφουν σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας.

23/1 Ξεκινούν οι κινητοποιήσεις των γαλακτοπαραγωγών για τα υπέρογκα, όπως τα χαρακτηρίζουν, πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την ΕΕ εξαιτίας της παραβίασης των ποσοστώσεων παραγωγής και διάθεσης γάλακτος.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

8/2 Στη Γερμανία, το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει την άνοδο της ανεργίας το Γενάρη στο 12,2%. Αυτό αποτελεί και το πρώτο μεταπολεμικό ρεκόρ, που δυστυχώς θα καταρριφθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου.

10-11/2 Νέο κύμα βίας ξεσπά στην Ισπανία, όταν η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ πραγματοποιεί συνεχόμενες επιθέσεις. Βόμβα εξερράγη στη Γρανάδα, στη νότια Ισπανία, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν 10, ενώ σχεδόν την ίδια στιγμή δολοφονείται στη Μαδρίτη ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Μαρτίνεθ Εμπεραδόρ και βρίσκεται απαγχονισμένος ο Εουχένιο Αραμπούρο, μέλος του Εθνικού Γραφείου του Ερι Μπατασούνα, πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ. Την επομένη, νέα τρομοκρατική επίθεση στη χώρα των Βάσκων και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με την ΕΤΑ ούτε να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

23/2 Η Ντόλυ, το γνωστό και χαριτωμένο αρνάκι, εισβάλλει ξαφνικά στη ζωή μας μέσα από ένα εργαστήριο Βρετανών ερευνητών του Ινστιτούτου Ρόσλιν του Εδιμβούργου. Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ζωή από ένα και μοναδικό κύτταρο ζώου, που μετέτρεψαν σε έμβρυο και το τοποθέτησαν σε "θετή" μητέρα. Η μέθοδος της κλωνοποίησης, όπως ονομάζεται, δημιουργεί επανάσταση στη Βιογενετική, αλλάζοντάς το ρου της Επιστήμης, αλλά πιθανά και την Ιστορία της Ανθρωπότητας.

27/2 Πραγματοποιείται στο Αμστερνταμ, την ολλανδική πρωτεύουσα, η Διάσκεψη για την Παιδική Εργασία, όπου οι χώρες που συμμετείχαν ζητούν την έκλειψη της καταναγκαστικής εργασίας, της δουλείας, της πορνείας, της πορνογραφίας και της διακίνησης των ναρκωτικών που έχουν για θύματά τους τα μικρά παιδιά.

ΜΑΡΤΗΣ

5/3 Οι διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία καταρρέουν εξαιτίας των διαφωνιών όλων των πλευρών για τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων. Απαντες κρατούν στάση αναμονής, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι οι βρετανικές εκλογές δεν πρόκειται να αργήσουν και είναι διατεθειμένοι να περιμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

6/3 Τα ναυπηγεία του Γκντασκ στην Πολωνία κηρύσσουν πτώχευση και 3.800 εργαζόμενοι μένουν άνεργοι.

13/3 Μετά από κινητοποιήσεις και σκληρές διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, οι ανθρακωρύχοι πετυχαίνουν συμφωνία ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις που προετοιμάζονταν.

17/3 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ανακοινώνει ότι η ημερομηνία των εθνικών εκλογών θα είναι η 1η Μάη.

22/3 Εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλοί κάθε ηλικίας διαδηλώνουν κατά της ανεργίας και για το δικαίωμα στην εργασία, ζητώντας ταυτόχρονα από τον πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι να λάβει μέτρα.

ΑΠΡΙΛΗΣ

3/4 Ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ ανακοινώνει την πρόθεσή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση, κατά τις εθνικές εκλογές του 1998.

10-29/4 Εκτενής κρίση στις σχέσεις της ΕΕ με το Ιράν, με την απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης να καταδικάσει την ιρανική πολιτική ηγεσία ως υπεύθυνη για τη δολοφονία των τεσσάρων Κούρδων στο εστιατόριο "Μύκονος" του Βερολίνου, το 1992. Η Γερμανία διακόπτει προσωρινά τις σχέσεις με το Ιράν και διατάσσει την απέλαση 4 Ιρανών διπλωματών, ενώ ανακαλεί τον πρεσβευτή της από την Τεχεράνη. Το Ιράν απορρίπτει τις αιτιάσεις της Βόννης και απελαύνει αντιστοίχως 4 Γερμανούς διπλωμάτες. Η ΕΕ ακολουθεί το παράδειγμα της Γερμανίας, ανακαλώντας όλους τους πρεσβευτές των χωρών. Στις 29 το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών των 15 κρατών - μελών της ΕΕ στη συνεδρίασή του αποφασίζει την επιστροφή των πρέσβεων, αλλά εμμένει στη διακοπή του κριτικού διαλόγου και των διυπουργικών επαφών.

ΜΑΗΣ

1/5 Οι "Νέοι Εργατικοί" του Τόνι Μπλερ επικράτησαν θριαμβευτικά στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν έναντι του Συντηρητικού Κόμματος, συγκεντρώνοντας - με τη βοήθεια των χρηματιστηριακών κύκλων του Σίτι του Λονδίνου - ποσοστό 45% και 419 έδρες, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό του Κόμματος εδώ και δεκαετίες. Το Συντηρητικό Κόμμα που υπέστη βαριά ήττα συγκέντρωσε 31% και 165 έδρες αντίστοιχα, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 17% και 46 έδρες. Ο Τζον Μέιτζορ ανακοινώνει την παραίτησή του από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

3/5 Ο Τόνι Μπλερ είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας εδώ και 185 χρόνια και διορίζει νέα κυβέρνηση με αντιπρόεδρο τον Τζον Πρέσκοτ, υπουργό Εξωτερικών τον Ρούμπιν Κουκ, υπουργό Θησαυροφυλακίου τον Γκόρντον Μπράουν και αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα τον Νταγκ Χέντερσον, οι οποίοι στις πρώτες τους δηλώσεις διακηρύσσουν την απόρριψη του "ευρωσκεπτικισμού" που για χρόνια χαρακτήριζε τη βρετανική εξωτερική πολιτική και τονίζουν την πρόθεση της "εκσυγχρονιστικής νέας βρετανικής κυβέρνησης" για μία ενεργότερη και ουσιαστικότερη ανάμειξη στην ΕΕ, προωθώντας και μία μελλοντική ηγετική θέση.

15/5 Η Πρόεδρος της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, Μέρι Ρόμπινσον, αποδέχεται το αίτημα του πρωθυπουργού Τζον Μπρούτον για διεξαγωγή των εκλογών στις 6/6.

16/5 Ο Μπλερ προτείνει τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Βόρειο Ιρλανδία με τη συμμετοχή του Σιν Φέιν, πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ, χωρίς να θέτει απαραίτητη προϋπόθεση την κήρυξη της κατάπαυσης του πυρός εκ μέρους του ΙΡΑ, γεγονός που προκαλεί τις οργισμένες αντιδράσεις των Προτεσταντών του Ολστερ, αλλά καταδεικνύει σαφέστατα τις διαθέσεις και τις προθέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού για το μέλλον των διαπραγματεύσεων. Την ίδια μέρα και λίγο πιο ανατολικά στον ευρωπαϊκό χάρτη, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Τέο Βάιγκελ προκαλούν μία μίνι πολιτική κρίση, καθώς υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα πληροί ακόμα και μέσα στο 1997 τα κριτήρια του Μάαστριχτ για την ΟΝΕ, τουλάχιστον ως προς τον περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος στο 3%.

29/5 Ο Βάιγκελ εμμένει και προτείνει να ανατιμηθούν κατά 60% έναντι του χρυσού τα συναλλαγματικά αποθέματα της Γερμανικής Τράπεζας, ώστε να προκύψει το αναγκαίο πλεόνασμα των 20 δισ. μάρκων, που απαιτείται για τη σύγκλιση της γερμανικής οικονομίας προς τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Απίστευτη αναστάτωση προκαλείται σε όλη την Ευρώπη, αλλά δεν είναι αυτή που κάνει τους Καταλανούς εθνικιστές να προειδοποιούν τον Ισπανό πρωθυπουργό Αθνάρ, ότι θα αποσύρουν την υποστήριξή τους από την κυβέρνησή του στο Κοινοβούλιο, στις αρχές του 1998. Ο λόγος... οι εκπεφρασμένες προθέσεις του Αθνάρ για την κατάργηση της διδασκαλίας πολλών τοπικών γλωσσών, ανάμεσά τους και η καταλανική και όχι μόνο...

Η Ευρώπη στο "μάτι του κυκλώνα"

Οι αλλαγές που συντελέστηκαν τη χρονιά που πέρασε για την Ευρώπη ήταν αποκαλυπτικές σε σημαντικό βαθμό για την πορεία της στο μέλλον, αλλά και το ρόλο που ευελπιστούν να παίξουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στον ευρωπαϊκό, και όχι μόνο, χώρο. Η εκλογή του Τόνι Μπλερ στην πρωθυπουργία της Βρετανίας χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ ως μια "πνοή αλλαγής", σαν ένας "άνεμος αλλαγής" που μπορεί να φέρουν "οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις", που μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες χώρες στη δημιουργία τέτοιων χώρων άσκησης εξουσίας και πολιτικής. Αυτό όμως που τελικά μένει, κοιτώντας πίσω από την καλογυαλισμένη βιτρίνα, είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό που συνήθως προβάλλεται από τα ΜΜΕ.

Τα νέα δυναμικά και εκσυγχρονιστικά κράτη δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα ιδιαίτερο στον πολιτικό λόγο και την κοινωνία στο σύνολο της. Οι σημαντικές και τρομακτικές αλλαγές στα πρόσωπα δε σήμαιναν καθόλου και αλλαγές σε επίπεδο πολιτικής. Μάλιστα η επίθεση στα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων είναι τόσο απροκάλυπτη και εκβιαστική, μία επίθεση που μόνο οι σκληρές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις τολμούσαν παλιότερα να πράξουν, ξεσηκώνοντας πάντα θύελλα αντιδράσεων και αγώνων. Το ερώτημα όμως παραμένει πάντα το ίδιο, και αυτοί που θα πρέπει να δώσουν μία απάντηση είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που πλήττονται.

Η Ντόλυ, το κλωνοποιημένο αρνάκι ...κοιτώντας το είδωλό του στον καθρέπτη

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των φοιτητών στη Γερμανία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ