ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Γενάρη 1999
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ
Φύλακας των πεπραγμένων

Περισσότερο από ποτέ, αυτή τη χρονιά η Ευρώπη "αναδομείται", το ΕΥΡΩ και η ΟΝΕ είναι πλέον πραγματικότητα, το ίδιο και όσα θα πρέπει να καταβάλλουμε για να επιτύχουμε τους στόχους τους, τα σύνορα μέσα στην ΕΕ ρευστοποιούνται, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ κοιτάζουν πια προς ανατολάς. Τα θεμέλια για τον υποτιθέμενο "εκσυγχρονισμό" της έχουν μπει χρόνια τώρα, αλλά τη χρονιά που πέρασε, περισσότερο από κάθε άλλο έτος από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η γηραιά ήπειρος προσπαθεί να βάλει μία καινούρια επιμελώς αστραφτερή φορεσιά, κάπως "τριτοδρομική". Μια ενδιάμεση στολή ανάμεσα στην αυστηρή βικτοριανή ενδυμασία και τη "νεοπλουτίστικη σοσιαλιστική γκλαμουριά" που επικρατούσε κατά τη δεκαετία του '80.

Η επίτευξη αυτού του στόχου - του "τρίτου δρόμου" - είναι όραμα και επιδίωξη ενός ανθρώπου που η χώρα του δε συμμετέχει στην εφαρμογή του ΕΥΡΩ και που η κυβέρνησή του υπερασπίζεται το έργο των προκατόχων του, και κυρίως της Μάργκαρετ Θάτσερ. Τα έργα και οι ημέρες του Τόνι Μπλερ και της κυβέρνησης των "Νέων Εργατικών" που την 1η Μάη συμπλήρωσε ένα χρόνο στην εξουσία. Τι έκανε αυτό τον πρώτο χρόνο και τι συνεχίζει να κάνει; Ενα από τα πρώτα μέτρα ήταν η άρνηση της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των συνδικάτων, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων - ακόμα και του μετρό του Λονδίνου, του Αντεργκράουντ - η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ο δραστικός περιορισμός των κρατικών επιδομάτων και ένα από τα τελευταία μέτρα που δεν υπολείπονται όμως σε ουσία είναι η κατάργηση της δωρεάν παιδείας (9/6). Οι προεκλογικές υποσχέσεις των Εργατικών δεν έμειναν μόνο υποσχέσεις τουλάχιστον όσον αφορά το σκέλος ως προς τους χρηματοοικονομικούς κύκλους του Σίτι του Λονδίνου. Εργο του θεωρούνται και τα θεμέλια της "ειρήνης" στη Βόρεια Ιρλανδία ελάχιστες βδομάδες πριν τη συμπλήρωση των 30χρονων ταραχών στο Ολστερ και τεσσάρων αιώνων συγκρούσεων.

Το ιρλανδικό παζλ

Πράγματι στις 10 Απρίλη και Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών οι εκπρόσωποι των οκτώ διαπραγματευόμενων πλευρών - όλων των κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας και της βρετανικής και ιρλανδικής κυβέρνησης - που επί 32 ώρες προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την οριστική επίλυση του ιρλανδικού προβλήματος, τελικά κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα δεσμευτικό κείμενο μιας συμφωνίας για το καθεστώς του Ολστερ και αμέσως χαρακτηρίστηκε "ιστορική". Η δήλωση του μετριοπαθούς ηγέτη του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς ότι η συμφωνία δεν είναι παρά η αρχή για την επίτευξη της ειρήνης αποτυπώνει ίσως καλύτερα από κάθε άλλη θριαμβολογία την πραγματική κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώθηκε τις πρώτες ώρες μετά την πανηγυρική υπογραφή της συμφωνίας στο Μπέλφαστ.

Η συμφωνία τελούσε υπό την αίρεση της έγκρισής της από τον ιρλανδικό λαό, ο οποίος με δύο δημοψηφίσματα κλήθηκε να την επικυρώσει. Τα δημοψηφίσματα στις 22 Μάη στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας (94% υπέρ) και το άλλο στο Ολστερ (71% υπέρ) έδωσαν το "πράσινο φως" στη συμφωνία, επικυρώνοντας και νομιμοποιώντας την. Το επόμενο βήμα ήταν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών των νέων οργάνων και του Τοπικού Κοινοβουλίου. Σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα, μια και πολλοί μετριοπαθείς Προτεστάντες διαφώνησαν με την απόφαση του ηγέτη τους Ντέιβιντ Τριμπλ να εγκρίνει το κείμενο, υποκύπτοντας - όπως λένε - στις αφόρητες πιέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, αλλά και στις προσωπικές εκκλήσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον. Στις 25/6 οι εκλογές διεξήχθησαν χωρίς σοβαρές παρενοχλήσεις και όλα τα κόμματα μάλλον έμειναν ευχαριστημένα από την κατανομή των δυνάμεων. Ενώ την 1η Ιουλίου το Τοπικό Κοινοβούλιο στην πανηγυρική συνεδρίασή του θα "διορίσει" τον Τριμπλ, ηγέτη του Ενωτικού Κόμματος του Ολστερ, πρωθυπουργό της, υπό καθεστώς αυτονομίας πλέον, Βόρειας Ιρλανδίας.

Τα δύσκολα μάλλον τώρα ξεκίνησαν για τη Βόρεια Ιρλανδία καθώς η συμφωνία, που είναι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών όλων των πλευρών, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα ως διά μαγείας. Η βία είναι σύμφυτη με την κοινωνία του Ολστερ την τελευταία τριακονταετία και τις πρώτες ανάσες ανακούφισης για την επιτυχή ολοκλήρωση των πρώτων σταδίων της εφαρμογής της συμφωνίας ακολούθησαν τα σύννεφα ανησυχίας, καθώς τα βίαια επεισόδια των Προτεσταντών του Τάγματος της Οράγγης κόντεψαν να τινάξουν τη νεόκοπη ειρήνη στον αέρα. Από τις 6/7 και για δύο ολόκληρες βδομάδες το πάθος των Προτεσταντών πυρπόλησε τους δρόμους του Πορταντάουν. Οι βίαιες επιθέσεις θα συνεχιστούν και στις 15/8 μία τεράστια έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης Ομαγκ θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 28 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 200. Την ευθύνη θα αναλάβει ο "αληθινός ΙΡΑ", κομμάτι του ΙΡΑ που έχει αποσχιστεί. Το θέμα της τόσο εύθραυστης ειρήνης θα βρεθεί και πάλι στα χείλη όλων και θα συνεχίσει να βρίσκεται για πολύ καιρό ακόμα, αφού σποραδικές εκτονώσεις βίας θα εξακολουθούν να υπάρχουν, αποδεικνύοντας το δύσκολο δρόμο της ειρήνης ακόμα και μετά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης (16/10) στους δύο ηγέτες, τον Προτεστάντη Ντέιβιντ Τριμπλ και τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος καθολικό Τζον Χιούμ.

Ο δρόμος είναι δύσβατος, αλλά για τον Τόνι Μπλερ η ανακούφιση μεγάλη, αφού μπορεί να παραμερίσει ένα ακανθώδες ζήτημα και να αφοσιωθεί στην ποθούμενη ευρωπαϊκή στροφή και τον παραμερισμό του ευρωσκεπτικισμού. Εξάλλου η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Γερμανίας ευνοεί τα σχέδιά του.

Η "νέα εποχή" της Γερμανίας

Η ανεργία ήταν το μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τη γερμανική κοινωνία και την ατμομηχανή της Ευρώπης, αφού πλέον επισήμως το ποσοστό των ανέργων το Γενάρη σχεδόν άγγιξε το 12%, για να φτάσει το Φλεβάρη σε νέο θλιβερό ρεκόρ 12,6%! Ολοι μιλούσαν και παραλλήλιζαν την κατάσταση της Γερμανίας, που είχε πια μεταμορφωθεί σε κοινωνία ανέργων, με αυτή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, που οδήγησε στην άνοδο του Εθνικοσοσιαλισμού και του Χίτλερ. Οι υποσχέσεις του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ και τα μέτρα που έπαιρνε αποδείχτηκαν ανεπαρκή, πώς θα μπορούσαν άλλωστε. Ακολουθώντας το παράδειγμα των Γάλλων "συναδέλφων τους", οι Γερμανοί άνεργοι οργανώθηκαν και πραγματοποίησαν μαζικά συλλαλητήρια (5/2) σε όλες τις μεγάλες πόλεις, απαιτώντας τη λύση στο χρόνιο πλέον πρόβλημα της ανεργίας, αφού όπως διατράνωσαν η εργασία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο. Οι άνεργοι υπόσχονται, και με την αρωγή και συμπαράσταση των συνδικαλιστικών φορέων, ότι θα συνεχίσουν να διοργανώνουν κάθε πρώτη βδομάδα κάθε μήνα - την ημέρα που το Ομοσπονδιακό Γραφείο θα ανακοινώνει τα νέα ποσοστά ανεργίας - διαδηλώσεις μέχρι και τις εκλογές. Ομως το κίνημα των ανέργων και εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα αρχίσει να φθίνει.

Μία προεκλογική περίοδος που άρχισε πολλούς μήνες πριν τις γενικές εκλογές της 27ης Σεπτέμβρη. Για την ακρίβεια από τη στιγμή που ο ηγέτης του "Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος" Οσκαρ Λαφοντέν,υπολογίζοντας στη μεγάλη επιστροφή του κόμματος στην εξουσία, "υποχρεώνεται" εκ των πραγμάτων να δώσει το χρίσμα του υποψηφίου καγκελαρίου στον Γκέρχαρντ Σρέντερ τον περασμένο Μάρτη, μετά τη σαρωτική νίκη του Σρέντερ στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας (1/3). Τα ακανθώδη προβλήματα της γερμανικής κοινωνίας, η μακρά σε διάρκεια προεκλογική εκστρατεία και η "κούραση" του πρώην πλέον καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ έδωσαν στον Σρέντερ μία ευρεία νίκη και κυρίως τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Πράσινους, σχεδόν απρόσκοπτα. Τελικά στις 24/10 το κόμμα των Πρασίνων θα υπογράψει το σύμφωνο συνεργασίας με τον Σρέντερ και η "κοκκινοπράσινη" κυβέρνηση θα είναι γεγονός, ενώ ο Σρέντερ ορκίστηκε (27/10) από την "Μπούντεσταγκ" νέος καγκελάριος της Γερμανίας.

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του όλοι θέλησαν να προσδώσουν μία διαφορετικότητα, ένα ιδιαίτερο χρώμα και ύφος, για την επικείμενη διακυβέρνηση Σρέντερ. Ολοι μίλησαν για "καινούρια εποχή" για τη Γερμανία στο κατώφλι του 2000. Στην πραγματικότητα το πιο σημαντικό γεγονός είναι η αποχώρηση του "δεινόσαυρου" της γερμανικής πολιτικής σκηνής, Χέλμουτ Κολ, από την ηγεσία της χώρας μετά από 16 συναπτά έτη, καθώς και η μετακόμιση της έδρας της κυβέρνησης από τη Βόννη στο Βερολίνο και στο Ράιχσταγκ. Η "κοκκινοπράσινη" κυβέρνηση όπως και η ομογάλακτή της των "Νέων Εργατικών" δήλωσε ότι στο οικονομικό επίπεδο θα συνεχίσει το έργο του Κολ. Τα πρώτα δείγματα αυτών των δύο μηνών δείχνουν ότι επί της ουσίας καμία διαφορά δεν υπάρχει, αν και οι τυμπανοκρουσίες και πιο ευλύγιστη "γλώσσα" του Σρέντερ δημιουργούν μάλλον οφθαλμαπάτες ότι κάτι διαφορετικό συντελείται. Αν και από τα πρώτα μέτρα ήταν η συγκέντρωση δυνάμεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, πρόκειται - τουλάχιστον προς το παρόν - για καθαρά διαχειρισιακούς χειρισμούς, που φυσικά δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα, αφού χρειάζεται ριζικές και εκ βάθρων αλλαγές εξ ου και οι προβλέψεις (12/98) του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ ότι η ανεργία τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη αν και θα μειωθεί αυτή η μείωση θα είναι οριακή.

Οσο για την εξωτερική πολιτική; Ολοι οι αναλυτές έσπευσαν να τονίσουν εξ αρχής ότι η ηλικία του Σρέντερ τον απαλλάσσει από το σύνδρομο των ενοχών του Β Παγκοσμίου Πολέμου, που ταλάνιζε ανεξαιρέτως όλους τους προκατόχους του και περιόριζε σε δυναμικότητα το ρόλο της χώρας. Συνεπώς κατέληγαν ανοίγεται μία νέα σελίδα στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, η οποία μάλλον φάνηκε με τη στάση απόλυτης ευθυγράμμισης με τις ΗΠΑ και Βρετανία για στους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, που καταδεικνύουν εύγλωττα τις προθέσεις, αλλά και τη διάθεση και δυναμική του γερμανο-βρετανικού άξονα με τον ταυτόχρονο παραμερισμό της Γαλλίας από το ευρωπαϊκό κέντρο λήψης των αποφάσεων. Εξάλλου ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν,παρότι θεωρητικά ανήκει στην ομάδα των κεντροαριστερών ηγετών που θα "ηγηθούν" το μοντέλο του "τρίτου δρόμου", που είναι ένας "καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο"!!! Ελάχιστα καλύτερη μεταχείριση λαμβάνουν και οι Ιταλοί ηγέτες της κεντροαριστεράς, αλλά μάλλον περισσότερο, γιατί το τοπίο στη γείτονα είναι μονίμως ρευστό....

Η ιταλική "ρευστότητα"

...με τις αλλεπάλληλες αλλαγές στην ηγεσία της χώρας, αλλά και τις ακραίες σκέψεις του σημερινού πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ' Αλέμα,για τον... ανασχηματισμό επί του ανασχηματισμού της ανασύνθεσης... του νέου κόμματος και της νέας "κεντροαριστερής" πολιτικής δύναμης, των "Δημοκρατών της Αριστεράς" στο ιδρυτικό τους συνέδριο στις 12-15/2 στη Φλωρεντία. Οι επιλογές αυτές του Ντ' Αλέμα μάλλον προκάλεσαν δυσφορία στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της "Ελιάς", αφού ο τότε πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι είχε δείξει μάλλον τη δυσαρέσκειά του γι' αυτόν το νέο πολιτικό φορέα, που ο ίδιος μάλλον ήταν απλός θεατής, παρά τις προσπάθειές του να "εκσυγχρονίσει" τη γείτονα με κάθε τρόπο, ακόμα και με την ιδιωτικοποίηση των εθνικών μνημείων της χώρας!!!

Η κρίση που ξέσπασε μέσα στο καλοκαίρι για την υλοποίηση των μακροπρόθεσμων μεταρρυθμιστικών μέτρων, τελικά αποσοβήθηκε, αφού ο καθηγητής Οικονομικών, Πρόντι, κατάφερε να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του ιταλικού Κοινοβουλίου (22/7). Δυστυχώς... δε στάθηκε τόσο τυχερός στην κρίση που ξέσπασε τον Οκτώβρη και έριξε τον κυβερνητικό συνασπισμό της "Ελιάς". Αιτία ο προϋπολογισμός για το 1999 και εκδηλώθηκε στις 3/10, όταν μετά από την πίεση της βάσης του Κόμματος της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" για την καταψήφιση του προϋπολογισμού λιτότητας, αλλά και της στήριξης μιας κυβέρνησης που τα μέτρα που παίρνει έχουν καθαρά αντιλαϊκό χαρακτήρα, ο γραμματέας του Κόμματος Φάουστο Μπερτινότι ζήτησε την άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Πράγματι στη συνεδρίαση της ΚΕ την επόμενη μέρα αποφασίστηκε η καταψήφιση του προϋπολογισμού και άρση της ψήφου εμπιστοσύνης. Ο Πρόεδρος Αρμάντο Κοσούτα όμως, διαφωνώντας ανοιχτά με την απόφαση, υποβάλλει την παραίτησή του, ενώ μαζί με ένα τμήμα της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" θα διαχωρίσει τη θέση του και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Πρόντι, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τελικά θα καταψηφιστεί με ψήφους 313 κατά και 312 υπέρ (8/10). Τελικά το τμήμα της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" θα αποχωρήσει οριστικά από το κόμμα ιδρύοντας τους "Ιταλούς Κομμουνιστές" με επικεφαλής τον Κουσούτα, κόμμα που θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση Ντ' Αλέμα, όταν η προσπάθεια του Πρόντι για το σχηματισμό κυβέρνησης προσέκρουσε στην άρνηση του Κόμματος της "Δημοκρατικής Ενωσης" του Φραντσέσκο Κοσίγκα να δεχτεί τους "Ιταλούς Κομμουνιστές" (14/10). Ο Κοσίγκα και το κόμμα του όμως δεν είχαν πρόβλημα να δεχτούν ακριβώς το ίδιο κυβερνητικό σχήμα με την εξαίρεση ότι ηγείτο ο Ντ' Αλέμα. Ετσι ο Ντ' Αλέμα έλαβε την εντολή (19/10) σχηματισμού από τον Πρόεδρο Λουίτζι Σκάλφαρο και ορίστηκε πρωθυπουργός (21/10), ενώ το κυβερνητικό σχήμα έλαβε την έγκριση τόσο του Κοινοβουλίου όσο και της Γερουσίας, ενώ αργότερα ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε χωρίς εκπλήξεις και ενώ όλη η χώρα και η Ευρώπη παρακολουθούσε την υπόθεση Οτσαλάν.

Με το βλέμμα στραμμένο προς Ανατολάς

Η Ευρώπη μπορεί να θεωρείται τοπίο που αλλάζει κυρίως με τη διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προς τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αρχής γενομένης με την είσοδο της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλη του 1999, στην επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυσή του. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις τίποτα δε δείχνει να ταράζει την "παθητική αδιαφορία" των πολιτών κάποιων κρατών της Ευρώπης, παρότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι τεράστια. Οι εκλογές (6/5) στην Ολλανδία ήταν κάτι παραπάνω από υποτονικές και ο πρωθυπουργός Βιμ Κοκ ανανέωσε τη θητεία του. Η Σουηδία μάλλον ακολούθησε αυτό το παράδειγμα και διατήρησε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στην εξουσία, δίνοντάς του την πλειοψηφία και πάλι στις εκλογές (20/9). Αντίθετα αλλαγή φρουράς είχε η Ουγγαρία, όταν νικητής των δύο γύρων των εκλογών (10 και 24/5) αναδείχτηκε η "Ενωση Νέων Δημοκρατών" του Βίκτορ Ορμπάν,που μετά από διαβουλεύσεις θα σχηματίσει κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Το μοναδικό φαινόμενο που ήρθε να ξαφνιάσει τους Ευρωπαίους και απείλησε να παραλύσει τις εμπορικές διακινήσεις όλης της γηραιάς ηπείρου ήταν η απεργία των Δανών εργαζόμενων στο βιομηχανικό τομέα. Ο πρωθυπουργός Πολ Ρασμούσεν μάλλον αδιάφορα αντέδρασε - πιθανά και λόγω της ανανέωσης της θητείας του για μία ακόμα τετραετία στις πρόωρες εκλογές (11/3) - στην απεργία διαρκείας που κήρυξαν μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι, καταγγέλλοντας τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ζητώντας παράλληλα ακόμα μία βδομάδα άδειας. Η απεργία διήρκεσε πάνω από δύο βδομάδες, μετά από κυβερνητική παρέμβαση και κυβερνητική ρύθμιση (7/5) που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Οι Δανοί όμως δεν επιφύλαξαν άλλες εκπλήξεις και τελικά ψήφισαν υπέρ (55%-45%) της Συνθήκης του Αμστερνταμ (28/5).

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΑΛΛΙΑ
Το 1998 άρχισε και τελείωσε με διαδηλώσεις

Οι αρχές του 1998 βρήκαν τους δρόμους της Γαλλίας αλλά και μια σειρά από δημόσια κτίρια και πανεπιστήμια κατειλημμένα από δεκάδες χιλιάδες εξαγριωμένους άνεργους, οι οποίοι ζητούσαν από την κυβέρνηση Ζοσπέν να καταβάλει έκτακτο χριστουγεννιάτικο επίδομα, να αυξήσει το ποσό των μηνιαίων επιδομάτων ανεργίας και να προχωρήσει στη λήψη δραστικών άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της μάστιγας, που στη Γαλλία έχει, ήδη, πλήξει, επισήμως, το 12% του ενεργού πληθυσμού. Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες κράτησαν όλο το μήνα και σημαδεύτηκαν από σκληρά επεισόδια ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις καταστολής και στους διαδηλωτές - καταληψίες. Ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν επέμεινε στην αρχική του θέση για θεσμοθέτηση ενός ταμείου αρωγής και άμεση καταβολή του ποσού του 1 δισ. φράγκων ως χριστουγεννιάτικο βοήθημα, αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε άλλα μέτρα, δηλώνοντας γενικά ότι "η ανεργία πρέπει να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα". Στα πλαίσια αυτής της εξαγγελίας, η γαλλική Βουλή εγκρίνει με 316 ψήφους υπέρ και 254 κατά, στις 10 Φλεβάρη, την εφαρμογή του εργασιακού εβδομαδιαίου 35ωρου, από το 2000, υποστηρίζοντας ότι "αποτελεί βασικό μέτρο στην αντιμετώπιση της ανεργίας".

Στις 15 Μάρτη διεξήχθη ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οι οποίες έδωσαν και ένα πρώτο δείγμα της λαϊκής ανταπόκρισης στην κυβέρνηση Ζοσπέν. Αν και οι συνδυασμοί του κυβερνητικού συνασπισμού αύξησαν ή εδραίωσαν τις δυνάμεις τους, συγκεντρώνοντας σε εθνικό επίπεδο 40% της προτίμησης των ψηφοφόρων, ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η εντυπωσιακή αύξηση του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου", το οποίο συγκέντρωσε 15%, ενώ η αποχή ξεπέρασε το 40%. Μία βδομάδα αργότερα, όταν διεξήχθη ο δεύτερος γύρος, σοβαρότατα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την, κατά τόπους, συνεργασία του δεξιού συνασπισμού RPR - UDF με το "Εθνικό Μέτωπο". Η συνεργασία αυτή προκάλεσε κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της Δεξιάς, απειλήθηκαν με διαγραφή και διαγράφηκαν όσα στελέχη της την υιοθέτησαν, δρομολόγησε τη διάσπαση του UDF, δύο μήνες αργότερα, και ανάγκασε τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ να απευθύνει έκτακτο διάγγελμα στο γαλλικό λαό, με το οποίο καταδίκασε απερίφραστα την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Στις 21 Απρίλη, το Παρίσι υπογράφει συμφωνία με τη Νέα Καληδονία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μετά το πέρας μιας 20ετίας, για την ανεξαρτητοποίηση της αποικίας, ενώ ένα μήνα αργότερα, η γαλλική αστυνομία θέτει σε εφαρμογή αλλεπάλληλες επιχειρήσεις - "σκούπα" κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών, κυρίως από την Αλγερία, σε μια προσπάθεια να εκμηδενίσει τον όποιο κίνδυνο ενόψει της διεξαγωγής του Μουντιάλ.

Στις αρχές του ίδιου μήνα ολοκληρώθηκε η πολύκροτη δίκη του υπερήλικα πρώην αξιωματούχου του καθεστώτος Βισί, κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, και επιφανούς στελέχους της πολιτικής ζωής της Γαλλίας μέχρι και την Προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν, Μορίς Παπόν, ο οποίος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης για συνεργία σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επειδή βοήθησε στον εκτοπισμό χιλιάδων Εβραίων του Μπορντό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. Ο Παπόν είναι ο πρώτος Γάλλος αξιωματούχος που κατηγορήθηκε ανοιχτά για συνεργασία με τους ναζί όντας στέλεχος της κυβέρνησης Βισί, ενώ πλήθυναν οι φωνές εκείνων που κατηγορούν το σύνολο εκείνου του καθεστώτος για συνεργασία με τη φασιστική Γερμανία.

Παρ' όλα αυτά, τα προβλήματα δεν έλειψαν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, καθώς την 1η Ιούνη, οι πιλότοι της "Αιρ Φρανς" κατήλθαν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις, κατά 15%, περικοπές των αποδοχών τους και την άρνηση της διοίκησης της εταιρίας να μειώσει το ωράριο εργασίας τους. Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες διαβουλεύσεις, η απεργία έληξε στις 10 Ιούνη, παραμονή έναρξης του Μουντιάλ, μετά από την αποδοχή, εκ μέρους των πιλότων, να αποδεχτούν σε αντάλλαγμα για τις περικοπές πακέτο μετοχών της εταιρίας.

Το Σεπτέμβρη η Νομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίνει, με 16 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 1 αποχή, την άρση της διπλωματικής ασυλίας του ηγέτη του "Εθνικού Μετώπου" Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος, το 1997, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία, είχε δηλώσει ότι το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί δεν είναι παρά μια μικρή λεπτομέρεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Η απόφαση αυτή άνοιξε το δρόμο στη γερμανική Δικαιοσύνη να ασκήσει δίωξη σε βάρος του Λεπέν στις 30 Οκτώβρη, ενώ προηγήθηκαν αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του Λεπέν από τη γαλλική Δικαιοσύνη για εξύβριση και χειροδικία σε βάρος υποψηφίων άλλων κομμάτων κατά την προεκλογική εκστρατεία των δημοτικών εκλογών.

Τον ίδιο μήνα αρχίζει να παίρνει διαστάσεις το μαθητικό κίνημα στη Γαλλία, καθώς όλο και περισσότερα σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Οι μαθητές συντονίζουν τη δράση τους σε πανεθνικό επίπεδο και σείουν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας με γιγαντιαίες διαδηλώσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία, να αυξήσει τον αριθμό των διδασκόντων και να βελτιώσει την υλικοτεχνική υποδομή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι διαδηλώσεις των μαθητών, παρά τα γνωστά παρατράγουδα των ταραχοποιών και των επεισοδίων με την αστυνομία, ανανεώθηκαν για τις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι θα προχωρήσει σε αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν ικανοποίησε τους νεαρούς καταληψίες.

Από τις μεγάλες φετινές κινητοποιήσεις των ανέργων στη Μασσαλία
Η ανεργία ήταν το μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τη γερμανική κοινωνία κ

Η ανεργία ήταν το μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τη γερμανική κοινωνία και την "ατμομηχανή" της Ευρώπης, αφού πλέον επισήμως το ποσοστό των ανέργων το Γενάρη σχεδόν άγγιξε το 12%, για να φτάσει το Φλεβάρη σε νέο θλιβερό ρεκόρ, 12,6%!

Το Samurai ποτέ δεν πεθαίνει

Νέο Samurai παρουσίασε η Suzuki. Η ιαπωνική εταιρία, διαπιστώνοντας τη ραγδαία αύξηση πωλήσεων στην κατηγορία των τετρακίνητων αυτοκινήτων ελεύθερου χρόνου, ανανέωσε το αξιόπιστο τζιπάκι που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας.

Το νέο Samurai έχει επανασχεδιασμένη μάσκα, που ενσωματώνει νέους προβολείς. Νέοι και οι προφυλακτήρες και τα πλαϊνά χρυσαφένια προστατευτικά που κάνουν το τζιπάκι να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο επιβλητικό.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζει το ταμπλό με τα σπορτίβικα λευκά όργανα, οι στρογγυλοί αεραγωγοί και το τετράκτινο τιμόνι. Το ντουλαπάκι του ταμπλό είναι κλειδωτό, οι ταπετσαρίες καλύπτουν και τις πόρτες δίνοντας πιο "ΙΧίδικη" αίσθηση, ενώ το immobilizer βοηθάει για να έχετε το κεφάλι σας πιο ήσυχο.

Στα συν του νέου Samurai, το ανεξάρτητο υπερενισχυμένο πλαίσιο Iadder Frane, όπως και το σύστημα υποπολλαπλασιασμού της μετάδοσης κίνησης που βελτιώνει την ελκτική και αναρριχητική ικανότητα του μικρού τετρακίνητου.

Το Samurai φοράει το γνωστό τετρακύλινδρο 1300άρι κινητήρα των 69 ίππων και διατίθεται σε δύο εκδόσεις: cabrio και Metal - Top και τιμή 4.198.000 δρχ.

Πολύ όμορφα για να γεράσουν!

Πραγματικά αγέραστα μοιάζουν κάποια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Χάρη στην προσοχή και την αγάπη των ιδιοκτητών τους, τα 165 τετράτροχα και 35 δίτροχα έργα τέχνης που θαυμάσαμε στο 2ο Γύρο Αθηνών, βρίσκονται σε κατάσταση βιτρίνας. Εκτός από τα σπάνια, και ακριβά πλέον μοντέλα, με ηλικίες που αρχίζουν να μετρούν από το 1912. Προσέξαμε και αρκετά "φθηνά" λαϊκά αυτοκίνητα. Το BMW που άνοιγε από εμπρός ή το Fiat 500 ήταν οχήματα για την εργατιά. Ομως σήμερα αποτελούν κομμάτια αξίας και τραβούν πάνω τους τα βλέμματα, όχι μόνο γιατί διατηρούνται νέα, αλλά και χάρη στις διαχρονικές γραμμές τους και τις σχεδιαστικές προτάσεις που ενσωματώνουν.

Νέο Sedam από τη

Νέο Sedam από τη Chevrolet

To Impala έχει συνδυάσει το όνομά του με τη Chevrolet. To Sedan έχει πουληθεί, από το 1958 που πρωτοεμφανίστηκε, σε 13 εκατομμύρια Αμερικανούς. Η εταιρία παρουσιάζει στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Detroit το τελευταίο "τέκνο" της οικογένειας του Impala, το οποίο θα αρχίσει να πωλείται το φθινόπωρο.

Οδική άνεση, υψηλές επιδόσεις σε καλή τιμή συνδυασμένη με ελκυστική σχεδίαση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Impala. Εξοπλισμός που περιλαμβάνει τα πάντα και υπερσύγχρονα συστήματα (ελέγχου, πρόσφυσης ή πίεσης ελαστικών) και σπορ ανάρτηση συμπληρώνουν την εικόνα. Οσο για τους κινητήρες, υπάρχουν δύο εξακύλινδροι με απόδοση 180 και 200 ίππων και ροπές φορτηγού!

ΣΠ Ιδέες ολυμπιακών

Toyota

Ιδέες ολυμπιακών προδιαγραφών

Τους δικούς της Ολυμπιακούς Αγώνες Ιδεών διοργάνωσε για 23η φορά η Toyota. Στο διαγωνισμό που μετέχουν μηχανικοί αλλά και άλλοι υπάλληλοι της εταιρίας, υποβλήθηκαν 643 αυτοκινητιστικές προτάσεις, που εκτέθηκαν σε 16 σχεδιαστικές ιδέες.

Η πιο "προχωρημένη" ήταν το Big Ring (φωτό 1), ένα όχημα - παιχνίδι το οποίο, όπως ακριβώς μια μπάλα και χάρη σε ένα μεγάλο εξωτερικό δαχτυλίδι που υπάρχει στη βάση του, μπορεί να κινείται προς κάθε κατεύθυνση.

Χαριτωμένο και ολίγον "παραμυθένιο" το Walking Ipooh (φωτό 2) - ένα χαριτωμένο ζωάκι με τη μορφή μασκότ - που κινείται με πετάλια.

Στην πίεση των ελαστικών χρωστάει τη δυνατότητά του να στρίβει ένα άλλο αυτοκίνητο χωρίς τιμόνι. Το όχημα που σύμφωνα με το σχεδιαστή "προκαλεί την οδική σας αίσθηση" (φωτό 3) διαθέτει δύο χειριστήρια που αυξομειώνουν τη διάμετρο των τροχών!

Με ευαισθησία απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες το Life Care Car (φωτό 4), που επιτρέπει την είσοδο της αναπηρικής καρέκλας χωρίς τη βοήθεια τρίτων, δίνοντας τη δυνατότητα ελεύθερης αυτοκίνησης.

ΣΠ Στο Μόντε Κάρλο η Πρεμιέρα

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι

Στο Μόντε Κάρλο η πρεμιέρα

Στο Μόντε Κάρλο ξεκινά σήμερα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Στο πριγκιπάτο όπου διεξάγεται πάντα ένας δύσκολος αγώνας, οι φίλαθλοι περιμένουν την πρώτη εμφάνιση του Φόκους που αντικαθιστά το επιτυχημένο Εσκορτ. Στο μπάκετ του Φορντ θα βρίσκεται, και αυτός για πρώτη φορά, ο Κόλιν Μακ Ρέι, ενώ δεύτερος οδηγός της ομάδας είναι ο Σίμον Ζαν Ζοζέφ.

Ο πρωταθλητής Τόμι Μάκινεν θα βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο μπάκετ του Μιτσουμπίσι, που όμως έχει αλλάξει χρώματα, λόγω Μάλμπορο. Νεοφερμένος στην ομάδα των τιτλούχων ο Φρέντι Λόιξ.

Την πρώτη πραγματοποιεί στο Μόντε Κάρλο και το SEAT Κόρντομπα με οδηγούς τους Πιέρο Λιάτι και Χάρι Ροβάμπερα. Επίσημη πρώτη και για το εικοσαβάλβιδο Σκόντα Οκτάβια με τον πρωτοκλασάτο οδηγό Αρμιν Σβαρτς και τον Πάβελ Σιμπέρα.

Η Σουμπαρού κατεβαίνει χωρίς βασικό χορηγό αλλά με τρία αυτοκίνητα και οδηγούς τους Κάνκουνεν, Μπερνς και Τίρι. Με ενδιαφέρον αναμένεται το αν θα αποφασίσει η ομάδα να χρησιμοποιήσει το νέο ημιαυτόματο κιβώτιο τύπου Φόρμουλα 1.

Οι μεγάλοι χαμένοι της περσικής χρονιάς Toyota και Κάρλος Σάινθ ελπίζουν σε μια καλύτερη και πιο τυχερή χρονιά, όπως και ο δεύτερος οδηγός της ομάδας Ντιντιέ Οριόλ και οι οποίοι εμφανίζονται χωρίς ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Οσοι περιμένουν το νέο Peageot 206 WRC, ας κάνουν υπομονή αφού δε θα εμφανιστεί μια και δεν είναι ακόμα έτοιμο.

Στο Μόντε Κάρλο θα υπάρχει και ελληνική συμμετοχή αφού θα τρέξει ο Ιαβέρης με τα χρώματα της Εθνικής και την υποστήριξη της "Φίατ Αουτο Ελλάς".

Η νίκη του Γ. Σρέντερ στις γερμανικές εκλογές δε δικαίωσε τους ψηφοφόρ

Η νίκη του Γ. Σρέντερ στις γερμανικές εκλογές δε δικαίωσε τους ψηφοφόρους του...

ΣΠ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ '99

Πρόγραμμα '99

17 - 20 Ιανουαρίου Monte Carlo

12 - 14 Φεβρουαρίου Ράλι Σουηδίας

26 - 28 Φεβρουαρίου Ράλι Σαφάρι

21 - 24 Μαρτίου Ράλι Πορτογαλίας

19 - 21 Απριλίου Ράλι Catalunya

7 - 9 Μαϊου Γύρος Κορσικής

22 - 25 Μαϊου Ράλι Αργεντινής

6 - 9 Ιουνίου Ράλι Ακρόπολις

15 - 18 Ιουλίου Ράλι Νέας Ζηλανδίας

20 - 22 Αυγούστου Ράλι Χιλίων Λιμνών

16 - 19 Σεπτεμβρίου Ράλι Κίνας

11 - 13 Οκτωβρίου Ράλι Sanremo

4 - 7 Νοεμβρίου Ράλι Αυστραλίας

21 - 23 Νοεμβρίου Ράλι Αγγλίας

Ο Ιαβέρης στο Μόντε Κάρλο, μοναδική ελληνική συμμετοχή

Κάρλος Σάινθ, ο άτυχος της περσινής χρονιάς πάλι με την Toyota

Οι διαδηλώσεις των μαθητών, παρά τα γνωστά παρατράγουδα των

Οι διαδηλώσεις των μαθητών, παρά τα γνωστά παρατράγουδα των ταραχοποιών και τα επεισόδια με την αστυνομία, ανανεώθηκαν για τις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι θα προχωρήσει σε αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν ικανοποίησε τους νεαρούς καταληψίες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ