ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ...
Κυρώσεις, αλλά και σύγκρουση συμφερόντων

ΓΕΝΑΡΗΣ

3/1: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ανακοινώνει την παράταση της αναστολής του νόμου Χελμς - Μπάρτον, του νόμου που προσπαθεί να στραγγαλίσει την κουβανική οικονομία, αφού καταπνίγει τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας με τρίτα κράτη, με την επιβολή κυρώσεων σε όσες εταιρίες συναλλάσσονται με την Κούβα. Παρά τις πιέσεις όμως και την ιδιαιτερότητα στις σχέσεις Καναδά και ΗΠΑ (ΝΑΦΤΑ), υπογράφεται συμφωνία με την Κούβα για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών τους συναλλαγών, καθώς και συνεργασία για θέματα Δικαιοσύνης και Νομικής Εκπαίδευσης.

20/1 Ο Μπιλ Κλίντον ορκίζεται 43ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, για τη δεύτερη προεδρική του θητεία. Στην επίσημη τελετή της ορκωμοσίας ο Κλίντον δεσμεύτηκε να κάνει κυρίαρχα θέματα της θητείας, που το τέλος της συμπίπτει με το τέλος του αιώνα μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το συγκερασμό των διαφορετικοτήτων στο εσωτερικό της χώρας και τη φυλετική συμφιλίωση.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

15/2 Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα ξεκινήσει την πρώτη της μεγάλη διεθνή περιοδεία, όπου θα επισκεφτεί αρχικά τις ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, η οποία εκτιμάται ότι θα κοστίσει 30 δισ. δολ.

18/2 Στην έκτακτη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ προτείνει στη Ρωσία τη δημιουργία κοινής ταξιαρχίας και Συμβουλίου για την από κοινού λήψη ορισμένων αποφάσεων, ενώ η Μόσχα αντιτίθεται και αντιπροτείνει ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών θα πρέπει να προσδιορίζονται βάσει συνθήκης. 20/2 Η Ολμπράιτ μεταβαίνει στη Μόσχα, όπου έχει συνομιλίες για τη διεύρυνση της Συμμαχίας, χωρίς όμως να καταφέρει να αποσπάσει τη συμφωνία των Ρώσων. Συνεχίζει την περιοδεία έως το τέλος του μήνα σε ασιατικές χώρες όπως η Κίνα, η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία.

ΜΑΡΤΗΣ

12/3 Μετά από πολυπληθή δημοσιεύματα του Τύπου για ένα περίπου τρίμηνο, η Γερουσία των ΗΠΑ ψηφίζει ομόφωνα την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του '96. Ο Πρόεδρος Κλίντον και ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ στο "μικροσκόπιο" των ερευνών για τις φερόμενες ως παράνομες χρηματοδοτήσεις.

20-21/3 Ο Κλίντον μεταβαίνει στην πρωτεύουσα της Φιλανδίας για να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Μπορίς Γιέλτσιν για την πραγματοποίηση της αμερικανο-ρωσικής Συνόδου Κορυφής. Ενώ δεν υπήρξε συμφωνία στο θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, οι δύο συμφώνησαν ωστόσο να γίνει η Ρωσία μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) το 1998, καθώς επίσης μέλος της Λέσχης του Παρισιού και να διευρυνθεί ο ρόλος της στις συνόδους των επτά πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη (G7), που θα μετονομαστεί πια σε G8.

27/3 Τριάντα εννιά ανθρώπινα κορμιά σε κατάσταση σήψης βρέθηκαν σε έπαυλη στο Σαν Ντιέγκο της Πολιτείας της Καλιφόρνια και οι αρχές μετά από ολιγοήμερες έρευνες ανακοίνωσαν ότι όλοι ήταν μέλη της αίρεσης "Ουράνια Πύλη" και αυτοκτόνησαν με κοκτέιλ ναρκωτικών και οινοπνεύματος, ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν - ως πίστευαν - τον κομήτη Χέιλ Μποπ που εκείνες τις ημέρες έκανε το κοντινότερο πέρασμά του από τον πλανήτη μας.

ΑΠΡΙΛΗΣ

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιέν, προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 2 Ιουνίου, χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει για την αναγκαιότητά τους. Κύριος σκοπός να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή για μία ακόμα τετραετία, χωρίς να υπάρχει μεγάλος φόβος για να χάσει τις εκλογές.

ΙΟΥΝΙΟΣ

2/6. Το καναδικό εκλογικό σώμα ανανέωσε τη λαϊκή εντολή του προς το Φιλελεύθερο Κόμμα του πρωθυπουργού Ζαν Κρετιέν, που μάλιστα εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία με 155 επί συνόλου 301 εδρών. Εκπληξη της εκλογικής αναμέτρησης η συρρίκνωση του αυτονομιστικού κινήματος του Κεμπέκ.

4/6 Παρά την ισχύουσα απαγορευτική διαταγή του Προέδρου Κλίντον, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Βιοηθικής προτείνει στο Κογκρέσο να επιτραπεί στους επιστήμονες να δημιουργούν με τη μέθοδο της κλωνοποίησης ανθρώπινα έμβρυα καθαρά για ερευνητικούς σκοπούς.

21-22/6 Πραγματοποιείται στο Ντένβερ του Κολοράντο η ετήσια Σύνοδος των ισχυροτέρων οικονομικά χωρών του πλανήτη με την επίσημη συμμετοχή αυτή τη φορά και της Ρωσίας, παρά τις αντιρρήσεις της Ιαπωνίας και της Γαλλίας. Η "G8" πια, θα ρίξει όλη την προσοχή της "στην ανάπτυξη της Αφρικής", μια και προσφέρει αφειδώς την αγορά της για κατανάλωση, αλλά και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Φυσικά από το στόχαστρο δε λείπουν και τα καθιερωμένα ζητήματα, όπως το Μεσανατολικό, το "άμεσο κλείσιμο" του Βοσνιακού και η διείσδυση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Επίσης η "G8" τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης του ΕΥΡΩ ως παράγοντα οικονομικής σταθερότητας.

23-28/6 Στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται η "Διάσκεψη για τη Γη" με τη συμμετοχή 173 αντιπροσώπων. Τελικός ηττημένος, όπως πάντα, το περιβάλλον, αφού καμία ουσιαστική δέσμευση δεν πάρθηκε, παρά μόνο η αόριστη υπόσχεση για να καταβληθεί προσπάθεια για την προστασία του πόσιμου νερού, ενώ αναβολή πήραν οι διαπραγματεύσεις για την προστασία των συρρικνούμενων δασών, αλλά και η συμφωνία για τη μείωση της εκπομπής των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

ΙΟΥΛΙΟΣ

13/7 Η σορός του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και των εφτά συντρόφων, που είχε ανακαλυφθεί σε ομαδικό τάφο της Βάλιεγκράντε της Βολιβίας, μεταφέρεται στην κουβανική γη, που λάτρεψε και αγωνίστηκε για αυτή. Τη σορό θα παραλάβουν στο αεροδρόμιο η οικογένειά του, αλλά και σύσσωμη η κουβανική ηγεσία, με επικεφαλής το σύντροφό του Φιντέλ Κάστρο.

27/7 Η Αβάνα γίνεται για δέκα μέρες το κέντρο που χτυπά η καρδιά της νεολαίας όλου του πλανήτη, καθώς το Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών ανοίγει τις πύλες του και μέχρι τις 5 Αυγούστου φιλοξενεί χιλιάδες νεολαίους από όλο τον κόσμο.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

4/8 Απεργία διαρκείας κήρυξαν οι οδηγοί, αλλά και οι εργαζόμενοι στην United Parcel Service (UPS), μεγαλύτερη εταιρία μεταφορών των ΗΠΑ, με αιτήματα την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, την αποτροπή των περικοπών των θέσεων εργασίας λόγω των αναδιαρθρώσεων που επιχειρεί η διεύθυνσή της και τη σταδιακή μετατροπή των θέσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.

19/8 Μετά από τη συμπλήρωση 15 ημερών απεργιακής κινητοποίησης, αρκετούς γύρους άκαρπων διαβουλεύσεων μεταξύ της ηγεσίας των Teamsters που εκπροσωπούσαν τους εργαζόμενους στη UPS και της εργοδοσίας, τη στήριξη της πλειονότητας των εργατικών Συνδικάτων της χώρας και της κοινής γνώμης, η εταιρία συμφώνησε στο σύνολο των αιτημάτων των απεργών, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη νίκη των εργαζομένων, αλλά και του εργατικού κινήματος την τελευταία εικοσαετία.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

4/9 Σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία τουριστικών περιοχών κυρίως της πρωτεύουσας Αβάνας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ιταλός τουρίστας.

11/9 Οι κουβανικές αρχές συλλαμβάνουν ένα μισθοφόρο από το Ελ Σαλβαδόρ, που ομολογεί ότι είναι ο δράστης των επιθέσεων. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", πιθανός αυτουργός αλλά και χρηματοδότης του είναι οι αντικουβανικές ομάδες που δρουν στις ΗΠΑ και έχουν έδρα το Μαϊάμι.

19/9 Συμφωνία μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ, που προβλέπει την παροχή ευρείας υποστήριξης εκ μέρους των ιαπωνικής κυβέρνησης στις αμερικανικές δυνάμεις σε περίπτωση κρίσης στην Ασία.

21/9 Η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζάνετ Ρίνο, διατάσσει τη διεξαγωγή έρευνας για τη νομιμότητα της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας Κλίντον - Γκορ.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

8/10 Πραγματοποιείται το 5ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας με την εισήγηση του Φιντέλ Κάστρο όπου διατρανώνεται ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας και η πορεία της Κούβας, ενώ αναπτύσσεται ένας πλούσιος και γόνιμος προβληματισμός για τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης παρά το ασφυκτικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

17/10 Μετά από τριήμερο εκδηλώσεων γίνεται με όλες τις τιμές η ταφή του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και των συντρόφων του "Κομαντάντε" στο Μαυσωλείο στη Σάντα Κλάρα. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης είναι το αποκορύφωμα του έτους "Τσε Γκεβάρα", που έχει κηρύξει η κουβανική κυβέρνηση με αφορμή τη συμπλήρωση των τριάντα χρόνων από τη δολοφονία του από τη CIA.

23/10 Πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών αιρετών ηγετών στην Κούβα, που την παρακολουθούν αρκετοί δημοσιογράφοι από πολλές χώρες του κόσμου, οι οποίοι καλούνται να παρακολουθήσουν την καταμέτρηση των ψήφων. Η διαφάνεια και η συλλογικότητα της εκλογικής διαδικασίας αφήνουν "γυμνά" τα ρεπορτάζ χωρίς την παραμικρή δυνατότητα να αποδοθούν οι γνωστοί σχολιασμοί που θα επιθυμούσαν να προσδώσουν.

28-29/10 Μίνι περιοδεία - αστραπή πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον σε τρεις χώρες της Νοτίου Αμερικής, την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Βραζιλία, προσπαθώντας να κερδίσει το χαμένο έδαφος της πρώτης τετραετίας και να προωθήσει τα σχέδιά του για την επέκταση της ΝΑΦΤΑ σε όλη την ήπειρο και να γίνει Αμερικανική Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

9/11 Το Κογκρέσο απορρίπτει το αίτημα του Κλίντον για την παροχή της διαπραγματευτικής ικανότητας (fast track) και με τις υπόλοιπες χώρες που θέλει να επισυνάψει εμπορικές σχέσεις. Τα σχέδια του Κλίντον για επέκταση της ΝΑΦΤΑ στις χώρες της Καραϊβικής και τη Χιλή μπαίνουν προς το παρόν στο ντουλάπι.

ΡΟΥΑΝΤΑ, ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ, ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, ΚΕΝΥΑ...
Επαναστάσεις, αλλαγές εξουσιών και επιρροών...

Χρονιά μαρτυρική ήταν και το 1997 για εκατοντάδες χιλιάδες Ρουαντέζους πρόσφυγες με τις ατέλειωτες δοκιμασίες της περιπλάνησης, της πείνας, της ανείπωτης έκθεσής τους σε κάθε μορφή βίας. Ηταν, επίσης, χρονιά ραγδαίων αλλαγών για το αλλοτινό Ζαϊρ, όπου σήμανε, επιτέλους, ο θάνατος της πολύχρονης δικτατορίας του Μομπούτου Σεσεσέκο και η χώρα με τον αμύθητο ορυκτό πλούτο αναγεννήθηκε - ονομαστικά τουλάχιστον - σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με ηγέτη την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Λόρεντ Καμπιλά και τα στελέχη της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" στην εξουσία.

Η αλλαγή φρουράς στις χώρες, που, από την εποχή της αποικιοκρατίας, ασκούσαν επιρροή σε κάθε πτυχή της ζωής των πολλών χωρών της Αφρικής έγινε φανερή. Εκεί που κάποτε κυβερνούσαν οι Γάλλοι, οι Βέλγοι και οι Βρετανοί, σήμερα κυριαρχούν οι Αμερικανοί και τα πανίσχυρα συμφέροντα αλλοδαπών επιχειρήσεων καναδικής ή νοτιοαφρικανικής εθνικότητας... Στην περίπτωση της ΛΔ Κονγκό, αυτή ακριβώς η αναδιάταξη ξένων συμφερόντων ήταν έκδηλη καθ' όλο το δεύτερο εξάμηνο της παρελθούσης χρονιάς. Οσο για τις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες, και αυτές βρέθηκαν μπροστά σε διλήμματα εκλογών, επιλογών νέων ηγετών ή νέων δικτατόρων, ενώ ελάχιστες (όπως η Νιγηρία) είχαν την "ευκαιρία" να αναδειχτούν, έστω και για λίγο, σε "περιφερειακή" ιμπεριαλιστική δύναμη, όπως συνέβη με την παρέμβαση της χούντας του Λάγος στο τελευταίο επεισόδιο εμφύλιου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.

Αναλυτικότερα και με χρονολογική σειρά τα γεγονότα εμφανίστηκαν ως εξής:

3 Γενάρη. Διεθνές Δικαστήριο για τη γενοκτονία μισού εκατομμυρίου Τούτσι το 1994 στη Ρουάντα καταδικάζει τους δύο πρώτους Ρουαντέζους σε πολυετή ποινή κάθειρξης. 19 Γενάρη. Τα κυβερνητικά στρατεύματα της Ρουάντα ανακοινώνουν ότι απώθησαν τις ανταρσίες μελών της φυλής των Χούτου στη διάρκεια βίαιης στρατιωτικής επιχείρησης που αφήνει πίσω της τουλάχιστον 310 νεκρούς! 26 Φλεβάρη. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αναγνωρίζει τον τραγέλαφο που υπάρχει πίσω από το "δικαστήριο της γενοκτονίας" στη Ρουάντα, απολύοντας ως ακατάλληλο τον επικεφαλής διοικητή και αντιεισαγγελέα του Δικαστηρίου...

14 Μάρτη. Ο Ζαϊρινός δικτάτορας, Μομπούτου Σεσεσέκο, εισάγεται σε νοσοκομείο του Μονακό μετά από επιπλοκές που προκαλεί πρόσφατη εγχείρηση για καρκίνο του προστάτη. Ενα 24ωρο μετά, 15 Μάρτη,οι αντάρτες της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" του Λόρεντ Καμπιλά καταλαμβάνουν την πόλη Κισανγκάνι, τελευταίο, όπως αποδεικνύεται, ισχυρό οχυρό της ζαϊρινής δικτατορίας. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί στις 18 Μάρτη την αποπομπή του Ζαϊρινού πρωθυπουργού, Λέον Κένγκο Ουά Ντόντο, από το αξίωμά του με απόφαση του ελεγχόμενου από τον Μομπούτου Σεσεσέκο Κοινοβουλίου. Στις 31 Μάρτη,οι αντάρτες του Καμπίλα διατάζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ρουαντέζους πρόσφυγες, που ζούσαν σε στρατόπεδα του Κισανγκάνι, να καταφύγουν σε πιο νότιες περιοχές της χώρας. Μέσα στο προσεχές δίμηνο, οργιάζουν οι φήμες που φέρουν τους αντάρτες του Καμπίλα να σφαγιάζουν, δίχως αφορμή, τους κυνηγημένους από τη βία του πολέμου πρόσφυγες. Ανακαλύπτονται ορισμένοι ομαδικοί τάφοι προσφύγων και μαρτυρίες παιδιών που είδαν τους γονείς ή τα αδέλφια τους να σφάζονται, κατά μερικούς από τους αντάρτες, κατ' άλλους από τους πεινασμένους στρατιώτες του στρατηγού Μπολόνγκο. 2 Απρίλη,μέρα όπου αρχίζει η παρέλαση πρωθυπουργών - εξιλαστήριων θυμάτων της χούντας Μομπούτου. Είναι τότε που ο Μομπούτου Σεσεσέκο δέχεται την υποψηφιότητα του Ετιέν Τσισεκέντι (στέλεχος κόμματος της αντιπολίτευσης) για την πρωθυπουργία, κάτι που διαρκεί μέχρι τις 9 Απρίλη,οπότε ο στρατηγός Λικούλια Μπολόνγκο διορίζεται πρωθυπουργός...

5 Μάη. Οι αντάρτες του Καμπιλά εκδίδουν το ακόλουθο τελεσίγραφο στον δικτάτορα Μομπούτου: "Η παραδίδεις την εξουσία ή θα υποστείς τη συντριβή!". Τελικώς, στις 16 Μάη ο Μομπούτου Σεσεσέκο παραδίδει την εξουσία στις δυνάμεις του Λόρεντ Καμπιλά μετά από 32 χρόνια πολυποίκιλης εκμύζησης της χώρας του. 17 Μάη οι αντάρτες του Καμπιλά ανακηρύσσονται νικητές του πολέμου και μετονομάζουν το Ζαϊρ σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.Τρεις μέρες μετά, 20 Μάη,ο Λόρεντ Καμπιλά, μπαίνει πανηγυρικά στην πρωτεύουσα Κινσάσα και ορκίζεται πρόεδρος στις 29 Μάη.

Στις 25 Μάη νέο επεισόδιο στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Σιέρα Λεόνε. Στασιαστές στρατιώτες υπό τις διαταγές του ταγματάρχη Τζόνι Πολ Κορόμα ανατρέπουν τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας παίρνοντας με τη βία τον έλεγχο του Κοινοβουλίου. Τελικώς, ο Τζόνι Πολ Κορόμα, μετά το πραξικόπημα, ορκίζεται στις 17 Ιούνη αρχηγός κράτους της Σιέρα Λεόνε.

8 Ιούνη,μέρα που έχει κανείς την ψευδεντύπωση ότι οι αλλαγές στη ΛΔ Κονγκό (πρωτεύουσα Κινσάσα) με τον Λ. Καμπιλά νικητή, μεταλαμπαδεύονται στο γειτονικό Κονγκό (με πρωτεύουσα την Μπραζαβίλ). Κυβερνητικά στρατεύματα του Κονγκό (με πρωτεύουσα την Μπραζαβίλ) μάχονται τους 5.000 άνδρες της δύναμης "Κόμπρα" του στρατηγού και πρώην προέδρου, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, αποσκοπώντας - πού αλλού; - στον έλεγχο της εξουσίας... Στις 11 Ιούνη ο πρόεδρος του Κονγκό (με πρωτεύουσα Μπραζαβίλ), Πασκάλ Λισούμπα και ο στρατηγός Νγκουέσο διατάζουν τις δυνάμεις τους να προβούν σε παύση πυρός.

7 Σεπτέμβρη. Ο Μομπούτου Σεσεσέκο πεθαίνει από καρκίνο, εξόριστος στο Ραμπάτ του Μαρόκο.

1 Οκτώβρη. Εντείνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης Καμπιλά και αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις έρευνες για τις σφαγές προσφύγων. Την ίδια μέρα, αρχίζει η 12ήμερη απεργία 300.000 δασκάλων στην Κένυα, οι οποίοι καταφέρουν τελικώς την αύξηση των πενιχρών μηνιαίων αποδοχών τους κατά 150 με 200%!

15 Οκτώβρη. Ο πρόεδρος του Κονγκό, Πασκάλ Λισούμπα, χάνει ξεκάθαρα την τετράμηνη μάχη για την εξουσία από τις δυνάμεις του στρατηγού Νγκουέσο, ώσπου ο τελευταίος αυτοαναγορεύεται πρόεδρος στις 25 Οκτώβρη...

28 Οκτώβρη. Δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της Ζάμπια, Φρεντερίκ Τσιλούμπα, σταματούν απόπειρα πραξικοπήματος από στασιαστές στρατιώτες.

14 Νοέμβρη. Πάνω από 1.500 οι νεκροί των πρωτοφανών πλημμυρών που πλήττουν τη νότια Σομαλία και την Κένυα. Εκατοντάδες χιλιάδες μένουν άστεγοι και περιμένουν αβοήθητοι και για μέρες την αρωγή των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

11 Δεκέμβρη. Αντάρτες Χούτου εισβάλλουν σε στρατόπεδο των Τούτσι στη βορειοδυτική Ρουάντα αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 200 νεκρούς. Την ίδια μέρα αρχίζει η πολυήμερη περιοδεία της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, σε χώρες της Αφρικής, μεταξύ αυτών και η Ουγκάντα, όπου πραγματοποιεί την πρωτοφανή, για τα αμερικανικά δεδομένα, συνάντηση με τον αρχηγό των ανταρτών του Σουδάν, Τζον Γκάρανγκ.

17 Δεκέμβρη. Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) αποχαιρετά τον Νέλσον Μαντέλα από το τιμόνι της ηγεσίας του κόμματος και εκλέγει, στη διάρκεια του 50ού Συνεδρίου του στο Μάφικενγκ, τον Τάμπο Μπέκι ως νέο πρόεδρο του ANC. Αντιπρόεδρος ορίζεται ο Τζέικομπ Ζούμπα.

29 Δεκέμβρη. Πραγματοποιούνται προεδρικές, βουλευτικές και δημαρχιακές εκλογές στην Κένυα, όπου ο Ντανιέλ Αραπ - Μόι κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας επί 19 χρόνια.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Χρονιά αγώνων και ραγδαίων πολιτικών αλλαγών

Η τραγική κατάληξη της ομηρίας των ξένων διπλωματών και αξιωματούχων της κυβέρνησης του Περουβιανού Προέδρου, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, από τους αντάρτες της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου" κυριάρχησε στις αρχές της χρονιάς '97 στη Λατινική Αμερική.

Ωστόσο, πιο σημαντική ήταν η αλλαγή στο πολιτικό προσκήνιο του Μεξικού, όπου το κυβερνών "Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα" του Ερνέστο Ζεντίγιο, για πρώτη φορά, μετά από περίπου επτά δεκαετίες, χάνει τον έλεγχο του Κογκρέσου,ενώ αξίζει μια ιδιαίτερη μνεία η οξύτατη αντίδραση ηγετών από χώρες της περιοχής στη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών κατά του αμερικανικού υπέρ νόμου "Χελμς Μπάρτον", που επιβάλλει κυρώσεις στις επενδύσεις ξένων στην Κούβα... Εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν οι πολυπληθείς φοιτητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού στη Χιλή, στη Νικαράγουα και το Μεξικό με αιχμή του δόρατος τις περικοπές σε κονδύλια για την εκπαίδευση από τις εκεί κυβερνήσεις.

1 Γενάρη Οι αντάρτες της περουβιανής οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου" απελευθερώνουν 7 από τους δεκάδες ομήρους που κρατούν αιχμάλωτους στην κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα. 17 Γενάρη οι αντάρτες απελευθερώνουν, σε ένδειξη καλής θέλησης και έναν ανώτατο αξιωματούχο της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας του Περού. Λίγες μέρες μετά, 26 Γενάρη,οι αντάρτες απελευθερώνουν και το γενικό διευθυντή της περουβιανής αστυνομίας. Η υπόθεση της ομηρίας, που έχει προκαλέσει για μέρες το ενδιαφέρον των ΜΜΕ όλης της Υφηλίου, λήγει στις 22 Απρίλη,οπότε άνδρες των ειδικών δυνάμεων του στρατού εισβάλλουν στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη και ελευθερώνουν 72 ομήρους. Στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, όπως δήλωσαν οι όμηροι - αυτόπτες μάρτυρες, εκτελούνται εν ψυχρώ 14 αντάρτες, ανήλικοι στην πλειοψηφία τους.

Στις αρχές του Φλεβάρη αρχίζουν οι περιπέτειες στην πολιτική ζωή του Εκουαδόρ. Είναι 6 Φλεβάρη,οπότε το Κογκρέσο της χώρας αποφασίζει να απομακρύνει τον Πρόεδρο Αμπντάλα Μπουκάραμ από τα καθήκοντά του θεωρώντας τον διανοητικά ανίκανο! Στις 11 Φλεβάρη ο Πρόεδρος του Κογκρέσου, Φαμπιάν Αλαρκόν, διορίζεται μετά από ψηφοφορία προσωρινός Πρόεδρος της χώρας.

Στις 9 Ιούνη παραιτείται ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Ρόσνι Σμαρθ, ενώ δύο μέρες μετά (11 Ιούνη) στη Βραζιλία ο Ζοζέ Ράινα Ζουνιόρ, ηγετικό στέλεχος του "Κινήματος Αγροτών Χωρίς Γη", καταδικάζεται σε πολυετή ποινή κάθειρξης για το θάνατο γαιοκτήμονα στο Πέδρο Κανάριο. Πολλοί αντιδρούν στη δικαστική απόφαση κάνοντας λόγο για ποινικοποίηση του αγώνα μιας οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα φτωχών και αυτόχθονων ινδιάνικων πληθυσμών.

"Σεισμικές δονήσεις" στις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας σαρώνουν το Μεξικό, τον Αγιο Δομήνικο, στη Χιλή, τη Νικαράγουα.

Μεγάλη απεργία κατά της φτώχειας και της ανεργίας πραγματοποιούν στις 9 Ιούνη εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στον Αγιο Δομήνικο. Οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών δεν αποφεύγονται, όπως και οι τραυματισμοί ή οι συλλήψεις δεκάδων. Την ίδια μέρα, Εγκέλαδος χτυπά τη Βορειοανατολική Βενεζουέλα προκαλώντας το θάνατο 67 ατόμων και τον τραυματισμό 469.

13 Ιούνη πάνω από 50.000 εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν μαζικότατη διαδήλωση στην Πόλη του Μεξικού διεκδικώντας - τι άλλο; - αυξήσεις των μισθών, αλλά και των κρατικών δαπανών για την παιδεία. Την ίδια μέρα, περισσότεροι από 10.000 φοιτητές διαδηλώνουν στο Σαντιάγκο της Χιλής με το ίδιο ανεπίλυτο αίτημα.

Στις αρχές του επόμενου μήνα πραγματοποιείται η "φιλόδοξη" συνάντηση των υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου 34 χωρών της αμερικανικής ηπείρου με σκοπό τη δημιουργία Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου (ALCA), που αφορά μία τεράστια αγορά 800.000.000 ατόμων.

Στις 6 Ιούλη ο Κουατεμόκ Καρδένας, υποψήφιος κόμματος της αντιπολίτευσης, κερδίζει τη μάχη για τη δημαρχία της Πόλης του Μεξικού. Ετσι, για πρώτη φορά μετά από 69 χρόνια, μία από τις πιο πολυκατοικημένες πρωτεύουσες του κόσμου, η Πόλη του Μεξικού, διοικείται από κάποιον που δεν προέρχεται από το "Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα". Και όχι μόνο αυτό! Στις γενικές εκλογές, η κυβερνώσα παράταξη χάνει την πλειοψηφία στη Γερουσία μετά από δεκαετίες.

Στις 2 Ιούλη,και για τις επόμενες δύο μέρες, σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις, μεταξύ διαδηλωτών - φοιτητών και αστυνομικών στη Μανάγκουα. Οι φοιτητές ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει το 6% του προϋπολογισμού στην παιδεία.

Ενα 23ωρο μετά, (3 Ιούλη), η κουβανική εφημερίδα "ΓΚΡΑΝΜΑ" επιβεβαιώνει τις πληροφορίες αξιωματούχων της βολιβιανής κυβέρνησης για τον εντοπισμό του τάφου του αιώνιου επαναστάτη, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα,κοντά στο αεροδρόμιο Βαγιεγκράντε, κοντά στην πόλη Βιλαγκράντε.

Την τρίτη βδομάδα του Οκτώβρη (13 έως 17 του μήνα) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, αρχίζει περιοδεία - "αστραπή" σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στη Βενεζουέλα κάνει συμφωνία για το στήσιμο κέντρων αντικατασκοπίας με σκοπό την υποτιθέμενη καταπολέμηση λαθρεμπορίου ναρκωτικών και "υμνύει" την πολιτική του Προέδρου Κάρδενας, με σκοπό την επίτευξη συμφερουσών για τις ΗΠΑ συμφωνιών πετρελαίου. Στη Βραζιλία και στη Βενεζουέλα επισείει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ του αμερικανικού Βορρά και Νότου, με βασικό σκοπό τη μετατροπή της ΝΑΦΤΑ σε FTAA, δηλαδή Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου σ' ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο. Ειδική συμφωνία επιτυγχάνει ο Κλίντον στην Αργεντινή, η οποία αναγορεύεται σε "ειδικό στρατιωτικό σύμμαχο" της Ουάσιγκτον.

Την ίδια περίοδο 13-15 Οκτώβρη ο τυφώνας "Πολίν" σαρώνει το Νότιο Μεξικό προκαλώντας το θάνατο 200 ατόμων και το ξεσπίτωμα χιλιάδων άλλων.

1η Νοέμβρη,ο Χιλιανός υπουργός Αμυνας ανακοινώνει ότι ο διάδοχος του Αουγκούστο Πινοσέτ (δηλαδή ο νέος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων) θα είναι ο στρατηγός Ρικάρδο Τζουριέτα.

Στις 30 Νοέμβρη ο Κάρλος Φλόρες Φακιούσε, αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών στην Ονδούρα. Στις 11 Δεκέμβρη πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη 120 βουλευτών, 20 γερουσιαστών σε προεκλογικά υποτονικό κλίμα. Λίγο πριν την εκπνοή του '97, επανέρχεται στη δημοσιότητα η σκληρή βία παραστρατιωτικών οργανώσεων ενάντια στον αγώνα των εξεγερμένων Μεξικανών Ζαπατίστας. Στις 23 Δεκέμβρη,ανακοινώνεται η επίθεση παραστρατιωτικής ομάδας μελών του κυβερνώντος "Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος" στην κωμόπολη "Ακτεάλ" και στο χωριό "Κεξτίκ" του Νοτίου Μεξικού με τουλάχιστον 42 θύματα, στην πλειοψηφία τους υποστηριχτές των "Ζαπατίστας".

Τριάντα χρόνια από τη δολοφονία του Τσε, η σορός του βρήκε το δρόμο για την Κούβα

Χιλιάδες υποδέχτηκαν τον Λ. Καμπιλά στο αεροδρόμιο, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους αντάρτες

Μεγάλη απεργία κατά της φτώχειας και της ανεργίας πραγματοποιούν στις 9 Ιούνη εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στον Αγιο Δομίνικο. Οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών δεν αποφεύγονται, όπως και οι τραυματισμοί ή οι συλλήψεις δεκάδων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ