ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Βομβαρδισμών συνέχεια...

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν ιρακινούς στόχους στη ζώνη "απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο Ιράκ, αφού, πρώτα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, δέχτηκαν "τα πυρά των ιρακινών αντιαεροπορικών". Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι εγκαταστάσεις αυτές "χρησιμοποιούνταν για μετάδοση πληροφοριών σχετικών με το στίγμα και τις θέσεις των συμμαχικών αεροσκαφών, όταν πραγματοποιούν τις συνήθεις περιπολίες τους". Στη νέα επιδρομή συμμετείχαν αεροσκάφη F 15 και F 16, τα οποία χρησιμοποίησαν βόμβες GBU 12, που τηλεκατευθύνονται με λέιζερ. Οι στόχοι βρίσκονταν μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της Μοσούλης. Ολα τα αμερικανικά αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή, όπως ανακοινώθηκε, στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συζητήσεις αλλά και συγκρούσεις

ΝΤΡΑΣ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Η κυβέρνηση της Ινδίας προσφέρθηκε να διεξαγάγει συνομιλίες κορυφής με τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν, αυτό το Σαββατοκύριακο. Πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης της κρίσης στο Κασμίρ; Δύσκολο να το πει κανείς.

Η "προσφορά" έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη της Ινδίας και πεζικό με την υποστήριξη πυροβολικού συνεχίζουν - επιτείνουν - την εκστρατεία τους για να εκδιώξουν τους εκατοντάδες "εισβολείς" από την πακιστανική πλευρά του Κασμίρ, που συνεχίζουν να κατέχουν σημεία - κλειδιά στην κρίσιμης σημασίας οδό Σιναγκάρ - Λε, που συνδέει το Κασμίρ με τα σύνορα της Ινδίας με Πακιστάν και Κίνα.

Και μάλιστα, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η ινδική κυβέρνηση θεωρεί με όλο και περισσότερη βεβαιότητα "αυτουργό" την κυβέρνηση του Ναουάζ Σαρίφ στο Ισλαμαμπάντ.

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η ανακοίνωση του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών "είναι ευπρόσδεκτος το Σάββατο" - ενώ είναι ήδη γνωστό ότι ο Ινδός ΥΠΕΞ Γιασουάντ Σινχ έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Κίνα την Κυριακή, γεγονός που του αφήνει ελάχιστες ώρες διαθέσιμες για συνομιλίες τέτοιας σημασίας.

Και τέλος, τη μέρα που το Νέο Δελχί καλεί τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν για συνομιλίες, στο Ισλαμαμπάντ θα συζητείται, στη Βουλή, ο προϋπολογισμός της οικονομικής χρονιάς 1999 - 2000...

Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν Μουσαχίντ Χουσεϊν ενημέρωσε χτες τη Βουλή, αλλά δεν έγινε γνωστό αν επρόκειτο να γίνει δεκτή η ημερομηνία που πρότεινε η ινδική κυβέρνηση.

Πρακτικά η οποιαδήποτε εξέλιξη έχει αφεθεί στα πεδία των μαχών, όπου η κατάσταση μοιάζει να χειροτερεύει. Πληροφορίες από την περιοχή που μετέδιδε το "Ασοσιέιτεντ Πρες" ανέφεραν πως πακιστανικό πυροβολικό έπληξε το Ντρας και το Καργκίλ. Από την άλλη, η αεροπορία της Ινδίας συνέχιζε να σφυροκοπά την περιοχή.

Η Ινδία ισχυρίζεται πως οι "εισβολείς" είναι Πακιστανοί στρατιωτικοί και Αφγανοί μισθοφόροι, που επιχειρούν να αποσπάσουν εδάφη για λογαριασμό του Ισλαμαμπάντ. Ο Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ο Ινδός πρωθυπουργός, σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το λαό της Ινδίας, είπε πως το Ισλαμαμπάντ "στέλνει στρατιώτες του να καταλάβουν τα εδάφη μας". Το Πακιστάν αρνείται εμπλοκή των δυνάμεών του και κάνει λόγο για "αυτονομιστές" από το ινδικό Κασμίρ. Ο Χουσεϊν απάντησε χτες πως ο λόγος του Ινδού πρωθυπουργού ήταν για "εσωτερική κατανάλωση". Η εφημερίδα "Frontier Post" της Λαχώρης στο χτεσινό κύριο άρθρο της ανέφερε στο μεταξύ πως η κυβέρνηση της Ινδίας "αλληθωρίζει προς τις εκλογές", που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Αλλοι αναλυτές - περισσότερο επιθετικοί - κατηγορούν την ινδική κυβέρνηση πως "βαδίζει στο μονοπάτι του πολέμου", αρνούμενη συνομιλίες.

Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους από το 1947, όταν κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Μεγάλη Βρετανία - οι δύο ήταν για το Κασμίρ, το άλλοτε χαλιφάτο που διαχωρίστηκε. Ωστόσο, ένας ακόμη πόλεμος μεταξύ των δυο χωρών ενδέχεται να αποδειχθεί ολέθριος αφού από πέρσι οι στρατοί των δύο χωρών αναπτύσσουν πυρηνικά οπλοστάσια - κάτι που έγινε σαφές με τον θεαματικότερο των τρόπων: 11 πυρηνικές δοκιμές.

Ο Βάτζπαϊ αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση επί εδαφικών διεκδικήσεων: το ζήτημα σήμερα, λέει, "είναι ένα και μόνο... η εισβολή και πώς το Πακιστάν προτείνει τον τερματισμό της".

Στο μεταξύ, ενδείξεις συντείνουν στο ότι η Ινδία ετοιμάζεται για κορύφωση της επιχείρησής της. 2.000 άνδρες μετέβησαν στην περιοχή ως ενισχύσεις, μαζί με πυροβολικό και περισσότερα αεροσκάφη (ήδη, μία πτέρυγα μάχης "Mirage" έχει αποσπαστεί εκεί).

ΝΙΓΗΡΙΑ
Πολύνεκρες συγκρούσεις

ΛΑΓΟΣ.-

Δεκάδες νεκρούς και την πόλη Ουάρι σχεδόν κατεστραμμένη, άφησαν πίσω τους οι σφοδρότατες συγκρούσεις που συγκλονίζουν την περιοχή Δέλτα της Νιγηρίας, τις τελευταίες μέρες. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ ο κυβερνήτης Τζέιμς Ιμπρόι, επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Χθες η μέρα κύλησε πιο ήρεμα, αλλά οι στρατιωτικές περιπολίες ήταν συχνότατες ενώ όλο και περισσότεροι κάτοικοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη Ουάρι που βρέθηκε στο επίκεντρο των συγκρούσεων.

Σε περισσότερους από 200 ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τις πρόσφατες συγκρούσεις στην περίμετρο του Ουάρι, στη νότια Νιγηρία, σύμφωνα με πηγές της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης. Στρατιώτες περιπολούν στους έρημους και γεμάτους συντρίμμια δρόμους μέρα και νύχτα ενώ μετά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι κυκλοφορούν μόνο ανάμεσα στις 6 και στις 10 το πρωί. Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και στην περίμετρο της περιοχής, προκειμένου να ανακόψουν κάθε βοήθεια προς τους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση, μέσω των πολυάριθμων λιμνών που γειτονεύουν με την πόλη. Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ", επικαλούμενο πηγές της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, στην περιοχή έχει επιβληθεί καθεστώς έκτακτης ανάγκης ενώ, χθες, σημειώθηκαν, μόνο μικροεπεισόδια ανάμεσα σε ομάδες νεαρών και σε στρατιώτες, σε ορισμένες περιοχές του Ουάρι.

Αν και οι συγκρούσεις μαίνονται τις τελευταίες 5 μέρες, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί η ακριβής αιτία τους. Σύμφωνα, πάντως, με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόκειται για άλλη μια εθνική διένεξη ανάμεσα στη φυλή Ιτσεκέρις και στην πολυάριθμη φυλή Ιτζάους. Οι δύο φυλές έχουν, επανειλημμένως, αποδυθεί σε σκληρές και πολύνεκρες μάχες, ιδιαίτερα από το 1997 και έπειτα, για να εξασφαλίσουν η κάθε μία για τον εαυτό της τον έλεγχο της περιοχής, το μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου αλλά και την εύνοια της κυβέρνησης, κάτι που φέρεται να πέτυχε η φυλή Ιτσεκέρις, στην οποία η νιγηριανή κυβέρνηση παραχώρησε μεγάλες εκτάσεις γης.

Οι αιματηρές συγκρούσεις στο Ουάρι αποτελούν μείζονα δοκιμασία για τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Ολουσεγκούν Ομπασάνγιο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του, μόλις, στις 25 Μάη μετά από 15 χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα. Στην πρωτεύουσα Αμπούζα, ο εκπρόσωπος της νιγηριανής προεδρίας Ντουιν Οκούπε, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπασάνγιο θα μεταβεί στην ταραγμένη περιοχή, μέχρι τα τέλη της βδομάδας, για να εξετάσει την κατάσταση καθώς είναι "ιδιαίτερα ανήσυχος" για την κλιμάκωση των εθνικών διενέξεων στη Νότια Νιγηρία.

ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση του πρωθυπουργού με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν συναντήθηκε στις 7 Ιούνη με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων της Κρατικής Δούμας, με θέμα την απαίτηση του ΔΝΤ για αλλαγές στη ρωσική οικονομική νομοθεσία. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, η συζήτηση επεκτάθηκε και πέρα από το εν λόγω θέμα. Αυτός και οι συνάδελφοί του της αριστερής αντιπολίτευσης έθεσαν και ζητήματα σχετικά με τη δραστηριότητα του Βίκτορ Τσερνομίρντιν ως μεσολαβητή και τη διάδοση προβοκατόρικων πληροφοριών για την απαγόρευση του ΚΚΡΟ κ.ά. Ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε ότι οι εκκλήσεις για απαγόρευση του ΚΚΡΟ, που κυκλοφορούν ορισμένα ΜΜΕ, οι οποίες προέρχονται από τον Μπορίς Μπερεζόφσκι και μερικούς άλλους, είναι εντελώς απαράδεκτες. Η απαγόρευση του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας θα προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες. Επίσης και τα μέλη της κυβέρνησης που μετείχαν στη συνάντηση τόνισαν ότι τέτοια σχέδια είναι παράνομα και απορρίπτονται. Από την άλλη μεριά, ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι η Κρατική Δούμα ετοιμάζει σχέδια δηλώσεων και αποφάσεων, στις οποίες θα τίθεται το ζήτημα της ανάγκης απομάκρυνσης του Τσερνομίρντιν από τη θέση του ειδικού εκπροσώπου του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν για τα Βαλκάνια. "Από ειδικός καταστροφέας έγινε ειδικός προδότης... εφαρμόζει στη ζωή τη θέση των αφεντικών του και όχι του λαού του" και "χάρη στις προσπάθειες του Τσερνομίρντιν, η Ρωσία έγινε συμμέτοχος της τραγωδίας στη Γιουγκοσλαβία", πρόσθεσε ο Ζιουγκάνοφ.

Από τη μεριά του, ο Στεπάσιν δήλωσε ότι όλες οι θέσεις πάνω σ' αυτό το ζήτημα θα διασαφηνιστούν μετά την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ από τις διαπραγματεύσεις της Ομάδας των Οκτώ (G - 8). Σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι της ρωσικής αντιπροσωπείας, που συμμετείχαν στις συνομιλίες στη Βόννη και το Βελιγράδι για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Γιουγκοσλαβία, μπορούν να συναντηθούν με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων της Δούμας για να απαντήσουν στα ερωτήματα που έχουν προκύψει.

Ινδός στρατιώτης σε άσκηση προετοιμασίας για τις συνθήκες στο Ντρας
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Μεγάλη καθυστέρηση στην καταμέτρηση, φόβοι για νοθεία

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Η ανησυχία και οι φόβοι για πιθανή νοθεία διαδέχτηκαν την ικανοποίηση από τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων εκλογών, μετά από τέσσερις δεκαετίες, και μάλιστα σε ήρεμο κλίμα, στην Ινδονησία, καθώς ένα εικοσιτετράωρο μετά το κλείσιμο της κάλπης, δεν είχε καταμετρηθεί ούτε το 1% των ψήφων έναντι 50%, όπως αναμενόταν.

"Η σημαντική αυτή καθυστέρηση θέτει σειρά αμφιβολιών και δημιουργεί την εντύπωση ότι γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης των αποτελεσμάτων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευτικού Ινδονησιακού Δημοκρατικού Κόμματος για τον Αγώνα, Λακσαμάνα Σουκάρντι. Ο Σουκάρντι, πάντως, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και αρκέστηκε να τονίσει ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα ανεπίσημα αποτελέσματα, το κόμμα της Μεγκαουάτ Σουκαρνοπούτρι παραμένει στην κορυφή της προτίμησης των Ινδονήσιων ψηφοφόρων.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της ινδονησιακής κυβέρνησης, που τήρησαν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Την ανησυχία τους για την καθυστέρηση της καταμέτρησης εξέφρασαν και οι διεθνείς παρατηρητές που έχουν μεταβεί στην Ινδονησία, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν υπάρξει ικανοποιητική λύση του προβλήματος, τότε δε θα είναι σε θέση να εγκρίνουν ως νομίμως περατωθείσα την εκλογική διαδικασία και να επικυρώσουν το αποτέλεσμα. Εντούτοις, τα προβλήματα που προέκυψαν εκ των υστέρων, δε φαίνεται να χάλασαν καθόλου την πορεία βελτίωσης της εικόνας της Ινδονησίας, μέσω της διεξαγωγής των εκλογών, προς τη διεθνή κοινότητα και κυρίως προς τους οικονομικούς οργανισμούς. Ετσι, όπως έγινε γνωστό, τη Δευτέρα το βράδυ, το ΔΝΤ ενέκρινε ένα πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας - δανείου προς την παραπαίουσα ινδονησιακή οικονομία ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ