ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2008
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαβεβαιώσεις «καλών προθέσεων» Μάλικι προς Ιράν

Στο επίκεντρο των επαφών του Ιρακινού πρωθυπουργού στην Τεχεράνη, η, υπό συζήτηση, συμφωνία ασφαλείας Ιράκ - ΗΠΑ για παράταση της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων

Από διαδήλωση κατά της συμφωνίας ασφαλείας Ιράκ-ΗΠΑ

Associated Press

Από διαδήλωση κατά της συμφωνίας ασφαλείας Ιράκ-ΗΠΑ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Διαβεβαιώσεις ότι το ιρακινό έδαφος δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για επιθέσεις κατά του Ιράν ή άλλων γειτονικών χωρών, έδωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην ιρανική πρωτεύουσα. Ο Νούρι αλ Μάλικι, που από την Κυριακή πραγματοποιεί την τρίτη επίσκεψή του στην Τεχεράνη, είχε επαφές με υπουργούς, τον Πρόεδρο αλλά και τον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που τόνισε ότι το Ιράν «θα υποστηρίξει σταθερά το Ιράκ» και εκτίμησε ότι «όλα τα ιρακινά προβλήματα προέρχονται από την παρουσία ξένων δυνάμεων στο έδαφός του».

Σε όλες τις συναντήσεις που είχε η ιρακινή αντιπροσωπεία, φαίνεται ότι κυριάρχησε το ζήτημα της συμφωνίας ασφαλείας που συζητά η κυβέρνηση Μάλικι με τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να βρει νομικό καθεστώς τέτοιο που θα επιτρέπει παράταση της παραμονής, έστω σε βάσεις, των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα πέραν του χρονικού ορίου που τίθεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Σε μια προσπάθεια, περαιτέρω «καθησυχασμού», Ιράκ και Ιράν υπέγραψαν συμφωνία «ενίσχυσης της αμυντικής τους συνεργασίας με στόχο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

Κατά τα άλλα, εντός Ιράκ σημειώθηκε σειρά νέων επιθέσεων, τόσο την Κυριακή όσο και χτες, με στόχο κυρίως θέσεις των κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών τους. Για άλλη μια φορά, στόχοι όλμων και βομβιστικών επιθέσεων έγιναν η Πράσινη Ζώνη, κέντρα στρατολόγησης, αμερικανικές περίπολοι και στρατιωτικά φυλάκια.

Σκοτώθηκαν συνολικά, 14 Ιρακινοί άμαχοι και δύο Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 50 Ιρακινοί πολίτες και 18 Αμερικανοί στρατιώτες σε Βαγδάτη, Μπαακούμπα, Ντιγιάλα. Παράλληλα, ο Πολωνός υπουργός Αμυνας κατέστησε σαφές ότι οι πολωνικές δυνάμεις θ' αποχωρήσουν οριστικά από το Ιράκ στα τέλη Οκτώβρη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση «έναρξης διαλόγου» Χαμάς - Φατάχ

ΝΤΑΚΑΡ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ως «αποκατάσταση εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού» χαρακτήρισαν τη διήμερη συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, εκπρόσωποι των «Χαμάς» και «Φατάχ», υπό την αιγίδα του Προέδρου Αμπντουλαγιέ Γουάντε που προεδρεύει του 57μελούς Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Και οι δύο πλευρές υποστήριξαν ότι «έγινε μια καλή αρχή για την έναρξη εθνικού διαλόγου».

Ετοιμος για συνολικό ανοιχτό άμεσο διάλογο δήλωσε και ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς» Κχάλεντ Μασχάαλ. Από την άλλη, αξιωματούχοι της «Φατάχ» υπογράμμιζαν ότι η πρωτοβουλία για διάλογο εκφράζει το σύνολο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ο Αμπάς ενημέρωσε σχετικά τον Σαουδάραβα βασιλιά και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, την Κυριακή, προχώρησε σε άλλη μια μικρή εισβολή στη Γάζα, σκοτώνοντας ένα μαχητή της «Χαμάς» και τραυματίζοντας δύο. Στην περιοχή, στις 14-16 Ιουνίου, θα βρεθεί και πάλι η Κοντολίζα Ράις, επιμένοντας, όπως διαρρέουν, στις πιέσεις για κάποιου είδους πρόοδο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, παρά το σκάνδαλο που σείει την πολιτική σκηνή του Ισραήλ με εμπλεκόμενο τον πρωθυπουργό.

Αντιδράσεις από παντού

Εντονα αντέδρασαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, αλλά και ο σύσσωμος ο Τύπος της χώρας στις απειλές για επίθεση στο Ιράν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Σαούλ Μοφάζ. Τον κατηγόρησαν ότι «παίζει επικίνδυνα παιχνίδια κάνοντας το Ιράν πρόβλημα του Ισραήλ και όχι διεθνές, μόνο για προσωπικό του όφελος στην κούρσα διαδοχής στο Καντίμα». Τις δηλώσεις Μοφάζ επέκριναν ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ και η Μόσχα, μιλώντας για άκρως αντιπαραγωγικές θέσεις, ενώ η Τεχεράνη ζήτησε την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΣΟΥΔΑΝ
Συμφωνία για το πετρελαιοφόρο Αμπγέι

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Διεθνής διαιτησία θα αναλάβει τον καθορισμό των διοικητικών ορίων της πετρελαιοφόρας περιοχής Αμπγέι που χωρίζει νοητά το βόρειο (μουσουλμανικό) τμήμα του Σουδάν απ' το (χριστιανικό και ανιμιστικό) νότο. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο συμφωνίας που υπέγραψαν προχτές στο Χαρτούμ ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ και ο πρώτος Σουδανός αντιπρόεδρος (και πρόεδρος του νότιου αυτόνομου τμήματος της χώρας) Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ.

Η συμφωνία - που θεωρείται σημαντική μιας που αποσκοπεί στον τερματισμό των συγκρούσεων του περασμένου 15ημέρου με πάνω από 20 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και 90.000 ανέστιους - προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • α) Τη συγκρότηση προσωρινής κυβέρνησης με επικεφαλής Νοτιοσουδανό αξιωματούχο και αναπληρωτή υποδιοικητή διορισμένο απ' το κόμμα του προέδρου Αλ Μπασίρ.
  • β)Την από κοινού ανάπτυξη δυνάμεων της αστυνομίας, του στρατού και των πρώην ανταρτικών δυνάμεων του SPLA (Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού) στο Αμπγέι μέσα στο τρέχον 10ημερο.
  • γ) Την ελεύθερη μετακίνηση αξιωματούχων του ΟΗΕ στην περιοχή.
  • δ) Την επιστροφή περίπου 90.000 εκτοπισμένων στις εστίες τους.

Εφόσον εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, τότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες αποσόβησης του σοβαρού κινδύνου να τιναχτεί στον αέρα η ειρηνευτική συμφωνία του 2005, με την οποία τερματίστηκε ο πολυετής εμφύλιος πόλεμος βορρά - νότου. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του «SPLA», η προχτεσινή συμφωνία υιοθετήθηκε αμέσως και από εκπροσώπους των φυλών Νγκοκ Ντίνκα και Μισέριαχ.

ΛΙΒΑΝΟΣ
«Κέντρο διερχομένων» με απώτερο στόχο

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εκλεψε τις εντυπώσεις ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, επισκέφτηκε το Λίβανο, το Σάββατο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν, τον πρωθυπουργό Σινιόρα αλλά και τις ηγεσίες και των 14 κομμάτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της «Χεζμπολάχ». Η κίνηση Σαρκοζί, που συνοδευόταν και από τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας του, είχε αναμφίβολα, όπως σχολίαζαν αναλυτές, νεοαποικιακό χρώμα, εκφράζοντας προσπάθεια καλλιέργειας μιας ενεργότερης γαλλικής παρέμβασης και παρουσίας στην πάλαι ποτέ υποκείμενη, στη γαλλική αυτοκρατορία, χώρα.

Ο Σαρκοζί δεσμεύτηκε για πολιτική και οικονομική υποστήριξη στον Πρόεδρο Σουλεϊμάν και στην πολιτική ηγεσία της χώρας όσο αυτές βαδίζουν στο πλαίσιο της συμφωνίας εθνικής συμφιλίωσης που υπέγραψαν στην Ντόχα, στα τέλη Μάη, με την οποία άρθηκε, έστω και προς το παρόν, το πολιτικό αδιέξοδο που την ταλάνιζε επί 18 μήνες. Επίσης, δίνοντας σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητά του να προωθήσει περαιτέρω τα γαλλικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, ο Σαρκοζί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε συνεντεύξεις του, να επιδιώξει βελτίωση των σχέσεων με τη Συρία. Ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, ήθελαν τον Γάλλο Πρόεδρο να ετοιμάζεται να αποστείλει δύο διπλωμάτες στη Δαμασκό, για πρώτες επαφές μετά από καιρό σιωπής, αν συνεχιστεί η ηρεμία στο Λίβανο.

Τη γαλλική απόπειρα απόκτησης σφαίρας επιρροής, που εκφράστηκε και από το ότι ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους, και μάλιστα με τόσο ψηλόβαθμη αντιπροσωπεία, που επισκέφτηκε τον νέο Λιβανέζο Πρόεδρο, ακολούθησε η βρετανική. Στη Βηρυτό έφθασε, για 24ωρη επίσκεψη, την Κυριακή, το βράδυ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της χώρας του στη συμφωνία της Ντόχα και την αποφασιστικότητά της να σταθεί στο πλευρό κάθε προσπάθειας σταθερότητας.

Αν και η πολιτική ένταση έχει όντως εκτονωθεί αρκετά, τα μικροεπεισόδια, πάντως, δε λείπουν. Ετσι, χτες τα ξημερώματα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων οπαδών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, στην περιοχή Σααντνάγιελ, στην κοιλάδα Μπεκάα. Στα επεισόδια δεν αναμείχτηκε ο λιβανικός στρατός, ο οποίος, όμως, αναπτύχθηκε, στη συνέχεια, στην περιοχή.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Πόλεμος» Δικαστηρίου - ΑΚΡ

ΑΓΚΥΡΑ, ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Υπέρβαση καθήκοντος χαρακτήρισε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την ανατροπή της κυβερνητικής μεταρρύθμισης για την άρση της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια. Ο Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ, αναπληρωτής πρόεδρος του AKP, υποστήριξε ότι «το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία μόνο να εξετάζει εάν τηρείται η διαδικασία στους νόμους που εγκρίνονται από το κοινοβούλιο και δεν μπορεί να αποφαίνεται για το περιεχόμενό τους».

Κατά της απόφασης του Δικαστηρίου τάχθηκε και ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κοκσάλ Τοπτάν υπογραμμίζοντας ότι «οι δικαστές υπερέβησαν τα εσκαμμένα της εξουσίας τους», δεδομένου ότι αποφάσισε για έναν νόμο που ψηφίστηκε από 411 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσής μας» και επισημαίνοντας ότι «η αρχή της διάκρισης των εξουσιών τέθηκε εν αμφιβόλω με αυτήν την απόφαση»,

Εν τω μεταξύ, τουρκικά βομβαρδιστικά έπληξαν θέσεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, (ΡΚΚ), στο Βόρειο Ιράκ.

Σε συγκρούσεις Κούρδων με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή Οβατζίκ της επαρχίας Τουντσελί της Τουρκίας δύο Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ