ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο «πιάτο» των επιχειρηματιών αιγιαλοί, λίμνες, ποτάμια, οικοσυστήματα

Eurokinissi

Με γρήγορους ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τις νομοθετικές της ρυθμίσεις, με τις οποίες παραδίδει στο «πιάτο» των επιχειρηματικών ομίλων αιγιαλούς, παραλίες, ποταμούς, λίμνες, λιμνοθάλασσες, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα και νέα «χρηματοδοτικά εργαλεία» για να προωθήσουν τις μπίζνες και την κερδοφορία τους.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τον τίτλο «Ι. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, ΙΙ. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, ΙΙΙ. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4, 6, 7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις», το οποίο χτες συζητήθηκε επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί δύο συνεδριάσεις, η πρώτη με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς και η δεύτερη επί των άρθρων, ενώ αύριο Πέμπτη θα γίνει η τελική συνεδρίαση στην Επιτροπή, προκειμένου την ερχόμενη βδομάδα να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια.

Συνοπτικά το νομοσχέδιο προβλέπει νομιμοποίηση αυθαίρετων τουριστικών και άλλων επιχειρηματικών εγκαταστάσεων σε αιγιαλούς, παραλίες, όχθες ποταμών κ.α., απευθείας παραχωρήσεις χρήσεων αιγιαλών, παραλιών, παρόχθιων ζωνών, υδάτινων στοιχείων, πυθμένων και υπεδάφους, του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού κ.ο.κ. Κυρώνει τη συμφωνία για την ίδρυση Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών Επενδύσεων, που αποτελεί ένα από τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» που προετοιμάζει η κυβέρνηση προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ σειρά παίρνει η λεγόμενη «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα» για την προσέλκυση «στρατηγικών» επενδύσεων, που ήδη έχει κατατεθεί ως νομοσχέδιο στη Βουλή.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα διαμαρτυρήθηκαν που ο ΣΥΡΙΖΑ τούς «παίρνει τη δουλειά». Ενδεικτικά, ο εισηγητής της ΝΔ Απ. Βεσυρόπουλος επιδόθηκε σε βελτιωτικές προτάσεις για το νομοσχέδιο, ενώ υπενθύμισε ποια ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν η ΝΔ ως κυβέρνηση προσπαθούσε να περάσει τέτοια μέτρα, μιλώντας για «ασυνέπεια» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκος, είπε για τη κυβέρνηση: «Αυτοί που μας κατηγόρησαν ότι εμείς, μέσω πελατειακών σχέσεων και άλλων συναλλαγών με τα συμφέροντα, καλύψαμε τους παράνομους στη Μάνδρα και στο Μάτι, κάνουν ακριβώς αυτό που κατηγορούσαν εμάς». Η φασιστική Χρυσή Αυγή προσπέρασε την ουσία του νομοσχεδίου, αναμασώντας τις γνωστές αντικομμουνιστικές ασυναρτησίες.

Επεκτείνει τις καταστροφικές για το περιβάλλον δραστηριότητες του κεφαλαίου

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, καταγγέλλοντας και καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει ακόμα πιο φιλομονοπωλιακό το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Παρουσιάζοντας συνοπτικά πλευρές του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ:

  • Προσθέτει στο θεσμικό πλαίσιο την «παραχώρηση του υδάτινου στοιχείου, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό». Επιτρέπει δηλαδή την παραχώρηση των υδάτινων στοιχείων για χρήση στο κεφάλαιο και άλλους φορείς, απαλείφοντας προηγούμενη διάταξη, που όριζε ότι η προστασία του οικοσυστήματος είναι ευθύνη του κράτους.
  • Ορίζει ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα που απέκτησε το κεφάλαιο στον παλαιό αιγιαλό, δηλαδή στις εκτάσεις που δημιουργήθηκαν με επιχωματώσεις της θάλασσας, κυρίως μέσω συμβάσεων παραχώρησης, όπως είναι για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις στο φαληρικό θαλάσσιο μέτωπο.
  • Επιτρέπει την αθρόα «τακτοποίηση» δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων παρεμβάσεων στην παράκτια ζώνη και τις νομιμοποιεί με μια απλή Υπουργική Απόφαση. Ανοίγει νέο δρόμο για παραχωρήσεις ακτών και οχθών ποταμών, για έρευνα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Δίνει τη δυνατότητα απευθείας παραχώρησης αιγιαλού, παραλίας, ακόμα και περιοχών Natura, στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού και στις δημοτικές επιχειρήσεις, για απλή χρήση. Οι ΟΤΑ πρώτου βαθμού, με τη σειρά τους, μπορούν να πουλήσουν τη χρήση του παραχωρηθέντος αιγιαλού, παραλίας κ.λπ., σε μεγαλοεπενδυτές για εκμετάλλευση.
  • Προβλέπει παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της χρήσης αιγιαλού, παραλίας και άλλων κοινόχρηστων πραγμάτων για την κατασκευή έργων, ενώ επιτρέπει πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που κατονομάζονται και συγκεκριμένα.

Οσον αφορά την «Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων», ο Σ. Βαρδαλής σημείωσε ότι είναι ενταγμένη στα σχέδια της Κίνας για τον «σύγχρονο δρόμο του μεταξιού» και ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο με την προσδοκία να μπορεί να χρηματοδοτήσει τους στόχους της εγχώριας αστικής τάξης σε ό,τι αφορά επενδύσεις κυρίως στην κατασκευή ενεργειακών αγωγών, λιμενικών και αεροπορικών εγκαταστάσεων, τηλεπικοινωνιών και μεταφορικών δικτύων. «Μιλάμε για μπίζνες τρισεκατομμυρίων δολαρίων», τόνισε. «Οι κόντρες που αναμένονται είναι σκληρές, ακριβώς γιατί τα κέρδη που διακυβεύονται είναι τεράστια. Κόντρες δηλαδή και ανταγωνισμοί που είναι επικίνδυνοι για τους λαούς όλης της περιοχής».

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γενικευμένη επιβράδυνση με αιχμή την Ευρωζώνη

Σαφείς τάσεις περαιτέρω επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη «βλέπει» και η πλευρά του ΔΝΤ με την έκθεση για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» (World Economic Outlook), που δημοσιοποίησε ενόψει της Εαρινής Συνόδου του στην Ουάσιγκτον, στις 12 -14 Απρίλη. Πρόκειται για την τρίτη στη σειρά υποβάθμιση των προβλέψεων του Ταμείου αναφορικά με τους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, και μάλιστα με γενικευμένο χαρακτήρα, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφοροποιήσεις. Η εν λόγω εξέλιξη σύμφωνα με το ΔΝΤ αντανακλά έναν συνδυασμό παραγόντων, με φόντο και τους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και αγορές.

Το ΔΝΤ εστιάζει μεταξύ άλλων στις «εμπορικές εντάσεις», που επηρεάζουν την «επιχειρηματική εμπιστοσύνη», στις εξελίξεις που εμφανίζονται στις οικονομίες της Αργεντινής και της Τουρκίας, στην ενίσχυση της χρηματοδότησης στην οικονομία της Κίνας κ.λπ.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, όπου «η οικονομία έχασε μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής της σε σχέση με το αναμενόμενο», επιβεβαιώνεται ότι ο υψηλότερος ρυθμός καταγράφηκε κατά το έτος 2017, με 2,4%, με επιβράδυνση για το 2018 στο 1,8%.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, για το 2019 η μεγέθυνση στην Ευρωζώνη αναμένεται μόλις στο 1,3%, με ραγδαία επιδείνωση σε σχέση με το 1,9% στις προβλέψεις του Οκτώβρη 2018, και για το 2020 στο 1,5%, έναντι 1,7% τον Οκτώβρη.

Μάλιστα, σημαντική επιβράδυνση αναμένεται στην οικονομία της Γερμανίας, ενώ στα όρια της στασιμότητας αναμένεται να κινηθεί η ιταλική οικονομία. Εκτιμάται μάλιστα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δέχτηκε τη μεγαλύτερη επιβράδυνση σε σχέση με άλλα κέντρα ως αποτέλεσμα των «διαταραχών» στην παραγωγή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ιταλία κ.λπ.

Αντίστοιχα, ο πήχης των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία υποχώρησε για το 2019 στο 3,3% (από 3,7% στις προβλέψεις του Οκτώβρη) και για το 2020 στο 3,6% (από 3,7%).

Οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, σύμφωνα με το ΔΝΤ, διαμορφώνονται ως εξής:

Γερμανία: 0,8% και 1,4%

Γαλλία: 1,3% και 1,4%

Ιταλία: 0,1% και 0,9%

Ηνωμένο Βασίλειο: 1,2% και 1,4%

ΗΠΑ: 2,3% και 1,9%

Κίνα: 6,3% και 6,1%

Ιαπωνία: 1% και 0,5%

Ρωσία: 1,6% και 1,7%.

Τέλος, στην Τουρκία προβλέπεται πτώση 2,5% το 2019, με ισόποση ανάκαμψη (2,5%) το 2020.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ δεν προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, για την οποία είχε δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις (μαζί με τις «προτάσεις» αντιλαϊκής πολιτικής) στην πρόσφατη έκθεση «μεταπρογραμματικής αξιολόγησης». Κατά το «σενάριο βάσης» του ΔΝΤ, προβλέπεται ανάκαμψη στο 2,4% το 2019, 2,2% το 2020, 1,6% το 2021, με περαιτέρω επιβράδυνση στο 1,2% μέχρι το 2024.

Η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τις διαδικασίες για την πρόωρη αποπληρωμή ενός τμήματος των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ προς το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο των μνημονίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (δανειστής του ελληνικού κράτους από την πλευρά της ΕΕ) η πρόωρη εξόφληση θα αφορά ποσά της τάξης των 3,7 δισ. ευρώ, σε σύνολο 9,7 δισ. ευρώ που απομένουν για τις αποπληρωμές προς τος ΔΝΤ μέχρι το 2024.

Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ θα διατηρήσει το ρόλο «συμβούλου» στα προγράμματα «αξιολόγησης» της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί για την επόμενη περίοδο.

Με διαδικασίες «fast track» η παράδοση των υδρογονανθράκων στα μονοπώλια

Με διαδικασίες «fast track» συνεχίζει η κυβέρνηση την παράδοση των εγχώριων πηγών υδρογονανθράκων σε μονοπωλιακούς ομίλους, καθώς χτες «έπεσαν» οι υπογραφές στις συμβάσεις παραχώρησης στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10» στον Κυπαρισσιακό κόλπο, από τον υπουργό Εωέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και εκπροσώπους των εταιρειών, όπου την πρώτη περιοχή αναλαμβάνουν τα ΕΛΠΕ και τη δεύτερη η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ισπανική «Repsol».

Στους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους προωθούνται οι σχετικές συμβάσεις αναφέρθηκε ο υπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην Κύπρο πέρασαν περίπου 8 χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας ο αντίστοιχος χρόνος είναι πολύ μικρότερος, αφού μόλις τον Σεπτέμβρη του 2017 προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τις δύο παραπάνω περιοχές. Με ανάλογους ρυθμούς προωθούνται και οι διαδικασίες για τη θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου θα δραστηριοποιηθούν οι «Total», «ExxonMobil» και τα ΕΛΠΕ, με τις συμβάσεις να βρίσκονται αυτήν την περίοδο στο Ελεγκτικό Συνέδριο κι εντός του καλοκαιριού να προχωρά η έγκρισή τους από το Κοινοβούλιο.

Περί «αφοσίωσης» της «Repsol» στις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ισπανικής εταιρείας Μ. Erquiaga, η οποία να υπενθυμίσουμε έχει αποκτήσει δικαιώματα ερευνών και σε δύο ακόμη χερσαίες περιοχές, σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία, σε μία έκταση που ξεπερνά συνολικά τα 8.000 τ.χλμ. (4.187 τ.χλμ. στα Ιωάννινα και 4.362 τ.χλμ. στην Αιτωλοακαρνανία).

Τέλος, ο Γ. Μπασιάς, πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, αφού αναφέρθηκε στις συστηματικές επαφές της ΕΔΕΥ με εκπροσώπους ξένων εταιρειών για την προώθηση της εγχώριας έρευνας, σημείωσε ότι «σιγά - σιγά θα πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάμε και προς τα ανατολικά της χώρας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ