ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Μα εγώ αγαπώ τον πάπα...

Μ' αυτή την υπόθεση δε θ' ασχοληθεί κανείς. Ούτε μονόλεπτο σε εκσυγχρονισμένο ΜΜΕ: Δυο καθολικές καλόγριες καταδικάστηκαν στο Βέλγιο ως... πρωταγωνίστριες στην ανείπωτη σφαγή των Τούτσι στη Ρουάντα, το 1994. Με τη βοήθεια και τη συνδρομή τους, στο μοναστήρι τους βρήκαν φριχτό θάνατο 7.000 Χούτου! Και γυναίκες και καλόγριες και καθολικές και σφαγείς. Εκτρώματα. Η ιεραποστολική ανθρωποφαγία στο μεγαλείο της. Vaticano Glorioso. Το ρεπορτάζ δε λέει αν τα μεγάφωνα παιάνιζαν Dies Irae όταν οι μαντσέτες, το φριχτό όπλο που περιγράφει ο Τσβάιχ στο «Αμόκ», ξερίζωναν καρδιές, έκοβαν κεφάλια, σώριαζαν άκρα και συκώτια υπό τα όμματα των υπηρετριών του Θεού (;).

Στην Ιαπωνία, ένας άλλος θεός - ήλιος, αναγγέλλει με περισσή μεγαλοπρέπεια πως επιτέλους είναι έγκυος η συμβία του κι ο ίδιος ο θρόνος, την ώρα που ένας ψυχοπαθής, με όπλο μαχαίρι έναν πήχη, κατασφάζει παιδάκια του δημοτικού. Ενα αγοράκι μόλις εξάχρονο, σέρνεται σφαγμένο και αφήνει την τελευταία του πνοή στο διπλανό του σχολείου σούπερ μάρκετ. Η κοινωνία στην Ιαπωνία άρχισε το χαρακίρι του μιμητισμού της αμερικανικής κουλτούρας. «Ροζαμόν» του Κουροσάβα, φαστφουντάδικο και γιγάντια πια τα μπονσάι. Η χώρα πάντως απαγορεύει αυστηρά τα όπλα!

Στη Ρώμη θα πάει η Γένοβα 2001. Μαζί με 18.000 αστυνομικούς να φυλάνε τους εκλεκτούς της «G8» από τις χιλιάδες των τρομοκρατών που αρνούνται να πεθάνουν τρώγοντας, τον 21ο αιώνα, ο ένας τον άλλον χάριν του φιλοθεάμανος κοινού των αφεντικών και των αδιάφορων τηλεθεατών. Οι δήμιοι φοβούνται τα θύματά τους και φυλάνε τ' αχαμνά τους.

Στην Ελλάδα του τρομονόμου όπου πεθαίνουν στην ανυδρία τα στάχυα κι ανθούν οι Σταθόπουλοι, ο πολιτισμός βαθαίνει, μεγαλώνει, εκσυγχρονίζεται. Την ώρα που ευγενικώς παραχωρούμε απόλυτη, αγνή και καθαρή ετεροδικία στον αμερικανο-νατοϊκό στρατό κατοχής, ο αρχηγός της Αεροπορίας μας δίνει διαταγή να πετάξουν σε άσκηση ελληνικά αεροπλάνα πάνω από τη Λήμνο. Τα ετερόδικα αφεντικά το απαγορεύουν πάραυτα για να μη βαρέσει ο σεβντάς τους Τούρκους φίλους τους και μας. Μας σώζουν απ' την ύβρη να θεωρούμε τη Λήμνο Μύκονο και να στέλνουμε εκεί την αφρόκρεμα της κοινωνίας και της αεροπορίας μας.

Τέλος, στο Βουκουρέστι ξεπέζευε εν μέσω λαϊκής αποθέωσης η Αννα του Βισύ, με γλάστρες υπουργούς, μάνατζερ και κοσμικούς την ώρα που στη Σαλονίκη τρομοκράτες - φοιτητές καταλάμβαναν τα στούντιο της ΕΤ-3 απαιτώντας το δικαίωμα στο live show, στο ζωντανό του αγώνα τους δράμα, απάντηση στην κωμωδία μιας ειδησεογραφικής εικονικής πραγματικότητας. Τα παιδιά με το σταυρουδάκι της άνοιξης στο στέρνο που τα έλεγαν αλήτες, θα λένε και στο μέλλον οι ποιητές... Οταν θα σπρώχνουν την ιστορία όπως σπρώχνει τον ωραίο ηρωικό θάνατο του ανθρώπου η απελπισμένη ανάγκη για ελευθερία.

Σ' αυτή τη ζοφερή πραγματική ειδησεογραφία, υπόκρουση μουσική μα καθόλου θεία, ο μεγάλος φιδοκέφαλος αδερφός έχει διαλέξει να βάζει ό,τι ακούγεται και στα λευκά κελιά: Το παλιό γνωστό τραγουδάκι «Μα εγώ αγαπώ τον πάπα, τον πάπα, τον πάπα...». Κι εκεί ανάμεσα στην αλλαγή της κασέτας, βάζουν πότε τη φωνή του κ Μπεντίτ να τους λέει πως μόνον οι βλάκες κι οι τρομοκράτες πεθαίνουν από την πείνα για λεύτερη ζωή, πότε τη Μαρία Δαμανάκη να διαλαλεί πως είναι άκακο ίσως και σωτήριο το ωραίο χασισάκι...

Προσοχή! Προσοχή! Κινδυνεύει άμεσα η λογική. Πατρίς ενοικιάσθη. Φαμίλια εξολοθρεύεται. Θρησκεία αυτοκτονεί. Ναρκέμπορας εκσυγχρονίζεται. Ο Χριστόδουλος ξανακηδεύει τον Σόντερς για να μην πάρει κανείς χαμπάρι πως ήδη κηδεύτηκε η δικαιοσύνη και βγήκαν στο μοιρολόι της ως κι οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ.

Η τρομοκρατία περνάει από παντού. Από τις χαραμάδες του γερού μυαλού μ' επιχείρημα ξυραφιού: Θα σε μάθω να πονάς, ώσπου να μην αντέχεις άλλο. Οσο πονάς τόσο θα βγάζω κέρδος. Κι άμα δεν αντέχεις πια, θα σε ρίξω στο πιο προσοδοφόρο κενό της γης. Στην παραμύθα. Ολα λευκά, σαν τα κελιά. «Ασπρη» φθηνή για την εργατική τάξη των ηρώων. Ηρωίνη. Ασπρη ακριβή για την αστική τάξη των ψυχολογικώς τραυματισμένων πλουσίων. Κοκαΐνη. Αυτή η... πάλη των τάξεων δεν έχει καταργηθεί. Κοτερεύω, κοτερεύεις, κοτερεύει. Νέο το ρήμα. Νέο και το ρήγμα. Σία κι αράξαμε.

Προσοχή! Προσοχή! Γρηγορείτε, γιατί μετά την ψήφιση του τρομονόμου οι βιοτεχνίες των εμπνευστών του θ' ανθίσουν. Εκτός από ενόχους τρομοκράτες θα παράγουν και κουκούλες σινιέ. Ακριβές και μοντέρνες. Με στρας και χρώματα. Για γυναίκες, άντρες και παιδιά. Οι ρουφιάνοι κι οι δοσίλογοι, οι καταδότες κι οι χαφιέδες θα γίνουν μοντελάκια. Κινούμενα σχέδια. Ταινίες με σουξέ σαν του Τιτανικού. Ο θρίαμβος του υπαρκτού καπιταλισμού. Ισαμε να μάθουμε όλοι (;) να σιγοτραγουδάμε το «Εγώ αγαπώ τον πάπα, τον πάπα, τον πάπα», παραφράζοντας και, προχωρώντας ένα βήμα πιο μπροστά τον αρχικό υπέροχο στίχο (!) της Γαλάνη, που απλώς θέλει να τον δει. Η παράνοια ως κουλτούρα, πώς σας φαίνεται σύντροφοι;


Λιάννα ΚΑΝΕΛΛΗ


Οι κοινωνικές συμμαχίες και η ενότητα της εργατικής τάξης

Επειδή γίνεται μεγάλη σπέκουλα γύρω από το περιεχόμενο των όρων συνεργασία και συμμαχία, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τι αναφέρει σχετικά ένα οποιοδήποτε λεξικό: Συνεργάζομαι, συνεργασία = εργάζομαι μαζί, συμμετοχή σε κοινή εργασία. Συμμαχώ, συμμαχία = συμπράττω με άλλους εναντίον τρίτου, διεξαγωγή κοινού αγώνα. Είναι, λοιπόν, βασική αρχή για οποιονδήποτε κάνει αναφορά στις συμμαχίες να ξεκαθαρίσει απ' την αρχή: Με ποιους θα συμπράξει, εναντίον ποιου θα διεξάγει τον κοινό αγώνα.

Από την αρχή πρέπει να τονίσουμε και να γίνει κατανοητό απ' όλους ότι η πολιτική των κοινωνικών συμμαχιών είναι για την εργατική τάξη και το κόμμα της μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΡΧΩΝ με μακρόχρονη στόχευση, είναι ουσιαστικό στοιχείο της πολιτικής των κομμουνιστικών κομμάτων.

Σε καμιά περίπτωση δεν είναι μια πολιτική συγκυρίας ή τακτικών ελιγμών. Δεν αφορά μόνο τη λύση των άμεσων κοινωνικών προβλημάτων στον καπιταλισμό, αλλά έχει να κάνει με τη νίκη της εργατικής τάξης στην πάλη της για την ανατροπή του καπιταλισμού και το πέρασμα στο σοσιαλισμό.

Οι κοινωνικοί σύμμαχοι της εργατικής τάξης

Οι δυο βασικοί παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τη δύναμη της εργατικής τάξης είναι:

1. Η ενότητα της ίδιας της εργατικής τάξης.

2.Η κοινότητα των συμφερόντων της με τα ζωτικά συμφέροντα των μεσαίων στρωμάτων.

Εκείνο το οποίο δεν ξεχνούν οι κομμουνιστές στη δουλιά τους ανάμεσα στα διάφορα στρώματα είναι ότι: Αυτά έχουν ιδιαίτερα προβλήματα και η κάθε ομάδα προσεγγίζει και αντιμετωπίζει με το δικό της τρόπο τα κοινά για όλους τους εργαζόμενους προβλήματα (ΕΒΕ, εργαζόμενη διανόηση και αγρότες). Κι ακόμα ότι: Οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα ούτε να αγνοούνται επιτρέπεται, ούτε φυσικά να γίνονται το κυρίαρχο στις σχέσεις τους.

Το βασικό, το κυρίαρχο είναι και πρέπει να είναι η κοινότητα των συμφερόντων.

Γι' αυτό και η προώθηση της συμμαχίας μεταξύ τους, η σταθεροποίηση και το βάθεμά της αποτελούν κρίσιμη πλευρά των ταξικών αγώνων, στο πολιτικό, στο οικονομικό, στο κοινωνικό και ιδεολογικό επίπεδο.

Η τακτική του κεφαλαίου και των εκφραστών του

Αποτελεί γεγονός ότι το κεφάλαιο, προκειμένου να προωθήσει την πολιτική για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, επιδιώκει την εξασφάλιση συμμάχων και φυσικά κάνει ό,τι μπορεί για να έχει την αποδοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κοινωνικών στρωμάτων. Στην προσπάθειά του αυτή το κράτος:

1. Επιδιώκει να υποτάξει τα μεσαία στρώματα και να τα κάνει εξαρτημένους κρίκους στο κύκλωμα παραγωγής και διανομής.

2. Καλλιεργεί το μύθο των συνεργασιών.

3. Προπαγανδίζει την κοινή ιδιότητα της «ιδιοκτησίας», κρύβοντας φυσικά μ' όλους τους τρόπους την πραγματικότητα, ότι δηλαδή: Η μεγάλη ιδιοκτησία τρώει τη μικρή.

4. Αξιοποιεί τις ταλαντεύσεις των μεσαίων στρωμάτων και εκμεταλλεύεται τα όνειρά τους (να γίνουν δηλαδή κι αυτοί μια μέρα μεγάλοι).

5. Τους καλλιεργεί, ποικιλοτρόπως, την έχθρα για την εργατική τάξη.

6. Ταυτόχρονα μ' όλα τα παραπάνω καλλιεργεί τη δυσπιστία της εργατικής τάξης απέναντι στα μεσαία στρώματα.

7. Προσπαθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει να εμποδίσει την ενότητα της εργατικής τάξης, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μ' αυτό τον τρόπο δυσχεραίνει την πολιτική των κοινωνικών συμμαχιών της.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ζήτημα των κοινωνικών συμμαχιών τα κόμματα που εκφράζουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κινείται στα πλαίσια ακριβώς που αυτό τους καθορίζει. Κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ούτως ώστε να μην προχωράνε οι κοινωνικές συμμαχίες κι έτσι να αδυνατίζουν το κοινωνικό μέτωπο απέναντι στ' αφεντικά τους, καθώς και να μπορούν καλύτερα να ψαρεύουν σε θολά νερά.

Η σημασία της ενότητας της εργατικής τάξης

Βασική προϋπόθεση για να παίξει τον καθοριστικό της ρόλο η εργατική τάξη, στο κτίσιμο των απαραίτητων κοινωνικών συμμαχιών, είναι ότι θα πρέπει η ίδια να παλεύει μόνιμα και αταλάντευτα για τη δική της ενότητα στη δράση. Αυτή την ενότητα δεν την έχουν ανάγκη μόνο οι εργάτες. Με τη συγκεκριμένη ενότητα θα βοηθούνται πολύ τα μικρομεσαία στρώματα να ξεπερνούν τις δικές τους αδυναμίες, όπως για παράδειγμα ταλαντεύσεις, αντιφάσεις και ψευδαισθήσεις. Τη συγκεκριμένη ενότητα είναι αυτονόητο ότι την αντιστρατεύεται και την πολεμά με ό,τι μέσο διαθέτει το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή την ενότητα θα πρέπει σε σωστή βάση να χτίζουν, να αναπτύσσουν, να δυναμώνουν και να στηρίζουν οι κομμουνιστές.

Το καθήκον αυτό της εργατικής τάξης στις σημερινές συνθήκες γίνεται καθοριστικής σημασίας παράγοντας για την προώθηση των κοινωνικών συμμαχιών, για το χτίσιμο του Δημοκρατικού Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου.

Οσο περισσότερο η εργατική τάξη συσπειρώνεται γύρω από αιτήματα και στόχους κοινούς, με αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο και όσο φυσικά κατακτά την ενότητα στη δράση της, τόσο πιο εύκολα θα προσεγγίζει τους φυσικούς συμμάχους της, τόσο περισσότερο θα εμπνέει σιγουριά και αξιοπιστία. Επιπλέον θα κατακτά την πρωτοπορία στο λαϊκό κίνημα και θα φέρνει πιο κοντά της τα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού. Σε αντίθετη περίπτωση, τα συγκεκριμένα στρώματα θα... χαρίζονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Η ίδια η πάλη των εργαζομένων θα δυσκολεύεται πιο πολύ.

Οι επιπτώσεις από την ΟΝΕ και οι κοινωνικές συμμαχίες

Μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες από την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Ολο και μεγαλώνει ο αριθμός των Ελλήνων που «γεύονται» από πρώτο χέρι τις αρνητικές συνέπειες της ΟΝΕ στην οικονομία (ανεργία, εργασιακές σχέσεις, κοινωνική ασφάλιση, υγεία, παιδεία...), αλλά και βλέπουν τις αρνητικές συνέπειες και τους κινδύνους που εγκυμονεί το σύρσιμο της χώρας μας στις τυχοδιωκτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Εξ αρχής θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς ότι η νέα περίοδος που διανύουμε, εντός δηλαδή της ΟΝΕ, διαμορφώνει ως ένα βαθμό και προϋποθέσεις καλύτερες για να προχωρήσει ο συντονισμός του αντιμονοπωλιακού αγώνα της εργατικής τάξης και των μεσαίων στρωμάτων.

Για την καλύτερη έκβαση της προσπάθειάς μας - για το χτίσιμο των κοινωνικών συμμαχιών - χρειάζεται η όσο καλύτερη μελέτη των αρνητικών συνεπειών της ΟΝΕ σε κάθε κοινωνικό στρώμα, η ανάδειξη της κοινής αιτίας που δημιουργεί και οξύνει όλο και περισσότερο τα προβλήματα, η προβολή του δρόμου που οδηγεί στη διέξοδο, η ένταση και η διάρκεια, αλλά πάνω απ' όλα ο συντονισμός των ενεργειών, του αγώνα. Ενός αγώνα δύσκολου αλλά ωραίου. Ενός αγώναα απέναντι σε μια τάξη που δε χορταίνει με τίποτε, που δε διστάζει μπροστά σε τίποτε, που δεν υπολογίζει τίποτε, που μπροστά στη λαιμαργία της για περισσότερα κέρδη διευκολύνεται στους σχεδιασμούς της από ένα αδύναμο εργατικό κίνημα, από μια εργατική τάξη η οποία δεν είναι συσπειρωμένη, από μια εργατική τάξη δίχως συμμάχους.

Θα τους κάνουμε το χατίρι; Οχι, ασφαλώς! Ούτε λεπτό χαμένο. Μ' όλες τις δυνάμεις μας στον αγώνα για τη συσπείρωση της εργατικής τάξης, για το δυνάμωμα των κοινωνικών συμμαχιών, για το χτίσιμο του Δημοκρατικού Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου.


Βασίλης ΖΙΩΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ