ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
EKΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ
Προβλέπει βαθιά κρίση για την Ελλάδα και τα «σπασμένα» στο λαό

Συγχρονισμένη κατρακύλα στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία

Associated Press

Βύθιση 10% του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία για το 2020 και μόνο μερική ανάκαμψη το 2021 και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3% βλέπει το ΔΝΤ στην έκθεση με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που δημοσιοποίησε χτες, με αφορμή την Εαρινή Σύνοδό του, η οποία διενεργείται μέσω τηλεδιάσκεψης. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην κορυφή της κατρακύλας τόσο στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της ΕΕ όσο και μεταξύ των οικονομιών που ταξινομούνται στην κατηγορία των «ανεπτυγμένων», με φόντο βέβαια τη διάρθρωση του παραγόμενου ΑΕΠ και του μεγαλύτερου ειδικού βάρους που κατέχουν ο τουριστικός κλάδος και άλλοι κλάδοι εξαγωγικού προσανατολισμού.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία:

-- Μετά την κατρακύλα 10% το 2020, προβλέπεται μερική ανάκαμψη 5,1% το 2021.

Με βάση μάλιστα τα δυσμενέστερα σενάρια που επεξεργάστηκε το ΔΝΤ - ανάλογα με τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού - η κατρακύλα για το 2020 θα είναι μεγαλύτερη κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στην περίπτωση δηλαδή της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 13%, ενώ σε ένα τρίτο σενάριο η πτώση του ΑΕΠ θα συνεχιστεί και το 2021 με ρυθμό 8%.

Οπως προκύπτει με βάση και τα παραπάνω, η κατρακύλα του ΑΕΠ στη διάρκεια του τρέχοντος β' τριμήνου αλλά και για το γ' τρίμηνο προσλαμβάνει διαστάσεις - «ρεκόρ», πολύ πάνω από τις ετήσιες μεταβολές που καταγράφονταν στην προηγούμενη καπιταλιστική κρίση.

-- Μεγάλες πιέσεις αναμένονται στο εξωτερικό ισοζύγιο. Το έλλειμμα αναμένεται στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020 (έναντι 2,1% του ΑΕΠ το 2019). Για το 2021 η πρόβλεψη είναι για έλλειμμα στο 3,4% του ΑΕΠ.

-- Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να επανέλθει σε αρνητική τροχιά (αποπληθωρισμός), στο -0,5% φέτος, για να ενισχυθεί στο 1% το 2021.

-- Εκρηξη της επίσημης ανεργίας: Από το 17,3% το 2019, θα φτάσει στο 22,3% το 2020 και στο 19% το 2021.

Οι βασικές προβλέψεις

Με βάση το καλύτερο σενάριο του ΔΝΤ, το ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιθανό να μειωθεί κατά 9 τρισ. δολάρια συνολικά στα δύο χρόνια, περισσότερο από το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Ιαπωνίας μαζί, όπως επισημαίνεται, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η επερχόμενη καπιταλιστική κρίση συγκρίνεται με αυτή του 1929.

Με φόντο αυτά τα στοιχεία, το ΔΝΤ επισημαίνει πως «μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί το μορατόριουμ για την αποπληρωμή του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρέους κατά τη φάση ανάκαμψης».

Οι προβλεπόμενοι ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ για το 2020 και το 2021 διαμορφώνονται ως εξής:

Ευρωζώνη: -7,5%, +5,2%. Γερμανία: -7%, +5,2%. Γαλλία: -7,2%, +4,5%. Ιταλία: -9,1%, +4,8%. HΠΑ: -5,9%, +4,7%. Kίνα: +1,2%, +9,2%. Ιαπωνία: -5,2%, +3%. Ρωσία: -5,5%, +3%.

Οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι οι εξάρσεις του κορονοϊού θα κορυφωθούν στις περισσότερες χώρες κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και θα αποκλιμακωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ σταδιακά θα αίρονται το κλείσιμο των επιχειρήσεων και άλλα περιοριστικά μέτρα.

Αυτές οι εκτιμήσεις αποτελούν το βασικό σενάριο στην έκθεση. Ομως, το Ταμείο δεν αποκλείει η πανδημία να αποδειχθεί πιο επίμονη και οι επιπτώσεις στην οικονομία να είναι εντονότερες και μεγαλύτερης διάρκειας.

Τα «σπασμένα» στις λαϊκές πλάτες

«Αργότερα, τα δημοσιονομικά θα πρέπει βεβαίως να γίνουν και πάλι βιώσιμα.Τα κράτη - μέλη έχουν τότε την επιλογή μεταξύ μείωσης εξόδων και αύξησης των εσόδων», δήλωσε μεταξύ άλλων χτες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόφσκις, αναφορικά με το μείγμα της δημοσιονομικής διαχείρισης που θα ακολουθηθεί προκειμένου οι κρατικοί προϋπολογισμοί στην ΕΕ να επανέλθουν σε τροχιά «βιωσιμότητας», όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Είναι φανερό ότι τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης και βέβαια τα διαδοχικά κρατικά πακέτα με άξονα τη στήριξη και διάσωση επιχειρηματικών ομίλων θα φορτωθούν για μία ακόμα φορά στις πλάτες των των λαών, τόσο από την πλευρά της διόγκωσης των φόρων όσο και στο σκέλος της περικοπής κρατικών κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Με «ένα το κρατούμενο» αυτό, στον απόηχο και της πρόσφατης απόφασης του Γιούρογκρουπ, ο Ντομπρόφσκις σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ανέφερε πως το υπό διαμόρφωση Ταμείο Ανάκαμψης ενδέχεται να προικοδοτηθεί με 1,5 τρισ. ευρώ, με ομόλογα εγγυημένα από τα κράτη - μέλη. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η σχετική συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει ήδη την επόμενη βδομάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αναμένεται και πάλι να έρθουν στην επιφάνεια οι πολύ μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης γύρω από τους όρους για τη θωράκιση της καπιταλιστικής οικονομίας της κάθε πλευράς.

Αναφερόμενος δε στις αποφάσεις που αφορούν δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σημείωσε ότι «καμία χώρα δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση για δάνειο από τον ESM και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια κυβέρνηση θέλει να το κάνει μελλοντικά», δεδομένου και ότι από την πλειοψηφία των κυβερνήσεων ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πέρα από τους μνημονιακούς όρους που θα περιλαμβάνει, θεωρείται και «στίγμα» για τον δανεισμό τους από τις διεθνείς αγορές.

Εξάλλου, σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει σε νέα έξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές με δημοπρασία κρατικού ομολόγου 7ετούς διάρκειας.

«Φουσκώνουν» τα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, παρά και το «ανάχωμα» των παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρηματικά δάνεια αλλά και της χαλάρωσης και των διευκολύνσεων προς τους τραπεζικούς ομίλους της Ευρωζώνης, τα «κόκκινα» δάνεια σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις προβλέψεις επανέρχονται σε ρότα διόγκωσης.

Οπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης «Moody's», οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόσουν φιλόδοξα σχέδια τιτλοποιήσεων «προβληματικών» δανείων, τα οποία σχέδια όμως θα καθυστερήσουν, καθώς - όπως και σε όλη την Ευρώπη - τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού θέτουν σημαντικά εμπόδια στις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Οι «επισημάνσεις» αυτές, που αφορούν επί της ουσίας και τον νέο γύρο συγκέντρωσης που αφορά τις επιχειρήσεις, φέρνουν παράλληλα στην επιφάνεια την άρνηση της κυβέρνησης να νομοθετήσει εδώ και τώρα την ακύρωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των λαϊκών στρωμάτων, δείχνοντας προς την κατεύθυνση του «πογκρόμ» που επίκειται.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Πασχαλιάτικο δώρο» στους εφοπλιστές, με νέα προνόμια και εκατομμύρια επιδοτήσεων

Χαρακτηρίζει «άγονες» όλες τις ακτοπλοϊκές γραμμές

«Ζεστό» χρήμα εκατομμυρίων και νέα προνόμια συνεχίζει να προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, μετατρέποντας την πανδημία για τους εφοπλιστές και συνολικά για το κεφάλαιο σε χρυσή ευκαιρία για να ενισχύσει παραπέρα την κερδοφορία του, αλλά και για να τελειώνει με ναυτεργατικά δικαιώματα που έχουν κρατήσει όρθια οι αγώνες των εργαζομένων.

Χτες, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε άλλα 15 εκατομμύρια χρηματοδότηση ως πασχαλιάτικο δώρο για τους ακτοπλόους εφοπλιστές, χαρακτηρίζοντας «άγονες» όλες τις ακτοπλοϊκές γραμμές!

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο, το ποσό αυτό εξασφαλίστηκε σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης «προκειμένου να διασφαλίσει τη θαλάσσια συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών». Για την ακρίβεια, όπως αναφέρεται, πέραν των μέχρι σήμερα επιδοτούμενων γραμμών προσδιορίστηκαν, σε συνεργασία «με τους θεσμικούς εκπροσώπους» της ακτοπλοΐας, δηλαδή το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), άλλες 36 γραμμές, «για τις οποίες θα επιδοτηθεί η εξυπηρέτησή τους με πλοία της ακτοπλοΐας», με σκοπό «τη διατήρηση ενός ελάχιστου ικανού αριθμού δρομολογίων» για την εξυπηρέτηση των νησιών.

Αναφέρει μάλιστα ότι η προσφορά εκατομμυρίων στους εφοπλιστές δεν σταματάει εδώ αλλά «σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζεται ειδικό πρόγραμμα - καθεστώς, για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους».

Τα 15 εκατ. προς τους εφοπλιστές έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 130 εκατ. που είναι η επίσημη επιδότηση για τη δρομολογιακή περίοδο 2019 - 2020, στα 150 εκατ. έμμεση επιδότηση μέσω του λεγόμενου Μεταφορικού Ισοδύναμου για φέτος, ενώ λόγω κορονοϊού ήδη η κυβέρνηση έχει εντάξει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες στους ΚΑΔ «που δικαιούνται τα ευεργετήματα που έχουν ανακοινωθεί», δηλαδή δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, «μείωση του μισθολογικού κόστους», κίνητρα για επενδύσεις κ.ο.κ. Εχει παρατείνει έως 30 Απρίλη (από 1η Απρίλη) την «ισχύ των χειμερινών συνθέσεων των πλοίων της ακτοπλοΐας», που είναι μειωμένη κατά 50%, για 3 μήνες έχει παραταθεί η ισχύς των πιστοποιητικών των πλοίων, δηλαδή θα μπορούν να κυκλοφορούν με ληγμένα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, έχει μειώσει τα λιμενικά τέλη κατά 20% και έχει δώσει έξτρα επιδότηση για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που ενεργοποιούν διαδικασία έκτακτων αναθέσεων συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας.

Για τους ναυτεργάτες, πέρα από ανεργία, ακόμα και το 800άρι έχει φροντίσει με τις προϋποθέσεις που θέτει να το πάρουν ελάχιστοι, ενώ, όπως καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, «την ίδια ώρα που η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους εφοπλιστές για το σύνολο των δρομολογιακών γραμμών του δικτύου της ακτοπλοΐας, οι εφοπλιστές δένουν τα καράβια και προχωράνε σε μαζικές απολύσεις, μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις, επιβάλλουν εξαντλητικά ωράρια εργασίας, εργασιακή ζούγκλα στα καράβια με οδυνηρές συνέπειες για τους ναυτεργάτες». Τα σωματεία τονίζουν ότι προετοιμάζονται, με αξιοποίηση όλων των μορφών, να δώσουν την κατάλληλη απάντηση και «να τιμήσουμε τη μέρα της εργατικής τάξης», την Εργατική Πρωτομαγιά.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Θέλουν τις «πράσινες» μπίζνες «οδικό χάρτη» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Επιτάχυνση της στρατηγικής της ΕΕ για το άνοιγμα νέων πεδίων «πράσινης» κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους ζητούν με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 13 υπουργοί Περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων και ο Κ. Χατζηδάκης. Στην κοινή επιστολή τους οι υπουργοί Περιβάλλοντος ζητούν από την Επιτροπή η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να αποτελέσει «κεντρικό πλαίσιο και "οδικό χάρτη" για την ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία του COVID-19».

Προσθέτουν επίσης ότι σε αυτήν τη φάση θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την προώθηση των επενδύσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της λεγόμενης «δίκαιης μετάβασης», αφού, όπως λένε, με το βλέμμα στην όξυνση του ανταγωνισμού με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, η ΕΕ «πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων».

Την επιστολή υπογράφουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος Αυστρίας, Δανίας, Φινλανδίας, Ιταλίας, Λετονίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ