ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2006
Σελ. /28
Ο πιο πιστός «εταίρος»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με επιστολή προς τους «κοινωνικούς εταίρους», ανάμεσά τους και τη ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση ζήτησε προχτές εντός τριών μηνών να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων. Πρόκειται για μια ακόμα αντιδραστική πρόβλεψη του νόμου 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, που στόχο έχει να εξομοιώσει προς τα κάτω τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προχωράει ταχύτατα στην πλήρη εφαρμογή του «νόμου Ρέππα», τον οποίο άλλωστε ποτέ δεν έπαψε να εκθειάζει για τις αναντικατάστατες υπηρεσίες του στην αντιασφαλιστική επίθεση. Πρόβλεψη του ίδιου νόμου είναι και το πετσόκομμα των ΒΑΕ που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Το αξιομνημόνευτο, βέβαια, δεν είναι μόνο η επιστολή της κυβέρνησης. Αυτό που αξίζει να σχολιαστεί είναι και η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία απέφυγε να βγάλει έστω και μια ανακοίνωση για το ζήτημα, διοχετεύοντας στον Τύπο ότι η κυβέρνηση πρέπει να... αποσαφηνίσει τη θέση της και να αποφευχθούν τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Με άλλα λόγια, «βουρ στον πατσά» για ένα ακόμα χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αναμενόμενο θα σκεφτεί κανείς, αν λάβει υπόψη του ότι η συνδικαλιστική πλειοψηφία έχει αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπιση του 3029/02 και στην εφαρμογή του από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναδειχτεί στον πιο πιστό «εταίρο»...

Η λύπη του υπουργού

«Ενώ αυτό το νοσοκομείο (σ.σ. της Λευκάδας) παρέχει καλές υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι εργαζόμενοι αλλά και οι ασθενείς τυγχάνουν περίθαλψης, λυπάμαι που θα το πω, είναι πολύ κακές». Αυτό ήταν το συμπέρασμα - όπως δήλωσε ο ίδιος - του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου κατά τη χτεσινή περιοδεία του στη Λευκάδα.

Μέρος της τριτοκοσμικής κατάστασης - σύμφωνα με δική του, πάλι, παλιότερη έκφραση - στα δημόσια νοσοκομεία είναι και οι κακές συνθήκες στη Λευκάδα. Ολα τα δημόσια νοσοκομεία δουλεύουν με ελάχιστο προσωπικό - που έφτασε στα όριά του - και με απίστευτους μισθούς, όπως έχει διαπιστώσει επανειλημμένα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας.

Το θέμα είναι ότι τα προβλήματα αυτά θα χειροτερεύσουν - τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς στα νοσοκομεία - απ' την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, για την οποία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν εκφράζει καμιά λύπη, αλλά την υπηρετεί, την υπερασπίζεται και την εφαρμόζει με αξιοσημείωτη συνέπεια.

Ανελέητοι ... παρατηρητές

Από τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, τόσο αυτές που γίνονται, ούτως ή άλλως, καθημερινά ελέω «ελεύθερης αγοράς», όσο κι απ' αυτές για τις οποίες επιχειρηματίες όλων των κλάδων προετοιμάζουν την κοινή γνώμη, επικαλούμενοι την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και των πρώτων υλών, δεν έμεινε αλώβητο και το ψωμί. Ηδη, εκπρόσωποι των αρτοποιών αυτές τις μέρες υποστηρίζουν ότι, επειδή αυξήθηκαν οι πρώτες ύλες τους, πρέπει οι καταναλωτές να περιμένουν όπου να 'ναι να αυξηθεί και η τιμή του ψωμιού - ακολούθως και όλων των αρτοποιημάτων, ειδών ζύμης κλπ. - κατά 10% τουλάχιστον. Πάντως, οι κυβερνώντες δε χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν ...ανελέητοι κυνηγοί των κερδοσκόπων. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι παραμένουν ανελέητοι ...παρατηρητές τους!

Βαφτίζουν αλληλεγγύη τη φιλανθρωπία

«Κοινωνικό έργο» βάφτισαν τη φιλανθρωπία η πρόεδρος της Υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιά, Φ. Γεννηματά και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, κατά την προχτεσινή υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, που προβλέπει τη χρηματοδότηση τεσσάρων έργων που αφορούν άπορους ηλικιωμένους, άστεγους, μετανάστες και παιδιά.

Οι δύο πλευρές θεώρησαν, ότι με το Μνημόνιο επισφραγίστηκε η μέχρι τώρα συνεργασία τους για θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως προφανώς βαφτίζεται η προσωρινή ψευτο-ανακούφιση κάποιων ανθρώπων από το άγχος της επιβίωσης. Κάτι δηλαδή σαν τη φιλανθρωπία των πλούσιων κυριών, που μεταξύ τσαγιού και βουτήματος, κάνουν και κάποιες δωρεές...

Η πραγματική αλληλεγγύη, όμως, δεν έχει καμία σχέση με τέτοιες πράξεις. Ισα ίσα που αυτές υπάρχουν, όσο συντηρείται το εκμεταλλευτικό σύστημα ανθρώπου από άνθρωπο. Αν πραγματικά θέλει να ασκήσει αλληλεγγύη η υπερνομαρχία θα πρέπει να συγκρουστεί με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Αντίθετα βλέπουμε να τη στηρίζει, ζητώντας φόρους σε βάρος των εργαζομένων, ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικροτώντας τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κλπ. Μ' άλλα λόγια, να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η συμμορία «G8»

H κορυφή της πυραμίδας του ιμπεριαλιστικού συστήματος οι ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων χωρών του καπιταλιστικού κόσμου συναντιούνται από σήμερα στο Λένινγκραντ. Πρόκειται για την Ομάδα των 8 ή όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται «G8». Δεκαπέντε χρόνια μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης, η Ρωσία περνάει τελικά τις εξετάσεις του ισχυρού καπιταλιστή, ικανού όχι μόνο να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση, αλλά και να τη φιλοξενήσει.

Η ημερήσια διάταξη, οι προδημοσιεύσεις, οι επίσημες δηλώσεις εκείνων που συμμετέχουν αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την εσωτερική λειτουργία του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Δηλαδή το γεγονός πως σαν συμμορία ληστών σχεδιάζουν όλοι μαζί τη ληστεία, αλλά πάντα τα σπάνε στη μοιρασιά. Ετσι κι εκείνοι που συμμετέχουν στη «συμμορία των 8» σαν εκπρόσωποι του κεφαλαίου των χωρών τους είναι απόλυτα σύμφωνοι όσον αφορά την υποταγή και την εκμετάλλευση των λαών, αλλά την ίδια ώρα συγκρούονται για το ποιος θα αρπάξει το μεγαλύτερο κομμάτι.

Φυσικά αυτή η κεντρική συμφωνία με τις ταυτόχρονες διαφωνίες ποτέ δε φαίνεται «με γυμνό μάτι». Καμουφλάρεται πίσω από άσχετα ζητήματα που αναδείχνονται από τη διπλωματική γλώσσα σε πρωτεύοντα. Για παράδειγμα, αν και οι συμμετέχοντες στη «G8» είναι ομόφωνοι στη σκλήρυνση των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή της εκμετάλλευσης και σ' αυτή την κατεύθυνση σπρώχνουν το σύνολο των πολιτικών κατευθύνσεων (π.χ. Παιδεία, Ασφαλιστικό κ.ά.) την ίδια ώρα αναδείχνουν κάποιες τάχα «διαφωνίες» για να καμουφλάρουν τις πραγματικές. Αλίμονο, για παράδειγμα, όλος ο πόνος των ΗΠΑ και των Βρετανών να είναι «η δημοκρατία στη Ρωσία», έτσι όπως έχουν εντείνει την προπαγάνδα τους τελευταία... 'Η σιγά μην το πρόβλημα του Πούτιν και της Ρωσίας να είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για καινούρια συμφωνία για τους εξοπλισμούς...

Πίσω από αυτές τις φραστικές αντιπαραθέσεις βρίσκεται η πραγματικότητα των παλαιών και καινούριων αγορών και των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης και κερδοφορίας. Ετσι, καθόλου τυχαία, ουσιαστικά κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης της «G8» είναι το ενεργειακό. Εκεί βρίσκεται μια από τις κύριες πηγές του εσωτερικού ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Ποιος ελέγχει τις πηγές, τους αγωγούς, αλλά και τους δρόμους, που περνάει το πετρέλαιο και τα προϊόντα του. Τότε είναι που αυτόματα αποκτούν νόημα, για παράδειγμα, τα σχέδια για την «Ευρεία Μέση Ανατολή», η τωρινή σφαγή των Παλαιστινίων, ο καημός των ΗΠΑ για «δημοκρατία» στις ισλαμικές χώρες, το ενδιαφέρον της ΕΕ για την Αφρική, οι «πορτοκαλί» και όποιας άλλης απόχρωσης «επαναστάσεις»...

Οπως σε κάθε ιμπεριαλιστική σύναξη έτσι και στη Ρωσία αυτές τις μέρες, θα γίνει άγριο «dare - avere» (δώσε - πάρε). Η κατάληξη θα είναι σχετική με το δεδομένο συσχετισμό στο εσωτερικό του εκμεταλλευτικού συστήματος από τη θέση που έχει ή διεκδικεί κάθε ξεχωριστός ιμπεριαλιστής στην πυραμίδα. Σε κάθε περίπτωση, οι λαοί δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής συναλλαγής. Χάνουν έτσι και αλλιώς όσο υπάρχει το σύστημα της εκμετάλλευσης. Θα κερδίσουν μόνο με την οριστική ανατροπή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ