ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η χαρά των υποτακτικών

Μα τι είπε προχτές ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Γαύδο και "λύθηκαν τα βρακιά" των εγχώριων υποτακτικών τους από τη χαρά τους; Απλά μετέφερε τις "διευκρινίσεις" της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίες ούτως ή άλλως ήταν γνωστές και δημόσια διατυπωμένες εδώ και μέρες. Επειδή τώρα τα ίδια πράγματα ειπώθηκαν από αμερικανικά χείλη, οι θλιβεροί τοποτηρητές των συμφερόντων των Αμερικανών ιμπεριαλιστών άρχισαν τις θριαμβολογίες και τα πανηγύρια.

Αξίζει να θυμίσει κανείς σε όλους αυτούς που αλαλάζουν από ενθουσιασμό για τη δήλωση του Ν. Μπερνς ότι ο ίδιος την περασμένη βδομάδα, που δεν είχε υπόψη του αυτές τις τουρκικές "διευκρινίσεις", δε δίστασε να αφήσει να αιωρείται ότι καλύπτει τις τουρκικές ενέργειες για τη Γαύδο. Τότε, πριν λίγες μόνο μέρες δηλαδή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε κάνει λόγο για... "διαφορά" μεταξύ των δύο χωρών για τη Γαύδο και αφού έτσι είχαν τα πράγματα, προθυμοποιήθηκε - άλλη μια φορά - να προσφέρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ τις "καλές υπηρεσίες". Μάλιστα, τότε είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει θέση για την κυριαρχία της Γαύδου, αλλά δεν τη δημοσιοποιεί, γιατί κάτι τέτοιο δε θα βοηθούσε την κατάσταση (!).

***

Τώρα γιατί η δημοσιοποίηση της θέσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Γαύδο "βοηθάει την κατάσταση"; Προφανώς, γιατί οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με την κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία επανέλαβε τις δηλώσεις που έχει κάνει δημόσια από την πρώτη μέρα ο υπουργός Εξωτερικών Ε. Γκιονενσάι. Αφού η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα, περισσεύει στους ισχυρούς προστάτες της...

Χάρη πληρότητας και ενίσχυσης των παραπάνω, ας παραθέσουμε τις προχτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: "Η τουρκική κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι η ένσταση που ήγειρε για τις ναυτικές ασκήσεις που θα γίνουν νότια της Κρήτης αφορούσε μόνο τεχνικά ερωτήματα και δεν είχε να κάνει τίποτα με την κυριαρχία της Γαύδου, αυτής της νήσου που βρίσκεται νότια της Κρήτης και δεν μπορεί να υπάρχει θέμα γύρω από την κυριαρχία της. Είναι ένα ελληνικό νησί".

***

Δεν μπορεί, λοιπόν, η κυβέρνηση να εξωραϊζει τον επιδιαιτητικό ρόλο των ΗΠΑ, πολύ περισσότερο όταν αυτός στηρίζεται στην υποδαύλιση των αντιθέσεων που υπάρχουν. Αλλωστε γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ΗΠΑ το μόνο που θέλουν είναι να εδραιώσουν την επικυριαρχία τους στο Αιγαίο.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Ζεστό - κρύο" από την Ουάσιγκτον

"Ικανοποιημένη", δηλώνει η κυβέρνηση, γιατί η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει την ελληνική κυριαρχία επί της Γαύδου, έστω κι αν η αμερικανική διπλωματία ζητά επιδιαιτητικό ρόλο στην "ελληνοτουρκική συζήτηση" για το ξεκαθάρισμα του καθεστώτος νησίδων και βράχων σε ολόκληρο το Αιγαίο!

Πανηγυρίζει, επικίνδυνα και αδικαιολόγητα, η ελληνική κυβέρνηση για την τοποθέτηση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία η Γαύδος είναι ελληνική και κατοικείται από Ελληνες!

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος σε χτεσινές του δηλώσεις χαρακτήρισε "πολύ θετική και χρήσιμη" την τοποθέτηση του Ν. Μπερνς,συμπληρώνοντας ότι το θέμα δε λύνεται με την τοποθέτηση των ΗΠΑ. "Η πρόκληση, συνέχισε ο Θ. Πάγκαλος, προήλθε από την Τουρκία και η Τουρκία πρέπει να επαναφέρει τα πράγματα στη σωστή τους θέση".

"Η δήλωση του κ. Μπερνς - δήλωσε χτες και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας - μας ικανοποιεί, είναι μια θετική εξέλιξη, γιατί αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα που ενισχύει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Οι ανέξοδες αυτές τοποθετήσεις της αμερικανικής διπλωματίας, που τόση ικανοποίηση πρόσφεραν στην ελληνική κυβέρνηση, δε μεταβάλλουν, φυσικά, την άποψη της Ουάσιγκτον για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει η διευθέτηση των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να υποστηρίζει την πραγματοποίηση ελληνοτουρκικού διαλόγου υπό την αιγίδα της για το καθεστώς βράχων και νησίδων (και της Ιμιας συμπεριλαμβανομένης) του Αιγαίου.

Η αμερικανική πολιτική για το θέμα του Αιγαίου, όπως παρατηρούν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, εξακολουθεί να εμφορείται από την πεισματική άρνηση της Ουάσιγκτον να τοποθετηθεί με σαφήνεια (όπως έπραξε για τη Γαύδο) για το θέμα της κυριαρχίας επί της Ιμιας.

Το θέμα της Ιμιας και κατ' επέκταση οι παρεμφερείς τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο αποτελούν για την Ουάσιγκτον, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το όχημα με το οποίο εδραιώνεται η αμερικανική παρουσία στην περιοχή. Ηδη, οι αμερικανικές πιέσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένες μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Η επιτήρηση των "αμφισβητούμενων περιοχών" του Αιγαίου από αμερικανικά πολεμικά πλοία, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί την "πεμπτουσία" των αμερικανικών προτάσεων, καθώς μέσω αυτών επισφραγίζεται τόσο ο αμερικανικός επιδιαιτητικός ρόλος, όσο και η ύπαρξη των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση, εγκλωβισμένη σε μια πολιτική αναζήτησης προστατών, συζητά τα δεδομένα που αντιμετωπίζει η εξωτερική πολιτική της χώρας και εισέρχεται σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, με το πρόσχημα πως η κλιμάκωση των τουρκικών απειλών επιβάλλει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Χτες, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, δε συζητήθηκαν εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά έγινε μια γενικότερη ανάλυση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα εξοπλιστικά προγράμματα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελέσουν το αντικείμενο συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα αποτελέσει το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Αρμενίας

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Αρμενίας υπέγραψαν χτες στο υπουργείο Αμυνας ο Ελληνας υπουργός Γερ. Αρσένης και ο Αρμένιος ομόλογός του Β. Σαρκγισιάν.Η συμφωνία αυτή, όπως είπε ο Γερ. Αρσένης θεσμοθετεί τη συνεργασία η οποία ήδη έχει αρχίσει από καιρό. Η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, πέρα από την ανταλλαγή στρατιωτικών ακολούθων, περιλαμβάνει ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών στο χώρο της Αμυνας, εκπαίδευση στρατιωτικών, καθώς και ανταλλαγή απόψεων και συνεργασίας στο χώρο των εξοπλισμών.

Ο Αρμένιος υπουργός στις δηλώσεις του επισήμανε ότι η συμφωνία δεν είναι έργο των τελευταίων μηνών αλλά "έργο καλής μελέτης που έχει αρχίσει εδώ και δύο τρία χρόνια" και ότι "τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού ήταν εκείνα που βοήθησαν το νεοσύστατο αρμενικό στράτευμα". Ανέφερε ακόμα ότι στελέχη του αρμενικού στρατού εκπαιδεύονται ήδη από το 1993 στην Ελλάδα και τόνισε ότι "στο πρόσωπο της Αρμενίας η Ελλάδα έχει ένα σίγουρο σταθερό σύμμαχο, σε μια περιοχή που οπωσδήποτε η Αρμενία είναι το μόνο σταθερό κράτος και το μόνο σταθερό στράτευμα". Ο Γερ. Αρσένης στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι "για ιστορικούς λόγους, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους η συνεργασία σε αμυντικό επίπεδο με την Αρμενία έχει πολύ μεγάλη προτεραιότητα".

Τουρκικές αντιδράσεις

Αμεσες πάντως ήταν οι αντιδράσεις στη συμφωνία που εκδηλώθηκαν από την τουρκική πλευρά. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ολτάν Σουκγουρλού σε δηλώσεις του στο πρακτορείο "Ανατολή" χαρακτήρισε την ενέργεια ως μη φιλική προς την Τουρκία εκ μέρους της Ελλάδας και εξέφρασε την απορία του για την ανάμειξη της Ελλάδας στις υποθέσεις του Καυκάσου.Επίσης έμμεσα απείλησε την Αρμενία λέγοντας ότι έχει απόλυτη ανάγκη την Τουρκία για την εναέρια σύνδεσή της με τη Δύση. Αντιδράσεις υπήρχαν και από βουλευτές διαφόρων τουρκικών κομμάτων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Σχολιάζοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς,επισήμανε:

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο είναι πάντα οι δηλώσεις αυτών των ανθρώπων. Εμείς τουλάχιστον δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις δηλώσεις, κυρίως παίρνουμε στα σοβαρά τις πράξεις τους. Και οι πράξεις των ΗΠΑ είναι πράξεις διαίρεσης για να προωθούνται τα συμφέροντά τους με μεγαλύτερη σταθερότητα.

ΚΥΠΡΟΣ
Τουρκικές ασκήσεις και ελληνική παρουσία

Συνεχίζονται και σήμερα οι τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου και της κατεχόμενης Κύπρου. Στη φάση αυτή της άσκησης θα πάρουν μέρος και τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Στο μεταξύ δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη, από αυτά που παίρνουν μέρος στην τουρκική άσκηση "Θαλασσόλυκος", προσέγγισαν χτες το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, τα τουρκικά σκάφη που ελλιμενίζονται στην Αμμόχωστο θα παραμείνουν εκεί μέχρι την Παρασκευή, επίσης αναφέρει ότι σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα κατεχόμενα σε απάντηση της προχτεσινής πτήσης ελληνικών μαχητικών πάνω από την ελεύθερη Κύπρο. Εξάλλου προχτές το απόγευμα τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας.

Στην περιοχή της Κύπρου υπάρχει και ελληνική ναυτική παρουσία με την προσέγγιση στις κυπριακές ακτές της φρεγάτας "Ελλη" με αποστολή την παρακολούθηση των κινήσεων του τουρκικού στόλου που παίρνει μέρος στην άσκηση "θαλασσόλυκος". Η φρεγάτα αγκυροβόλησε προχτές το απόγευμα για δύο ώρες έξω από την Πάφο και θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθούν οι τουρκικές ασκήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ