ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλεπάλληλα ήταν τα μέχρι σήμερα τηλεφωνήματα του Τζ. Μπους στον Κ. Καραμανλή. Πολύ περισσότερα ήταν αυτά του Κ. Πάουελ προς τον Π. Μολυβιάτη, τον Γ. Ιακώβου, τους αρχηγούς κυπριακών πολιτικών κομμάτων, κλπ. Θα 'λεγε κανείς ότι, τις τελευταίες μέρες, η ηγεσία των ΗΠΑ δεν έχει στην ατζέντα της άλλο σοβαρό πρόβλημα, απ' αυτό του Κυπριακού. Μια εικόνα έντονου ενδιαφέροντος, η οποία είναι η ακριβώς αντίθετη, απ' αυτήν των αμερικανικών ηγεσιών, για τριάντα και πλέον χρόνια. Π.χ., όταν η αμερικανοκίνητη χούντα της Αθήνας προετοίμαζε και ξεδίπλωνε το προδοτικό πραξικόπημα. Οταν οι τότε κυρίαρχες δυνάμεις της Τουρκίας πραγματοποιούσαν την εισβολή, τον πρώτο και δεύτερο Αττίλα, χρησιμοποιώντας και το αμερικανικό και ΝΑΤΟικό οπλοστάσιο. Οταν η Αγκυρα έγραφε για πολλά χρόνια τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στα παλιά της παπούτσια και τορπίλιζε τη μια μετά την άλλη τις όποιες πρωτοβουλίες του ΟΗΕ.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμη παραδείγματα. Νομίζουμε, όμως, ότι κι αυτά μόνον είναι υπεραρκετά. Νομίζουμε, επίσης, ότι δε χρειάζεται να ασχοληθούμε καθόλου με όσους πιστεύουν ότι το έντονο ενδιαφέρον της σημερινής ηγεσίας του Λευκού Οίκου έχει στόχο τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Κάτι τέτοιο θα ήταν και περιττό και μάταιο...

... και τα ΜΜΕ

Την περασμένη Παρασκευή, κλήθηκαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «ενημέρωση», και μάλιστα κατά μόνας, όλοι οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι - Ελληνες, Τούρκοι και Κύπριοι - στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με όσα έλεγε ο Αλ. Παπαχελάς, έχοντας πολυετή εμπειρία ανταποκριτή στις ΗΠΑ, κάτι τέτοιο έχει να γίνει πάρα πολλά χρόνια και φανερώνει το τεράστιο ενδιαφέρον του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το βάρος που ρίχνει προσωπικά ο Κ. Πάουελ στην προώθηση και επιβολή του «σχεδίου Ανάν».

Την ίδια μέρα, όπως και τις αμέσως επόμενες, τα μεγάλα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και αρκετές εφημερίδες φιλοξένησαν συνεντεύξεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Το περιεχόμενό τους ήταν παντού το ίδιο: Το «σχέδιο Ανάν» αποτελεί τη μεγάλη και ύστατη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Το «ναι» αποτελεί μονόδρομο, για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ενώ οι ΗΠΑ παρέχουν κάθε λογής εγγυήσεις για την πιστή εφαρμογή του. Το ενδεχόμενο του «όχι» καλύτερα να μην το συζητάμε. Σε μια τέτοια περίπτωση όλα είναι ανοιχτά... (άρα, ακόμη και ο όλεθρος...).

ΥΓ: Κατά τ' άλλα, ο αποκλεισμός του ΚΚΕ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και, ιδιαίτερα, από τις εκπομπές της πρώτης ζώνης ακροαματικότητας συνεχίζεται αμείωτος. Εκτός των άλλων, η ενδεχόμενη εμφάνιση των κομμουνιστών στις τηλεοπτικές οθόνες μπορεί να δυσαρεστήσει και τον κ. Πάουελ...

Τα κέρδη... «πάνε καλά»

Κέρδη τριμήνου αυξημένα «τουλάχιστον κατά 20%» αναμένουν οι αναλυτές, για τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Ετσι, ξεκινούσε η λακωνική είδηση, που δημοσιεύτηκε σε οικονομική εφημερίδα. Τα κέρδη αυτά, όμως, δεν είναι απλά... Είναι υπερκέρδη, λένε κάποιοι. Και δεν έχουν άδικο. Για πολλοστή χρονιά, οι τραπεζίτες αυξάνουν τα κέρδη τους με ποσοστό που είναι διψήφιος αριθμός και, βέβαια, πολλαπλάσιο του πληθωρισμού.

Πάντως, η αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών - και όχι μόνο- δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Είναι συνέπεια, των πολιτικών της «απελευθερωμένης» αγοράς, που αποδείχτηκε στην πράξη σε θερμοκήπιο για την άνθηση της κερδοφορίας των τραπεζικών και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων, τις οποίες υπηρέτησαν (και συνεχίζουν να υπηρετούν πιστά) οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Συστατικό στοιχείο αυτών των πολιτικών, ήταν από τη μια η ελευθερία (διάβασε ασυδοσία) των τραπεζιτών να επιδίδονται στην τοκογλυφία και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών να αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές και να εντείνουν το ξεζούμισμα των εργαζομένων, ενώ από την άλλη η εφαρμογή αντιλαϊκών εισοδηματικών πολιτικών, που διατηρούν τη μισθωτή εργασία στη διατίμηση και τα λαϊκά εισοδήματα στο «γύψο».


Χαμένοι και κερδισμένοι

Ούτε στους μεν ούτε στους δε

το σχέδιο συμφέρει;

Χαμένοι Τούρκοι κι Ελληνες,

και για τους δυο μαχαίρι,

και κερδισμένοι μοναχά

οι άθλιοι «συνεταίροι».

***

Κι η μια κι άλλη η πλευρά

από το σχέδιο χάνει,

κράτος επάνω στο νησί

δε στήνεται, μα χάνι,

για ν' αλωνίζουνε σ' αυτό

Αγγλοι κι Αμερικάνοι!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εγγύηση δίνει ο λαός της Κύπρου

Μεγάλη συζήτηση διεξάγεται τις τελευταίες μέρες περί των «εγγυήσεων», τις οποίες οφείλει να δώσει ο «διεθνής παράγων» για την εφαρμογή της λύσης του Σχεδίου Ανάν. Από ορισμένες πλευρές, υποστηρικτές του «Ναι», παρουσιάζονται αυτές οι «εγγυήσεις», ως επαρκής λόγος για να την αλλαγή της απορριπτικής στάσης της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων. Ισχυρίζονται ότι ένα σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αρκετό.

Βεβαίως, στη συζήτηση αυτή επιχειρείται μια παράκαμψη του προβλήματος, που είναι το περιεχόμενο του Σχεδίου Ανάν. Δίνεται η εντύπωση ότι αν δοθούν αυτές οι περιβόητες «εγγυήσεις» τότε δε θα υπάρχει κανένας λόγος απόρριψης του Σχεδίου. Πρόκειται για μια επιχείρηση παραπλάνησης του λαού της Κύπρου και μια νέα πρόσθετη πίεση προς αυτόν. Πίεση, η οποία προστίθεται στο όργιο των εκβιασμών, που ασκούν αυτές τις μέρες οι δυνάμεις εκείνες από τις οποίες ζητούνται οι «εγγυήσεις».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για το λαό της Κύπρου, και όχι μόνο γι' αυτόν, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έδωσε εξετάσεις για το πώς εννοεί την εγγύηση στην εφαρμογή των αποφάσεών του. Επί, τουλάχιστον, μια τριακονταετία και σίγουρα από τη δεκαετία του '90, η Τουρκία αγνόησε προκλητικά όλες τις αποφάσεις και όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η απαίτηση για τον τερματισμό της κατοχής της Βόρειας Κύπρου και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, πάγια στοιχεία των ψηφισμάτων, πετάχτηκαν επανειλημμένα στο καλάθι των αχρήστων, χωρίς καμιά ουσιαστική αντίδραση του «διεθνούς παράγοντα».

Φυσικά, υπάρχει εξήγηση γι' αυτήν τη συμπεριφορά και είναι η ανοχή, αν όχι υποστήριξη, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία, για λόγους που αφορούν στην προώθηση των στρατηγικών επιλογών του ιμπεριαλισμού.

Μήπως, όμως, δεν ήταν ίδια η στάση του «διεθνούς παράγοντα» και στο Μεσανατολικό, όπου η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια όλες τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ;

Τη λύση του Κυπριακού, μόνον ο λαός της Κύπρου μπορεί να την εγγυηθεί, όχι όμως τη «λύση» του Σχεδίου Ανάν. Η απόρριψη του Σχεδίου στο δημοψήφισμα της 24ης Απρίλη είναι μια από τις προϋποθέσεις για να μείνει ζωντανή η ελπίδα για μια Κύπρο ανεξάρτητη, κυρίαρχη, με τη μορφή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στην Κύπρο, όπου οι εργαζόμενοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα χτίσουν μαζί το μέλλον τους χωρίς προστάτες και εγγυητές. Και η εγγύηση θα είναι ο κοινός τους αγώνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ