ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινό μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κατά της απλής αναλογικής

Απέρριψαν χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, με βασικό επιχείρημα ότι δεν προσιδιάζει στο πολιτικό σύστημα της χώρας

Κοινό μέτωπο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατά της απλής αναλογικής εκδηλώθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε η σχετική πρόταση νόμου του ΚΚΕ. Οι δύο εταίροι του δικομματισμού, με απόλυτη ταύτιση στον πολιτικό τους λόγο και στα επιμέρους επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν - ο ένας επαναλάμβανε τον άλλον - καταψήφισαν την πρόταση νόμου, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαιώνιση των καλπονοθευτικών συστημάτων είναι συστατικό στοιχείο του πολιτικού συστήματος της χώρας, όπως το έχουμε ζήσει χρόνια ολόκληρα και θα συνεχίσουμε να το ζούμε και στο μέλλον."Δεν προσιδιάζει στο πολιτικό μας σύστημα - αποσαφήνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α. Παπαδόπουλος - η πλήρης αντιστοιχία ψήφων και εδρών. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υιοθετήσει κάτι τέτοιο. Είναι προσανατολισμένη σε συστήματα ενισχυμένης αναλογικής". Και ο εισηγητής της ΝΔ Αρ. Καραμάριος επαναλάμβανε: "Η ΝΔ είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής. Θέλουμε ισχυρές κυβερνήσεις και ισχυρές κυβερνήσεις δίνουν τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής".

Προς συνταγματική κατοχύρωση της καλπονοθείας; Το επιχείρημα των ισχυρών κυβερνήσεων - σε αντιδιαστολή με τον μπαμπούλα της δήθεν ακυβερνησίας που τάχα φέρνει η απλή αναλογική - καθώς και η αντιφατικότητα των επιχειρημάτων για την υπεράσπιση της νόθευσης της θέλησης του ελληνικού λαού μέσω των καλπονοθευτικών συστημάτων, ήταν ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινήθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων του δικομματισμού στις ομιλίες τους. Επρόκειτο για το γνωστό ρετρό που επαναλαμβάνεται από τα δύο κόμματα κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία και που δεν έχει αξία να μας απασχολήσει περισσότερο. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος πρότεινε στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης να καθιερωθεί, μέσα από το Σύνταγμα, ένα εκλογικό σύστημα - στις γενικές του γραμμές - που να ανταποκρίνεται στη λογική των λεγόμενων ισχυρών κυβερνήσεων. Στην πρόταση αυτή ο υπουργός Εσωτερικών δεν πήρε σαφή θέση. Ξεκαθάρισε όμως ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα ασχοληθεί και με το ζήτημα του εκλογικού συστήματος, χωρίς να αποσαφηνίσει το ακριβές περιεχόμενο αυτής της ενασχόλησης. Επίσης ο υπουργός γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει τροποποιήσεις του ισχύοντος εκλογικού νόμου, τις οποίες σύντομα θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση με τη μορφή νομοσχεδίου. "Δηλώνω με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα, είπε, ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά του εκλογικού νόμου. Εχει συνταχθεί σχέδιο νόμου. Σε λίγες μέρες θα το φέρουμε στην εθνική διακομματική επιτροπή και κατόπιν στη Βουλή προς ψήφιση".Για το τι θα αφορά αυτό το σχέδιο νόμου δεν έδωσε λεπτομερείς εξηγήσεις. Σημείωσε όμως ότι θα αντιμετωπίζει το ζήτημα της ψήφου των ετεροδημοτών και της εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων.
Το πραγματικό δίλημμα

Αναπτύσσοντας την πρόταση νόμου του ΚΚΕ ο εισηγητής του Αχ. Κανταρτζής σημείωσε ότι το πραγματικό δίλημμα δεν είναι κυβέρνηση ή ακυβερνησία, ισχυρές ή ανίσχυρες κυβερνήσεις, όπως ισχυρίζονται οι αντίπαλοι της απλής αναλογικής, αλλά κυβερνήσεις υπέρ του λαού ή κυβερνήσεις υπέρ των μονοπωλίων."Η δύναμη και η σταθερότητα μιας κυβέρνησης - υπογράμμισε - πρέπει να στηρίζεται στο λαό. Η λαϊκή θέληση είναι αυτή που μπορεί να δίνει αυτοδύναμες κυβερνήσεις και όχι ο εκλογικός νόμος. Συνεπώς, μια κυβέρνηση που αντλεί τη δύναμη και την ισχύ της από το λαό δεν έχει ανάγκη τη νόθευση της θέλησής του. Μόνο αντιλαϊκές κυβερνήσεις έχουν την ανάγκη επίπλαστων πλειοψηφιών κι αυτό το αποδεικνύει η ιστορία αυτού του τόπου".

Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που έγιναν και γίνονται για τη νόθευση της λαϊκής θέλησης και τη χειραγώγηση των εργαζομένων. "Αξιοποιήθηκαν τα πάντα - σημείωσε - ενώ δεσπόζουσα ήταν η θέση που είχε προς αυτή την κατεύθυνση το εκλογικό σύστημα. Η καθιέρωση καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, που είναι κανόνας σ' αυτόν τον τόπο, δεν αλλοιώνει μόνο την ψήφο του εκλογικού σώματος, αναδεικνύοντας λαϊκές μειοψηφίες, σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αλλοιώνει και το χαρακτήρα του πολιτεύματος, στο οποίο ορκίζεστε κατά τ' άλλα. Κι αυτό γιατί εξαφανίζεται στην πράξη η ισότητα της ψήφου που υποτίθεται ότι το Σύνταγμα την κατοχυρώνει. Μόνο η απλή αναλογική αναδεικνύει Βουλή που δεν είναι σε διάσταση με τη θέληση του εκλογικού σώματος".

Ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στην εφαρμογή των καλπονοθευτικών συστημάτων - και του ισχύοντος - και στα συμπεράσματα που βγαίνουν και στιγμάτισε έντονα τη στάση του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας την παλιότερη πρακτική του ως αντιπολίτευση να υπερασπίζεται την απλή αναλογική και ως κυβέρνηση να την πολεμάει. Τέλος αφού ανέλυσε στις λεπτομέρειές της την πρόταση νόμου του Κόμματος, κατέληξε ότι το ΚΚΕ ήταν και είναι υπέρ της καθιέρωσης της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής,ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: "Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι ουσιώδες στοιχείο εκδημοκρατισμού από δύο απόψεις. Πρώτο, από την άποψη της ισότητας ψήφου και της αντιστοιχίας ανάμεσα στη δύναμη των κομμάτων και τη σύνθεση της Βουλής. Και δεύτερο από την άποψη της ουσιαστικής λειτουργίας της λαϊκής κυριαρχίας, γιατί αποτρέπει τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων με τη δημιουργία πλαστών διλημμάτων".

Κόμματα και βουλευτές υπέρ της απλής αναλογικής

Υπέρ της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, επί της αρχής, ψήφισε ο Συνασπισμός, εκφράζοντας ορισμένες επιφυλάξεις επί των άρθρων. Ο εκπρόσωπός του Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι οι καλπονοθευτικοί εκλογικοί νόμοι φτιάχτηκαν για να στηρίζουν το δικομματισμό και τόνισε ότι η απλή αναλογική συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής του τόπου και στη μετατόπιση των εξελίξεων σε προοδευτική κατεύθυνση.

Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Γ. Τσαφούλιας,τονίζοντας ότι είναι το δικαιότερο εκλογικό σύστημα. "Τα καλπονοθευτικά συστήματα, είπε, προωθούνται από τα διαπλεκόμενα και ξένα συμφέροντα" και θύμισε ότι το πλειοψηφικό το έφεραν οι Αμερικανοί με αεροπλάνο τη δεκαετία του '50.

Τέλος υπέρ της απλής αναλογικής - ως το σύστημα που θα βοηθήσει στη συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς - τάχθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιμπάρδης.Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος, ότι δηλαδή εξασφαλίζει την αντιστοιχία των ψήφων και των βουλευτικών εδρών κι ότι δε δίνει αυτοδύναμες κυβερνήσεις, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δε θα πρέπει να απορρίπτει μ' αυτή την κατηγορηματικότητα την απλή αναλογική γιατί θα το βρει μπροστά της. "Στη συζήτηση για τη μεγάλη Κεντροαριστερά, τόνισε, το θέμα της απλής αναλογικής θα επανέλθει".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Παίζουν την κολοκυθιά

Ξανά υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός ΥγείαςΜ. Σκουλάκης για τη λειτουργία του νοσοκομείου στη Θεσσαλία, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή.Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ έχει φέρει το θέμα κατ' επανάληψη στη Βουλή. Χτες ο Μ. Σκουλάκης είπε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις και μέσα στο 1997 θα προκηρυχτούν οι θέσεις για το προσωπικό. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε ποσό ύψους 2,1 δισ. δρχ. επικαλούμενος αλληλογραφία του υπουργείου του με το υπουργείο Οικονομικών. Από την αλληλογραφία όμως αυτή προκύπτει ότι για την υπογραφή του κανονισμού του νοσοκομείου απαιτούνται 5,5 δισ.

"Οι απαντήσεις της κυβέρνησης στις συνεχείς ερωτήσεις μας θυμίζουν την κολοκυθιά που παίζουν τα μικρά παιδιά", σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού Υγείας προσθέτοντας: "Τον περασμένο Νοέμβρη το υπουργείο Υγείας απαντά ότι έχει ζητήσει για τον προϋπολογισμό του '97 7 δισ. ώστε να λειτουργήσει το νοσοκομείο μέσα στο 1997. Σήμερα ο υφυπουργός λέει ότι έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις 2,1 δισ. Επικαλέστηκε μάλιστα την αλληλογραφία με το υπουργείο Οικονομικών. Το έγγραφο όμως του υφυπουργού Οικονομικών λέει ότι δεν μπορεί να υπογραφεί ο κανονισμός εάν δεν εξασφαλιστούν τα 5,5 δισ. που είναι αναγκαία και για τη φετινή χρονιά, αλλά και για την επόμενη πενταετία". Ο βουλευτής του ΚΚΕ ταυτόχρονα αποκάλυψε πως το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι οι αναγκαίοι πόροι θα εξευρεθούν από μεταφορά κονδυλίων άλλων τομέων. Η τακτική αυτή είναι το φυσικό αποτέλεσμα της πολιτικής μείωσης των συνολικών δαπανών για την Υγεία και την Πρόνοια. Πολιτική την ευθύνη της οποίας έχει στο ακέραιο η κυβέρνηση.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: "Ο λαός της περιοχής μας και οι μαζικές του οργανώσεις δε θα μείνουν απαθείς με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε αυτή την τακτική της κυβέρνησης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ