ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγαλώνει τη φτώχεια και τις «αβεβαιότητες» ο πληθωρισμός

Στο ζήτημα των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και στις «αβεβαιότητες» που εμφανίζονται αναφορικά με την πορεία ανάκαμψης και μεγέθυνσης στην παγκόσμια οικονομία, στέκεται μεταξύ άλλων το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, σταχυολογώντας τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις άλλων αστικών επιτελείων και οργανισμών για τις «θετικές» προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2021 και το 2022.

Οπως αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού, «οι επιπτώσεις των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων επηρεάζουν πρωτίστως τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και ταυτόχρονα καθιστούν πιο αβέβαιες τις προοπτικές, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού σε τόσο πρώιμο στάδιο ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία περιπλέκει και την άσκηση νομισματικής πολιτικής».

Συνοψίζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις, το Γραφείο Προϋπολογισμού εστιάζει μεταξύ άλλων στα παρακάτω:

-- Ο πληθωρισμός καταγράφει σημαντική αύξηση, στο 4% τον Νοέμβρη του 2021, προερχόμενος κατά κύριο λόγο από το κόστος Ενέργειας, ενώ η εξέλιξή του παραμένει αβέβαιη. Το ζήτημα είναι ότι ο «πυρήνας» του πληθωρισμού (δεν περιλαμβάνει την Ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα) διαμορφώθηκε στο 1,1% τον Νοέμβρη του 2021, αυξημένος σε σχέση με τον Νοέμβρη του προηγούμενου έτους (-1,8%).

-- Τον Μάρτη του 2022 αναμένεται η λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP). Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει τις επαναγορές τίτλων που λήγουν μέχρι το 2024, καθώς και η δυνατότητα αντικατάστασης τίτλων άλλων κρατών με τίτλους ελληνικού Δημοσίου, δημιουργούν συνθήκες ομαλής μετάβασης μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος, που πρέπει όμως να αξιοποιηθούν επαρκώς με την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

-- Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων (η ΕΚΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2022, από 1,7% σε 3,2%).

-- Από το 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή το υπό αναθεώρηση Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα προδιαγράφει μια πορεία αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας και θα επαναφέρει δημοσιονομικούς περιορισμούς που είχαν ανασταλεί, σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού, προαναγγέλλοντας και τον νέο βαρύ λογαριασμό που θα πληρώσει ο λαός, για τα «πακέτα» που πηγαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Κόβουν» από βασικές ανάγκες

Στο μεταξύ, την παραπέρα συρρίκνωση των δαπανών ακόμα και για βασικές ανάγκες αποτυπώνει έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδας, η οποία δημοσιεύτηκε χτες, για τις καταναλωτικές τάσεις στο λιανεμπόριο την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με αυτήν:

-- Τα χριστουγεννιάτικα ψώνια φέτος θα είναι μειωμένα κατά 20% σε σχέση με το 2020 και κατά 34% σε σχέση με το 2019.

-- 3 στους 4 καταναλωτές θα δαπανήσουν λιγότερα για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους σε σχέση με το 2019.

-- 4 στους 10 θα δαπανήσουν λιγότερα από τα μισά χρήματα σε σχέση με το 2019.

-- Το 55% των καταναλωτών θα δαπανήσει λιγότερο από 100 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα.

Και νέες αυξήσεις στα διόδια από την Πρωτοχρονιά

Την ίδια ώρα, με βάση και τα όσα προβλέπουν οι «λεόντειες» συμφωνίες με τους επιχειρηματικούς ομίλους που λυμαίνονται τους οδικούς άξονες, από την Πρωτοχρονιά έρχονται και νέες αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα διόδια.

Μεταξύ άλλων, αυξήσεις ανακοίνωσε η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Μορέας» για τη διαδρομή Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη, στους σταθμούς Σπαθοβουνίου, Νεστάνης, Γέφυρας Μάναρη, Βελιγοστής, Καλαμάτας, Πετρίνας, όπως και στην Ολυμπία Οδό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ