ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέες δηλώσεις Ερντογάν για «δίκαιο διαμοιρασμό»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπου επανέλαβε τις βλέψεις του τουρκικού κεφαλαίου στην περιοχή

AP

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπου επανέλαβε τις βλέψεις του τουρκικού κεφαλαίου στην περιοχή
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χτες μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ) ότι «θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης η οποία αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" (σ.σ. ψευδοκράτους)». Ξεκαθάρισε δε ότι ζητούμενο για το τουρκικό κεφάλαιο είναι βέβαια «να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο», επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα αλλά και τις διαθέσεις της Αγκυρας να εμπλακεί βαθιά στο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι που διευρύνεται σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει κανονικά τις γεωτρήσεις και έρευνες που έχει σχεδιάσει και πρόσθεσε ότι «διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας με τις Ενοπλες Δυνάμεις», ενώ πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί (σ.σ. στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο) και στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεων μας θα συνεχίσουν τις έρευνες και γεωτρήσεις τους και οι Ενοπλες Δυνάμεις μας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα».

Να σημειωθεί ότι χτες η Αγκυρα εξέδωσε και νέα NAVTEX, δεσμεύοντας περιοχές που βρίσκονται σε κυπριακά χωρικά ύδατα για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε επτά διαφορετικές ημερομηνίες, από 2 έως 17 Ιούλη.

Στο μεταξύ, κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας συνιστούν και οι νέες τοποθετήσεις «αξιωματούχων» του ψευδοκράτους, για «αξιοποίηση» της Αμμόχωστου και για να επιταχυνθεί η διχοτόμηση της Κύπρου. Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ επανήλθε (λίγες μέρες μετά το διορισμό «επιτροπής» που θα δρομολογήσει την αξιοποίηση της περιοχής και ειδικά του φιλέτου των Βαρωσίων), αναγνωρίζοντας ότι εδώ και χρόνια «υπήρχε η σκέψη ότι εάν σημειωνόταν μια εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις (για το Κυπριακό) που συνεχίζονται για 50 χρόνια, θα μπορούσε να αποτελέσει (το θέμα των Βαρωσίων) στοιχείο παζαρέματος». Ενώ επανέλαβε ότι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό «δεν υπάρχει ενδεχόμενο συμφωνίας».

Συνεχίζοντας τις προκλήσεις, ο Τατάρ δήλωσε ότι τα Βαρώσια ανήκουν στα εδάφη που ελέγχει το ψευδοκράτος, υποστηρίζοντας ότι εκεί βρίσκονται «χιλιάδες στρέμματα βακουφίων από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας» και ότι (οι Ελληνοκύπριοι) «μας τα έκλεψαν».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική είναι η ετοιμότητα που επιδεικνύουν και μεγαλοεπενδυτές, πρώτα απ' όλα από την Τουρκία. Οπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος της τουριστικής Ενωσης Ξενοδόχων νοτίου Αιγαίου, Μπουλέντ Μπουλμπούλογλου, ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις για τη χρήση ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων που είναι «σε αδράνεια στην περιοχή Βαρωσίων» και πρόσθεσε ότι εάν δεν μπορεί η Κύπρος να κάνει αυτή την πόλη - φάντασμα «να δουλέψει, εμείς είμαστε έτοιμοι να την πάρουμε...».

«Ανυποχώρητος» για τους «S-400» ο Ερντογάν

Στη χτεσινή του παρέμβαση, ο Ερντογάν επανήλθε σε υψηλούς τόνους και στην αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας «S-400», δηλώνοντας ότι η χώρα του «δεν θα κάνει βήμα πίσω» και ότι «το θέμα συνδέεται άμεσα με την κυριαρχία μας», ενώ πρόσθεσε ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η παράδοση των πρώτων συστοιχιών.

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα αναδεικνύει εδώ και πολύ καιρό ευρύτερες και βαθύτερες αντιθέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, που διεκδικούν η καθεμία από την πλευρά της ένα όλο και πιο απαιτητικό παζάρι, για όλα τα φλέγοντα μέτωπα που απειλούν να «βάλουν μπουρλότο» σε Μέση Ανατολή, ΝΑ Μεσόγειο κ.τ.λ.

Η απεσταλμένη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον δήλωσε πάντως ότι αν η Τουρκία επιμείνει στην αγορά, τότε και οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στην «αποπομπή» της από την παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών «F-35», υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα "F-35" να επηρεαστούν ή να αποσταθεροποιηθούν από κάποιον στη συμμαχία του ΝΑΤΟ που διαθέτει αυτό το ρωσικό σύστημα». Πάντως, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Μπασάτ Ουζτούρκ ισχυρίστηκε ότι «το ζήτημα των "S-400" δεν είναι πρόβλημα του ΝΑΤΟ, είναι διμερές πρόβλημα (μεταξύ Τουρκίας - ΗΠΑ)» και ότι «θα ήταν λάθος οι ΗΠΑ να εμπλέξουν σε αυτό το θέμα το ΝΑΤΟ και να βλάψουν τη συνοχή της συμμαχίας».

Προχτές, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ συνάντησε τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενημερώνοντάς τους σχετικά με την υπόθεση των «S-400» και μεταφέροντας την απόφαση να υλοποιηθεί κανονικά η απόφαση για την αγορά τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουρκικό δικαστήριο ανακοίνωσε χτες την - για λόγους υγείας - απελευθέρωση του υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη Ναζμί Μετέ Τζαντούρκ, που κατηγορείται για διασυνδέσεις με το δίκτυο του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται πρωτεργάτης στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Εξακολουθεί στην τακτική του επικίνδυνου εφησυχασμού

Από κοντά και η ΝΔ, που προσδοκά η Αγκυρα να απεγκλωβιστεί από την τακτική της «αντιπαραγωγικής έντασης»

Την ώρα που στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο κλιμακώνονται οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων, με ατόφια τη «σφραγίδα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση και αστική τάξη εξακολουθούν στην τακτική του επικίνδυνου εφησυχασμού.

Από την Κύπρο χτες, όπου βρέθηκε για να παραστεί στην κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφάνισε ξανά τη λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών ως θεματοφύλακα των ελληνικών συμφερόντων. Μιλώντας σε όσους υπηρετούν στο στρατόπεδο «Σταυριανάκου» της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στη Μαλούντα, κοντά στη Λευκωσία, και προσπαθώντας να απαντήσει σε χτεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν (βλέπε σχετικό θέμα), περηφανεύτηκε ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός μιλάει έχοντας στο πλευρό του την ΕΕ... τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας», παρουσιάζοντας δηλαδή το σκληρό παζάρι που επιδιώκουν Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον κ.ά. με την Αγκυρα ως τάχα εγγύηση για την ασφάλεια και την ευημερία των λαών της περιοχής.

Επιπλέον, απέδωσε στην Τουρκία «μία τακτική αδιέξοδης και ατελέσφορης κλιμάκωσης» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά ένδειξη αδυναμίας να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα. Δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας. Και γνωρίζουν όλοι ότι είναι ένδειξη αδυναμίας. Και καλό θα ήταν αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου να σταματήσουν εδώ». Παράλληλα κλείνοντας επί της ουσίας το μάτι στη συνέχεια των παζαριών, σημείωσε ότι αν η Αγκυρα συνεχίσει την «τακτική της κλιμάκωσης» θα υπάρξει «τίμημα σοβαρό, και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά τίμημα σοβαρό και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα, τη συνεργασία, που είναι στόχος μας και επιδίωξή μας στην ευρύτερη περιοχή».

Συνολικότερα, η ομιλία Τσίπρα εστίασε στο «ρόλο της Ελλάδας ως τον πιο σημαντικό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», δηλαδή στο ρόλο του «στυλοβάτη» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι με αφορμή την παρουσία του στη Λευκωσία, ο Τσίπρας συνάντησε τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, παρουσία των δύο υπουργών Αμυνας, Ευ. Αποστολάκη και Σ. Αγγελίδη, ενώ είχε προγραμματιστεί συνάντησή του και με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού.

Από κοντά και η ΝΔ, που «διαφημίζει» την ετοιμότητά της να παραλάβει τη σκυτάλη από εκεί που την αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) έκανε λόγο για αποφάσεις της ΕΕ που κινούνται «σε σωστή κατεύθυνση», καλώντας τις Βρυξέλλες να αξιοποιήσουν τις εναλλακτικές οδούς και πηγές Ενέργειας που της παρέχει η εκμετάλλευση των ενεργειακών δυνατοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση αν τον ανησυχεί το ότι η ΝΔ ίσως αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ξεκαθάρισε: «Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής έχουμε προνοήσει και προετοιμαστεί καταλλήλως, σε επαφή και συνεργασία με εταίρους και συμμάχους (...) Ελπίζουμε ειλικρινά η Αγκυρα να δει την ευκαιρία μιας νέας ισχυρής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Να απεγκλωβιστεί από την πολιτική των αδιέξοδων προκλήσεων και της αντιπαραγωγικής έντασης και να περάσουμε σε μια περίοδο ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ