ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
Το σκηνικό της ΔΕΘ...

Γρηγοριάδης Κώστας

Αρχισε να στήνεται το σκηνικό για την κυβερνητική παράσταση στη 71η ΔΕΘ. Ετσι ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ξεκίνησε τον καθιερωμένο κύκλο συναντήσεων με τους φορείς της πόλης προκειμένου να ενημερωθεί για τα αιτήματά τους και να προετοιμάσει τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Στόχος - όπως λένε - η επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της Μακεδονίας και της Θράκης, με επίκεντρο μια Θεσσαλονίκη μητρόπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μόνο που όπως αποδεικνύεται, όσα χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν αυτό το όραμα, ο εργαζόμενος λαός της περιοχής βυθίζεται ολοένα και βαθύτερα στη θάλασσα των προβλημάτων που τον πνίγουν.

Η ανεργία, η φτώχεια, η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, τα μεγάλα έργα που δε γίνονται και όσα ξεκινούν θα υλοποιηθούν με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, είναι αυτά που βασανίζουν το λαό της περιοχής. Αυτά απασχολούν τους άνεργους της Νάουσας, τους απολυμένους του «Καματάκη», τους υπό απόλυση εργαζόμενους των Λιπασμάτων και της ΒΙΑΜΥΛ, τους χιλιάδες άνεργους και τις οικογένειές τους. Αυτά απασχολούν τον εργαζόμενο λαό της περιοχής που βλέπει το εισόδημά του να εξανεμίζεται μπροστά στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, των φροντιστηρίων, και αλλού, τους αγρότες που ξεκληρίζονται, τους ΕΒΕ που χρεοκοπούν και οδηγούνται στο λουκέτο.

... και η πραγματική ελπίδα

Μήπως δεν τα γνωρίζει όλα αυτά η κυβέρνηση. Τα γνωρίζει, όπως γνωρίζει καλά πως η πολιτική της είναι αυτή που τα διογκώνει. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν ούτε από τον «αντιπολιτευτικό λόγο» του ΠΑΣΟΚ. Μόνο η αγωνιστική τους δράση κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική, η ενίσχυση της πάλης τους με το ταξικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ μπορεί να γεννήσει την ελπίδα.

Ενα διαφορετικό Συμπόσιο

Ελληνες, Αρμένιοι, Τούρκοι, Αραβες, Ισραηλινοί, Σλάβοι γλύπτες σμιλεύουν δίπλα δίπλα, από την περασμένη Δευτέρα, το υλικό τους στην «αυλή» του «Κατράκειου» θεάτρου στη Νίκαια, με τους Κοκκινιώτες να περιδιαβαίνουν και να βλέπουν από κοντά το «θαύμα» της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Είναι μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Καλοκαιριού του Δήμου Νίκαιας αυτό το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με θέμα τους πρόσφυγες. Ενα Συμπόσιο που δε γίνεται κεκλεισμένων θυρών και κλιματιζόμενων αιθουσών, αλλά κάτω από τον ήλιο, ανοιχτά στον κόσμο, απευθυνόμενο σε αυτόν.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Νίκαιας γίνεται σε μια περίοδο που άλλοι δήμοι και λόγω εκλογών επιλέγουν πιο ...«πιασάρικες» εκδηλώσεις, στη λογική του «άρτου» και «θεάματος». Η Κοκκινιά όμως επέλεξε να «εκφράσει την ταυτότητά» της. Και λόγω των παραπάνω λοιπόν, αυτό το Συμπόσιο έχει όλα τα «φώτα» για να αποτελέσει σημαίνουσα πολιτισμική και πολιτική παρέμβαση, για την ανάδειξη του άλλου πολιτισμού, αυτού που καταργεί τα «σύνορα» μεταξύ των εκμεταλλευομένων.

Τώρα κάνει πως διεκδικεί

Την ανάγκη χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στα άτομα με αναπηρία επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πράγματι η χορήγηση του επιδόματος είναι αναγκαία, αφού τα ΑμεΑ, που στη χώρα μας αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού, πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα που τη συνοδεύουν, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους αναγκάζεται να επιβιώσει με τα πενιχρά προνοιακά επιδόματα και τις εξίσου χαμηλές συντάξεις. Οπως αλήθεια είναι και ότι -όπως σημειώνει η ΕΣΑμεΑ- τα προβλήματα που ταλανίζουν τα ΑμεΑ παραμένουν ανεπίλυτα. Με ευθύνες όμως και της ίδιας της ΕΣΑμεΑ, που λειτουργεί ως εταίρος και συνδιαχειριστής της κάθε εξουσίας. Αφού αρνείται να αναδείξει και πολύ περισσότερο να αντιπαλέψει τις πραγματικές αιτίες που γεννούν και οξύνουν τα προβλήματα των ΑμεΑ και δεν είναι άλλες από την πολιτική των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων. Γι' αυτό ακόμα και η φραστική διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων, λειτουργεί απλά σαν νερό στο μύλο του αντιπολιτευτικού έργου του ΠΑΣΟΚ, ενόψει και των δημοτικών εκλογών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βαθαίνει ο ταξικός διαχωρισμός

Η προχτεσινή ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, ήρθε να επιβεβαιώσει και με νούμερα πλέον όλες εκείνες τις εκτιμήσεις που από τη νομοθέτηση ακόμα της βάσης του «10», μιλούσαν για παραπέρα βάθεμα του ταξικού διαχωρισμού, για πρόσθεση νέων βαρών στην εργατική - λαϊκή οικογένεια, για ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα της νέας γενιάς. Σ' ένα εκπαιδευτικό σύστημα που οικοδομείται έτσι ώστε να υπηρετεί όλο και καλύτερα τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, η καθιέρωση της βάσης του 10 ως προϋπόθεση για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως ήταν αναμενόμενο, άφησε εκτός ένα μεγάλο αριθμό παιδιών, για τα οποία το εκπαιδευτικό σύστημα δεν προβλέπει άλλη διέξοδο από την ιδιωτική κατάρτιση.

Ταυτόχρονα η ανακοίνωση των βάσεων σηματοδοτεί, για τους υποψήφιους που εισήχθησαν σε κάποια σχολή ή τμήμα, το πέρασμα σε μία άλλη βαθμίδα της εκπαίδευσης, η οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο στο στόχαστρο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που έχει αποφασίσει το μεγάλο κεφάλαιο για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά του. Το περιεχόμενο και τους στόχους αυτών των αλλαγών που συμπυκνώνονται στα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο του νέου νόμου πλαισίου, ανέδειξαν με τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές δηλώνοντας ότι δεν είναι αυτή η πανεπιστημιακή εκπαίδευση που έχει ανάγκη ο λαός.

Για όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση ο δρόμος που ανοίγεται είναι αυτός της κατάρτισης μέσα από τα ιδιωτικά κυρίως ΙΕΚ και τα κάθε λογής κολέγια. Οσο για τα χιλιάδες παιδιά που προέρχονται από το τεχνικοεπαγγελματικό σκέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είτε σήμερα λέγεται ΤΕΕ είτε αύριο ΕΠΑΛ, ο δρόμος της μισοκατάρτισης επί πληρωμή είναι η μόνη ουσιαστικά υποχρεωτική διέξοδος αφού η δυνατότητα εισαγωγής τους σε ΤΕΙ αποδεικνύεται κάθε χρόνο δώρον άδωρον.

Το ζήτημα της παιδείας, της γνώσης, το δικαίωμα όλων να την κατακτούν ισότιμα, δωρεάν αφορά όλους. Σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, συνδικαλιστικό, αυτοδιοικητικό, οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν φρένο σ' αυτή την πολιτική που στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, που προετοιμάζει τους νέους να αποδεχτούν από νωρίς τους ακόμα χειρότερους όρους με τους οποίους θα βγουν αύριο στην παραγωγή. Να διεκδικήσουν μία εκπαίδευση που θα παρέχει σε όλους γνώσεις υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, ένα ενιαίο δωδεκάχρονο βασικό σχολείο, ώστε να αποκτούν όλοι οι νέοι ένα υψηλό επίπεδο γενικής μόρφωσης, απαραίτητο υπόβαθρο για οποιαδήποτε μετέπειτα επιλογή ζωής και δε θα εξαντλεί τη λειτουργία του στην προγύμναση των αυριανών απασχολήσιμων και στην προετοιμασία για το πανεπιστήμιο και μια ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Οσο για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, να παρέχεται αποκλειστικά από δημόσιες σχολές, όχι σαν τις σημερινές της στείρας κατάρτισης, αλλά με παροχή ολοκληρωμένων γνώσεων σύμφωνα με τις καταχτήσεις της τεχνολογίας, μετά το δωδεκάχρονο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ