ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Αυγούστου 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Σε πορεία αναμόρφωσης με παζάρια και συμφωνία στη στόχευση

Με συνεχή διαβούλια, συμφωνίες και διαφωνίες, που ωστόσο δεν αμφισβητούν το στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς τους για διαμόρφωση εναλλακτικών σεναρίων αστικής διακυβέρνησης και στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης, συνεχίζονται τα παζάρια μεταξύ αστικών πολιτικών δυνάμεων στην πορεία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.

Την Πέμπτη συναντήθηκαν αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ ως συνέχεια των επιστολών που αντάλλαξαν οι Τσίπρας - Κουβέλης. Διαφώνησαν μεν στην προοπτική της κεντροαριστεράς, καθώς αυτή αντιστρατεύεται τους άμεσους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ (εκτιμά ότι έχει περιθώρια να αποσπάσει κι άλλες δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ), συμφώνησαν ωστόσο σε όλα τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση της σημερινής κατάστασης.

Στις κατοπινές δηλώσεις τους ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας στάθηκε στα σημεία που διαφωνούν. Επισήμανε ότι «για μας το βασικό ζήτημα, το κυρίαρχο ζήτημα είναι να σταματήσει αυτή η πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και να προχωρήσουμε με δημοκρατικό δρόμο, και αυτό το πράγμα σημαίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα και με όλους τους τρόπους προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία». Από αυτήν τη σκοπιά η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε καθαρό ότι κινήσεις όπως για τις παραλίες και τα δάση εντάσσονται στο σχεδιασμό «να συγκροτηθεί ένας μεγάλος κοινωνικο-πολιτικός συνασπισμός, ο οποίος θα δοκιμαστεί και θα παράσχει εγγυήσεις για την κυβερνητική, πλέον, πορεία, πάνω στα συγκεκριμένα μέτωπα, όπως οι αιγιαλοί, τα δάση, το Ασφαλιστικό, οι περικοπές συντάξεων και τα ζητήματα Δημοκρατίας». Ουσιαστικά, ξεκαθάρισαν στην αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ ότι μπορούν να τους δεχτούν ως μια δύναμη που θα στηρίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ο γραμματέας της ΚΕ Θ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε ότι «έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση» και ότι «υπήρξαν σημεία στα οποία υπήρξε συμφωνία και άλλα που χρειάζονται μεγαλύτερη επεξεργασία». Εκανε καθαρό ότι η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να συζητά με τον ΣΥΡΙΖΑ για «την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας», όπως συζητά και με το ΠΑΣΟΚ «για την Κεντροαριστερά».

Αλλωστε μία μόλις βδομάδα νωρίτερα έγινε συνάντηση αντιπροσωπειών ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Φ. Κουβέλης για «έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».

Σημειωτέον, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη σύσταση ενός φορέα που, κατακτώντας την τρίτη θέση στις εκλογές, θα μπορεί να λάβει εντολή «διερευνητικής εντολής», ώστε να αναζητήσει κομπρεμί ανάμεσα στο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Κομμάτια της ΔΗΜΑΡ συμφωνούν σ' αυτό, παίρνοντας αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλα στελέχη της αναζητούν διαύλους επικοινωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνάντηση, ο Π. Ρήγας, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τόνιζε ότι «ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί χωρίς προαπαιτούμενα. Υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ». Ο δε Θεοχαρόπουλος αναγνώριζε ότι «υπάρχει συμφωνία σε αρκετά σημεία στην πρώτη αυτή συνάντηση και άλλα που χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία».

Εξάλλου, προχτές Παρασκευή, συναντήθηκαν αντιπροσωπείες της ΔΗΜΑΡ και της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» (το κόμμα Λοβέρδου που συμπορεύεται με το ΠΑΣΟΚ). «Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων είναι απαραίτητος, θα πρέπει να συνεχισθεί και να στηρίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές και προτεραιότητες», τονίστηκε σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Επιδιώκοντας παρέμβαση στις εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του, την Τετάρτη, έβαλε πρόταγμα «τη Δημοκρατική Παράταξη. Τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη; Τη Δημοκρατική Προοδευτική Σοσιαλιστική Παράταξη; Την Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία; Την Κεντροαριστερά; Τα ονόματα είναι πολλά. Η ουσία είναι μία: Πως πρόκειται για την Παράταξη που κατέχει την κεντρική θέση στο πολιτικό φάσμα». Καλωσόρισε το διάλογο ανασύνθεσης της εγχώριας κεντροαριστεράς με τη ΔΗΜΑΡ και τοποθέτησε το ιδρυτικό συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» στα τέλη Οκτώβρη.


Πατριδογνωμόνιο
Καλοκαίρι τυλιγμένο σε ... γάζες

Κάνει ζέστη. Διψάω. Πίνω νερό και σκέφτομαι τα πηγάδια στα Κατεχόμενα. Αυτά που επιχωμάτωσαν ή τσιμέντωσαν οι Ισραηλινοί για να διψάνε οι Παλαιστίνιοι και να πέσουν στην ανάγκη τους.

Αμολάω την πετονιά μου, σπαρταράει το ψαράκι, σκέφτομαι τον μπαρμπα - Ανέστη, πρόσφυγα απ' τη Μικρά Ασία, που μ' έμαθε την καθετή, να μου λέει πως όποιος ξέρει να ψαρεύει, δε θα πεινάσει ποτέ. Κι οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να ψαρέψουν στο νερό τους, καταδικασμένοι να πεινάνε.

«Σβήσε το έξω φως, μαζεύονται κουνούπια και λογαριασμοί», ακούγεται μια φωνή από το διπλανό μπαλκόνι και μέσα η τηλεόραση δείχνει τη Γάζα ερεβώδη, σκοτεινή, της νύχτας τα εγκλήματα οι μέρες απλώς τα μετράνε.

Σ' ένα τραπεζάκι καλοκαιρινό ανάμεσα σε φραπέδες κι έγνοιες ζωντανών, ανοίγεις μια συζήτηση για έννοιες «λεπτές», «νομικές», όπως «άμυνα» και ««υπέρβαση του ορίου αμύνης», «δικαίωμα» και «κατάχρηση δικαιώματος» και σκάει η σκέψη η επιστημονική, η καλοπροαίρετη, σαν φούσκα από τα βέλη της πραγματικότητας. Οταν αιμορραγείς, φωνάζεις πιάσε μια γάζα, ήχος πολιτισμού, είδος πρώτης ανάγκης... Παράξενο πράγμα που είναι η γλώσσα. Παίζει κάτι παιχνίδια... Η γάζα για τα μεγάλα τραύματα είναι μια λωρίδα τυλιγμένη σε καρούλι, άτσαλα ξεδιπλωμένη στην ακτή της Παλαιστίνης και τόσο κόκκινη πια που τη λένε λωρίδα της Γάζας κι είναι γης.

Κάτι παιδάκια στην παραλία τσιρίζουν και τρυπάνε τ' αυτιά ντόπιων και τουριστών, μια μεγάλη κυρία χαριτολογώντας διασκεδάζει την ενόχλησή της, λέγοντας «πού είναι ο Ηρώδης». Μαύρη έκφραση, μαύρο χιούμορ σε ένδοξα μαύρους καιρούς, εκτοξευμένο χωρίς τύψεις εν μέσω θερινής ραστώνης. Οι οιμωγές των άλλων παιδιών στις γάζες της Γης, που μετατρέπονται μ' έναν κρότο και μια λάμψη στην αφόρητη σιωπή του φριχτότερου θανάτου που είναι των παιδιών την ώρα που κοιμούνται κι ακόμα χειρότερα την ώρα που φοβούνται.

Είναι παράξενο αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα, αν σου μείνουν έστω και 5 λεπτά να σκεφτείς πως η θάλασσα και οι αμμουδιές, εκτός από προνόμιο κι ευλογία, είναι εδώ και τώρα και τάφοι πνιγμένων μεταναστών και άψυχων κορμιών παιδιών που συνοδεύονται από θραύσματα όλμων, οβίδων και βομβών, φριχτά κτερίσματα της τελετουργίας του μαζικού θανάτου.

«Πιάσε μια μπύρα να ξεχαστούμε». Ανθρώπινη επωδός αντίδοτο στο άθροισμα των υποκειμενικών βασάνων στα οποία προστίθεται και το συλλογικό πολεμικό γίγνεσθαι υπό τους ήχους του αργεντίνικου τάνγκο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας και του σχολιαστικού ξεκατινιάσματος των αστών επενδυτών - πολιτικών. Πρέπει να δείξουμε κατανόηση. Ο κόσμος έχει κουραστεί, αγωνιά, φτωχαίνει, δεν έχει δουλειά, η εφορία καραδοκεί κλπ., κλπ. Τυλίγεται η γάζα στο λαιμό, γύρω από τον κόσμο... Τι θα γίνει άμα δεν πάμε στη θάλασσα, αλλά μας πετάξουν στη θάλασσα; Αλλότρια δράματα, οικεία ερωτηματικά. Εχεις διακοπές, δικαιωματικά αναγκαστικές... Δεν έχω κατανόηση για τη λήθη. Το ελάχιστο της συνεισφοράς στο ανθρώπινο είδος.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ