ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Με ατζέντα τα συμφέροντα ελληνικών και γαλλικών μονοπωλίων

...και χαρακτηριστικές αναφορές στο... «κουράγιο των Ελλήνων», αφού οι «προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν»

Αβροφροσύνες μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, την ώρα που οι κυβερνήσεις τους εντείνουν την επίθεση ενάντια στον ελληνικό και το γαλλικό λαό

Eurokinissi

Αβροφροσύνες μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, την ώρα που οι κυβερνήσεις τους εντείνουν την επίθεση ενάντια στον ελληνικό και το γαλλικό λαό
Ανοικτή «πρόσκληση» στα γαλλικά μονοπώλια να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μ. Βαλς, μετά τη συνάντησή του χτες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στον οποίο μάλιστα απένειμε και τα εύσημα για τις «θαρραλέες μεταρρυθμίσεις» που διαμόρφωσαν περιβάλλον κατάλληλο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Απ' την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε το Γάλλο ομόλογό του για τη στήριξη που η γαλλική κυβέρνηση προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει στη δική του, στην προσπάθειά της να υπηρετήσει το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Οι εκατέρωθεν αβροφροσύνες, στο φόντο της σκληρής επίθεσης που δέχονται τόσο ο ελληνικός όσο και ο γαλλικός λαός, επιβεβαιώνουν ότι το έδαφος πάνω στο οποίο χτίζονται τέτοιες λυκοφιλίες είναι αυτό των μονοπωλιακών συμφερόντων και είναι ναρκοθετημένο για το λαό.

«Στηρίξαμε την Ελλάδα για να παραμείνει στην Ευρωζώνη και στηρίξαμε τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις σας (...) Εχουμε ανάγκη την Ελλάδα. Και τώρα έχει περατωθεί μια περίοδος και θα ανοιχτεί μια περίοδος ανάπτυξης για τις επενδύσεις και για τους Γάλλους επενδυτές» δήλωσε ο Μ. Βαλς κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Αλ. Τσίπρα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ, με τον Αλ. Τσίπρα να ευχαριστεί τη γαλλική κυβέρνηση για τη στήριξή της στο να επιτευχθεί ο... «αξιοπρεπής συμβιβασμός», όπως βάφτισε το τρίτο μνημόνιο. Ομολόγησε βεβαίως τη σημασία του για το κεφάλαιο της χώρας, λέγοντας ότι το μνημόνιο ήταν αυτό «που άνοιξε το δρόμο για τη σημαντική απόφαση του Γιούρογκρουπ πριν λίγες μέρες, η οποία σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία για την ελληνική οικονομία (...) η απόφαση για απομείωση χρέους αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αγορών και επενδυτών, που θα ενισχυθεί και με σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα βάλουμε μπροστά το επόμενο διάστημα».

Κατονόμασε συγκεκριμένα τον «αναπτυξιακό νόμο» και τα οφέλη που κατοχυρώνει για το κεφάλαιο, αλλά και τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης για την παραπέρα προσαρμογή της στις σύγχρονες ανάγκες του.

Ο Αλ. Τσίπρας υπέδειξε και τους συγκεκριμένους τομείς που εποφθαλμιούν τα γαλλικά μονοπώλια και αφορούν στις υποδομές, την Ενέργεια, τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, τις νέες τεχνολογίες κ.ά., όπως και τη δημιουργία ελληνογαλλικών κοινοπραξιών σε τρίτες χώρες, με αξιοποίηση κονδυλίων της ΕΕ.

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι σε Γαλλία και Ελλάδα δέχονται τη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση των δύο κυβερνήσεων, ο Αλ. Τσίπρας... «θυμήθηκε» τα γνωστά περί «νεοφιλελευθερισμού» και ανέφερε ότι συμφώνησε με τον Γάλλο πρωθυπουργό «να εντείνουμε τη συνεργασία μας στην προοπτική μιας δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης, που είναι αδήριτη ανάγκη σήμερα, όπου ο νεοφιλελευθερισμός περιορίζει τη δυνατότητα άσκησης προοδευτικών πολιτικών σε εθνικό επίπεδο»...

Ακόμα, ανέφερε ότι συζήτησαν για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων, με τον Αλ. Τσίπρα, απ' τη σκοπιά των συμφερόντων μονοπωλίων της ΕΕ, να δηλώνει πως «δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου χωρίς δίκαιους κανόνες».

Σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό, έκαναν έκκληση για τήρηση των συμφωνηθέντων και τάχθηκαν υπέρ της πλήρους ανάπτυξης της ΝΑΤΟικής επιχείρησης χωρίς προσκόμματα και της διεθνούς συνεργασίας για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «τονίσαμε τη στήριξή μας στις διακοινοτικές συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που δεν μπορεί παρά να περιέχει την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων».

Ο Μ. Βαλς, από την πλευρά του, αφού επανέλαβε τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης στην ελληνική και την αντιλαϊκή πολιτική της, υπενθύμισε με νόημα ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» κατέστη δυνατή χάρη στις προσπάθειες της Γαλλίας και της βαρύνουσας σημασίας της στάσης της.

Απηύθυνε μήνυμα στους επιχειρηματίες να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις «μεταρρυθμίσεις», απευθύνοντας μάλιστα προκλητικό... «χαιρετισμό στο κουράγιο όλων των Ελλήνων» σε ό,τι αφορά την προώθησή τους!

Συνάντηση Τσακαλώτου - Σαπέν

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, συναντήθηκε χτες με τον Γάλλο ομόλογό του, Μ. Σαπέν, που συνόδευε τον Μ. Βαλς.

Ο Ευ. Τσακαλώτος επανέλαβε τις ευχαριστίες για τη βοήθεια στις αντιλαϊκές διαπραγματεύσεις και ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε «η νέα περίοδος, ότι πρέπει να αλλάξει η ατζέντα προς μια αναπτυξιακή κατεύθυνση, για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, ότι πρέπει τώρα να δώσουμε έμφαση στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το κράτος και τον τρόπο λειτουργίας του, πώς θα αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή».

Υποστηρίζοντας μέχρι τέλους το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης», πρόσθεσε ότι «αν τα πετύχουμε αυτά, μετά από ένα χρόνο θα μπορούμε να μιλάμε για μια αρκετά διαφορετική Ελλάδα, που θα έχει επιστρέψει στις αγορές, στην ανάπτυξη, θα υπάρχει ένα αίσθημα δικαιοσύνης στο λαό, ότι τα οφέλη από την ανάπτυξη θα είναι για όλους και για όλες».

Από την πλευρά του, ο Μ. Σαπέν... προσγείωσε κάπως το πράγμα, δηλώνοντας ευθύς εξαρχής: «Δεν λέω ότι έχουν τελειώσει οι δυσκολίες. Δεν λέω ότι οι προσπάθειες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση είναι πίσω μας. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Τώρα εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο, που είναι αυτή της οικονομικής ανάπτυξης, των επενδύσεων, της δυνατότητας δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και να το κάνουμε σε μια σύγχρονη οικονομία, σε μια σύγχρονη χώρα, που θα έχει τη θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη και το ευρώ».

Συμπλήρωσε ότι «η περσινή μάχη ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδος, αλλά κατά βάθος ήταν και προς όφελος της ίδιας της Ευρώπης (...) Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πρέπει να βρει τη θέση της στην Ευρώπη (...) σε μια Ευρώπη που πρέπει και να εμπιστευτεί ξανά την Ελλάδα αλλά και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των λαών προς την ίδια».

«ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ» ΓΙΑ ΤΗ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ»
Με προορισμό την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου

Τον «οδικό χάρτη» για την αναβάθμιση της διμερούς σχέσης Γαλλίας - Ελλάδας, σε «Στρατηγική Εταιρική Σχέση», έδωσε στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Βαλς.

Ως βασικοί άξονες αυτής της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» ορίζονται οι εξής:

  • «Οικονομική Συνεργασία» - «Συνεργασία για τις Μεταρρυθμίσεις»: Στον τομέα αυτό η Γαλλία δηλώνει ότι συντάσσεται στο πλευρό των ελληνικών αρχών και «τις στηρίζει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που διενεργούν, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας την οποία συντονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνάφεια με το πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας» (σ.σ. το 3ο μνημόνιο).

Η γαλλική κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να παράσχει βοήθεια για τη μεταρρύθμιση του κράτους και τη φορολογία, τη δημιουργία Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και σε άλλους τομείς, όπως η Υγεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και η μεταρρύθμιση των Οργανισμών Τοπικής Διοίκησης.

  • Επενδύσεις, υποδομές, διαχείριση δημοσίων υπηρεσιών, εμπόριο: Με στόχο τη «δημιουργία συνθηκών μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης», με «προώθηση πολιτικών ανάπτυξης, πραγματοποίησης επενδύσεων», διακηρύσσεται η συνεργασία για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα υπηρετούν το στόχο «της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας των οικονομιών τους, προϋποθέσεις απαραίτητες για την επανεκκίνηση των επενδύσεων και τη σταθερότητα της Ζώνης του Ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων «η εκδίπλωση δράσεων για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος διενέργειας επενδύσεων, καθώς και της στήριξης νέων επενδυτών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν οικονομικά στις δύο χώρες», δράσεις «προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων», «στήριξη επενδύσεων που σχετίζονται με τη δημιουργία, αναβάθμιση και διασύνδεση υποδομών, ιδίως στους τομείς των μεταφορών και του διαμετακομιστικού εμπορίου», «προώθηση της διαχείρισης δημόσιων υπηρεσιών (μέσω υπαρχόντων σχεδίων παραχώρησης, όπως αυτά των αυτοκινητοδρόμων ή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου), τομέα στον οποίο η ικανότητα και η εμπειρία των γαλλικών επιχειρήσεων είναι ανεγνωρισμένη», «ταχεία ενεργοποίηση του δεύτερου πυλώνα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου», «ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος των ελληνικών αρχών στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί, ιδίως του νέου αεροδρομίου Κρήτης, της διαχείρισης των υδάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, για τις οποίες εξετάζεται νέο σχήμα, καθώς και οι σιδηρόδρομοι (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ)», «διερεύνηση των προθέσεων ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων για την από κοινού δραστηριοποίηση σε τρίτες αγορές».
  • Ενέργεια και αειφόρος ανάπτυξη: Οι δύο κυβερνήσεις, συνωθούμενες απ' το στόχο της «ενεργειακής ασφάλειας, ανταγωνιστικότητας και αειφορίας», αποφάσισαν «να στηρίξουν επενδυτικά σχέδια στον τομέα της ανάπτυξης της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (...) για τη δημιουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμό ενεργειακών δικτύων (...) να συνεργασθούν στον τομέα της ενέργειας (...) να στηρίξουν τη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων επιχειρήσεων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για τη διαφοροποίηση πηγών και διαδρόμων προμήθειας φυσικού αερίου προς τη Νότια Ευρώπη», κ.ά.
  • Ψηφιακή Οικονομία: Αντιμετωπίζοντάς την ως «απαραίτητο στοιχείο ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας», διακηρύσσουν ενίσχυση της συνεργασίας για «ενθάρρυνση των επενδύσεων στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών», «δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης συνεργιών και ταχύτερης δυνατής διασύνδεσης των νέων τεχνολογιών με την πραγματική οικονομία και την παραγωγή» κ.ά.
  • Τουρισμός: Προώθηση επενδύσεων και συμπράξεων επιχειρήσεων των δύο χωρών στον τουριστικό τομέα, παροχή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη στην Ελλάδα εξειδικευμένων τουριστικών κλάδων, δημιουργίας προγραμμάτων ανταλλαγής σπουδαστών, εκπαιδευτών και εμπειρογνωμόνων κ.ά.
  • Αγροτική Οικονομία: Στήριξη επενδύσεων και συμπράξεων, με έμφαση στην παραγωγή και τυποποίηση τροφίμων και προϊόντων αμπελουργίας, επενδύσεων και συμπράξεων στην ανάπτυξη και προώθηση πρότυπων και εναλλακτικών καλλιεργειών, καθώς και στον μεταποιητικό τομέα, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, κατοχύρωση και δημιουργία προαιρετικών σημάτων ποιότητας, στήριξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος και της ευρύτερης συνεργασίας στους τομείς της κτηνοτροφίας, των ζωικών προϊόντων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας κ.ά.
  • Ο «οδικός χάρτης» περιλαμβάνει ακόμα μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε Πολιτισμό, Εκπαίδευση, επιστήμη, Ερευνα, Αμυνα, Αστυνομία, Δικαιοσύνη.
Συνάντηση Μητσοτάκη - Βαλς

Ο Μ. Βαλς συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γάλλο πρωθυπουργό για τις θέσεις της ΝΔ και τον «προβληματισμό» της για την πορεία της «πραγματικής οικονομίας».

Στη λογική του «εναλλακτικού» μείγματος που προβάλλει για την αντιλαϊκή διαχείριση, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε για «διαφορετική σύνθεση οικονομικής πολιτικής», με μείωση της «υπέρμετρης φορολογίας» και των «δημοσίων δαπανών» και ενίσχυση των «μεταρρυθμίσεων».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρόταση της ΝΔ, αντί της πρόσφατης συμφωνίας κυβέρνησης - εταίρων, να μπει στόχος για ανάπτυξη 4%, με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%, και για διαμόρφωση «θετικού περιβάλλοντος για επενδύσεις».

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο Προσφυγικό, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να ζητά «συνεχή εγρήγορση και συντονισμένη δράση, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τέλος, εστίασαν στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην ίδια πλευρά με τη γαλλική κυβέρνηση που έχει τσακίσει το λαό της Γαλλίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται πως είναι στην ίδια πλευρά με τη γαλλική κυβέρνηση, που έχει τσακίσει το γαλλικό λαό στα αντεργατικά μέτρα, τον αυταρχισμό και την καταστολή, δείχνει τι είδους πολιτική υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

"Δείξε μου το φίλο σου να σου ποιος είσαι", μόνο που οι φιλίες του κ. Τσίπρα με την κυβέρνηση της Γαλλίας αφορούν τις επενδύσεις και τα κέρδη του κεφαλαίου των δύο χωρών και όχι τους λαούς, τους οποίους και οι δύο κυβερνήσεις ματώνουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ