ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Η Σκύλλα και η Χάρυβδη

Απ' τη μια ο Τσουκάτος και μισό εκατομμύριο ευρώ. Απ' την άλλη ο Λιάπης και καμιά πενηνταριά χιλιάδες ευρώ. Στη μέση η «Ζήμενς», σαν τον Οδυσσέα, με κατάφορτο καράβι μιζών ύψους εκατό εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 10 χρόνια. Απτόητη στο σκάφος της, όπως όλες οι όμοιες νήες του πολυεθνικού πλούτου, πλέει και πετάει το έρμα. Πολιτικούς, πολιτική, κοινό νου, νοημοσύνη, πολίτες, καταναλωτές. Η ζημιά θα ταπωθεί. Εδώ έκλεισε η τρύπα της στοάς Ρ2 στην Ιταλία, της τράπεζας Αμπροζιόνο με αναμεμειγμένους κυβέρνηση, κόμματα, μαφία, τραπεζίτες, αλλά και το ίδιο το Βατικανό.

Υστερα έρχονται οι δημοσκοπήσεις να φτιάξουν άλλο δίδυμο με την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Είναι, λέει, απαισιόδοξοι οι Ελληνες. Το ίδιο και οι τραπεζίτες. Τα επιτόκια ανεβαίνουν. Οι συμφωνίες κυρίων μεγαλοαστών επιχειρηματιών και κυβερνητών, σα βρακιά κατεβαίνουν.

Συμψηφισμός. Αυτό είναι το υπόβαθρο στο οποίο χτίζει το μέλλον του ο δικομματισμός. Ο στόχος ορατός. Ενα κόμμα «γερό» κέντρο... κάτι, που να... ξεπεράσει την κρίση. Συμψηφισμός των μικρών τραυμάτων προς απόκρυψη των γιγάντιων αντιλαϊκών εγκλημάτων. Στην κυρίαρχη και σε κρίση ευρισκόμενη ευτυχώς (!) πολιτική, δεν ισχύει το γνωστό «εξ όνυχος τον λέοντα». Το ανάποδο μάλιστα. Ξέρεις, λαέ, το λιοντάρι. Πρέπει να πειστείς ότι θα γίνει αγαθό κι ακίνδυνο άμα λιμαριστούν τα νύχια του με δυο - τρεις τρικυμίες στο ποτήρι... Στο μεταξύ ξαμολήθηκαν τα λαμόγια, τα τρωκτικά και οι τραμπούκοι. Ομως, πιότερο και γρηγορότερα εμφανίστηκε το ημίτρελο, φανατικό, κραυγαλέα αντιφατικό κι αφόρητα υποκριτικό «κτήνος των εντυπώσεων» που επιλέγει ειδησάρια, τα μετατρέπει σε παγκόσμιες ειδήσεις και στοχεύει να σε κάνει να σταυροκοπιέσαι που είσαι φτωχός, μίζερος, άνεργος, απαισιόδοξος, αλλά στοιχειωδώς λογικός και ζωντανός ακόμη.

Τώρα, σύντροφοι, θα βγουν τα σκυλιά της ενημέρωσης και θα γαβγίζουν ολημερίς κι ολονυχτίς. Ιδού δείγματα φόλας και σάπιας μπριζόλας παραγεμισμένης με γυαλιά, τροφές για καταναλωτές ειδήσεων έξω από την τρέχουσα σκανδαλολογία, το πετρέλαιο, την ύφεση, την επικείμενη ταρζανιά στο Ιράν που προβαρίστηκε από κοινού μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών:

Στην Αμερική, πού αλλού, γίνονται λιτανείες λέει στις αντλίες μπροστά, ωσάν σε τοτέμ και προϊστορικά ξόανα. Θρησκευάμενοι (;) ψάλλουν, να βάλει χέρι ο Θεός (ούτε ο παράδεισος ούτε η κόλαση αντέχουν τέτοια ξεφτίλα) να πέσουν οι τιμές της βενζίνης...

Στο ίδιο «κράτος», στην Καλιφόρνια, υπάρχει επιχείρηση κλωνοποιήσεων («Bio Arts International») που έκανε διαγωνισμό για το αξιότερο προς κλωνοποίηση ζώο. Πρώτο βραβείο, οπότε και θα κλωνοποιηθεί, κέρδισε γηραιός σκύλος ονόματι Τρακρ που θεωρείται ήρωας αφού έσωσε ζωές στα ερείπια των δίδυμων πύργων. Κι όμως, ο ήρωας σκύλος είναι κουτσός. Πάσχει από εκφυλιστική ασθένεια οφειλόμενη στα τοξικά αέρια που εκλύθηκαν στο σημείο μηδέν και προφανώς εισέπνευσαν και χιλιάδες πολίτες που όχι μόνο δε θα κλωνοποιηθούν αλλά και δε θα νοσηλευτούν ποτέ, λόγω κόστους.

Απ' τον υπέροχο καινούριο κόσμο, στον παλιό, στην Ευρώπη, τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορούσαν να είναι. Ετσι, στην πρωτοπόρα ναρκω-Ολλανδία θα επιτρέπεται στα ειδικά καφενεία το κάπνισμα μόνο αμιγούς χασίς και μαριχουάνας. Απαγορεύεται η ανάμειξή τους με καπνό και κυρίως το κάπνισμα σκέτων τσιγάρων!!!

Ελεος σύντροφοι. Ως πότε θα ανεχόμαστε ν' αφήνουμε τις τύχες μας στα χέρια μιας τάξης που εκφασίζει την τρομοκρατημένη λογική και χειραγωγεί τις μάζες με την πείνα όχι μόνον του κορμιού αλλά και του μυαλού...

Η αγανάκτηση κι η οργή δεν αρκούν. Οργάνωση και στράτευση είναι μόνον η αρχή για να ενστερνιστεί κι ο τελευταίος εργαζόμενος τον ενθουσιασμό και την ανάταση που μπορεί να εμπνεύσει μόνον η ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής ώστε το άμεσο μέλλον να 'ρθει στα συγκαλά του.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
Η σοσιαλδημοκρατία με νεοταξικό κοστούμι

Ο κατοχικός Πρόεδρος του Ιράκ, Τζ. Ταλαμπανί, σε τετ α τετ με τον Γ. Παπανδρέου

Associated Press

Ο κατοχικός Πρόεδρος του Ιράκ, Τζ. Ταλαμπανί, σε τετ α τετ με τον Γ. Παπανδρέου
Με την προβιά της παγκόσμιας δύναμης ειρήνης, προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της φτώχειας εμφανίζεται η Σοσιαλιστική Διεθνής, ωστόσο ο λύκος κι αν εγέρασε... Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη διάρκεια των εργασιών του 25ου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που έγιναν στις αρχές της βδομάδας που πέρασε στο Λαγονήσι. Μέσα στη χλιδή υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, στη δροσιά των κλιματιστικών και με γεμάτα από πλούσια εδέσματα τραπέζια, οι ανά τον κόσμο «σοσιαλιστές» στοχάστηκαν για τη ...διατροφική κρίση, τις κλιματικές αλλαγές αλλά και για την ειρήνη.

Στην ουσία, όμως, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος περίπου 650 εκπροσώπων από 140 κόμματα και 100 χώρες ήταν το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας και συνολικά του καπιταλιστικού συστήματος. Ζητούμενο, η αξιοποίηση των σύγχρονων προβλημάτων για το ξεπέρασμα των αδιεξόδων που έχουν προκληθεί και η χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων στην κατεύθυνση της συντήρησης του υπάρχοντος εκμεταλλευτικού συστήματος. Σε τελική ανάλυση, αυτό που αναδείχτηκε είναι μια Σοσιαλιστική Διεθνής με νεοταξικό κοστούμι.

Ωστόσο, αποτελεί πρόκληση στη νοημοσύνη και στη μνήμη των λαών οι εκπρόσωποι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι της ειρήνης. Η «χρεοκοπημένη γριά», η σοσιαλδημοκρατία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε σε σχετικό σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα δεν υπάρχει ιμπεριαλιστικός πόλεμος και επέμβαση που δεν έχει στηρίξει και πρωταγωνιστήσει. Τα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Μέση Ανατολή, είναι μόνο μερικά από τα τελευταία εγκλήματα.

Φωλιά ιμπεριαλιστικών γερακιών

Αυτό που πραγματικά είναι η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει ιστορικά αποδειχθεί από το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι πυλώνας του ιμπεριαλισμού και κινητήρια δύναμη της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Το Λαγονήσι αποτέλεσε για τρεις μέρες «φωλιά» των «γερακιών» της «νέας τάξης». Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους άλλους «σοσιαλιστές» που πέρασαν από εκεί για να συζητήσουν για τα προβλήματα της παγκόσμιας φτώχειας, των κλιματικών αλλαγών και της ...ειρήνης περιλαμβάνονται ο κατοχικός Πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μπ. Τάντιτς, ο υπουργός Αμυνας και πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, E. Μπάρακ. Επίσης, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Λιβάνου, Γ. Τζουμπλάτ, υποστηριχτής της φιλοαμερικανικής κυβέρνησης Σινιόρα, ο συμπρόεδρος του κυβερνητικού Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν, A. Ζαρνταρί.

Ομως, η υποκρισία φάνηκε και μέσα από τα λόγια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προσεγγίζοντας από θέση παρατηρητή τα λεγόμενα σύγχρονα προβλήματα, που αναφέρονται στις σχέσεις των πολιτών με την πολιτική εξουσία, αλλά και στις σχέσεις της πολιτικής εξουσίας με τα διάφορα συμφέροντα, μίλησε για τη «συγκέντρωση εξουσίας στα μέσα ενημέρωσης» και την «αιχμαλωσία των κομμάτων από τις μεγάλες επιχειρήσεις». Και όλα αυτά, ως τη βασική αιτία που «προκαλεί διαφθορά και κακή διακυβέρνηση». Πουθενά η εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα λαών και χωρών που τα κόμματα τα οποία απαρτίζουν τη Σοσιαλιστική Διεθνή υπηρετούν από κυβερνητικές θέσεις με τον καλύτερο τρόπο, όπως άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών στη χώρα μας. Μάλιστα, κάνοντας ειδική αναφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας την απέδωσε στην ύπαρξη «ενός μη ρυθμιζόμενου ανταγωνισμού στις παγκόσμιες αγορές». Βέβαια, δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι η σοσιαλδημοκρατία έπαιξε και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κυβερνήσεις χωρών που κάνουν πολέμους, όπως η Βρετανία του Μπλερ, η Ιταλία του Ντ' Αλέμα, κλπ.

Συγκλίσεις

Ενα θέμα που αναδείχτηκε ιδιαίτερα είναι αυτό της στρατηγικής σύγκλισης σοσιαλδημοκρατίας - νεοφιλελευθερισμού. Αποτυπώθηκε και μέσα από το χαιρετισμό προς τους συνέδρους του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Α. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος, μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ζήτησε «ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελεύθερου χώρου». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι δυνάμεις που εσείς εκπροσωπείτε, οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και οι δυνάμεις του φιλελεύθερου χώρου, οφείλουμε να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για τα μείζονα προβλήματα του πλανήτη μας. Ενα διάλογο που θα αποσαφηνίζει τις προγραμματικές και πολιτικές στοχεύσεις των δύο μεγάλων ρευμάτων. Να οριοθετήσουμε τις διαφορές μας, επικαιροποιώντας τις θέσεις μας, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Να πολιτικοποιήσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Γιατί η πολιτική είναι η λειτουργία που καθιερώνει το πλαίσιο για τις σχέσεις της οικονομίας με την αγορά».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δ. Σιούφας, ο οποίος σε χαιρετισμό που απηύθυνε μίλησε καθαρά για τις συγκλίσεις. «Οι ρόλοι των δύο μεγάλων παγκόσμιων ρευμάτων, του φιλελεύθερου και του σοσιαλιστικού, δεν είναι πλέον μετωπικά αντίθετοι, αλλά συμπληρωματικοί. Οι πολίτες σ' όλο τον κόσμο απαιτούν λύσεις στα προβλήματά τους. Απαιτούν τη συμβολή όλων. Απαιτούν διαρκή διάλογο, σύνθεση απόψεων, συνένωση δυνάμεων».

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, αναζητώντας το σύγχρονο ρόλο της στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού γίγνεσθαι, κάνει λόγο για «παγκόσμια διακυβέρνηση». Οπως τονίστηκε στην εισήγηση του Γ. Παπανδρέου, «καλείται σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η Σοσιαλιστική Διεθνής, οι δυνάμεις της προόδου, να προτείνουν εναλλακτικές προτάσεις για την παγκόσμια διαχείριση όλων αυτών των εξελίξεων, των κρίσεων, κλπ., μέσα από ένα πλαίσιο αρχών και αξιών, όχι μέσα από μια λογική απλώς ελευθερίας και τελικά ασυδοσίας της αγοράς, ή σε ένα πλαίσιο των ισχυρών που μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, είτε είναι ισχυρά κράτη, είτε είναι ισχυροί παράγοντες πλούτου, είτε είναι ισχυροί παράγοντες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά πραγματικά μια νέα δημοκρατική διακυβέρνηση παγκοσμίως, που θα κοιτά τα πραγματικά συμφέροντα των λαών και των πολιτών του πλανήτη μας». Μόνο, που με αυτή την τοποθέτηση βεβαιώνουν πως η συμβολή τους στην χειραγώγηση και υποταγή των λαών στην καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι δεδομένη γίνεται ακόμη πιο αποφασιστική. Και αυτό το καθήκον αναλαμβάνουν σε κάθε χώρα οι σοσιαλδημοκράτες.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ