ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξαπατά το λαό εξωραΐζοντας τις αντιλαϊκές αποφάσεις του Γιούρογκρουπ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος

Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος
Σαν «σημαντική επιτυχία» και «αποφασιστικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» προσπαθεί να σερβίρει την απόφαση του Γιούρογκρουπ στο λαό η κυβέρνηση, με τα μάτια στραμμένα στο κεφάλαιο, στο οποίο απευθύνεται με τη διαβεβαίωση ότι πρόκειται για εξέλιξη που «προστατεύει την ελληνική οικονομία σε μια περίοδο αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας που επηρεάζει αρνητικά τις διεθνείς αγορές χρήματος».

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν δίστασε να αμπαλάρει τους παραπάνω ισχυρισμούς εξαπάτησης, όπως ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για δέκα έτη, όταν αποδέχτηκε το ύψος των πλεονασμάτων, η χρονική διάρκεια των οποίων έμεινε ανοιχτή στο Γιούρογκρουπ και θα κλείσει σε άλλη συνεδρίαση, δεν αποδέχτηκε επίσης, όπως είπε, ούτε «την παράλογη απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επιπλέον μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος». Οταν του επισημάνθηκε ότι το ανακοινωθέν ήταν κοινό, υποστήριξε ότι «τα ανακοινωθέντα αυτά δεν εμποδίζουν τη συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα πρωτογενή πλεονάσματα», ότι «οι ανακοινώσεις του Γιούρογκρουπ αποτελούν συμβιβασμούς, οι οποίοι γίνονται, έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η συζήτηση» και ότι ...«δεν αποδεχόμαστε τίποτα», πασχίζοντας έτσι να προσαρμόσει την κυβερνητική προπαγάνδα στις απαιτήσεις χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων στην πολιτική που τις «σφάζει», παραπλανώντας και καλλιεργώντας κάλπικες προσδοκίες ότι ίσως έρθουν καλύτερες μέρες για το λαό.

ΟΔ. Τζανακόπουλος, με προσποιητή έκπληξη, χαρακτήρισε «περίεργη» τη στάση του ΔΝΤ και την «απόλυτη ευθυγράμμιση σε ό,τι αφορά τη λιτότητα», εγκαλώντας τον Π. Τόμσεν ότι «αντί να πιέσει στην κατεύθυνση μείωσης των πλεονασμάτων, φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για 10ετή συνέχιση του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και να πιέζει μόνο προς τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων»!

Διαβεβαίωσε, πάντως, την αστική τάξη ότι η κυβέρνηση ένα πράγμα έχει στο μυαλό της, την προσπάθεια για μια συνολική συμφωνία «ει δυνατόν μέχρι το τέλος του έτους», την οποία χαρακτήρισε εφικτή «με δεδομένη τη σύγκλιση στην πλειονότητα των θεμάτων που περιλαμβάνονται στη β' αξιολόγηση», αλλά και «αναγκαία ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». Προανήγγειλε, μάλιστα, το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες σ' αυτή την κατεύθυνση, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε επαφές που θα επιδιώξει να έχει ο πρωθυπουργός με Ευρωπαίους ηγέτες. «Δεν έχουμε τίποτε άλλο στο μυαλό μας, εκτός από τη διαρκή προσπάθεια για να κλείσει η 2η αξιολόγηση (...) έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε έναν καθαρό διάδρομο για τις αγορές χρήματος, μέσω της ένταξής μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φυσικά, στο πλαίσιο της δικομματικής αντιπαράθεσης, επέκρινε τη ΝΔ ότι ενώ θα έπρεπε να είχε χαιρετίσει την απόφαση σαν μια «σημαντική ανάσα για την ελληνική οικονομία», επέλεξε «μίζερη στάση».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά μέτρα και αναδιαρθρώσεις στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Εργαλείο γενικότερων αναδιαρθρώσεων σε κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής αποτελεί το υπερ-ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις, το οποίο σύμφωνα με την προχτεσινή απόφαση του Γιούρογκρουπ, θα συγκροτηθεί και θα αρχίσει η λειτουργία του στο τέλος του Γενάρη 2017.

Σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας χτες σε εκδήλωση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για τις Δημόσιες Υπηρεσίες, στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν είναι μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η αξιοποίηση παρεμβάσεων, όπως η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων καθώς επίσης και η «κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για επενδύσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτήν την «προσπάθεια» σημαντική συμβολή θα έχουν και «ξένοι εμπειρογνώμονες», κυρίως από τη συμβουλευτική ομάδα της γαλλικής κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευ. Τσακαλώτος, πέρα από την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, περιέγραψε και τη νέα γενιά επιχειρηματικών συμπράξεων μεταξύ του κράτους και των ιδιωτών.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο επικεφαλής της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο, σημείωσε πως «η μεγαλύτερη καινοτομία» που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία του 3ου μνημονίου το 2015, ήταν ότι στο πλαίσιο της δημιουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, οι δημόσιες επιχειρήσεις της Ελλάδας θα εμπλακούν και σε εμπορική δραστηριότητα, με στόχο την αποκόμιση κερδών, παράλληλα βέβαια με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας σε Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ προβλέπει για το 2018 και μετά, πρόσθετα μέτρα που φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή πρόσθετες μόνιμες αντιλαϊκές παρεμβάσεις ύψους 3,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κεντρικοί άξονες της τρέχουσας «αξιολόγησης» περιλαμβάνουν την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, όπου «υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων», την Ενέργεια καθώς βέβαια και τη «μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Εξάλλου, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, «θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα ακόμη. Υπάρχουν μερικές βελτιώσεις, έχει όμως ακόμη δρόμο»...

Η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ

Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Γιούρογκρουπ, στις 5 Δεκέμβρη, προβλέπει:

-- Παράταση και «κλείδωμα» των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ και για την περίοδο μετά την τυπική λήξη του 3ου μνημονίου, με χρονική διάρκεια που θα συμφωνηθεί σε επόμενη φάση.

-- Την πλήρη στελέχωση και συγκρότηση της διοίκησης στο υπερ-ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ) μέχρι το τέλος Γενάρη 2017.

-- Χρονική επέκταση και αναβάθμιση του «δημοσιονομικού κόφτη» με σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που θα εξειδικευθούν στη συνέχεια.

-- Βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για τη διαχείριση του κρατικού χρέους, με ...προοπτική τη μείωσή του ως ποσοστού του ΑΕΠ κατά περίπου 20 εκατοστιαίες μονάδες το έτος 2060.

-- Σημειώνεται πως η «συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις».

-- Πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών που σχετίζονται με τη δεύτερη «αξιολόγηση» και ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή που θα ανοίξουν το δρόμο για την έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου.

Αντιδράσεις άλλων κομμάτων για το Γιούρογκρουπ

«Η απομείωση του χρέους είναι καλοδεχούμενη. Από μόνη της, όμως, δεν είναι επαρκής για να θέσει την ελληνική οικονομία σε μια διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, υποσχόμενος περισσότερες φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, λέγοντας πως «την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει, η παραγωγική Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης». Φυσικά, δε νοιάζεται για τη φοροληστεία του λαού. Πρόβαλε επίσης και άλλες απαιτήσεις των καπιταλιστών, όπως η μείωση στο «υψηλό κόστος Ενέργειας», οι «ξεκάθαρες χρήσεις γης». Επέμεινε σε ένα «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο», που «θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις», έχοντας ως ένα το κρατούμενο το τσάκισμα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει για τα αποτελέσματα του Eurogroup ότι «η κυβέρνηση αδύναμη και ανίκανη να διαπραγματευθεί, οδηγεί την χώρα και την οικονομία σε αδιέξοδο, και απομακρύνει την προοπτική εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια, διαιωνίζοντας την επιτροπεία της χώρας». Φυσικά, σε όφελος του κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real» είπε ότι δεν υπάρχει καμία απάντηση για τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, κέρδη που είχε συμφωνηθεί να επιστρέφονται κάθε χρόνο στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία προς τόνωση της ρευστότητας των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απόφαση - κόλαφος για τα λαϊκά συμφέροντα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την απόφαση του Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκέμβρη

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την απόφαση του Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκέμβρη:

«Η απόφαση του Γιούρογκρουπ είναι πραγματικός κόλαφος για τα λαϊκά συμφέροντα, την ίδια στιγμή που οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από τα μέτρα για το χρέος θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και κυρίως οι τράπεζες. Τα πανηγύρια και η κυβερνητική εξαπάτηση δεν πείθουν πλέον κανέναν. Αδιάψευστος κριτής των συμφωνιών της κυβέρνησης είναι η καθημερινή πραγματικότητα που ζει ο λαός μας και τα αδιέξοδα που συνεχώς μεγαλώνουν.

Σύμφωνα με την απόφαση του Γιούρογκρουπ, οι παρεμβάσεις για το χρέος, που φτάνουν στο "σωτήριο έτος" 2060, θα συνοδευτούν όχι μόνο με απαρέγκλιτη τήρηση του τρέχοντος μνημονίου, όπως οι νέες ανατροπές στα Εργασιακά, αλλά και με νέα - πέραν του 2018 - δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, δηλαδή με λιτότητα διαρκείας, ματωμένα πλεονάσματα και νέες ρυθμίσεις σε βάρος μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ αποτελεί σταθμό για την αναμενόμενη καπιταλιστική ανάκαμψη, αφού απελευθερώνει πόρους για τις επενδύσεις του κεφαλαίου. Αυτό όμως που κρύβει προκλητικά είναι ότι η όποια ανάκαμψη δεν θα αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες που είχε ο λαός τα χρόνια της κρίσης, ούτε θα ανακόψει την πορεία επιδείνωσης της ζωής του λαού. Θα είναι αβέβαιη, αφού οι εξελίξεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή καπιταλιστική οικονομία είναι δυσοίωνες.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνει προς το παρόν ψήφο εμπιστοσύνης από το κεφάλαιο, τους εταίρους της σε ΕΕ, ΔΝΤ, ΗΠΑ, γιατί αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύεται ικανή να "εκτελεί αποστολές" όχι μόνο σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά και σε σχέση με τις επικίνδυνες γεωπολιτικές εξελίξεις και τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτές. Αυτήν την ψήφο εμπιστοσύνης, από το κεφάλαιο, αναζητούν να πάρουν η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, γι' αυτό και εγκαλούν την κυβέρνηση για ολιγωρία, συμφωνώντας όμως στην ουσία της αντιλαϊκής στρατηγικής.

Καμιά αναμονή δεν πρέπει να υπάρχει. Ο λαός τώρα χρειάζεται να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, για την ανάκτηση των απωλειών του και για ριζικές ανατροπές στην οικονομία και την εξουσία. Η επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη είναι ένας μεγάλος σταθμός σε αυτήν την προσπάθεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ