ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αναθερμαίνεται και η συζήτηση για τη διχοτόμηση της Κύπρου

Από τη συνάντηση Μέι - Αναστασιάδη την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνο

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση Μέι - Αναστασιάδη την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, με «μαγνήτη» για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου τους ενεργειακούς πόρους, προϊδεάζουν για την όξυνση του ανταγωνισμού και των συμφωνιών με τη διαμόρφωση διαφόρων αξόνων που σχηματίζονται, που φυσικά είναι ευμετάβλητοι. Αυτό αποτυπώνεται στις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ ή Αιγύπτου και την πρόθεση τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γαλλίας και της Γερμανίας να συμμετάσχουν, καθώς και στις όλο και πιο συχνές προειδοποιήσεις και απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα μείνει εκτός μοιρασιάς. Ετσι αναθερμαίνεται και η συζήτηση για τη «λύση» του Κυπριακού, δηλαδή παλιές και νέες συνταγές για τη διχοτόμηση του νησιού, στο όνομα της καλύτερης προώθησης της «ανάπτυξης», της συνεργασίας, αλλά και της «σταθερότητας» και της «συνδιαχείρισης του φυσικού πλούτου», δήθεν προς όφελος των λαών, αλλά στην πραγματικότητα για την εξασφάλιση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων που έχουν «μυριστεί ψητό». Μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται να αρχίσει και ο επίσημος νέος γύρος παζαριού.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σιεντόπ έσπευσε πάντως να δηλώσει ότι στις σημερινές συνθήκες μια λύση στο Κυπριακό προϋποθέτει «διαφορετικά μοντέλα και νέες ιδέες» και ότι «είναι αδικία για τους Τουρκοκύπριους να χάνουν χρόνο σε διαδικασία που δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα». Μετά από συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη Μ. Ακιντζί, ο Σιεντόπ τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι να αποδεχτούν οι Ελληνοκύπριοι «την πολιτική ισότητα και τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού στη βάση της ισότητας», να σταματήσει η νοοτροπία που αντιμετωπίζει τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα.

Επίσης, ο πρόεδρος του κεντροδεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας στα Κατεχόμενα (από το οποίο προερχόταν ο Ντ. Ερογλου) Ερσίν Τατάρ κάλεσε κι αυτός τον Ακιντζί να θέσει προς τα Ηνωμένα Εθνη και τα ενδιαφερόμενα κράτη τη λύση των δύο κρατών που - όπως είπε - είναι αίτημα του τουρκοκυπριακού «λαού» και της πλειοψηφίας της κατοχικής «Βουλής». Πρόσθεσε ότι το ΚΕΕ θα στηρίξει βήματα για τη συνεργασία των δύο «λαών» στην Κύπρο, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «σφετερίζεται» τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με την απομόνωση και τα εμπάργκο και συνεχίζει - παρά τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως είπε - «τα μονομερή βήματα στο θέμα των υδρογονανθράκων».

Το Κυπριακό ήταν βασικό θέμα συζήτησης και στη συνάντηση που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στο Λονδίνο, την οποία ο πρώτος χαρακτήρισε «δημιουργική» και εμφανίστηκε ικανοποιημένος, λέγοντας ότι το Λονδίνο επανέλαβε ότι «δεν θα επιθυμούσε να συνεχίσει το ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη». Βεβαίως, κανένας δεν «αγγίζει» στο ελάχιστο τις στρατιωτικές βάσεις που η Βρετανία έχει εδώ και δεκαετίες στο νησί, διασφαλίζοντας «ντε φάκτο» αυξημένα πλεονεκτήματα παρέμβασης, σε μια περιοχή κρίσιμη για την ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση σε πολλά πεδία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Γαλλία) ήδη συζητούν τη σταθερή ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις του αμερικανικού κολοσσού «ExxonMobil» για τα νέα ευρήματα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, φουντώνει συνολικότερα μια συζήτηση για την αξία των «διευθετήσεων» στη σημερινή εποχή, με στελέχη επιχειρήσεων και αναλυτές να ...εξηγούν και τα οικονομικά οφέλη που έχουν όλων των ειδών οι διακανονισμοί και οι επιλύσεις διαφορών, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και φονικά και αντιλαϊκά σχέδια λίγο πολύ ως λογιστικούς σχεδιασμούς.

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται και επίσημα η λήξη της στρατιωτικής άσκησης της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα», που ολοκληρώνεται με τις επισκέψεις των άνω των 100 πλοίων που συμμετείχαν σε λιμάνια της χώρας.

Ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ χαρακτήρισε τη διεξαγωγή της «εξαιρετικά πετυχημένη» και σημείωσε ότι «η Τουρκία είχε την ευκαιρία να δείξει τη δύναμη των ναυτικών της δυνάμεων». Επανέλαβε ότι «η Τουρκία και οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι πάντοτε στο πλευρό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, να μην έχει κανείς αμφιβολία γι' αυτό», επιμένοντας ότι το ψευδοκράτος «είναι συνέταιρος στον φυσικό πλούτο της Κύπρου... Αυτοί που ζουν στην ΤΔΒΚ πρέπει να πάρουν το μερίδιό τους, πρέπει να αντιληφθούν καλά όλοι ότι (οι Τουρκοκύπριοι) έχουν δικαίωμα σε αυτόν τον πλούτο και να συμπεριφέρονται ανάλογα». Είπε ακόμα ότι «σκοπός μας είναι η επίλυση των διαφορών διά της ειρηνικής μεθόδου στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο» και ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειές μας για αναζήτηση λύσης», με «την ανάπτυξη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι πάντα «εξετάζουμε όλες τις επιλογές» και ότι «παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις».

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διαπραγμάτευση υπό όρους ζητά ο Σέρβος Πρόεδρος

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Την προθυμία του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Κοσσυφοπέδιο, υπό τον όρο της άρσης των δασμών 100% που επέβαλε το Νοέμβρη σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη η κυβέρνηση του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, εξέφρασε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τη συνάντησή του στο Βελιγράδι με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε. Αρνήθηκε ωστόσο πως δήλωσε προχτές στο ιταλικό πρακτορείο ANSA ότι είναι έτοιμος να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας πως «δεν έχουμε συμβιβαστική λύση για το Κοσσυφοπέδιο - Μετόχια».

Ο Τζ. Κόντε, από την άλλη, εξήρε τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ, λέγοντας πως η χώρα του «θα αποτελέσει τον πρεσβευτή της Σερβίας στην προσπάθειά της να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το βέβαιο είναι ότι αυξάνονται οι πιέσεις για να συνεχιστούν οι διευθετήσεις που προωθούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο του σχεδίου «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» με σκοπό να ανασχεθεί η επιρροή ανταγωνιστών, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Βεβαίως ως «μοντέλο» σε αυτή την προσπάθεια προβάλλεται η ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών.

Πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξη στη σερβική εφημερίδα «ΚΟΥΡΙΡ» ο Αμερικανός πρέσβης στη Σερβία, Κάιλ Σκοτ, ισχυρίζεται ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν έτοιμες λύσεις για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά θα υποστηρίξουν όποια λύση βρουν Βελιγράδι και Πρίστινα στον μεταξύ τους διάλογο». Προϋπόθεση, τόνισε, είναι η όποια λύση να μπορεί να εφαρμοστεί και να έχει διάρκεια. Υποστήριξε ακόμη πως οι ΗΠΑ δεν χαράσσουν «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά τις προσπάθειες για την «ομαλοποίηση» των σχέσεων Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ ανακοίνωσε στοιχεία που δείχνουν ορισμένες πλευρές της δύσκολης πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι λαοί από το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Πιο ειδικά, στοιχεία για την παιδική φτώχεια στη Σερβία κάνουν λόγο για τουλάχιστον 115.000 παιδιά σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και γύρω στο 30% των υπόλοιπων παιδιών να «υπάρχει κίνδυνος να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας». Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι μόνο τα μισά παιδιά προσχολικής ηλικίας στη Σερβία είναι ενταγμένα στην Προσχολική Εκπαίδευση, ενώ στα παιδιά των πιο φτωχών το ποσοστό αυτό φτάνει μόλις στο 9% και σε αυτά που ζουν στους οικισμούς Ρομά μόλις 6%.

Συνεχίζεται η κόντρα στην Αλβανία

Στην Αλβανία ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, που φαίνεται ότι με τα ενδοαστικά παζάρια, τον προσεταιρισμό βουλευτών της αντιπολίτευσης καταφέρνει για την ώρα να κρατηθεί στην εξουσία, εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ιταλικού σταθμού. Είπε ότι οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούν σχεδόν κάθε βδομάδα κόμματα της αντιπολίτευσης στη χώρα του «δεν είναι λαϊκός ξεσηκωμός» και υποστήριξε ότι ένα μέρος των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης οφείλεται «στο γεγονός ότι το 2013 υπήρχαν 800.000 στρέμματα καλλιέργειας κάνναβης και σήμερα υπάρχουν 0,8 στρέμματα».

Απάντηση στις δηλώσεις Ράμα έδωσε χτες ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπασά, ο οποίος επανέλαβε ότι «στις 16 Μάρτη (οπότε προγραμματίζεται μεγάλη διαδήλωση μπροστά από το Κοινοβούλιο) θα έρθει το τέλος» της κυβέρνησης Ράμα. Επανέλαβε ακόμη το αίτημά του για διορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει σύντομα τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Επιφυλακτικός και ο Σκαπαρότι για τα «F-35»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Παραμένουν οι σοβαρές αντιθέσεις στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, που ασκούν διαρκή πίεση και σε διάφορους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (EUCOM), Κέρτις Σκαπαρότι, για την υπόθεση των μαχητικών αεροπλάνων «F-35» τα οποία η Τουρκία έχει παραγγείλει από την αμερικανική «Lockheed Martin» αλλά η παράδοσή τους έχει «παγώσει». Οπως είπε ο Σκαπαρότι, η «καλύτερη συμβουλή» του στη Γερουσία των ΗΠΑ θα ήταν να μην ολοκληρωθεί η παραγγελία, «ώστε να μην πραγματοποιούν μαχητικές πτήσεις τη στιγμή που η σύμμαχος μας (σ.σ. Τουρκία) χρησιμοποιεί ρωσικά συστήματα και μάλιστα αντιαεροπορικής άμυνας».

Από την άλλη, βέβαια, ο Σκαπαρότι αναγνώρισε τη σημασία των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, εκτιμώντας μάλιστα ότι βελτιώθηκαν τον τελευταίο χρόνο «μέσω των στρατιωτικών διαύλων, όπως αυτές εκδηλώνονται στην ανάπτυξη των δυνάμεών μας». Παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες» μεταξύ των δύο χωρών, έσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι «διεξάγουμε ειλικρινείς διαπραγματεύσεις και επιτυχώς διασφαλίζουμε τα αμοιβαία συμφέροντά μας».

Οι ενστάσεις πολλών Αμερικανών στην παράδοση των «F-35» εκφράζει τον ευρύτερο προβληματισμό των ΗΠΑ για επιλογές της Τουρκίας, ειδικά την προσέγγισή της με τη Ρωσία και την απόφασή της να προμηθευτεί τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα «S-400». Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα ήταν βασικό στην ατζέντα των επαφών που είχε στην Αγκυρα ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ. Σημειωτέον, ο Πάλμερ έφτασε στην τουρκική πρωτεύουσα μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος παλιότερα είχε διατελέσει και πρέσβης στην Αγκυρα. Ο Τζέφρι είχε συναντήσεις με πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν, επικεντρώνοντας βέβαια στη Συρία, στην οποία οι ΗΠΑ αναπροσαρμόζουν την τακτική τους και ενδιαφέρονται για «συμμαχίες» που θα τις βοηθήσουν να παρεμβαίνουν στις κινήσεις της Ρωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ