ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Υπέγραψαν «Δήλωση Προθέσεων» για ενίσχυση συνεργασίας στην Ασφάλεια

Οι δύο πλευρές μιλούν για «αναβάθμιση» των διμερών σχέσεων και στηρίζουν λύση του Κυπριακού με στόχο να ενισχυθεί ο ρόλος της Κύπρου ως «παροχέα ασφάλειας και σταθερότητας»

Οι ΥΠΕΞ της Κύπρου και των ΗΠΑ συναντήθηκαν προχτές στην Ουάσιγκτον
Οι ΥΠΕΞ της Κύπρου και των ΗΠΑ συναντήθηκαν προχτές στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τον βαθύτερο εγκλωβισμό των λαών όλης της περιοχής στη μέγγενη των σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών προμηνύει η «Δήλωση Προθέσεων» που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Κύπρου, προχτές, με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας. Η νέα αυτή συμφωνία σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να αξιοποιήσει όλες τις πιθανές κολιγιές στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, για να υπερασπιστεί περαιτέρω τη θέση και τα συμφέροντά του έναντι άλλων κέντρων - με πρώτες τη Ρωσία, την Κίνα, αλλά και την ΕΕ. Αναμένεται να συνοδευτεί και από άλλες εξελίξεις, δεδομένης της, πλέον, επίσημα διακηρυγμένης πρόθεσης των ΗΠΑ να ενταχθούν και σε τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όπως αυτό των Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Τη «Δήλωση Προθέσεων» υπέγραψαν ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, ενώ ανακοινώθηκε επίσημα μετά τη συνάντηση που είχε προχτές το απόγευμα (τοπική ώρα) ο πρώτος με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. Η επίσημη επίσκεψη του Ν. Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται αύριο, όταν μεταξύ άλλων θα μιλήσει και σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council». Χτες, αναμενόταν να συναντήσει τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον.

Σε ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης αναφέρεται ότι «με την υπογραφή Δήλωσης Προθέσεων θεσμοθετείται η συνεργασία Κύπρου - ΗΠΑ στον τομέα της Ασφάλειας. Για πρώτη φορά, Λευκωσία και Ουάσιγκτον προχωρούν σε συγκεκριμένο καθορισμό του πλαισίου συνεργασίας τους σε θέματα Ασφάλειας». Αλλες διευκρινίσεις για το τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία δε δόθηκαν, τουλάχιστον προς το παρόν. Αναφέρεται ακόμα ότι η συνάντηση Πομπέο - Χριστοδουλίδη «διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα» και οι δύο αξιωματούχοι «χαιρέτισαν την ουσιαστική αναβάθμιση στις διμερείς σχέσεις».

Λύση για «παροχή ασφάλειας και σταθερότητας»

Σε δηλώσεις του, ο Ν. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι στις συναντήσεις του με Πομπέο και Μίτσελ κυριάρχησαν:

Πρώτον, «η ξεκάθαρη επιθυμία και από τις δύο πλευρές για ενίσχυση των σχέσεών μας σε όλα τα επίπεδα, και ειδικότερα σε θέματα που άπτονται ευρύτερα του τομέα της Ασφάλειας».

Δεύτερον, «οι περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, και ο ρόλος που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει για προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας. Αναγνωρίζεται από πλευράς ΗΠΑ ο ρόλος της χώρας μας, η σημαντική δουλειά που παράγεται μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες, ειδικότερα στους τομείς της Ενέργειας και της Ασφάλειας, και προς αυτήν την κατεύθυνση ευελπιστούμε σύντομα να υπάρξει και αμερικανική συμμετοχή».

Τρίτον, το Κυπριακό, με την Ουάσιγκτον - όπως είπε - να «στηρίζει απόλυτα» τις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ «για επανέναρξη σύντομα συνομιλιών που θα δημιουργούν πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης». Μάλιστα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν «απόψεις, ειδικότερα για το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, και για την ανάγκη όπως μέσα από το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως παροχέα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Αναφερόμενος ειδικά στη «Δήλωση Προθέσεων», ο Κύπριος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η συνεργασία μας είναι στη βάση μιας θετικής ατζέντας, μιας θετικής προσέγγισης και δεν στρέφεται εναντίον του όποιου κράτους. Αντιθέτως, μια από τις κοινές μας προσεγγίσεις είναι η επιθυμία διεύρυνσης της συνεργασίας μας με χώρες που ασπάζονται τις ίδιες με εμάς αξίες, όπως και το όραμά μας στην περιοχή».

Και οι ενεργειακές προοπτικές της Μεσογείου

Σημειωτέον, ο Ν. Χριστοδουλίδης συνάντησε και τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ενεργειακούς Πόρους, Φράνσις Φάνον. «Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας και της Ενεργειακής Ασφάλειας, μέσα στο πλαίσιο της σχετικής Δήλωσης Προθέσεων που υιοθετήθηκε», ανακοινώθηκε. Θυμίζουμε ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο το γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιηθεί για τις έρευνες του αμερικανικού κολοσσού «ExxonMobil» (σε κοινοπραξία με την «Qatar Petroleum») στο οικόπεδο «10» της κυπριακής ΑΟΖ.

Τις προηγούμενες βδομάδες είχε βρεθεί στην Κύπρο μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της «ExxonMobil» για Ελλάδα, Ρωσία και Κασπία, Τρίσταν Ασπρεϊ, που μεταξύ άλλων είχε δηλώσει ότι αν «δικαιολογείται εμπορικά» η εταιρεία είναι έτοιμη και για κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης (LNG). Μεταξύ άλλων είχε πει ότι οι γεωτρήσεις στο (διπλανό, αιγυπτιακό κοίτασμα) «Ζορ» και (το διπλανό κυπριακό) «Καλυψώ» δίνουν στην εταιρεία πεποίθηση ότι η νέα γεώτρηση θα έχει σίγουρα κάποια δυναμική και σημείωσε ότι μια επιτυχής εξερεύνηση και μια νέα ανάπτυξη θα καταστήσουν την περιοχή ένα σημαντικό εξαγωγέα όχι μόνο προς την Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ