ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Με προπαγανδιστικά «τρικ» αποπροσανατολίζουν το λαό

Εμείς απλά προσθέσαμε... 1,5 δισ. στην ήδη υπάρχουσα φοροληστεία, ισχυρίζεται με θράσος η συγκυβέρνηση!

Να επιταχύνει την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση, καθώς εντός των επόμενων ημερών αναμένεται το νομοσχέδιο με το πρώτο πακέτο των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Real», προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της κυβερνητικής σπουδής να εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, εστιάζοντας στο Ασφαλιστικό και ισχυριζόμενη ότι αυτό «είναι ένα ζήτημα προς διαπραγμάτευση ακόμα, ένα από τα ανοικτά ζητήματα και ήταν και ένα κέρδος της συμφωνίας αυτό». Πρόσθεσε, όμως, ότι οι νέες ανατροπές στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης θα έχουν οριστικοποιηθεί το Νοέμβρη.

Μάλιστα, σε άλλη της συνέντευξη (ΣΚΑΪ) υποστήριξε ανερυθρίαστα ότι η κυβερνητική πολιτική δεν συνιστά φοροκαταιγίδα, αφού αυτή προϋπήρχε και τα νέα μέτρα... την ενισχύουν λίγο! «Είναι προσθετική στα υπόλοιπα, αλλά να σας πω για να είμαστε απολύτως σαφείς ότι υπάρχει μια αύξηση σε σχέση με τους φόρους του 2014, η οποία είναι περίπου 1,5 δισ. Αυτή είναι η αύξηση (...) 1,5 δισ., στα 50 δισ. που είναι η φορολογία. Γι' αυτή την αύξηση συζητάμε για να μην είμαστε υπερβολικοί (...) Δεν είναι η μεγαλύτερη φοροκαταιγίδα. Η μεγαλύτερη φοροκαταιγίδα έχει ήδη συντελεστεί», ανέφερε...

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε τον ισχυρισμό με τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε απ' το βήμα της Βουλής να καταστήσει το λαό συνένοχο της αντιλαϊκής πολιτικής, λέγοντας: «Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά αυτή τη φορά οι Ελληνες πολίτες ψήφισαν με γνώση (...) ξέρουν οι πολίτες ότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Και αυτό το ήξεραν, όταν ψήφισαν. Και τι ψήφισαν; Ψήφισαν αυτόν που πιστεύουν ότι ασφαλέστερα, γρηγορότερα και με κοίταγμα προς το συμφέρον των πολλών, θα προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα, με το λαό όρθιο, μέσα από τη δίνη των μνημονίων. Επομένως, αυτά είναι σε πλήρη γνώση και ο λαός ψήφισε ποιον εμπιστεύεται να διαπραγματευθεί και ποιος θα υλοποιήσει με το ελάχιστο δυνατό κόστος αυτή τη συμφωνία».

Με τη σειρά της, επανέλαβε το κάλεσμα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να βάλουν πλάτη στην κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα στο «μεγάλο εθνικό ζήτημα του χρέους» που, όπως είπε, «αποτελεί μέρος της λύσης», παραλείποντας να εξηγήσει ότι αναφέρεται στη λύση που αναζητά το κεφάλαιο για να ανακάμψει η κερδοφορία του, την ίδια ώρα που η όποια «διευθέτηση» στην αποπληρωμή του χρέους θα συνοδευτεί από νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αντιδράσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τη διαδικασία ψήφισης των μέτρων, η Ολγα Γεροβασίλη απέκλεισε το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων, υποβαθμίζοντας δηλώσεις όπως του Ν. Νικολόπουλου (ΑΝΕΛ) ή του Κ. Μπάρκα (ΣΥΡΙΖΑ) που εξέφρασαν δυσφορία.

Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, έως αργά χτες βράδυ συνεχιζόταν η συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, που επεξεργαζόταν την εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία συγκαλείται το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να συμπληρώσει τις θέσεις που έμειναν κενές στην ΠΓ, καθώς και να εκλέξει νέο γραμματέα. Επικρατέστερος για τη θέση φέρεται ο «προεδρικός» Π. Ρήγας. Επίσης, η ΚΕ αναμένεται να δώσει το σήμα έναρξης των προσυνεδριακών διαδικασιών που θα κορυφωθούν στο Συνέδριο, κάπου στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Στην εισήγηση της ΠΓ θα περιλαμβάνεται η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και ο σχεδιασμός δράσης το επόμενο διάστημα, ο οποίος λέγεται ότι θα υπηρετεί δύο ζητούμενα: Την επανασυσπείρωση μελών και οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ που απομακρύνθηκαν μετά την υπογραφή του μνημονίου, καθώς και τη χειραγώγηση συνολικά του λαού, ώστε να καμφθούν διαθέσεις αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψάχνει αντιπολιτευτική γραμμή εν μέσω αντιφάσεων

Τα αντιπολιτευτικά της πατήματα προσπαθεί να βρει η ΝΔ, επιχειρώντας προσώρας να εμφανιστεί ως... αντιμνημονιακή, καταγγέλλοντας το τρίτο μνημόνιο ως «μνημόνιο Τσίπρα», παρότι το υπερψήφισε και η ίδια, με γνώμονα τις στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου. Η αντίφαση αυτή επισημαίνεται στην ηγεσία της κι από μια σειρά επιτελεία του συστήματος, που παράλληλα υπογραμμίζουν ότι η εποχή «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» τελείωσε με την ψήφιση του νέου μνημονίου από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, ότι η συμφωνία με τους «εταίρους» και τα χρονοδιαγράμματα είναι δεδομένα, ότι τα περιθώρια «βελτιώσεων» είναι πολύ μικρά, και πως αν υπάρξουν τελικά κάποιες τέτοιες, αυτός που θα καρπωθεί τα εύσημα θα είναι η κυβέρνηση και όχι η ΝΔ...

Μέσα σε ένα τέτοιο στενό κορσέ, συνεχίζονται και οι διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, που τελικά αφορούν την αναζήτηση του στίγματος της ΝΔ στο υπό αναδιάταξη αστικό πολιτικό σκηνικό, το ξεπέρασμα της κρίσης της σε ζητήματα φυσιογνωμίας και κατεύθυνσης.

«Κοινωνικός φιλελευθερισμός με ανθρώπινο πρόσωπο»...

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο νυν πρόεδρος της ΝΔ, και ένας εκ των τεσσάρων υποψηφίων, Ευ. Μεϊμαράκης, εγκαταλείπει τη γραμμή της συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε προεκλογικά, και απευθυνόμενος περισσότερο στην κομματική βάση - απ' όπου δέχεται και κριτική ότι η αντιπολιτευτική του γραμμή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα - διακηρύσσει ότι το κόμμα από εδώ και πέρα δεν πρόκειται να ψηφίζει τα κυβερνητικά νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα. Προσπαθεί έτσι να εμφανίσει τη ΝΔ... ως αθώα του αίματος, ενώ τα μέτρα αυτά τα ενέκρινε και η ίδια, υπερψηφίζοντας το τρίτο μνημόνιο όπου προβλέπονταν ρητά. Μάλιστα, χτες, έσπευσε να οξύνει την κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας μήνυμα στον Αλ. Τσίπρα ότι καθώς «το ΔΝΤ μας "στέλνει εγκύκλιο" για να ληφθούν νέα μέτρα, πάνω από 1 δισ. ευρώ (...) Εγώ θέλω να τονίσω να μην διανοηθούν να φέρουν επιπλέον μέτρα στη Βουλή».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος, μιλώντας προχτές βράδυ στη Βουλή, και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, επιχείρησε να εμφανίσει τη ΝΔ ως σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη, ικανή να στοιχίσει εκ νέου λαϊκά στρώματα στα προτάγματα των μονοπωλίων, άρα εκ νέου χρήσιμη στο κεφάλαιο για να διαχειριστεί την εξουσία του. Είπε, μεταξύ άλλων: «Εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, με ανθρώπινο πρόσωπο. Απορρίπτουμε ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που εσείς είπατε ότι υπάρχουν στο μνημόνιο το οποίο υπογράψατε. Αυτές οι ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις δεν έχουν σχέση με την Κεντροδεξιά, με τη ΝΔ. Καταλάβετέ το. Εσείς τα έχετε υπογράψει αυτά. Εκφράζουμε τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, η οποία έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά, έχει επίκεντρο τον άνθρωπο»...

«Θα λυθεί και το πρόβλημα της μη παρουσίας Τζιτζικώστα στη Βουλή»...

Ετερος υποψήφιος, ο Απ. Τζιτζικώστας, η υποψηφιότητα του οποίου δείχνει να αποκτά δυναμική, εγκαινίασε χτες εκλογικό κέντρο στην Αθήνα και σήμερα μιλά σε συγκέντρωση στην Πάτρα. Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι η «Καθημερινή», «ναυαρχίδα» της κεντροδεξιάς παράταξης στον Τύπο, έσπευσε χτες στο πρωτοσέλιδό της να απαντήσει στην πολεμική που γίνεται εναντίον του Τζιτζικώστα ότι ως περιφερειάρχης έχει κώλυμα εκλογιμότητας στη Βουλή μέχρι το 2019, οπότε έως τότε το κόμμα θα εμφανίζεται ακέφαλο στις κοινοβουλευτικές «μάχες», με ανοικτό το ενδεχόμενο δυαρχίας ή πολυαρχίας στο κόμμα, ή και διάσπασης ακόμα.

Εγραψε η εφημερίδα: «Αποδεχόμεθα ασφαλώς τη σημασία του επιχειρήματος, που εάν τελικώς προκύψει, θα επιλυθεί ούτως ή άλλως. Στην παρούσα Βουλή μετέχουν δύο πρώην πρωθυπουργοί, τρεις υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου της ΝΔ, καθώς και έμπειρα στελέχη. Κάποιος από όλους θα "θυσιαστεί" και θα τεθεί επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδος. Σε τελική ανάλυση και ο κ. Τσίπρας δεν είναι ο γίγας του ελληνικού Κοινοβουλίου (...) Πέραν τούτου, ο επαρκέστερος αγορητής των τελευταίων χρόνων - μακράν όλων των άλλων - ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος (...) Αλλά τι το όφελος. Επί των ημερών του εξαϋλώθηκε το ΠΑΣΟΚ (...)

Ουδείς εχέφρων και υπεύθυνος πολίτης και πολιτικός μπορεί να διανοηθεί ότι είναι δυνατόν να υποβαθμισθεί η παρουσία ενός κόμματος στο Κοινοβούλιο. Αλλά η ιδέα ότι ένας πρόεδρος μπορεί να αρκεσθεί σε πέντε - δέκα αγορεύσεις στη διάρκεια του έτους - καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές - δεν αρκεί. Οταν ο κ. Κώστας Καραμανλής εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ, όργωσε κυριολεκτικώς την Ελλάδα απ' άκρου εις άκρον. Ηταν εξαίρετος ρήτωρ στη Βουλή, αλλά δεν αρκέσθηκε σε αυτό. Οποιος εκ των τεσσάρων υποψηφίων αναδειχθεί πρόεδρος της ΝΔ έχει ασφαλώς υπ' όψιν ότι οι "μονομαχίες" στη Βουλή δεν αρκούν για να προσδώσουν ζωτική ορμή στην Κεντροδεξιά».

Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρώντας να καλλιεργήσει ένα προφίλ εν δυνάμει ...πρωθυπουργικό, επισκέφτηκε την Κύπρο - πρώτο σταθμό όλων των νεοκλεγμένων πρωθυπουργών - όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών.

Τέλος, ο Αδ. Γεωργιάδης ξεκινά - κατά τα αμερικανικά πρότυπα - περιοδείες ανά την Ελλάδα με πούλμαν.

Βέβαια, για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, πρώτα πρέπει να ...τρέξει η διαδικασία εκλογής. Σε αυτή τη βάση, συνεδρίασε χτες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ, όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι των υποψήφιων αρχηγών. Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση για το χρόνο των εκλογών, το κόστος εγκατάστασης του σχετικού πληροφοριακού συστήματος, καθώς και για τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν.

Αρχισε η συγκρότηση των Επιτροπών της Βουλής

Από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας άρχισε η συγκρότηση των Επιτροπών της νέας Βουλής, η οποία και θα προχωρήσει ταχύτατα, καθώς τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα συγκεντρώνει το πρώτο πακέτο των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων μέτρων του μνημονίου.

Χτες καθορίστηκαν από τα κόμματα του κοινοβουλίου, οι 21 βουλευτές που θα συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Το ΚΚΕ, θα εκπροσωπείται από έναν βουλευτή και σύμφωνα με τον καταμερισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα είναι ο Μανώλης Συντυχάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ