ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Γενάρη 1997
Σελ. /50
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΓΔΜ

Εκτός γραμμής πυρός

Μάλλον εύσημο για την πολιτική ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) αποτελεί το γεγονός ότι κατάφερε, το 1996, να βρεθεί ελάχιστες φορές στον "αφρό" της διεθνούς επικαιρότητας. Τα Σκόπια εξακολούθησαν να ασκούν εξωτερική πολιτική με σταθερές κατευθύνσεις και χαμηλούς τόνους, ενώ οι εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας υπήρξαν μεν σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικές, αλλά όχι δείγματα μιας αξεπέραστης πολιτικής ανωμαλίας.

Εσωτερικές πολιτικές αναδιατάξεις

Τον Φεβρουάριο, ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι προέβη σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, με εννέα μέλη και υπουργό Εξωτερικών τον Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι. Στη συνέχεια, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή με 83 υπέρ, 28 κατά και μια αποχή.

Τον Μάρτιο, ο πολύπειρος Στόγιαν Αντοφ παραιτήθηκε και νέος πρόεδρος της Βουλής ανέλαβε ο 51χρονος Τίτο Πετκόβσκι, νομικός (ως τότε αντιπρόεδρος της Βουλής), από την Ενωση Σοσιαλδημοκρατών. Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν δημοτικές εκλογές, χωρίς σημαντικές ανακατατάξεις στο προϋπάρχον σκηνικό.

Σε διεθνές επίπεδο

Το Μάιο η ΠΓΔΜ κατέστη μέλος του ΟΑΣΕ μετά την αποδοχή της χάρτας του Ελσίνκι, ενώ ο Πρόεδρος Γκλιγκόροφ σε επίσημη επίσκεψή του στο Παρίσι υποσχέθηκε προσήλωση στις αρχές της Χάρτας των Παρισίων (η οποία ορίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν πρέπει να προσφεύγουν στη βία για να λύνουν τις διαφορές τους), αλλά δεν την προσυπέγραψε, λόγω της διαφοράς με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας. Τον Ιούνιο, η χώρα συνήψε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για εμπορική συνεργασία, πολιτικό διάλογο και μεταφορές. Τα Σκόπια πέτυχαν επίσης ανανέωση, από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για ένα εξάμηνο της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης. Τον Ιούλιο, ο Καναδάς αναγνώρισε με την προσωρινή της ονομασία την ΠΓΔΜ και σύναψε διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια. Ακόμη, η κυβέρνηση έλαβε από τις ΗΠΑ οικονομική βοήθεια 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Αύγουστο, ο Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος γλίτωσε παρά λίγο το θάνατο από εναντίον του βομβιστική επίθεση το 1995, προτάθηκε από τον Αμερικανό καθηγητή Ουίλιαμ Νταν ως υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, επειδή με τη μετριοπαθή πολιτική του απέτρεψε την επέκταση του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία στη χώρα του και την οδήγησε σε ειρηνική ανεξαρτησία το 1991.

Τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός Τσερβενκόφσκι και ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας, Ράντογε Κόντιτς, υπογράφουν συμφωνία διμερούς εμπορικής συνεργασίας. Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Ρομάν Χέρτσογκ και ο Γκλιγκόροφ υπέγραψαν επίσης διμερή συμφωνία των χωρών τους για τις επενδύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ